Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vezelcement gevelbekleding

Vezelcement is een natuurlijk composietmateriaal, samengesteld uit cement, filler-, cellulose- en PVA-vezels, verscheidene toeslagstoffen en water. Het komt voor als dakbedekking (bv. leien), terrasplanken en gevelbekleding. In dit artikel ontdek je meer over de diverse gevelbekledingen van vezelcement. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe brengt een vakspecialist vezelcement op je gevel aan? En zijn er alternatieven?

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Vezelcement gevelbekleding: prijs
Plaatsing vezelcement gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor gevelbekleding met vezelcement?

Welke voordelen heeft een vezelcement gevelbekleding nu precies? Een overzicht van de vele troeven van deze gevelafwerking:

 • Modern uitzicht: het grijze vezelcement heeft een betonachtige look en zorgt dus voor een strakke uitstraling. Zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten is het assortiment uitgebreid en divers.
 • Duurzaam: alle componenten van vezelcement zijn recycleerbaar. Daarnaast is het materiaal brandveilig (klasse A1) en beantwoordt het aan de strengste eisen qua brandverspreiding, rookontwikkeling en het creëren van druppels.
 • Onderhoudsvriendelijk: vezelcement heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. En merk je toch wat atmosferische vervuiling op? Dan kan je je buitenmuren makkelijk schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en een hogedrukreiniger.
 • Lange levensduur: het materiaal is bestand tegen de guurste weersomstandigheden, waardoor het niet gaat rotten of verkleuren. Daarom gaat vezelcement tot wel vijftig jaar mee.
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: dankzij de lange levensduur en de ijzersterke kwaliteiten heeft vezelcement een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Benieuwd hoeveel je ongeveer betaalt? Ontdek dan hier meer over de prijs van vezelcement gevelbekleding.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: gevelelementen in vezelcement zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: van kiezelgrijs tot zandgeel. De kleurvastheid hangt af van het feit of ze in de massa zijn gekleurd of met kleurfolie zijn afgewerkt.

Gevelbekleding met vezelcementplaten plaatsen? Dat kan. Neem contact op met een ervaren gevelspecialist en ontvang advies en offertes op maat van jouw project. Start hier je aanvraag.

vezelcementplaat gevel

 

Wat zijn de mogelijke uitvoeringen?

Overtuigd van de voordelen van vezelcement op je gevel? Dan ben je vast benieuwd naar de verschillende geveltoepassingen. We overlopen hieronder 3 opties:

 

OPTIE 1: vezelcement gevelpanelen

Deze gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen of in verzaagbare platen. Ze zijn erg licht en dun, waardoor ze perfect passen op gevels met weinig opbouwdikte en bovenop isolatieplaten. Dit type platen in vezelcement is verkrijgbaar in verschillende standaard kleuren en vormgevingen, maar kan je ook op maat bestellen. Omdat ze lang mooi zouden blijven, werken fabrikanten ze vaak af met een semi-transparante coating of een hydrofobering.

 

OPTIE 2: sidings in vezelcement

Sidings zijn gevelstroken die je horizontaal of verticaal kan plaatsen. Die keuze bepaalt voor een stuk de uitstraling van je woning. Zo staat de verticale plaatsing bekend om z’n hedendaagse en moderne look. De gevelstroken in vezelcement zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kleuren. Sidings plaatsen neemt meer tijd in beslag door hun beperkte breedte, maar het kliksysteem zorgt toch voor een vlotte montage.

 

OPTIE 3: vezelcementleien

Wist je dat leien ook een mooie gevelbekleding zijn? Dankzij de diverse plaatsingspatronen is er met de rechthoekige of ruitvormige vezelcementleien esthetisch veel mogelijk. Zo heb je de standaarduitvoeringen van het halfsteenverband, maar ook een dambordplaatsing met ruitleien behoort tot de mogelijkheden. Kies je voor vezelcementleien? Dan is de plaatsing een stuk arbeidsintensiever. Zeker wanneer je een uniek patroon verkiest. Onthou dat dit de arbeidskosten beïnvloedt.

 

BELANGRIJK: vezelcement gevelbekleding en asbest

Vezelcement gevelbekleding wordt vaak in verband gebracht met asbest (bv. bedrijf Eternit). Dat is te wijten aan het feit dat er vroeger asbestvezels werden verwerkt in dit type platen. Sinds 2001 geldt echter een algemeen verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van asbesttoepassingen. Kies je dus voor vezelcementplaten op je gevel? Dan ben je zeker van een asbestvrije uitvoering. Dit herken je bovendien ook aan het NG- of NT-keurmerk.

TIP: werk je samen met 1 van onze professionals? Dan ben je verzekerd van vezelcement gevelplaten van de hoogste kwaliteit. Meer weten? Kom gratis in contact met een expert.

 

Wat is de prijs voor vezelcement gevelbekleding?

De prijs voor een gevel in vezelcement is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type gevelbekleding in vezelcement, de omvang van je project en de afwerking. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Vezelcement gevelbekleding, excl. gevelisolatie: € 80 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Vezelcement gevelbekleding, incl. gevelisolatie: € 150 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit is een richtprijs. Wil je graag een exacte berekening voor je gevelplaten ontvangen? Neem dan contact op met een ervaren gevelspecialist. Ontvang nu meerdere offertes op maat!

 

Bespaar op je nieuwe gevelbekleding met premies!

Combineer je het plaatsen van gevelisolatie met een nieuwe gevelbekleding? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van verschillende premies. Zoals de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, … Vertrouw je de werken toe aan een gespecialiseerde gevelwerker? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%, op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is.

Meer weten over de verschillende premies? Je leest het in ons premieartikel.

 

gevelbekleding vezelcement

 

Hoe vezelcement gevelbekleding plaatsen?

Hoe plaats je nu vezelcement op je gevel? De opbouw van je gevelbekleding is cruciaal voor een duurzaam eindresultaat: vrij van risico’s op vochtproblemen en esthetisch aantrekkelijk. We overlopen hieronder de wijze waarop een gevelspecialist jouw gevelpanelen in vezelcement plaatst:

 1. Voorbereidende werken

  Bij een gevelrenovatie is het belangrijk dat je buitenmuren netjes zijn en vrij van scheuren of barsten. Daarom onderwerpt je specialist je gevel eerst aan een grondige inspectie en voorziet indien nodig een reinigingsbeurt.

 2. Isolatie plaatsen

  Nadien is het tijd voor je nieuwe gevelisolatie. Zo creëer je een warme en vochtbestendige schil zodat je binnenklimaat optimaal blijft. De meest gekozen oplossing zijn PIR- of PUR-platen. Nadien plaatst je vakspecialist ook nog een vochtwerend membraan.

 3. Onderconstructie installeren

  Om de gevel geventileerd te maken, plaatst een gevelwerker eerst een metalen of houten onderconstructie bovenop de isolatielaag. Hierdoor ontstaat een ventilatiespouw van om en rond de 20 mm dik. Daardoor slinkt de kans op vochtproblemen.

 4. Vezelcementplaten op gevel plaatsen

  Is de ondergrond helemaal afgewerkt? Dan is het tijd om de vezelcementplaten te bevestigen. Afhankelijk van het type gevelbekleding maakt een expert deze vast met schroeven, pluggen of via het kliksysteem. Vervolgens werkt hij je gevel af met hoek-, dak- en randprofielen voor een strak eindresultaat.

 

LET OP: een professional houdt bij de montage rekening met de correcte randafstanden, de windlast, … Doe dus een beroep op de expertise van een professional voor een degelijk en duurzaam eindresultaat. Ontmoet een ervaren gevelspecialist actief in je regio.

 

Welke alternatieven zijn er voor gevelplaten in vezelcement?

gevelplaten vezelcement

Toch niet zo’n fan van de uitstraling van vezelcement? Wil je je vezelcement combineren met andere gevelbekleding? Of ben je gewoon benieuwd naar andere mogelijke materialen? We overlopen de meest gebruikte alternatieven hieronder:

 

ALTERNATIEF 1: steenstrips

Op zoek naar een gevelbekleding waarmee je het uitzicht van een echte bakstenen muur nabootst? Dan zijn steenstrips een goede keuze. Dankzij hun geringe dikte (+- 20 mm) bieden ze een fijne oplossing in situaties waar een gewone gevelsteen niet mogelijk is. Bovendien zijn steenstrips in nagenoeg alle denkbare kleuren en vormgevingen verkrijgbaar.

Prijs: € 200 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: hout

Toch eerder liefhebber van een natuurlijke look? Houten gevelbekleding is de meest geliefde oplossing voor wie een authentiek eindresultaat wenst. Kies voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I wanneer je topkwaliteit nastreeft: lange levensduur, water- en winddicht, … Is ecologische duurzaamheid een belangrijke beslissingsfactor voor jou? Vraag dan naar gevelelementen die het FSC-label dragen.

Prijs: € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 3: metaal

Spreekt het moderne uitzicht van vezelcement je wel aan, maar zoek je een materiaal waarmee het eindresultaat nog net wat robuuster en industriëler wordt? Bekijk dan eens wat metalen gevelbekleding voor jouw woning kan doen. Koper, aluminium, inox of zink? Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken en heeft amper onderhoud nodig. Zo maak je in een handomdraai van je gevel een uniek pronkstuk.

Prijs: € 80 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

Wat is nu de beste keuze voor mijn gevel?

Twijfel je of vezelcementplaten voor jou de beste oplossing zijn? Of wil je graag eens alle mogelijkheden doornemen met een expert? Dan zit je hier goed! Via het aanvraagformulier kom jij in contact met diverse gevelwerkers actief in je regio. Ontvang offertes op maat en vergelijk: zo maak jij de beste keuze voor jouw project. Start je aanvraag hieronder:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers