Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelrestauratie: mogelijkheden & prijzen

Heeft je woning of gebouw niet langer de mooie uitstraling van weleer? Door je gevel te laten restaureren, kan je het oorspronkelijk karakter van het gebouw herstellen. In dit artikel ontdek je prijzen en lees je wat er zoal komt kijken bij gevelrestauratie.

Ga naar: wanneer gevel restaureren?werkwijzeprijzen & offertes

 

gevelrestauratie Verschil met gevelrenovatie

Een heleboel mensen verwarren gevelrestauratie geregeld met gevelrenovatie. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide! In geval van restauratie herstellen gevelwerkers de beschadigde gevel met behulp van de oorspronkelijke bouwmaterialen.

Ook oorspronkelijke metselpatronen worden zoveel mogelijk gerespecteerd bij het restaureren. Zo kan de originele staat en uitstraling van het gebouw teruggebracht worden.

Bij gevelrenovatie worden doorgaans andere materialen gebruikt dan de originele. De gebruikte technieken zijn wel grotendeels hetzelfde, maar de restauratie is nog uitgebreider. Zo wordt bijvoorbeeld niet alleen het voegwerk gerepareerd, maar meestal ook (een deel van) het metselwerk.

 

Wanneer gevelrestauratie kiezen?

Gevelrestauratie wordt vooral toegepast bij gebouwen van minstens 50 jaar oud. Het kan dan gaan om historische monumenten, maar ook om gebouwen of woningen met een authentieke of waardevolle gevel. Unieke gevels met een authentiek karakter verliezen heel wat uitstraling en roepen minder sfeer op wanneer ze vuil en beschadigd zijn. De gevel is immers het eerste wat je ziet van een gebouw. Een gerestaureerde gevel zal er opnieuw als nieuw uitzien.

Daarom is het een goed idee de gevel te laten restaureren. Bovendien zorgt restauratie voor vernieuwde bescherming van het gebouw. Gevelschade kan zich na verloop van tijd gaan uitbreiden, zelfs tot aan de binnenkant van de woning toe. Een beschadigde gevel is bijvoorbeeld ook vatbaarder voor vochtproblemen. Om ernstige schade te vermijden, doe je er dus goed aan de gevel tijdig te laten restaureren!

 

De restauratie van een gevel moet je overlaten aan een ervaren vakman. Het proces vereist de nodige kennis, ervaring en vakmanschap. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende gevelwerkers in de buurt.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

gevelrestauratie

Foto na & voor

 

Hoe wordt een gevel volledig gerestaureerd?

Gevelrenovatie kan verschillende vormen aannemen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel de beschadigde stenen en kapotte voegen te laten herstellen. Een volledige restauratie omvat ook nog een uitvoerige reiniging en een behandeling ter bescherming van de gevel. Een overzicht van de belangrijkste stappen in het proces:

 

1. Loszittende elementen/voegwerk verwijderen

Allereerst moeten kapotte voegen of andere loszittende elementen verwijderd worden. Losse of kapotte voegen ogen erg onverzorgd en zijn bovendien schadelijk voor de rest van de woning. Door vochtopstapeling kan de buitenmuur gaan barsten. Beschadigde voegen worden dus uitgehakt of uitgeslepen, zonder metselwerk te raken.

 

2. Gevel reinigen

Daarna wordt de gevel schoongemaakt om al het vuil, mos, stof en resterende voegresten te verwijderen. Dankzij een propere ondergrond is de schade goed zichtbaar met het oog op de herstellingswerken. Het reinigen is eveneens belangrijk om te vermijden dat het nieuwe voegwerk snel opnieuw zou loskomen. Door de gevel te reinigen kan de originele kleur van de gevel herwonnen worden. Er bestaan verschillende reinigingstechnieken, afhankelijk van de graad van vervuiling. Een specialist kan bepalen welke methode aangewezen is.

»Prijs: €5 – €20, afhankelijk van de gehanteerde reinigingsmethode.

 

3. Herstellingswerken

  • Voegwerk: zodra de gevel gereinigd is, kunnen scheuren hersteld worden en nieuwe voegen worden geplaatst. Dit gebeurt met voegmortel. De voegen worden exact op dezelfde manier afgewerkt, zodat ze overeenkomen met het oorspronkelijke uitzicht van de gevel. Er bestaan wel meer dan tien manieren om een voeg af te werken, en deze kunnen een gebouw een heel andere aanblik geven. Specialistische kennis dus nodig.
  • Metselwerk (stenen) vervangen: bij zwaar beschadigde gevels zal het nodig zijn om ook het metselwerk (gedeeltelijk) te herstellen. Stenen kunnen aangetast zijn door vriesweer of zoutaanslag. Het uithakken moet dan ook vóór het reinigen gebeuren.
  • Latei vervangen: soms moet men ook de latei vervangen. Dit is een draagconstructie boven wanddoorbrekingen zoals ramen en deuren. Een expert zal, afgaande op de schade, bepalen of dit nodig is.

»Prijs voegen en stenen vervangen: circa €10 per m² 
»Prijs latei vervangen: €35 per uur

 

3. Gevel behandelen (impregneren of hydrofoberen)

Nadat de herstellingswerken zijn afgelopen, wordt de gevel ook geïmpregneerd (ook wel hydrofoberen genoemd). Deze behandeling is ten zeerste aan te raden. Hierbij brengt men een waterafstotende vloeistof aan op de buitenmuur, die geabsorbeerd wordt door de poriën van de gevel. Op die manier is de gevel langer beschermd tegen vocht, vuil en verschillende weersinvloeden. Lees hier meer informatie over gevelimpregnatie.

»Prijs: €8 -€12 per m²

 

4. Gevel eventueel herbekleden

Tot slot moet de gevel eventueel nog bekleed worden met bijvoorbeeld verf, crepi of andere bepleistering. Dit hangt af van de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw. Ook beschadigde dorpels en raam- of deurkozijnen zal men in deze fase schilderen of vervangen.

 

gevel herstellen

 

Kosten voor het restaureren van een gevel

De kosten voor gevelrestauratie liggen gemiddeld wel hoger dan de prijzen voor gevelrenovatie. Dit ligt aan het feit dat de werken doorgaans iets uitgebreider zijn. Bovendien zijn de originele materialen soms ook moeilijker te vinden.

Totaalprijzen meegeven is moeilijk, omdat gevelrestauratie voor elk gebouw anders is. De oppervlakte van de gevel speelt een grote rol, net zoals de gebruikte materialen en de aard van de werken. Om een idee te krijgen van de kosten, vind je hieronder een overzicht van richtprijzen voor elk soort restauratiewerk:

Type gevelrestauratieRichtprijs, incl. BTW en arbeidskosten
Voegwerk herstellen- Uitslijpen/uithakken: vanaf €25 per m²
- Voegen vullen: vanaf €10 per m²
Stenen vervangencirca € 10 per steen (incl. uithakken)
Draagconstructie (latei) vervangen€ 35 per uur
Gevel reinigen€ 5 à 22 per m² , afhankelijk van de methode
Gevel impregneren€ 8 à 12 per m²

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers