Hydrofuge gevel: werkwijze en prijs
Bij het hydrofoberen van de gevel wordt een product aangebracht dat de muur beschermt tegen de weersinvloeden. De gevel wordt hierdoor zelfs waterafstotend zodat de kans op vochtproblemen verkleind wordt. Hier kom je meer te weten over de voor- en nadelen en prijzen van hydrofuge van de gevel.
Snel naar: wat is hydrofoberen – voor-en nadelen – werkwijze – prijs
Wat is het hydrofoberen van een gevel?
De termen hydrofoberen en impregneren worden vaak als synoniemen beschouwd binnen het domein van de gevelreiniging. Het gaat er bij deze technieken om dat een product op een gevel wordt aangebracht met als doel de muur waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht en vuil.
Voordelen
De gevel hydrofoberen brengt enkele voordelen met zich mee. Zo is er ten eerste de goede bescherming tegen de weersomstandigheden: neerslag kan niet in de gevel dringen en de buitenmuur is ook beter beschermd tegen vorst. De hydrofuge vormt dus een goede maatregel tegen doorslaand vocht.
Een ander voordeel is het verbeterde uitzicht van de gevel na de reiniging en hydrofuge. Hydrofugemiddelen vertragen namelijk ook mos-, schimmel- en algengroei, waardoor je langer kan genieten van het eindresultaat. Vaak bevat een hydrofuge product overigens ook een brandwerend middel.
Nadelen hydrofuge
Bij een hydrofuge van de gevel mag het niet gaan om een muur die te kampen heeft met opstijgend vocht. Het vocht zou dan als het ware opgesloten komen te zitten.
Bovendien moet het gaan om een gevel die proper en in goede staat is. Het voegwerk moet eerst nagekeken worden en eventuele scheuren moeten hersteld worden alvorens de gevel te hydrofoberen. Latere herstelwerken aan de gevel, bijvoorbeeld aan het metselwerk, kunnen overigens bemoeilijkt worden door de aanwezigheid van de waterafstotende laag.
Hou er rekening mee dat de hydrofuge na een tijd overgedaan moet worden om de beschermende werking te behouden.
Een vakman kan de staat van je gevel goed beoordelen en weet welke producten een goed resultaat zullen opleveren. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor een hydrofuge van je gevel. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Werkwijze hydrofuge gevel
Het impregneren van de gevel vereist een grondige voorbereiding. Hier overlopen we de belangrijkste stappen die moeten genomen worden bij hydrofuge van de buitenmuur.
1) Grondige inspectie van de gevel: men bekijkt in welke staat de gevel is om in te schatten welke werken precies zullen nodig zijn om de gevel te beschermen. Bij deze inspectie wordt ook gecontroleerd of de gevel wel in aanmerking komt voor een hydrofuge. Het gevelmateriaal moet namelijk een geschikte ondergrond vormen voor het impregneermiddel.
2) Gevelreiniging: de gevel moet gereinigd worden zodat het hydrofuge product zich goed kan hechten op het muuroppervlak. Mossen, algen en ander vuil moeten dus eerst verwijderd worden. Ook eventuele schade aan de gevel (scheuren, barsten, beschadigd metselwerk,…) moet eerst verholpen worden.
3) Aanbrengen van het hydrofugemiddel: bij een hydrofuge van de gevel wordt het product doorgaans verneveld. Er bestaan zowel chemische als biologische producten voor het hydrofoberen van gevels. De kwaliteit van hydrofuge producten kan erg verschillen. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen hoe frequent deze gevelreiniging moet overgedaan worden om de gevel beschermd te houden.
Hydrofuge gevel prijs
Er zijn verschillende factoren die de kostprijs voor een gevel hydrofuge bepalen. Onder meer de bereikbaarheid van de gevel, het gekozen product en de totale oppervlakte van de te hydrofoberen gevel zullen een sterke invloed hebben op de berekening van de kosten.
Voor het hydrofoberen van de gevel kan je je verwachten aan gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat andere werkzaamheden gelinkt aan gevelreiniging of herstellingen aan de gevel extra kosten met zich zullen meebrengen.
Het is aangeraden om een beroep te doen op een vakman voor een hydrofuge van je gevel. Een professional kan je advies geven over de staat van je gevel en de geschiktheid van de buitenmuur voor het hydrofoberen. Daarnaast is een vakman ook op de hoogte van de producten die een goede en langdurige bescherming bieden.