Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten gevelbekleding: soorten & prijzen

Houten gevelbekleding geeft jouw woning een warme en natuurlijke uitstraling. Het is bovendien mogelijk in verschillende uitvoeringen en houtsoorten waardoor je verzekerd bent van een uniek resultaat. Alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs van gevelbekleding in hout lees je hier.

Ga snel naar: geschikt houtsoortenprijsplaatsing (icm gevelisolatie)uitvoeringen – onderhoud

 

Waarom kiezen voor gevelbekleding in hout

 • Warme en natuurlijke uitstraling: het natuurlijke karakter van hout zorgt voor een warme en authentieke uitstraling. Door de tijdloze look past het bovendien bij elk type woning.
 • Veelzijdig: houten gevelbekleding biedt voor ieder wat wils. Het is mogelijk in verschillende uitvoeringen en houtsoorten waardoor je jouw gevel kan verzekeren van een unieke look.
 • Makkelijk te plaatsen en te repareren: een houten gevel is eenvoudig en snel te plaatsen, wat voordelig is voor de arbeidskosten. Ook reparaties zijn relatief eenvoudig uit te voeren.

 

Geschikte houtsoorten

Er bestaan verschillende soorten hout waarmee je de gevel kan bekleden. De 2 belangrijkste factoren om voor een bepaalde houtsoort te kiezen zijn het uitzicht (de structuur of tekening van het hout en de mate waarin het vergrijst) en de duurzaamheid. Dat laatste is bepalend voor de levensduur van het hout. Voor gevelbekleding is hout met een duurzaamheidsklasse I of II aan te raden (I is het meest duurzaam). Zo’n hoge duurzaamheidsklasse is belangrijk opdat het hout beschermd blijft tegen sneeuw, regen, …

 

 • Hardhout (Padoek, Merbau, Afrormosia, …)

  Onder hardhout vallen houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. Deze hoge duurzaamheid staat gelijk aan een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid. Hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden. Na verloop van tijd vergrijst het hout, met een mooie en authentieke uitstraling als resultaat.

  Levensduur: > 25 jaar (klasse I), 15 – 25 jaar (klasse II)
  Gemiddelde prijs: € 50 à 150 per m² (excl. plaatsing)

Zeer duurzaam hardhout (klasse I): Afzelia, Ipé, Padoek, Moabi, Mansonia, …
Duurzaam tot zeer duurzaam hardhout (klasse I-II): Afrormosia, Merbau, Iroko, Robinia, …
Duurzaam hardhout (klasse II): Amerikaans cederhout, Europees eikenhout, azobé …

 

 • Thermisch behandeld hout (Thermowood)

  Thermowood is niet echt een houtsoort maar een verduurzaamheidsbehandeling van hout via een verhittingsproces. Deze thermische behandeling zorgt ervoor dat minder duurzame houtsoorten zoals grenen of vurenhout een hogere duurzaamheidsklasse krijgen die gelijkaardig is aan die van hardhout.

  Meestal worden houtsoorten gebruikt uit duurzaam beheerde Europese bossen. Thermowood is zo een goede keuze wanneer je uit milieuoverwegingen liever geen tropisch hardhout wil gebruiken of als je het te duur vindt. Uitgebreide info over thermowood vind je op https://www.thermowood.be/.

  Levensduur: > 25 jaar (klasse I), 15 – 25 jaar (klasse II)
  Gemiddelde prijs: € 30 à 90 per m² (excl. plaatsing)

Duurzaam tot zeer duurzaam thermisch behandeld hout (klasse I-II): thermo essen, thermo grenen, thermo ayous, thermo oregon, thermo lorken, …

 

Prijs houten gevelbekleding

Wil de buitenmuur bekleden met hout, dan is de prijs afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen houtsoort, de oppervlakte van de buitenmuren en de moeilijkheidsgraad van de werken. Reken voor houten gevelbekleding op een gemiddelde prijs van € 100 à 200 per m² (incl. plaatsing en btw, excl. gevelisolatie).

Wil je een houten gevel voor je woning, winkel, bedrijf of ander project? Schakel dan een vakman in. Deze kan de meest geschikte houtsoort volgens jouw voorkeuren en budget bepalen. Bovendien kan hij de werken correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele gevelwerkers in je buurt via de offertepagina.

 

gevelbekleding hout

 

Houten gevelbekleding plaatsen

Houten gevelbekleding moet minstens 15 mm dik zijn, 18 mm is ideaal. Het wordt geplaatst volgens het principe van een geventileerde gevel. Daarbij wordt een draagconstructie/regelwerk aan de gevel geplaatst, waarop de houten gevelbekleding vervolgens bevestigd wordt. De bevestiging gebeurt met spijkers of schroeven uit roestvrij staal.

Door de draagconstructie blijft er een luchtspouw tussen de gevelbekleding en de muur. Deze is noodzakelijk voor een goede ventilatie van de gevel, vangt temperatuurschommelingen op en zorgt ervoor dat het hout makkelijk kan opdrogen na regen. Tussen de bekleding en de muur wordt ook een dampopen en waterkerend scherm geplaatst dat vochtinfiltratie in de muur voorkomt. Dat scherm is UV-bestendig en bij voorkeur zwart omdat de constructie achter de gevelbekleding dan minder zichtbaar is.

Bij de plaatsing van een houten gevel moet dus met heel wat factoren rekening gehouden worden. Een verkeerde plaatsing kan aardige gevolgen hebben. Een slechte aansluiting van de gevelbekleding rond de venstertabletten bijvoorbeeld, kan lelijke vochtstrepen op de gevel veroorzaken. Een erkende gevelwerken weet precies hoe hij de werken correct moet uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat.

 

Tip: combineer met gevelisolatie

Als je houten gevelbekleding plaatst, overweeg dan ook de plaatsing van gevelisolatie. Zo kan je behalve van een mooie gevel ook genieten van een flinke besparing op de energiefactuur. Bovendien kom je voor het isoleren van de gevel onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor premies. Bij houten gevelbekleding kan je de gevel isoleren met harde isolatieplaten of zacht isolatiemateriaal:

 • Opbouw met harde isolatieplaten: gevel – harde isolatieplaten – dampopen en waterkerend scherm – geventileerde draagconstructie – houten gevelbekleding
 • Opbouw met zacht isolatiemateriaal: gevel – geventileerde draagconstructie – zacht isolatiemateriaal (bvb. glaswol of rotswol) tussen de draagconstructie – dampopen en vochtwerend scherm – houten gevelbekleding

Bij beide methodes wordt een luchtspouw voorzien tussen de isolatie en houten bekleding om een goede ventilatie van de gevel te garanderen.

Tip: laat je adviseren door een gevelwerker om te bepalen wat het meest geschikte type isolatie is voor jouw situatie. Voor houten gevelbekleding i.c.m. gevelisolatie betaal je gemiddeld € 120 à 250 per m² (incl. plaatsing en btw). De prijs kan variëren afhankelijk van het isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

houten gevelbekleding voorbeeld

 

Mogelijke uitvoeringen en inspiratievoorbeelden

Houten bekleding voor de gevel is erg veelzijdig en kan je op verschillende manieren toepassen. Het uitzicht van de gevel wordt vooral bepaald door de plaatsingswijze (horizontaal of verticaal) en de uitvoering (planchetten, blokprofiel, …) van het hout. Enkele voorbeelden:

 

1. Verticale houten gevelbekleding met planchetten

Misschien wel de populairste uitvoering is een houten gevel met planchetten (zie onderstaande foto). Dat zijn houten panelen die bevestigd worden via een tand- en groefsysteem, wat zorgt voor een perfect gesloten systeem en een vlotte overgang tussen de verschillende planken.

Door het ruime aanbod aan verschillende breedtes en dieptes van de houten planchetten en door te kiezen voor een brede of smalle voeg tussen de planken kan je verschillende effecten creëren. Bij dit voorbeeld sluiten de planchetten dicht tegen elkaar aan, wat zorgt voor een egaal en vlak oppervlak.

houten planchetten voor buiten

 

2. Verticale, donkere houten planchetten met grote voeg

Ook op onderstaande foto werd gewerkt met houten planchetten. Alleen wordt hier een ander effect bekomen doordat de voeg tussen de verschillende planken iets groter is. Om een donkere look te creëren, werd de gevelbekleding afgewerkt met een dekkende kleurafwerking.

gevelbekleding hout gekleurd

 

3. Houten gevel met horizontaal blokprofiel

Een andere vaak gekozen uitvoering voor houten bekleding van de gevel is het blokprofiel. Zoals te zien is op onderstaande foto, wordt hierbij de nadruk gelegd op de aanwezigheid van blokjes. Dat effect ontstaat door de speelse schaduwvoeg en het verschil in dikte van het hout.

Bij enkel blokprofiel bestaat elke plank uit 1 blokje. Dat blokje heeft een dikker gedeelte dat afschuint naar een smaller gedeelte, om daarna over te gaan naar het dikker gedeelte van de volgende plank. Dat verschil in dikte creëert de typische look van blokprofielen. Naast het enkel blokprofiel, bestaat ook het dubbel of triple blokprofiel. Daarbij bestaat elke plank uit 2 of 3 verschillende blokjes.

houten gevel blokprofiel

 

4. Verticale gevelbekleding met houten latten

Je kan ook kiezen voor gevelbekleding met houten latten. Hoewel een parallelvorm ook mogelijk is, wordt meestal gekozen voor de rechthoekige uitvoering, zoals te zien is op onderstaande foto. Hierbij wordt elke lat afzonderlijk geplaatst, zonder te grenzen aan de volgende lat. De voeg tussen de planken zorgt voor een origineel en speels schaduweffect. Afhankelijk van de breedte en dikte van de latten en de breedte van de voeg ertussen, kan je verschillende effecten creëren.

gevelbekleding hout latten

 

5. Verticale houten gevelbekleding met blokprofiel

Onderstaande foto is een voorbeeld van een verticale houten gevelbekleding. Hou er rekening mee dat een verticale plaatsing je woning hoger doet lijken. Vooral voor gelijkvloerse woningen zoals hier kan dat een troef zijn. Behalve voor een verticale plaatsing werd hier ook gekozen voor onbehandeld hout, geplaatst volgens blokprofiel.

houten gevelbekleding verticaal

 

Richting en invloed op de regenafvoer

De richting waarin van de gevelbekleding geplaatst wordt, heeft niet alleen een invloed op de look van de gevel maar bepaalt ook de afvoer van het regenwater. Verticaal geplaatste planken voeren het regenwater sneller af dan horizontaal geplaatste planken. Let op, want in beide gevallen dreigt infiltratie van water in het hout. Om dat te voorkomen is het van belang om de kopse houtkanten goed te beschermen, bijvoorbeeld via een dakoversteek of profielen).

 

6. Horizontale houten gevelbekleding met latten

Onderstaande foto is een voorbeeld van horizontaal geplaatste latten aan de gevel. In tegenstelling tot bij een verticale plaatsing, doet dat de woning breder lijken. Ook hier werd het hout onbehandeld gelaten waardoor een natuurlijk vergrijzing optreedt.

horizontale houten gevelbekleding

 

Afwerking en behandeling

Hardhout en thermisch gemodificeerd hout vergrijzen na verloop van tijd op een natuurlijke manier onder invloed van het weer en UV-stralen. De vergrijzing doet geen afbreuk aan de technische conditie van het hout. Velen vinden het zelfs mooi omdat het de gevel een authentieke look geeft. Wil je vergrijzing liever voorkomen of gecontroleerd laten verlopen, dan kan je het hout op verschillende manieren behandelen:

 

 • Behandeling voor een egale vergrijzing

  Omdat de zon- en vochtbelasting niet altijd overal hetzelfde is, gebeurt vergrijzing niet altijd gelijkmatig. Door de houten gevelbekleding af te werken met een semi-transparante en dampopen beits kan je een gelijkmatige verkleuring bevorderen. Afhankelijk van de mate waarin de gevel blootgesteld is aan regen en zon, zal de behandeling regelmatig (ongeveer om de 6 maanden) herhaald moeten worden. De kans op een egale vergrijzing is groter bij gevels gericht naar het zuidwesten, gevels met een goede ventilatie en gevels zonder oversteken.

 

 • Transparante kleurafwerking

  Door de houten gevel te behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kan de gevel ook laten afwerken met een voedende kleurolie. De behandeling zal ongeveer na 3 à 4 jaar herhaald moet worden.

 

 • Dekkende kleurafwerking

  Een afsluitende lak (filmvormend) is hier niet aan te raden. Deze kan onder invloed van zonlicht blazen doen ontstaan. Een dekkende beits is beter geschikt. Het nadeel van dekkende verfsystemen is wel dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat. Je hebt daarentegen wel keuze uit een ruim aanbod aan kleuren, waardoor je de gevel naar eigen smaak kan afwerken. Sommige houtsoorten kan je zelfs vooraf behandeld krijgen. Thermowood kan je bijvoorbeeld zwartgekleurd kopen.

 

Vergrijzing tegengaan met een kleurloze afwerking is niet mogelijk. Wil je dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt, dan moet het hout voldoende gekleurd worden tijdens de afwerkingsfase.

 

houten gevelbekleding plaatsen
Links: onbehandelde houten gevel – Rechts: houten gevel behandeld met transparante kleurafwerking

 

Houten gevel reinigen

Een gevel staat bloot aan externe invloeden en kan hierdoor vervuild raken met mos, algen, roet en andere vervuiling. Het kan daardoor na verloop van tijd nodig zijn om een gevelreiniging te laten uitvoeren. Let op, hout is een gevoelig materiaal en vraagt een correcte aanpak om schade aan de gevel te voorkomen. Een correcte analyse van de ondergrond en het type vervuiling is daarom onmisbaar. Zo kan precies bepaald worden welke reinigingsmethode en producten het meest geschikt zijn.

Een professionele gevelreiniger kan je gepast adviseren over de meest geschikte gevelreinigingsmethode en voert de reiniging bovendien op de juiste manier uit. Zo ben jij verzekerd van een kwalitatief en mooi resultaat, zonder schade aan de gevel. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor een gevelreiniging via de offertepagina.

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers