Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Graffiti verwijderen: methodes & prijzen

Gevels van woningen, panden of monumenten die beklad worden met graffiti: het is een veelvoorkomend en vervelend fenomeen. Graffiti is een hardnekkige soort verf die blijvende schade aan de ondergrond kan veroorzaken. Gelukkig kan een specialist graffiti verwijderen. Er bestaan een drietal technieken hiervoor, afhankelijk van het type ondergrond van de muur. In dit artikel lees je er alles over.

Wil je graffiti laten verwijderen door een professional? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

Technieken verwijderen graffiti

Graffiti weghalen is geen sinecure. Er moet voorzichtig te werk worden gegaan. Welke methode het best toegepast kan worden, hangt af van de ondergrond van de gevel en de soort graffiti. Een professional kan bepalen welke methode aangewezen is. Hieronder bespreken we de technieken:

 

graffiti verwijderen 1) Gevel reinigen met stoom

Een eerste manier om graffiti te verwijderen is de gevel te reinigen met stoom. Bij deze techniek wordt water opgewarmd tot wel 150°C. De hete stoom wordt dan, onder hoge druk, tegen de buitengevel gespoten zodat de graffitiverf oplost.

Deze methode is milieuvriendelijk, omdat er geen chemicaliën aan te pas komen. Daardoor wordt de ondergrond ook niet belast. Het nadeel van deze methode is wel dat ze niet altijd werkt om sterke verf of meerdere lagen te bestrijden.

Prijs: ± € 5 à 10 euro/m2 – Ontvang een prijs op maat

 

graffiti verwijderen 2) Gevel chemisch reinigen

Wanneer de stoom niet effectief genoeg is, kan je ervoor kiezen de graffiti te verwijderen met een reinigingsmiddel. Dit product wordt rechtstreeks met een borstel op de gevel aangebracht, trekt in en wordt dan onder hoge druk afgespoeld met water.

Let op: de ondergrond zou kunnen aangetast worden bij gebruik van een verkeerd reinigingsproduct. De gevel chemisch reinigen is slecht voor het milieu, al bestaan er ook biologisch afbreekbare middelen. Die kan men enkel gebruiken als de verf dat toelaat.

Prijs: ± €15 à 20 euro/m2 – Ontvang een prijs op maat

 

graffiti verwijderen 3) Graffiti verwijderen door te zandstralen

Graffiti verwijderen kan ook door de buitenmuur te zandstralen. Water wordt dan vermengd met perslucht en een straalmiddel, zoals zand. Dit mengsel wordt dan op de gevel gespoten, zodat het bovenste laagje als het ware weggeschuurd wordt.

Het risico op beschadiging is reëel bij deze methode. De druk waarmee gespoten wordt, de korrelgrootte- en vorm alsook de afstand tot de gevel, zijn bepalend voor de intensiteit. Een specialist kan de juiste verhoudingen inschatten. Zandstralen is vooral geschikt bij sterke gevelstenen of harde materialen.

Prijs: ± € 10 à 20 euro/m2 – Ontvang een prijs op maat

 

Zelf graffiti verwijderen is niet verstandig vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn. Een ervaren gevelreiniger kan correct bepalen welke methode gekozen moet worden, en hoe die best wordt uitgevoerd. Via onze online offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen in de buurt. Klik hier om naar onze offertepagina te gaan!

 

Nabehandeling: anti-graffiti coating

Nadat de graffiti van de gevel is verwijderd, kan nog een anti-graffiti coating worden aangebracht. Dit is een impregneermiddel dat de gevel waterbestendig maakt. Dankzij zo’n coating zal graffiti zich niet meer zo goed kunnen hechten aan de muur, mocht dit nog eens voorvallen in de toekomst. Daardoor zal graffiti verwijderen ook gemakkelijker en sneller kunnen gebeuren.

Je hebt de keuze tussen een permanente of semi-permanente coating. Het laatste type vormt slechts een tijdelijke bescherming. Dat wil zeggen dat het middel uitgewerkt zal zijn nadat je de gevel opnieuw gereinigd hebt. Een permanente anti-graffiti coating is daarentegen tot wel 8 jaar lang werkzaam, ongeacht het aantal reinigingsbeurten.

 

Graffiti gratis laten verwijderen door de gemeente?

Afhankelijk van de aard en omvang van de graffiti, kunnen de verwijderingskosten mogelijks hoog oplopen. Is jouw gebouw het slachtoffer geworden van vandalen? Sommige steden en gemeentes halen de graffiti gratis voor jou weg. Het loont dus zeker en vast de moeite waard om dit eerst na te vragen!

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelreiniger