Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten gevels

Het ultieme visitekaartje van je woning is de gevel. Het is dus van essentieel belang dat die buitenmuur er verzorgd en stijlvol uitziet. Je gevel weerspiegelt namelijk je woonstijl, je persoonlijke smaak, … En uiteraard beschermt die ook je woning tegen de weersomstandigheden. Welke soorten gevels bestaan er allemaal? Hoe onderhoud je die en hoeveel kost de plaatsing? Ontdek hier alles over meerdere soorten gevels!

 

Welke soorten gevels zijn er?

1. Stenen gevels
2. Crepi gevels
3. Houten gevels
4. Kunststof gevels
5. Metalen gevels

Genieten van gericht advies en prijzen op maat voor jouw nieuwe gevel? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren gevelwerkers via onze gratis offerteservice.

 


1. Stenen gevels

soorten gevels steen

Het meest voorkomende type gevel is opgebouwd met gevelstenen en voegwerk. Die populariteit is natuurlijk geen toeval. Met stenen buitenmuren geniet je van een betrouwbare en mooie gevel die naadloos in het straatbeeld past.

Tegenwoordig zijn er voor traditionele bakstenen ook mooie alternatieven, zoals steenstrips. Deze hebben dezelfde authentieke uitstraling van ouderwets metselwerk, maar zijn dunner en dus makkelijker te plaatsen. Steenstrips nemen bovendien ook minder ruimte in beslag, waardoor je ze vlot met isolatie combineert.

 

Voordelen stenen gevel

 • Tijdloze look: stenen gevels zijn al meer dan 100 jaar onderdeel van ons straatbeeld, en niet zonder reden. Bakstenen ogen stevig én verzorgd, op voorwaarde dat het voegwerk goed is onderhouden.
 • Lange levensduur: gevelstenen kunnen de meest extreme weersomstandigheden weerstaan en krimpen niet bij temperatuurschommelingen. Daarnaast zal je hiermee niet snel last krijgen van mosvorming. Mits goed onderhouden, kan een stenen gevel makkelijk 75 jaar lang mee gaan.
 • Makkelijk te recycleren: verouderde stenen zijn niet meteen waardeloos, en kan je zeker hergebruiken voor andere doeleinden. Zo zijn ze bijvoorbeeld in te zetten als stabilisatiemateriaal, plantensubstraten, …
 • Veel keuzevrijheid: metselwerk voor je gevel is beschikbaar in verschillende kleuren, afmetingen en zelfs texturen. Daarnaast heeft ook de productietechniek een grote invloed op de uitstraling. Zo ogen getrommelde stenen bewust verouderd en hebben gesmoorde gevelstenen een lichtgrijze kleur.

 

Hoe onderhouden?

Het reinigen van een stenen gevel kost je gemiddeld € 5 à 22 per m² (incl. btw). De prijs is vooral afhankelijk van de mate van vervuiling en de gebruikte methode. Na verloop van tijd kan het wel nodig zijn om de gevel opnieuw te laten voegen. Een vakspecialist geeft je graag advies over de beste methoden en werkwijzen.

TIP: schakel een vakspecialist in voor je gevelonderhoud via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een stenen gevel?

Voor een stenen gevel reken je best op prijzen vanaf € 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Combineer je de buitenmuur met isolatie? Dan lopen de kosten natuurlijk op. Ga dan in ieder geval uit van € 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Tarieven verschillen per project en aan de hand van de gekozen specialist. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk meerdere experts in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


2. Crepi gevels

soorten gevels crepi

Crepi is een van de meest veelzijdige soorten gevelbekleding. Zo’n sierpleister is beschikbaar in 2 vormen: kunstharspleister of minerale sierpleister. Een overzicht:

 • Kunstharspleister: kunstharspleister is egaler en elastischer, waardoor het minder snel zal scheuren. Ook is het beter geschikt als dunne afwerking van gevelisolatie.
 • Minerale sierpleister: dit type gevelpleister is ruwer en ideaal om oneffenheden in je oude gevel weg te werken. Een specialist brengt namelijk een dikkere laag pleister aan (12 à 15 mm).

 

Voordelen crepi gevel

 • Verzorgde uitstraling: crepi is toe te passen voor elk type woning. Oogt je gevel verouderd? Dan is dit met crepi dus gegarandeerd opgelost.
 • Makkelijk te combineren met isolatie: vooral kunstharspleister is perfect te combineren met gevelisolatie. Je bespaart zo op je energiekosten en draagt tegelijk je steentje bij aan een beter milieu.
 • Goede bescherming van je gevel: crepi beschermt je gevel tegen mogelijke vochtproblemen. Het is namelijk vochtwerend en tegelijkertijd dampopen.
 • Hogere woningwaarde: door de verbeterde uitstraling, eventuele gevelisolatie, … zal je woning ongetwijfeld in waarde stijgen.

 

Hoe onderhouden?

Crepi is makkelijk te onderhouden, maar de beste methode verschilt aan de hand van het type pleisterwerk. Zo is nevelstralen een goede methode voor minerale crepi (€ 15 à 20 per m²), maar kies je eerder voor stoomreinigen bij kunstharspleister (€ 5 à 10 per m²). Vervuiling van je gevel kan je ook vermijden in plaats van oplossen. Dit doe je met een waterafstotende coating. Reken op een richtprijs van € 8 à 10 per m².

TIP: schakel een vakspecialist in voor je gevelonderhoud via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een crepi gevel?

Een crepi gevel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Hoeveel je betaalt, hangt vooral af van je keuze om ook gevelisolatie te plaatsen of niet. Een kort overzicht van de richtprijzen:

 • Prijs crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Prijs crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je precies weten waar je aan toe bent? En welke kostprijs je mag verwachten? Schakel dan een gevelwerker in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


3. Houten gevels

soorten gevels hout

Ben je op zoek naar een type gevel met een warmere, natuurlijke uitstraling? Overweeg dan zeker een houten bekleding. Er zijn vele houtsoorten die je hiervoor kan gebruiken. Die hebben allemaal een eigen look en variëren qua duurzaamheid en levensduur. Het is dus zeker goed om eerst nauwgezet te vergelijken.

 

Voordelen houten gevel

 • Authentieke look: hout heeft een warme uitstraling en wordt al decennia lang gebruikt in de huizenbouw. Hout is tijdloos en past makkelijk bij elke woonstijl.
 • Uiteenlopende houtsoorten: zoals gezegd zijn er verschillende soorten hout voor gevels, met het uitzicht en de duurzaamheid als belangrijkste aandachtspunten. Kies in ieder geval voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I of II. Hout voor een gevel zal veel in contact staan met wisselende weersinvloeden en zal hier dus beter bestand tegen moeten zijn dan hout voor binnen.
 • Eenvoudige plaatsing: een houten gevel opbouwen kost niet zoveel tijd, waardoor je behoorlijk wat arbeidskosten bespaart. Bovendien kan je een houten gevel vlot combineren met gevelisolatie.

 

Hoe onderhouden?

Hout vergrijst na verloop van tijd, maar dit kan je tegengaan met een speciale olie of beits. Deze vergrijzing betekent echter niet dat de gevelbekleding aan kwaliteit inboet. Het kan zelfs een keuze zijn om de vergrijzing van het hout niet tegen te gaan, bijvoorbeeld als je deze look mooier vindt. Daarnaast moet je een houten gevel ook periodiek reinigen om mossen, algen en andere soorten vervuiling tegen te gaan.

TIP: schakel een vakspecialist in voor je gevelonderhoud via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een houten gevel?

De kosten voor een houten gevel hangen vooral af van de gekozen houtsoort, de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht:

 • Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: 100 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je zeker zijn van exacte prijzen, gebaseerd op jouw woonsituatie, wensen en budget? Vergelijk dan zeker professionele vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


4. Kunststof gevels

soorten gevels kunststof

Een van de meest budgetvriendelijke opties voor gevelbekleding is kunststof. Hierbij gaat het dan vooral om PVC gevelpanelen, die je volledig naar wens kan vormgeven. Die passen bij elk type woning en komen ook erg vaak voor bij bedrijfspanden.

 

Voordelen kunststof gevel

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: kunststof is budgetvriendelijk, maar blijft van hoogwaardige kwaliteit. Daarom is het een populaire optie voor huishoudens die een goed verzorgde gevel willen, maar niet al te veel geld willen uitgeven.
 • Vele uitvoeringen: alles is mogelijk met PVC. Zo is het niet alleen beschikbaar in verschillende kleuren, maar kan je zelfs kunststof plaatsen die de look van een ander materiaal imiteert. Denk bv. aan houtlook PVC. Dit is een goede optie als je de uitstraling van hout mooi vindt, maar het onderhoud van dit materiaal niet ziet zitten.
 • Duurzaam: kunststof heeft een lange levensduur, kan je achteraf 100% recycleren, … Daarnaast is het bijna onderhoudsvrij en is een periodieke schoonmaakbeurt met een neutraal middel al voldoende.

 

Hoe onderhouden?

Een kunststof gevel is erg makkelijk om te onderhouden. Meestal is periodiek reinigen met een zwakke waterstraal al goed genoeg. Op basis van de ernst van de vervuiling kan je de reinigingsmethode dan nog opschalen. Bij een zwaar vervuilde kunststof gevel kan je ook een beroep doen op een gevelreiniger.

TIP: schakel een vakspecialist in voor je gevelonderhoud via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een kunststof gevel?

Een kunststof gevel kost je gemiddeld € 75 à 125 per m² zonder isolatie en € 80 à 150 per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit zijn enkel prijzen ter indicatie. Voor precieze prijzen voor jouw project vergelijk je best verschillende vakmensen. Vraag 2 à 3 prijsvoorstellen aan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


5. Metalen gevels

soorten gevels metaal

Het is niet de goedkoopste optie, maar je kan ook metaal gebruiken als gevelbekleding. Denk aan inox, koper, zink, aluminium, … Dit zijn stevige, duurzame materialen waar je na plaatsing nauwelijks tot geen omkijken naar hebt.

 

Voordelen metalen gevel

 • Stevig materiaal: metaal is 1 van de sterkste materialen die je als gevelbekleding kan gebruiken. Het heeft ook een erg lange levensduur.
 • Stoere uitstraling: metaal past perfect bij industriële of moderne huizen. Daarnaast is het goed met andere materialen te combineren en creëer je zo een gevel die helemaal bij je woonstijl past.
 • Verschillende uitvoeringen: je hebt vele opties als het gaat om de vorm en kleur van je metalen gevelpanelen. Zo kan je de panelen zelfs op gebogen oppervlakken bevestigen.
 • Onderhoudsvrij: metalen als zink, inox, koper, … zijn roestvrij en hoef je niet te onderhouden. Aluminium moet je wél eens in de zoveel tijd laten reinigen met water.

 

Hoe onderhouden?

Vele metalen gevels hoef je amper te onderhouden. Echter zijn er uitzonderingen, zoals aluminium. Maar ook bij dit metaal is de hoeveelheid onderhoud minimaal. Een paar keer per jaar reinigen met water volstaat al.

 

Belangrijke richtprijzen

Een gevel van metaal kost zo’n € 50 à 150 per m² zonder isolatie en € 100 à 250 per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. De uiteindelijke kosten voor een metalen gevel zullen niet alleen verschillen per project, maar ook per vakbedrijf. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere gevelwerkers in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers