Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Crepi gevel op bestaande muren

Jouw gevel laten bepleisteren met crepi is een interessante optie wanneer deze aan renovatie toe is. Je kan bovendien meteen van de gelegenheid gebruik maken om de gevel langs buitenaf te isoleren. Zo ziet jouw woning er niet alleen als nieuw uit, maar zal je ook heel wat besparen op de energiekosten. Alles over de mogelijkheden, voordelen, prijs, … van een crepi gevel ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: Uitvoeringen – Voordelen – Plaatsing – Onderhoud – Vooroordelen

 

Mogelijke uitvoeringen + crepi prijs

Voor het renoveren van een gevel met crepi moet je rekening houden met een gemiddelde prijs die varieert van €40 tot €140 per m². De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort gevelbepleistering en het al dan niet voorzien van isolatie.

Soort gevelbekledingGemiddelde prijs/m2 zonder isolatie*Gemiddelde prijs/m2 met isolatie**
Crepi gevel40 - 80 euro100 - 140 euro
*De prijs excl. isolatie is sterk afhankelijk van het soort gevelbepleistering.
**De prijs incl. isolatie is sterk afhankelijk van het isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor het aanbrengen van crepi kan via de offertepagina.

 

1. Soort gevelbepleistering

We onderscheiden 2 soorten gevelbepleistering, kunstharspleister en minerale sierpleister:

 

A. Gevel crepi – Kunstharspleister

Kunstharspleister (silliconenpleister of synthetische pleister) is een pleister op basis van kunsthars. Dat maakt het elastischer en meer bestand tegen vocht, krassen, scheuren en vervuiling. Dit soort crepi is ideaal in combinatie met gevelisolatie. Bovendien kan het op zowat elke ondergrond worden aangebracht.

Prijs crepi met kunstharspleister, zonder isolatie: gemiddeld €75/m² (excl. btw).
» Vraag vrijblijvende offertes op maat aan via de offertepagina.

 

B. Gevel crepi – Minerale sierpleister

Minerale sierpleister is een natuurlijk product met dampopen en waterkerende eigenschappen. Het bestaat uit een mengsel van zand, kalk en cement. In tegenstelling tot kunstharspleister is minerale sierpleister gevoeliger voor vuil, mossen en scheurvorming. Het is wel de ideale gevelbepleistering om oneffenheden weg te werken, aangezien het dikker kan worden aangebracht.

Prijs crepi met minerale sierpleister, zonder isolatie: gemiddeld €64/m² (excl. btw).
» Vraag vrijblijvende offertes op maat aan via de offertepagina.

 

 

2. Gevel crepi i.c.m. gevelisolatie

Het laten renoveren van een gevel met crepi combineert men meestal met het aanbrengen van gevelisolatie. Dat heeft dan ook enkele interessante voordelen te bieden. Je kan niet alleen heel wat besparen op de energiefactuur. Je verhoogt ook het warmtecomfort in huis omdat het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen.

Meestal kiest men voor isolatieplaten i.c.m. kunstharspleister. De kostprijs is vooral afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. EPS-isolatieplaten zijn daarbij het meest gangbaar.

De prijs van kunstharspleister, met isolatie bedraagt gemiddeld €90 à €110/m² (excl. btw).
De prijs van minerale sierpleister, met isolatie bedraagt gemiddeld €80 à €100/m² (excl. btw).
» Vraag vrijblijvende offertes op maat aan via de offertepagina.

 

Gevel na-isoleren met crepi

 

Voordelen van gevelrenovatie met crepi

De redenen om voor gevelbepleistering te kiezen zijn erg divers. We overlopen enkele voordelen:

 

1. Zeer effectief in combinatie met isolatie

Crepi combineren met gevelisolatie heeft verschillende voordelen. Zo is isoleren van buitenaf veel eenvoudiger dan isoleren van binnenuit. Je verliest binnen geen kostbare ruimte en je hoeft binnen geen breekwerken te laten uitvoeren.

Van buitenaf isoleren heeft ook als voordeel dat er geen koudebruggen kunnen optreden. Je woning zal in één grote isolatieschil zitten. Meer informatie over crepi met isolatie lees je op isolatie-info.be.

 

2. Een betere bescherming van de gevel

Een gevel die bepleisterd is met crepi én afgezet is met isolatie is beter beschermd tegen weersinvloeden. Beschadigd voegwerk door strenge vorst is verleden tijd. Ook doorslaand vocht op de binnenmuren zal niet meer voorkomen.

 

3. Waardevermeerdering van de woning

Nadat de woning geheel is gerenoveerd met crepi zal deze er weer als nieuw uitzien. De waarde van de woning zal daardoor toenemen. Zeker wanneer je ook isolatie toepast. De isolatie heeft namelijk een gunstig effect op je EPC-score, wat tegenwoordig een belangrijke factor is bij kopers.

Mocht je de woning in de toekomst verkopen, dan kan je een hogere verkoopprijs vragen. Een gevelrenovatie met crepi is een investering die je op termijn dus zeker terugverdiend. Zeker als ja daarbij ook kan genieten van een premie. Lees er hier meer over.

 

Opbouw crepi

 

Hoe wordt crepi aangebracht op een bestaande gevel

Het plaatsen van crepi verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

1. Voorbereiding

Al het nodige materiaal zoals een afvalcontainer, steiger, … wordt klaargezet en de omgeving wordt afgedekt. Dat laatste doet men om te voorkomen dat het voetpad, terras, … vervuild raakt tijdens het aanbrengen van de sierpleister.

 

2. Voorzien van hoekprofielen

Hoekprofielen plaatst men als versteviging van de gevelhoeken en als geleider van het pleistermateriaal.

 

3. Aanbrengen van een wapeningsnet

Een wapeningsnet werkt barsten en scheuren in de gevel weg. Het bevordert m.a.w. een egale en nette uitstraling van de crepi.

Wanneer er geen isolatie aangebracht wordt, plaatst men het wapeningsnet rechtstreeks op de oude gevelbekleding. Om scheuren te voorkomen wordt dit proces soms 2 tot 3 keer herhaald.

Wanneer men ook isolatie plaatst is er slechts één wapeningsnet nodig. De isolatieplaten zullen namelijk de grootste schokken op de gevel absorberen. De isolatie wordt door middel van lijm en eventuele pluggen aangebracht op de gevel. Daarna plaatst men het wapeningsnet.

 

4. Crepi aanbrengen

Silliconenpleister brengt men doorgaans in 3 lagen aan. Na de basislaag, eventueel verstevigd met een wapeningsnet, brengt men een hechtingslaag aan. De kunstharspleister vormt de uiteindelijke afwerkingslaag.

Minerale sierpleister brengt men in 1 laag, van 12 tot 15mm, aan. Na het drogen kan men met een speciaal krasbord de gewenste structuur aanbrengen.

 

TIP: Crepi aanbrengen op de gevel vraagt expertise. Het is dan ook aangeraden een erkende vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie. Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Gevelrenovatie met isolatie en crepi

 

Onderhoud

Elke gevelbekleding, welke dan ook, wordt vuil. Het onderhouden van een gevel die bekleed is met crepi is echter zeer eenvoudig. De crepi reinigen door deze met de tuinslang af te spoelen kan al een groot verschil maken.

Je kan er ook voor kiezen om de pleisterlaag te laten voorzien van een transparante grondeerlaag. Deze zorgt ervoor dat de gevelbekleding 100% waterafstotend wordt. Daardoor zal deze minder snel vuil aantrekken. Zeker bij witte crepi is dat aangeraden.

Om te voorkomen dat regenwater langs de gevel naar beneden loopt en dus om vervuiling van de crepi te voorkomen, zijn volgende aspecten van belang:

  • Raam- en deurdorpels moeten voldoende uitsteken, zo’n 4 à 5cm. Ze kunnen ook voorzien worden van een stootrand of afdruipsleuf.
  • Dakranden moeten voldoende uitsteken, zo’n 5cm.
  • Luchtkokers en ventilatieroosters moeten voldoende uitsteken of voorzien worden van een kap.
  • Wees aandachtig voor optrekkend vocht of spatten aan de onderkant van de gevel. Een gevelplint kan hier bescherming bieden.

 

Vooroordelen over crepi gevels

Crepi is een van de populairste soorten gevelbekleding. Toch bestaat er soms nog wat onduidelijkheid over. Zo werd er in het verleden wel eens gezegd dat crepi na verloop van tijd scheurtjes vertoont. Tegenwoordig is dat steeds minder het geval. Zeker silliconenpleister biedt daartoe een goede oplossing dankzij zijn elasticiteit.

Ook zwarte lijnen onder de vensterbanken zijn de dag van vandaag voorgoed verleden tijd. Door de tabletten onderaan te voorzien van een afwateringsprofiel (zie ‘onderhoud’) zal het vuile regenwater geen contact meer maken met de gevel.

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers