Spuitkurk gevel: info en prijzen per m2
Het bekleden van de gevel met spuitkurk biedt tal van voordelen. Gespoten kurk heeft namelijk een hoge warmteopslagcapaciteit, is bestand tegen vocht en is beschikbaar in vele kleuren en korrelgroottes. Hier vind je meer info over deze decoratieve gevelbekleding en de prijzen per m2.
Snel naar: voor- en nadelen – prijs per m2 – isolerende eigenschappen – veelgestelde vragen
Wat is spuitkurk?
Spuitkurk is een soort gevelbekleding die erg decoratief oogt. Het materiaal is gemaakt op basis van kurkgranulaat en acrylhars. Het wordt in een aantal lagen (meestal twee) rechtstreeks op de gevel gespoten.
Aangezien spuitkurk in verschillende kleuren en korrelgroottes beschikbaar is, heb je zelf het uitzicht van je gevel in grote mate in handen. Door de goede isolerende eigenschappen van kurk beschermt het tegen vocht en kou.
Voor- en nadelen van spuitkurk op de gevel
Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen van een gevelbekleding met gespoten kurk op:
+ Warmte- en geluidsbufferend
+ Reductie van koudebruggen
+ Gevel is beschermd tegen vocht (waterafstotend) maar blijft dampopen; reductie van condensvorming
+ Toepasbaar op verschillende ondergronden (beton, baksteen, hout, kunststof,…), in verschillende kleuren en korrelgroottes
+ Milieuvriendelijk product
+ Weinig kans op scheuren en barsten
Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan een gevelbekleding met spuitkurk:
– Weliswaar een buffer voor warmte en geluid, maar niet echt volwaardige gevelisolatie.
– De gevel moet proper zijn en mag geen scheuren vertonen wanneer men de gespoten kurk aanbrengt. Eventuele reinigings- of herstellingswerken kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Spuitkurk prijs per m2
De gemiddelde prijs van gespoten kurk bedraagt 60 à 80 euro per m2. Hoeveel de kosten van het bekleden van de gevel met spuitkurk precies zullen bedragen, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal lagen dat wordt aangebracht, de totale oppervlakte van de gevel en de bereikbaarheid ervan.
Wil je een gevelbekleding met spuitkurk laten aanbrengen en hiervoor een prijsvoorstel op maat ontvangen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in gevelwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Vraag hier jouw prijs op maat aan.
Gespoten kurk als gevelrenovatie of gevelbekleding: kleuren & korrelgrootte
Gespoten kurk is ideaal als gevelrenovatie of afwerking van een nieuwe gevel. Je kan kiezen uit een breed gamma aan kleuren en korrelgroottes. Zo kan je zelf gaan bepalen hoe je gevel er zal uitzien. Welke kleur en korrelgrootte je best kiest, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur.
Voor gevels gebruikt men vaak een standaard middel-grove korrel omdat dit esthetisch gezien het mooiste effect geeft. De gespoten kurk kan rechtstreeks op bestaande stenen worden aangebracht, waardoor de structuur van de stenen nog zichtbaar blijft. Het is echter ook mogelijk om het materiaal op een cementeringslaag aan te brengen. Zo ontstaat een egale look die te vergelijken is met crepi.
Isolerende eigenschappen van kurk
Spuitkurk is in de eerste plaats een gevelbekleding, maar het heeft zoals reeds gezegd ook isolerende eigenschappen. Kurk wordt toegepast voor het waterdicht maken en thermisch isoleren van gevels en het isoleren van binnenmuren, plafonds, zolders en kelders.
Een gevel die is behandeld met spuitkurk, is volledig waterdicht maar blijft dampopen. De gevel kan dus blijven ademen. Door de naadloze manier waarop het materiaal wordt aangebracht is het risico op koudebruggen gering en kunnen condensproblemen voorkomen worden.
De isolatiewaarde van spuitkurk is afhankelijk van de laagdikte. Meestal wordt de gespoten kurk in 2 lagen van telkens 3 tot 4 millimeter aangebracht. Aangezien dit niet al te dik is, kun je het isolerend vermogen van spuitkurk natuurlijk niet vergelijken met de isolerende capaciteit van bijvoorbeeld een isolatieplaat van 8 centimeter dik.
Het isolerende voordeel van spuitkurk zit vooral in de bufferende capaciteit. Gespoten kurk heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor temperatuurschommelingen in de woning afgevlakt zullen worden. Dit betekent concreet dat de woning in de zomer langer koel blijft en in de winter langer warm.
Je gevel laten bekleden met gespoten kurk? Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan.
Nog enkele veelgestelde vragen
Over gespoten kurk bestaan nogal wat misverstanden. Dat komt omdat kurk als gevelbekleding nog maar recent in België geïntroduceerd werd. Hieronder vind je vaak voorkomende vragen over spuitkurk en de antwoorden.
1. Heeft een gevel met gespoten kurk speciaal onderhoud nodig?
Nee, speciaal onderhoud is niet nodig. Er kan natuurlijk altijd wat vuil op de gevel terechtkomen. Dit is dan makkelijk te verwijderen met een tuinslang. Bij iets hardnekkigere vervuiling kan je eventueel een neutraal reinigingsmiddel gebruiken.
2. Kies ik best voor spuitkurk of crepi?
Als gespoten kurk op een egale ondergrond wordt aangebracht (waarbij de onderliggende structuur van de buitenmuur dus niet zichtbaar is), dan lijkt deze gevel wel wat op een gevel in crepi. Daarom rijst de vraag weleens of je nu best voor spuitkurk of crepi kiest.
Beide materialen hebben gelijkaardige voordelen: ze bieden een goede bescherming tegen vocht, ze zijn beschikbaar in een groot kleurenpalet en ze zijn ook toe te passen op allerlei ondergronden. Het grote verschil ligt vooral in de manier van aanbrengen: spuitkurk kan makkelijk op de gevel gespoten worden, terwijl het aanbrengen van crepi toch iets arbeidsintensiever is.
Je vindt meer info over het aanbrengen van crepi op de gevel en de prijzen per m2 hiervan in dit artikel.
3. Kan ik een premie krijgen voor gevelrenovatie met spuitkurk?
Nee, voor gespoten kurk kom je niet in aanmerking voor een isolatiepremie. Spuitkurk heeft wel een thermisch isolerende werking maar deze is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie.
Ontdek hier de mogelijkheden en prijzen van gevelisolatie.
4. Hoe zit het met de milieuvriendelijkheid?
Spuitkurk is een natuurlijk product, net zoals een gevelbekleding in hout. Gespoten kurk is milieuvriendelijk omdat het een een nagroeibaar product is en het gebruikte bindmiddel bestaat uit een acrylaathars op waterbasis. Vaak gebruikt men ook plantaardige oliën en pigmenten.
Al deze componenten zijn niet schadelijk voor het milieu en voor de productie ervan wordt ook een minimum aan energiebronnen gebruikt. De kurk zelf is voornamelijk afkomstig van kurkeiken uit Portugal. Deze bomen kunnen meer dan honderd jaar oud worden en hoeven niet gekapt te worden voor de winning van kurk. De kurkschors die van de boom verwijderd wordt, groeit in een aantal jaren weer aan.