Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur bezetten

Wil je je beschadigde gevel herstellen en beschermen tegen vocht? Of simpelweg een nieuwe uitstraling voor je woning creëren? Dan kan je je buitenmuur bezetten met cement, crepi, spuitkurk, … Hoeveel kost zo’n gevelrenovatie per m²? Wat zijn de voor- en nadelen van het bezetten van je buitenmuur? En met welke aandachtspunten houdt een gevelwerker allemaal rekening? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten bezetting + eigenschappen
Buitenmuur bezetten prijs
Aandachtspunten bij bezetten buitenmuur
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer is je buitenmuur bezetten een goed idee?

Elke gevel krijgt het hard te verduren door de weersinvloeden. Om het visitekaartje van je woning in topvorm te houden of in ere te herstellen, kan je je buitenmuur bezetten met verschillende materialen. Zo’n gevelrenovatie is een goede keuze in de volgende situaties:

 • De buitenmuur is beschadigd, vertoont vochtproblemen, …: via scheuren in je gevel, losse stukken crepi, afbrokkelend voegwerk, enz. kan vocht je buitenmuur binnendringen. Op langere termijn kan dat doorslaand vocht zelfs je binnenmuren aantasten. Met een dampopen, waterafstotende bezetting van je muren kan je die schade wegwerken en vochtproblemen voorkomen.
 • De buitenmuur is niet meer egaal: vertoont je buitenmuur tal van oneffenheden? Met een bezetting maak je jouw gevel weer mooi egaal.
 • Je wil een nieuwe uitstraling voor je buitenmuur: door je buitenmuren te bezetten bescherm je ze niet alleen tegen vocht en vuil, je steekt je woning ook in een fraai, nieuw kleedje. Jij bepaalt trouwens helemaal zelf de look van je gevel met een bezetting naar keuze.
 • Je wil buitengevelisolatie plaatsen: je buitenmuren bezetten is het uitgelezen moment om ook buitengevelisolatie te laten plaatsen. De nieuwe bezetting dient dan als afwerkingslaag voor een doorlopende isolatieschil van dunne kunststof isolatieplaten. Zo combineer je een lagere energiefactuur met een opgefriste gevel.

buitenmuur bezetten

 

Voor- en nadelen buitenmuur bezetten

Is je buitenmuren bezetten een goede keuze of kies je beter voor verven, impregneren, …? Om een doordachte keuze te maken, schakel je best een professionele gevelwerker in voor advies op maat. Hieronder zetten we alvast de voor- en nadelen van het bezetten van je buitenmuur op een rij:

 • Doeltreffende bescherming van je gevel: met een nieuwe, dampopen bezetting van je gevel is je buitenmuur weer voor lange tijd beschermd tegen neerslag, vuil, vorst, wind, verkleuring door de zon, … Je voorkomt ook doeltreffend doorslaand vocht.
 • Verschillende soorten bezetting mogelijk: je kan je buitenmuren bezetten met verschillende materialen. Binnen die materialen (crepi, cementpleister, hout, …) kan je ook nog eens kiezen voor tal van uitvoeringen. Zo kan je de bezetting van je gevel vlot afstemmen op de stijl van je woning.
 • Nieuwe uitstraling van je buitenmuur: met een nieuwe bezetting van je buitenmuur kan je snel en doeltreffend oneffenheden, beschadigingen, kleurverschillen, … wegwerken. Zo ziet je gevel er weer helemaal als nieuw uit.
 • Voor elk budget: hou je het liever goedkoper? Dan kan je bijvoorbeeld snel en eenvoudig je buitenmuur laten bezetten met cement. Wil je graag meer investeren in de bezetting van je gevel? Dan is je buitenmuur bezetten met hout (eventueel in combinatie met isolatie) een interessante optie.
 • Minder energiekosten en meer wooncomfort: wil je de gevel tegelijk bezetten én isoleren langs buiten? Dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Naast een volledig opgefriste gevel geniet je ook van een lagere energiefactuur en een groter wooncomfort (constante binnentemperatuur, …).

 

 • Arbeidsintensieve gevelrenovatie: je buitenmuur bezetten en eventueel ook laten isoleren langs buiten is behoorlijk arbeidsintensief. Je doet dus best een beroep op een gespecialiseerde gevelwerker met de nodige ervaring. Die bezet je buitenmuur volgens de regels van de kunst én werkt ook snel en efficiënt.
 • Duurder dan buitenmuren impregneren of verven: je buitenmuur beschermen tegen vocht kan ook door je gevel te impregneren of een vochtwerende verf aan te brengen. Die methodes zijn goedkoper, maar enkel aangewezen als je buitenmuur nog in goede staat is (geen grote beschadigingen, stabiel, …). Niet zeker of je je buitenmuur beter laat bezetten, schilderen of impregneren? Vraag dan zeker advies op maat aan een gevelspecialist actief in je buurt.

 

Soorten bezetting buitenmuur

Met welke waterdichte materialen kan je je buitenmuur laten bezetten? Een overzicht van 4 courante bezettingen voor gevels en hun eigenschappen:

1. Buitenmuur bezetten met crepi

buitenmuur bezetten crepi

Je buitenmuur bezetten met crepi is budgetvriendelijk én duurzaam. Naast die uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding kan je deze sierpleisters ook verkrijgen in tal van kleuren, structuren en afwerkingen (bv. betonlook). Je kan kiezen voor een minerale crepi (zand, kalk en cement) in 1 dikke laag of een synthetische crepi (kalk, toeslagstoffen en kunsthars) in 3 lagen. Zo’n kunstharspleister is vooral geschikt als afwerkingslaag voor buitengevelisolatie en vertoont ook minder snel scheurtjes (elastischer).

Prijs crepi zonder gevelisolatie: 40 à 80 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)
Prijs crepi met gevelisolatie: 100 à 140 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

2. Buitenmuur bezetten met cement

buitenmuur bezetten met cement

Met een cementpleister kan je efficiënt oneffenheden, scheurtjes, kleurverschillen, … in je gevel wegwerken. Zo’n cementlaag is sterk, slijtvast en beschikbaar in tal van kleuren en structuren. Een gevelwerker zorgt ervoor dat je cementpleister voldoende dampopen is (door bv. kalk toe te voegen). Zo kan je gevel blijven ademen en vermijd je vochtproblemen. Let op: een cementering is geen goede afwerking voor gevelisolatie. Wil je graag een egale muurafwerking in combinatie met isolatie? Dan ga je beter voor een synthetische crepi (bv. met een betonstructuur).

Prijs cementering: 30 à 40 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

3. Buitenmuur bezetten met spuitkurk

buitenmuren bezetten

Spuitkurk is een decoratieve gevelbezetting die bestaat uit kurkkorrels, acrylhars, plantaardige oliën en pigmenten. Net als crepi is gespoten kurk waterafstotend, dampopen en beschikbaar in een brede waaier aan uitvoeringen. Spuitkurk is zelfs sneller aan te brengen dan een sierpleister en het vergt ook minder onderhoud. Let op: gespoten kurk is enkel een optie als je een vlakke gevel hebt zonder scheurtjes of oneffenheden. Ook de combinatie met buitengevelisolatie is niet mogelijk.

Prijs spuitkurk: 60 à 80 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

4. Buitenmuur bezetten met hout

buitenmuur bezetten met hout

Naast een gevelbepleistering kan je ook je buitenmuur bezetten met hout. Zo creëer je een warme en natuurlijke uitstraling voor je woning. Je kan kiezen voor thermisch gehard hout (thermowood) of tropisch hardhout als padouk, afrormosia, ipé, … Deze houtsoorten zijn erg duurzaam en lenen zich perfect voor buitentoepassingen. Je kan zo’n afwerking met hout trouwens vlot combineren met gevelisolatie. Een vakman brengt het hout dan aan op een draagstructuur. Zo blijft er een luchtspouw tussen het hout en de isolatielaag, waardoor vocht kan ontsnappen.

Prijs houten bezetting zonder gevelisolatie: 100 à 200 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)
Prijs houten bezetting met gevelisolatie: 120 à 250 euro per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

 

Welk soort bezetting voor mijn muur kies ik best?

Dat hangt vooral van je situatie, budget en specifieke wensen af. Hou je het bv. liever iets goedkoper en wil je geen gevelisolatie plaatsen? Dan is je buitenmuur bezetten met cement of spuitkurk ideaal. Wil je wel investeren in isolatie met het oog op lagere energiekosten en meer wooncomfort? Dan ga je beter voor crepi of een muurafwerking met hout.

TIP: vraag advies aan verschillende gevelwerkers. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden voor jouw buitenmuur en kan je een doordachte keuze maken. Ontvang gratis voorstellen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Buitenmuur bezetten prijs

De prijs voor het bezetten van je buitenmuur hangt onder meer af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk ook het soort bezetting en of je kiest voor een combinatie met gevelisolatie of niet. Zo is je buitenmuur bezetten met cement bv. goedkoper dan je buitenmuur isoleren langs buiten en afwerken met crepi of hout.

Voor het bezetten van je buitenmuur mag je rekenen op een prijskaartje van € 30 à 200 per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal). Wil je je buitenmuur bezetten én isoleren? Dan schommelen de kosten tussen € 100 à 250 per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal). Enkele richtprijzen per type bezetting:

Type bezetting van de buitenmuurPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Crepi (zonder isolatie)€ 40 à 80
Crepi (met isolatie)€ 100 à 140
Cementpleister€ 30 à 40
Spuitkurk€ 60 à 80
Hout (zonder isolatie)€ 100 à 200
Hout (met isolatie)€ 120 à 250

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Het uiteindelijke kostenplaatje voor het bezetten van jouw buitenmuur kan ook verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je vlot en gericht prijzen, soorten bezettingen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

bezetten buitenmuur

Aandachtspunten bij bezetten buitenmuur

Wil je vlot en correct je buitenmuren bezetten om ze te beschermen tegen vorst, vocht, vuil, …? Dan werk je best samen met een ervaren gevelwerker. Die houdt o.a. rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Correcte diagnose van het gevelprobleem: ontstaat de schade aan je gevel door doorslaand vocht (regenwater dat je buitenmuur binnendringt)? Is er sprake van een ander vochtprobleem als opstijgend vocht of een lekkage? Een gevelwerker stelt op basis van een grondige analyse van je gevel een plan van aanpak voor. Als het gaat om een vochtprobleem, is het namelijk belangrijk om dat eerst aan te pakken.
 • Eventuele goedkopere alternatieven: is je buitenmuur nog voldoende sterk en stabiel? Is er geen sprake van grote beschadigingen door vocht? Dan kan je je gevel ook laten impregneren of schilderen met vochtwerende verf. Een vakman geeft je hierover graag advies op maat.
 • Dampopen bezetting van je buitenmuur: het is essentieel dat de bezetting van je gevel voldoende dampopen is. Zo kan je buitenmuur ademen en kan het vocht ontsnappen. Cementpleister is van nature bv. niet ademend, maar een vakman zorgt met een alternatieve samenstelling voor een dampopen materiaal.
 • Structuur van de achterliggende muur: wil je de structuur van je achterliggende muur behouden? Dan kan de vakman werken met een dun laagje cementpleister of met spuitkurk. Wil je die structuur net wegwerken en je muur dus egaliseren? Dan zijn crepi of een dikke laag cementpleister ideaal.
 • Eventueel impregneren na het bezetten: een vakman kan je opgefriste buitenmuur achteraf ook impregneren. Hij brengt dan een vochtwerende, transparante coating aan op je gevel. Zo is je buitenmuur nog beter en langer beschermd tegen vocht, vuil, mos, …

 

Wees zeker van een optimaal resultaat, schakel een vakman in!

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi resultaat waarbij je gevel ook optimaal beschermd is tegen vocht en vuil? Laat je buitenmuur dan bezetten door een gespecialiseerde vakman. Je kiest wel best voor een gevelwerker die gespecialiseerd is in de gevelbezetting van jouw keuze. Sommige vakmannen werken bv. enkel met spuitkurk en andere uitsluitend met crepi. Wil je gratis voorstellen aanvragen bij gevelspecialisten actief in jouw buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers