Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelpanelen

Een gevel bekleden met gevelpanelen wordt steeds populairder. Er is dan ook een ruim aanbod aan materialen en uitvoeringen waardoor je steeds zeker bent van een uniek en stijlvol resultaat. Alles over onder meer de mogelijke materialen, prijzen en plaatsing van gevelpanelen lees je hier.

Ga snel naar: UitvoeringenPlaatsingGeïsoleerde gevelpanelen

 

Materialen & prijzen gevelpanelen

Gevelpanelen of gevelplaten zijn beschikbaar in verschillende materialen. Een overzicht van de populairste keuzes:

Materiaal gevelpanelenGemiddelde prijs per m² (excl. btw en plaatsing)
Vezelcement gevelpanelenvanaf € 40
HPL gevelpanelenvanaf € 30
Composiet gevelpanelenvanaf € 45
Keramische gevelpanelenvanaf € 45
Metalen gevelpanelenvanaf € 50
Kunststof (PVC) gevelpanelenvanaf € 25
Minerale wol gevelpanelenvanaf € 45

 

1. Vezelcement gevelpanelen

Vezelcement is een mengsel van zand, cement, organische vezels en minerale additieven. Dat mengsel wordt dan onder hoge druk in platen geperst.

Voordelen: onderhoudsarm, brandveilig, sterk, vormvast, gunstige prijs-kwaliteit verhouding, makkelijk te plaatsen.
Aandachtspunten: geventileerde gevel is noodzakelijk.
Bekende merken: Eternit, Cembrit, SVK

Richtprijs: vanaf € 40 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

vezelcement gevelpanelen
Vezelcement gevelpanelen

 

2. HPL gevelplaten

Volkern of High Pressure Laminate (HPL) panelen zijn gelamineerde houtvezelplaten die geperst worden onder hoge druk. Door ze te persen onder hoge druk en hoge temperaturen krijgen deze gevelplaten hun harde kern en hoge dichtheid.

Voordelen: sterk, lange levensduur, brandveilig, makkelijk schoon te maken, mogelijk met FSC- of PEFC-label, personalisatie is mogelijk: foto’s of andere grafische elementen kunnen in het oppervlak verwerkt worden, bestand tegen vuil, stof, water, verschillende weersomstandigheden, temperatuurschommelingen en UV-stralen.
Bekende merken: Trespa

Richtprijs: vanaf € 30 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Gepersonaliseerd: vanaf € 200 per m² (excl. btw en plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

hpl gevelpanelen

 

3. Composiet gevelpanelen

Composiet gevelplaten bestaan uit een mix van pvc met een ander materiaal zoals hout of aluminium. Je krijgt zo een combinatie van de beste eigenschappen van beide materialen. Namelijk de look en feel van hout of aluminium enerzijds en de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van pvc anderzijds.

Voordelen: onderhoudsarm, makkelijk te plaatsen.
Aandachtspunten: geventileerde gevel is noodzakelijk.
Bekende merken: Rockpanel, Rex Panels & Profiles

Richtprijs: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

composiet gevelpanelen
Composiet gevelpanelen

 

4. Keramische gevelplaten

Keramische gevelpanelen zijn gemaakt uit klei. Door het bakproces krijgt het zijn vormvaste en duurzame eigenschappen. Keramische gevelplaten bieden dezelfde voordelen als bakstenen, alleen zijn ze makkelijker te plaatsen.

Voordelen: zelfreinigend en onderhoudsvriendelijk, brandveilig, kleurvast.
Aandachtspunten: geventileerde gevel is noodzakelijk.

Richtprijs: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

keramische gevelpanelen
Keramische gevelpanelen

 

5. Metalen gevelpanelen

Metalen gevelplaten uit staal of aluminium zijn licht van gewicht en hebben veel afwerkingsmogelijkheden.

Om bestand te zijn tegen schommelende weersomstandigheden krijgen aluminium gevelplaten altijd een (gekleurde) anodiseerlaag of coating. Staal is een goedkoper alternatief voor aluminium gevelpanelen, maar de naden kunnen wel minder nauwkeurig afgewerkt worden.

Voordelen: moderne look, veel architectonische mogelijkheden, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te plaatsen, brandveilig, corrosiebestendig.

Richtprijs: vanaf € 50 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

metalen gevelpanelen

6. Kunststof (PVC) gevelpanelen

PVC panelen kennen we ook als sidings. Ze hebben een basis van hardschuim pvc. Bovenop die basis komt een toplaag die in verschillende kleuren en structuren afgewerkt kan worden.

Voordelen: makkelijk te plaatsen, makkelijk te verwerken, onderhoudsvriendelijk, corrosiebestendig, bestand tegen verrotting, veel afwerkingsmogelijkheden.
Aandachtspunten: geventileerde gevel is noodzakelijk

Richtprijs: vanaf € 25 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

kunststof gevelpanelen
Kunststof gevelpanelen

 

7. Minerale wolpanelen

Minerale wolpanelen bestaan uit minerale vezels en thermohardende harsen. Er ontstaat een flexibel en duurzaam plaatmateriaal door het mengsel onder hoge druk samen te persen.

Een bekend voorbeeld zijn de gevelplaten van Rockpanel, bestaande uit geperst steenwol van basalt met een kleine hoeveelheid organisch bindmiddel.

Voordelen: buigbaar, makkelijk te verwerken, kleurvast, bestand tegen vocht en water, brandveilig, onderhoudsvriendelijk, licht van gewicht.
Bekende merken: Rockpanel

Richtprijs: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

minerale wol gevelpanelen
Geperste steenwol gevelpanelen

 

Mogelijke uitvoeringen

Los van het materiaal waaruit ze bestaan zijn gevelpanelen ook beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor vlakke gevelplaten, golvende gevelplaten, gevelpanelen met een blokprofiel, met een trapeziumprofiel (dat is hetzelfde als een blokprofiel maar met 1 schuine zijde), met puntprofiel, met ribben, … (zie enkele voorbeelden op de afbeelding).

Deze verschillende uitvoeringen zijn bovendien mogelijk in verschillende breedtes en dieptes. Verder zijn gevelpanelen mogelijk in verschillende kleuren en kan je ze zowel horizontaal als verticaal toepassen. Met andere woorden, voor ieder wat wils.

aluminium gevelbekleding

 

Gevelpanelen plaatsen

Gevelplaten worden geplaatst volgens het principe van de geventileerde gevel. Aan de gevel monteren ze een draagstructuur in hout of aluminium waarop ze vervolgens de gevelpanelen bevestigen. De draagstructuur moet een minimale dikte van 30mm hebben en dient als luchtspouw. Die luchtspouw is noodzakelijk voor de ventilatie van de gevel, vangt temperatuurschommelingen in de gevel op en houdt zowel de gevelplaten als de draagconstructie droog.

De montage van de gevelpanelen op de achterliggend draagstructuur gebeurt doorgaans via een onzichtbaar klik-, schroef-, of haaksysteem. De gevelbekleding verlijmen is ook mogelijk.

Hoeveel bedraagt de plaatsingskost?

Reken op een prijs vanaf € 50 per m². Verschillende factoren hebben een invloed op deze prijs. Denk maar aan het gebruik van een hoogtewerker of stelling, het al dan niet plaatsen van isolatie en het materiaal van de draagconstructie. Zo is een aluminium draagconstructie duurder dan een houten. Ook de bevestigingswijze van de gevelplaten heeft een invloed op de prijs. Schroeven zijn het goedkoopst maar blijven zichtbaar. Lijmen is duurder maar oogt wel mooier.

 

Tip: bij een houten draagconstructie is het aangeraden om EPDM te laten aanbrengen op het regelwerk. Zo bescherm je het hout tegen vocht, wat de duurzaamheid ervan ten goede komt.

 

 

Geïsoleerde gevelpanelen

Achter de draagconstructie, tegen de muur kan je isolatiemateriaal aanbrengen. Het is belangrijk dat de ruimte tussen de muur en de gevelpanelen slechts gedeeltelijk opgevuld wordt met isolatiemateriaal. De niet opgevulde ruimte zorgt er dan voor dat de gevel voldoende geventileerd blijft en dat regenwater een uitweg vindt.

Een andere mogelijkheid is dat je jouw gevel bekleedt met reeds geïsoleerde gevelpanelen, ook sandwich gevelpanelen genoemd. Een sandwichpaneel bestaat uit een metalen binnen- en buitenplaat met daartussen een laag isolatie. Doordat de binnen- en buitenplaat niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er geen koudebruggen ontstaan en hebben deze gevelpanelen een hoge isolatiewaarde.

 

Tip: Schakel een vakman in. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing van de gevelpanelen. Een vakman kan je bovendien gepast adviseren over welk type gevelplaten (materiaal, uitvoering, plaatsingswijze, isolatie, …) het best past bij jouw situatie en wensen. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers