Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf gevel reinigen

Een gevel krijgt het door regen, atmosferische vervuiling, wind, uv-straling, … hard te verduren. Gelukkig kan je roetdeeltjes, groene aanslag, verkleuringen, … doorgaans vlot verwijderen met een gevelreiniging. Idealiter schakel je daarvoor een ervaren gevelreiniger in, maar ook zelf je gevel reinigen is een optie. Alles over de werkwijze, de mogelijke methodes en valkuilen, de gemiddelde kosten, … ontdek je in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf je gevel reinigen?
Prijs gevel zelf reinigen
Mogelijke valkuilen
Zelf reinigen of specialist?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Is zelf je gevel reinigen een goed idee?

zelf gevel reinigen

In vele gevallen is een nieuwe gevelbekleding niet nodig. Ook met een gevelreiniging ziet je gevel er vaak weer als nieuw uit. Zo’n reiniging is overigens niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je woning, maar ook om je buitenmuren in goede staat en vochtwerend te houden. Ga je zelf aan de slag met een sopje of een mild chemisch middel? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een vakspecialist uit. Toch is er ook een keerzijde aan die medaille. Tegenover dat financiële voordeel staan namelijk de volgende nadelen:

 • Arbeidsintensieve, vieze klus: zelf je gevel schoonmaken, kost de nodige tijd en moeite. Bovendien moet je ook in de hoogte werken, waardoor je doorgaans ook een stelling en valbeveiliging nodig hebt. Daarnaast is het een behoorlijk vuil werk en moet je goed al je buitenschrijnwerk afschermen.
 • Zelf materiaal kopen en huren: ga je zelf aan de slag? Dan moet je in een doe-het-zelfzaak al je reinigingsproducten kopen tegen 21% btw. Afhankelijk van de gebruikte reinigingstechniek heb je ook gespecialiseerd materiaal nodig. Denk bv. aan een stoomreiniger, straalinstallatie, … Zulke machines kan je huren.
 • Risico op fouten en schade: bij een gevelreiniging is het essentieel om de juiste behandeling te kiezen voor jouw type buitenmuur én het type vervuiling waar je mee kampt. Anders loop je een groot risico op schade. Hetzelfde geldt bij een verkeerde uitvoering. Denk bv. aan stukken crepi die loskomen als je een te harde straal gebruikt met je hogedrukreiniger, vochtinfiltratie omdat je te grote hoeveelheden water gebruikt bij het nevelstralen van een poreuze en absorberende gevel, …
 • Geen garantie bij mogelijke schade: is het kwaad geschied en heb je je gevel beschadigd tijdens de werken? Dan moet je voor de nodige herstellingen zelf opdraaien. Je bent namelijk niet financieel beschermd. Dat is wel het geval als je met een professionele vakspecialist samenwerkt.
 • Geen verlaagd btw-tarief: wil je je gevelreiniging zelf doen? Hou er dan wel rekening mee dat je 21% btw betaalt op al je benodigde aankopen. Als je een gevelreiniger inschakelt, betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is natuurlijk.

Loont zelf je gevel reinigen de moeite? Dat hangt helemaal af van jouw situatie. Gaat het om milde vervuiling en volstaat bv. een sopje met schoonmaakazijn? Dan kan je zeker zelf aan de slag. Zijn de algen of zwarte aanslag dieper in je gevel getrokken? Dan doe je beter een beroep op de expertise van een professional. Die klaart de klus snel en de arbeidskosten vallen mee (zeker tegen 6% btw). Kortom, het is doorgaans veiliger en beter om een professionele gevelreiniger in te schakelen voor jouw gevelreiniging!

 

Hoe zelf je gevel reinigen?

Zelf je gevel schoonmaken… Het klinkt als een eenvoudige klus, maar dat is het niet. Een optimaal eindresultaat staat of valt met een optimale voorbereiding, de juiste reinigingsmethode, … Steek je dus zelf de handen uit de mouwen? Dan is het essentieel om deze stappen te volgen:

 

 1. Check de staat van je gevel grondig

  Halsoverkop je gevel te lijf gaan, is een slecht idee. Eerst en vooral analyseer je best de huidige staat van jouw buitenmuur. Merk je bv. scheuren en barsten op? Of zijn je voegen poreus en beginnen ze af te brokkelen? Dan laat je best dergelijke schade eerst herstellen door een gevelwerker. Anders doe je met je gevelreiniging meer kwaad dan goed.

 2. Ga na om welke soort vervuiling het gaat

  De ene vuile gevel is de andere niet. Gaat het bv. om zwarte aanslag door atmosferische vervuiling (roet, fijnstof, …)? Of eerder om een groene waas en mosvorming? Dat type vervuiling bepaalt ook in grote mate de meest aangewezen reinigingstechniek, samen met het type gevel (baksteen, crepi, hout, …).

 3. Bepaal de meest geschikte behandelmethode

  Na die grondige inspectie van jouw buitenmuur is het tijd om de meest geschikte behandelmethode te bepalen. Voor zware zwarte aanslag kies je bv. best voor een reiniging met een chemisch product. Bij een lichte groene waas op een crepi gevel kan nevelstralen (spoelen met zuiver water onder lage druk) dan weer volstaan. Zandstralen is dan weer enkel aangeraden bij harde steensoorten (en als andere technieken niet het gewenste resultaat opleveren).

 4. Reinig je gevel voorzichtig en nauwkeurig

  Wil je achteraf niet met de rug tegen de muur staan? Dan volstaat de juiste behandeling natuurlijk niet. Je moet die ook correct uitvoeren. Volg dus nauwgezet de richtlijnen op de producten die je koopt, test de behandeling eerst op een onopvallend stukje muur, …

 5. Impregneer je gevel ter afwerking (optioneel)

  Wil je zeker zijn dat je gevel er na een jaar niet opnieuw grauw en onverzorgd uitziet? Dan kan je zelf je gevel reinigen én impregneren. Na het schoonmaken breng je dan een transparante, waterafstotende coating aan op je buitenmuren. Zo bescherm je je gevel veel langer tegen vuil en doorslaand vocht en verleng je dus optimaal zijn levensduur.

Advies op maat nodig? Als je niet zeker bent van de meest aangewezen behandeling voor jouw vervuilde gevel, schakel je best een professional in. Die inspecteert je gevel uitgebreid en stelt dan de meest geschikte reinigingsmethode voor. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 gevelwerkers!

 

Prijs gevel zelf reinigen

De kosten om zelf je gevel schoon te maken, hangen vooral af van jouw situatie. Om welke reinigingstechniek gaat het? Moet je een zandstraler huren of een speciale hogedrukspuit kopen? Enkele richtprijzen op een rij:

 • Hogedrukreiniger: vanaf 100 à 150 euro (incl. btw)
 • Mild chemisch reinigingsproduct: vanaf 25 euro voor 5 liter (incl. btw)
 • Schoonmaakazijn: vanaf 5 euro voor 5 liter (incl. btw)

 

Komt doe-het-zelven echt goedkoper uit?

Je betaalt natuurlijk geen arbeidskosten, maar je gevelreiniging zelf doen komt niet noodzakelijk goedkoper uit. Een professionele gevelreiniger werkt namelijk snel, waardoor de arbeidskosten sowieso beperkt zijn. Zeker als je ook nog eens geniet van het verlaagde btw-tarief. Bovendien ben je ook zeker van een optimaal eindresultaat. Zo zijn er zeker geen onnodige herstellingskosten achteraf.

Benieuwd of zelf je gevel reinigen goedkoper is? Vraag dan eerst prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de kosten en krijg je er ook gratis advies bovenop. Achteraf beslis je dan zelf of je met een gevelreiniger in zee gaat of niet. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gevelspecialisten in je buurt!

 

Mogelijke valkuilen bij een gevelreiniging

Zelf je gevel reinigen met stoom, een hogedrukreiniger, … is niet zonder risico’s. Zowel voor jezelf als voor je buitenmuren. Met welke mogelijke gevaren moet je zeker rekening houden? Enkele valkuilen op een rij:

 • Geen analyse van je gevel: zelf je buitenmuur reinigen zonder voorafgaande analyse is vragen om problemen. Eerst moet je zeker zijn dat je gevel in een goede staat verkeert. Anders is een gevelrenovatie meer aangewezen dan een gevelreiniging (crepi vernieuwen, voegwerk, …). Daarnaast moet je ook exact weten met welk type vervuiling je te maken hebt.
 • Verkeerde behandelingsmethode: nevelstraal je een poreuze gevel? Dan verhoog je de vorstgevoeligheid van je buitenmuur en het risico op scheuren en barsten. Ook als je pleisterwerk of kalkzandsteen wil zandstralen, is de kans groot dat je je gevel beschadigt. Hetzelfde geldt voor het reinigen van minerale crepi met een hogedrukreiniger.
 • Gevaar om te vallen: je gevelreiniging zelf doen houdt niet alleen risico’s in voor je buitenmuren. Je kan ook je eigen veiligheid in gevaar brengen. Zorg daarom zeker voor een stevige stelling en idealiter ook  voor valbeveiliging. Als je weinig ervaring hebt met hoogtewerken, is een ongeluk snel gebeurd.
 • Gevel niet goed afgeschermd: bij het schoonmaken van je gevel moet je je ramen en deuren zorgvuldig afschermen. Zeker als je aan de slag gaat met een chemisch reinigingsmiddel. Waarschuw ook tijdig je buren voor je aan de werken begint.
 • Beter kiezen voor een gevelrenovatie: een gevelreiniging is niet altijd de beste keuze. Zijn je buitenmuren in een te slechte staat? Dan kan je werk achteraf verloren moeite blijken. Reden te meer om eerst de kwaliteit van je gevel te laten beoordelen door een ervaren gevelwerker in je buurt.

Zeker zijn van een optimaal resultaat? Uiteraard wil je dat je gevel er na de werken weer als nieuw uitziet voor vele jaren. Daarom vraag je best eerst gericht advies aan een professionele gevelreiniger actief in je buurt. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen voor jouw gevel bij 2 à 3 gevelspecialisten!

 

gevelreiniging zelf doen

 

Zelf je gevel reinigen of vakspecialist?

Volstaat een reinigingsbeurt met een huishoudsopje om milde groene aanslag te verwijderen van je gevel? Of wil je je minerale crepi spoelen met zuiver water onder lage druk? Dan kan je gerust zelf aan de slag als je dat wil. Een gevelreiniging is echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarom doe je best een beroep op de ervaring van een professionele vakspecialist. Zo kan je altijd rekenen op…

 • Professionele analyse van je gevel: zijn er voorafgaande herstellingswerken nodig of niet? Om welk gevelmateriaal gaat het en met welk type vervuiling heb je te maken? Een gevelwerker zal je gevel altijd eerst grondig inspecteren.
 • Advies op maat: na die analyse stelt de gevelreiniger dan een aanpak op maat voor. Hij kiest een behandelmethode, bepaalt de meest aangewezen producten, kijkt of een hydrofuge achteraf aangeraden is of niet, …
 • Correcte & snelle uitvoering: een vakman reinigt je gevel volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker dat je buitenmuur niet beschadigd raakt tijdens de werken. Bovendien gaat de reiniging ook erg snel dankzij zijn ervaring en gespecialiseerd materiaal. Zo blijven de kosten binnen de perken.
 • Kwalitatieve producten en gereedschap: een gevelwerker werkt enkel met hoogwaardige chemische producten en andere reinigingsmiddelen. Daarnaast beschikt hij over professionele machines als een stoomreiniger, een installatie om te zandstralen, … Die garanderen een prachtig eindresultaat.
 • Garantieregeling: door een vakspecialist in te schakelen, geniet je ook van een financiële bescherming. Loopt je gevel tijdens de werken dus toch schade op? Dan neemt je vakman de kosten voor de herstellingswerken op zich. Dat is niet het geval als je gaat doe-het-zelven.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle gebruikte materialen en de arbeidskosten. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur.

BELANGRIJK: je gevel laten inspecteren en reinigen door een ervaren vakspecialist is in de meeste gevallen dus duidelijk de beste en veiligste keuze. Wil je vrijblijvend in contact komen met meerdere betrouwbare gevelreinigers in je buurt? Vul dan gewoon het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreiniger