Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groengevel

Is je gevel dringend aan een renovatie toe? Maar weet je nog niet hoe die nieuwe gevelbekleding eruit moet komen te zien? Waarom dan geen groengevel overwegen? Deze gevelbekleding is niet alleen natuurlijk, isolerend en duurzaam, het ziet er bovendien nog eens erg mooi uit. Kortom: een groene gevel is een echte meerwaarde voor je woning én de buurt waarin je woont. Je ontdekt er hier meer over.

Ga snel naar:
Soorten groengevels
Kosten groene gevel
Groene gevel opbouw
Aandachtspunten bij plaatsing
Waarom vertrouwen op een vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een groengevel?

Een groengevel of verticale tuin is een aanvulling op je bestaande gevelafwerking (vaak baksteen). Zowel bij bestaande woningen als nieuwbouw kan je kiezen voor zo’n fraaie groene gevel. Wat zijn de grote voordelen van zo’n groene gevelrenovatie? Een kort overzicht:

 • Esthetische keuze: een groene gevel is een streling voor het oog en kan een grijze, verstedelijkte buurt helemaal opfleuren. Kies je voor een stijlvolle, strakke mosgevel? Of mag het een kleurrijkere compositie zijn met bloemen en grassen? Bijna alles is mogelijk als je samenwerkt met een expert.
 • Stimuleren biodiversiteit: een groene gevel trekt allerlei nuttige diertjes aan: vlinders, bijen, … Veel groen buiten houdt insecten zoals spinnen buitenshuis. Kortom: groengevels vormen een microbiotoop en zijn een zegen voor de biodiversiteit.
 • Energiebesparend: groengevels isoleren zowel thermisch als akoestisch. De groene gevel vangt zonlicht op en reguleert zo beter de binnentemperatuur. Bovendien kaatsen ze effectief geluid terug. Ideaal voor wie in een drukke stad woont en wil genieten van de stilte én van het groen.
 • Ecologische voordelen: groene gevels en geveltuintjes dragen bij tot de leefbaarheid van de stad. Zo verlagen ze de temperatuur in de lente en de zomer, zorgen ze voor een afname van fijn stof, CO2, … en vermijden ze de piekbelasting van riolen.
 • Waardevermeerdering woning: een woning met een groene gevel ziet er erg aantrekkelijk uit en de vegetatie verlengt de levensduur van je gevelbekleding. Wil je later je woning verkopen? Dan is zo’n groengevel dus een extra troef om potentiële kopers te overtuigen.

Groene gevel aanleggen? Voor al je praktische en technische vragen omtrent groengevels en geveltuinen kan je terecht bij een groene gevel specialist. Die helpt je graag verder. Kom in contact met professionals actief in je regio via ons gratis offerteformulier.

groene gevel

 

Soorten groengevels

Er bestaan verschillende soorten groene gevelsystemen. Gaande van heel eenvoudige soorten met een snelle opbouw tot complexe, op maat gemaakte structuren. Hieronder vind je een overzicht op basis van het groeimedium:

 

OPTIE 1: grondgebonden groengevel

Een grondgebonden groengevel bestaat uit planten die rechtstreeks in volle grond wortelen. Daarbinnen maken we een onderscheid tussen indirecte en directe begroeiing:

 • Indirecte begroeiing: de beplanting heeft een klimmedium nodig waarlangs die naar omhoog kan groeien. Vaak gaat het om een houten constructie of een staaldraadrastersysteem. Dit zie je vaak terugkeren als natuurlijke buitenzonwering. In dit geval is een bladverliezende soort ideaal. Zo heb je tijdens de bloeiperiode voldoende schaduw en tijdens de winter voldoende lichtinval.
 • Directe begroeiing: bij directe begroeiing is een klimhulp overbodig. De planten groeien zelf langs je gevel met behulp van hun hechtorganen. Hierbinnen heb je een ruime keuze uit zelfhechtende klimplanten. Denk maar aan hechters, slingerplanten of rankplanten. Je hebt ongetwijfeld al een door klimop of blauwe regen begroeide gevel in het straatbeeld gezien.

 

OPTIE 2: niet-grondgebonden groengevel

De beplanting van een niet-wortelgebonden groengevel wortelt rechtstreeks in een bovengronds groeimedium dat tegen de gevel bevestigd is. Zij hebben dus geen doorwortelbare ruimte nodig langs de gevel en bevatten een ingenieus, automatisch irrigatiesysteem. Er is een veelvoud aan systemen op de markt. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Boven elkaar gemonteerde metalen bakken met een overloopsysteem
 • Metalen bakken gemonteerd tegen een metaalframe
 • Prefab ‘groeiplaten’ bekleed met vliezen waarin plantzakjes gemaakt zijn
 • Hangende systemen

 

OPTIE 3: groengevel binnenshuis

Wist je dat je ook een mooie groenwand binnenshuis kan laten creëren? Dat is een echte meerwaarde voor kantoorgebouwen of openbare plekken. Misschien wil je iets gelijkaardigs in huis, maar wat kleiner en budgetvriendelijker? Dan is een groenkader een mooi alternatief. De meeste groene gevel experts maken ook speciale ontwerpen voor binnenshuis. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor je woning of je kantoorruimte? Neem dan contact op met een professional.

 

Welke groene gevel kies ik het best?

Hoe moet je groengevel eruit komen te zien? Hou je het graag budgetvriendelijk en eenvoudig? Of mogen er ook bloemen, grassen, struikjes,… of zelfs wilde aardbeien in de natuurlijke compositie verwerkt worden? Vraag in elk geval een oriënterend gesprek aan met een groengevelspecialist. Hij luistert naar al je wensen en bespreekt samen met jou de mogelijkheden. Zo ben je verzekerd van de groengevel van je dromen, geheel aangepast aan jouw vereisten en die van je woning.

Groenexpert nodig? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang prijsvoorstellen op maat. Vul het contactformulier in.

 

Prijs groene gevel

De kosten voor je groengevel zijn afhankelijk van meerdere factoren: de omvang van je project, het gekozen systeem, de beplanting, …  Gemiddeld betaal je tussen de € 500 à 1.200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Tip: het spreekt voor zich dat je voor een grondgebonden geveltuin aanzienlijk minder betaalt. Hoeveel dat precies is, hangt af van de arbeidskosten en het type beplanting.

BELANGRIJK: dit is slechts een schatting. Ontvang je graag een prijsraming op maat van jouw project? Neem dan contact op met een expert. Hij komt graag langs om je gevel te inspecteren, de mogelijkheden na te gaan, … en stelt op basis van een persoonlijk gesprek een groene gevel op maat samen. Interesse? Kom in contact met een professional actief in je regio via ons gratis aanvraagformulier.

 

Kan ik genieten van een premie?

In België is er helaas geen premie voor een groene gevel. Waar je wél gebruik van kan maken, is het verlaagd btw-tarief. In dit geval betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten (met uitzondering van klimplanten). Op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is en dat je een beroep doet op een vakman.

 

Hoe is een groengevel opgebouwd?

De opbouw van een groengevel lijkt wat op die van een groendak. Er is bv. een aangepaste substraatlaag die fungeert als waterbuffer en overtollig water afvoert. Hieronder vind je terug hoe de opbouw van een groen gevelsysteem er doorgaans uitziet:

groengevel

 

 1. Draagstructuur

  Een vakman brengt een draagstructuur vaak rechtstreeks op de gevel aan met behulp van afstandshouders. Hij verankert die stevig tegen de buitenmuur om het bijkomende gewicht van de verticale tuin te kunnen dragen.

 2. Modulair paneel of plantbox

  Wat er bovenop de draagstructuur komt, hangt af van het gekozen gevelsysteem. In bepaalde gevallen kiest een expert voor een modulair paneel of een plantbox die eenvoudig in de draagstructuur geklikt kan worden.

 3. Complex irrigatiesysteem

  Elke op maat gemaakte groengevel beschikt over een complex irrigatiesysteem dat op basis van een vochtigheidssensor bepaalt hoeveel water en voedingsstoffen de planten nodig hebben. Sommige systemen kunnen vanop een afstand gemonitord worden.

 4. Substraat

  Bovenop het irrigatiesysteem ligt een substraat: deze laag fungeert als waterbuffer en voert efficiënt het overtollige water af. Veelvoorkomende duurzame substraten zijn veenmos, textiel en steenwol.

 5. Beplanting

  Deze laag bepaalt het uitzicht van je groengevel. Ze bestaat uit een diverse keuze aan groenblijvende planten, zoals heesters, vaste planten, varens, … Deze laag is volledig afgestemd op je persoonlijke voorkeuren en de technische mogelijkheden van je gevel.

 6. Collector voor recyclage restwater

  Aan de onderzijde van de groene gevel bevindt zich een collector voor het opvangen van overtollig regenwater. Afhankelijk van het type irrigatiesysteem wordt het water afgevoerd of wordt het opgenomen in een circulair traject.

 

LET OP: de opbouw van je gevelsysteem verschilt naargelang het type groengevel en of het om een nieuwbouw- of renovatieproject gaat. Het plaatsen van een groengevel is specialistenwerk. Wil je weten hoe zo’n gevelsysteem er bij jou kan uitzien? Neem dan contact op met een expert.

 

Kiezen voor een groengevel: aandachtspunten

Wil je een groengevel plaatsen? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. We sommen ze hieronder voor je op:

 • Staat van je gevel: wil je een mooie groene wand met planten aan je gevel? Dan is het belangrijk dat je onderliggende gevelbekleding in goede staat verkeert. Barsten in de gevelsteen, kapotte voegen, vochtproblemen, … pak je dus best eerst aan.
 • Gewicht van het gevelsysteem: de plantenbakken, het substraat, het mechanisme van het irrigatiesysteem, de beplanting, …: al deze elementen zorgen voor een behoorlijk gewicht aan je gevel (gem. 65 kg per m²). Daarom moet ook je gebouwconstructie daarop voorzien zijn.
 • Geveloriëntatie: de samenstelling van je groene gevelsysteem hangt sterk samen met de geveloriëntatie. Heb je veel invallend zonlicht? Of ligt de gevel overwegend in de schaduw? Deze factor is belangrijk bij het samenstellen van je groene gevelbekleding.
 • Beplanting: voor de selectie gevel planten houdt je vakman rekening met factoren zoals de groeihoogte, de benodigde hoeveelheid water en zonlicht, jouw esthetische voorkeuren, de architectuur van je woning, … Een groene gevel op het noorden heeft bv. meer baat bij een niet-bladverliezende plant die goed tegen schaduwval kan.
 • Onderhoud groene gevel: voor een blijvend mooi resultaat van je groengevel is een periodiek onderhoud noodzakelijk. Niet alleen van de beplanting, maar ook van het automatische systeem dat instaat voor irrigatie en toedienen van voedingsstoffen. Zo blijft je groengevel mooi doorheen alle seizoenen.
 • Nieuwbouw of renovatie: bij een renovatie realiseert een vakman je groene gevel als schijngevel, terwijl een groengevel bij een nieuwbouwwoning vaak een volwaardige vervanging van het buitenspouwblad is.
 • Andere aandachtspunten: bij de montage van een groene gevel aan je huis moet je met nog een aantal zaken rekening houden, zoals het isolatiemateriaal, een nauwkeurige plaatsing om vochtproblemen te voorkomen, voldoende ventilatie, …

 

LET OP: vergunning nodig voor groengevel

Het plaatsen van een groene gevel is bijna altijd vergunningsplichtig. Zeker wanneer het gaat over een gevel aan de kant van de openbare weg, wanneer de gevelbegroeiing een bepaalde dikte heeft of uitspringende elementen bevat, … Soms is zelfs de medewerking van een architect verplicht, behalve als er geen wijzing gebeurt in de fundering.

TIP: de regels voor gevelrenovatie kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Daarom raden we je aan om voorafgaand contact op te nemen met jouw gemeente. Zo ben je zeker dat je later niet in de problemen komt.

 

groene gevel woning

 

Waarom vertrouwen op een groenexpert?

Je groene gevel zelf maken is niet aangeraden. Lekkages, een foutieve plantencombinatie,… kunnen het resultaat van je groengevel flink doen tegenvallen. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Je doet daarom beter een beroep op een groenexpert. Zo ben je verzekerd van…

 • Uitgebreide gevelinspectie: hoe is het gesteld met de gevel? Moeten er nog voorbereidende werken gebeuren (bv. hervoegen, herstellen scheuren of barsten, …)? Hoe zit het met de geveloriëntatie? Komen de planten voornamelijk in de zon of (half)schaduw te liggen? Een vakman gaat het allemaal voor je na.
 • Gepersonaliseerd ontwerp: op basis van de inspectie en een uitgebreid oriëntatiegesprek werkt hij een beplantingsschema op maat uit. Daarin houdt hij rekening met de technische eigenschappen van je woning en maakt hij de noodzakelijke berekeningen i.v.m. de draagconstructie voor je groene gevel.
 • Professionele plaatsing: heb je het ontwerp gezien en goedgekeurd? Dan kan je gevelspecialist aan de slag. Zijn expertise staat garant voor een vakkundige, correcte montage van het gevelsysteem. Bovendien gebruikt hij enkel kwalitatieve materialen om je groene gevel definitief vorm te geven.
 • Onderhoudscontract mogelijk: een groengevel heeft aangepast onderhoud nodig. Af en toe snoeien, dode planten vervangen, het irrigatiesysteem onderhouden, … zijn hier allemaal onderdeel van. Gespecialiseerde taken die je vakman graag uit handen neemt met een onderhoudscontract.
 • Verlaagd btw-tarief: wil je een gepersonaliseerde groengevel plaatsen? En is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagd btw-tarief. Zo betaal je slechts 6% in plaats van 21% btw op het ontwerp, de materialen en de plaatsing van je groene gevelbekleding door een vakman.

 

Blije groengevel eigenaars vertrouwen op een specialist!

Een groene gevel ontwerpen en plaatsen is geen one size fits all-oplossing. Integendeel, alle realisaties zijn zeer projectspecifiek, afgestemd op de wensen van de huiseigenaar en de mogelijkheden van het gebouw. Daarnaast eindigt de samenwerking met je expert niet bij de definitieve montage van een groen gevelsysteem. Hij staat ook in voor betrouwbaar advies, een professioneel onderhoud, …

Gratis groengevel experts vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je regio:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers