Renovatiegevel.be
Infopunt over de mogelijkheden & prijzen van gevelrenovatie.
Vergelijk 1150+ gespecialiseerde gevelwerkers online!
header image
Renovatiegevel.be

Premies gevelisolatie en gevelrenovatie 2022

Laatste update: 03 Jan 2022 – Voor muurisolatie en bepaalde renovatiewerken aan de gevel kan je aanspraak maken op enkele interessante premies en andere financiële voordelen. Een overzicht van de premies voor gevelrenovatie in 2022 met info over de bedragen en voorwaarden vind je hier.

 

Beschikbare premies voor gevelrenovatie 2022:

1. Premie Fluvius (muurisolatie)
2. Totaalrenovatiebonus (muurisolatie)
3. EPC labelpremie (muurisolatie)
4. Overkoepelende renovatiepremie (muurisolatie en andere gevelrenovaties)
5. verlaagd btw-tarief (muurisolatie en vernieuwen gevel)

 

1. Premie muurisolatie Fluvius (€ 5 tot 45 per m²)

De netbeheerder Fluvius reikt meerdere premies uit voor muurisolatie. Het gaat specifiek om premies voor spouwmuurisolatie en de isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde of de binnenzijde.

 

Hoeveel bedraagt de muurisolatie premie?

Hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van het type muurisolatie:

Type muurisolatiePremiebedrag voor werken met eindfactuur 2021 - 2022
Buitenmuurisolatie langs buiten€ 30 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 45 per m²
Buitenmuurisolatie langs buiten
+ asbestverwijdering
€ 38 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 45 per m²
Buitenmuurisolatie langs binnen€ 15 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 22,5 per m²
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 7,5 per m²

Opgelet: de premiebedragen zijn gebaseerd op de werkelijk geïsoleerde oppervlakte en dus niet op de hoeveelheid isolatiemateriaal die is aangeschaft. Je moet eerst de werken laten uitvoeren door een erkend aannemer alvorens je de premie kan aanvragen. Vraag hier vrijblijvend verschillende offertes aan!

 

Premiebedrag beschermde afnemers:

 • Buitenmuur isoleren langs buiten: € 45 per m²
 • Buitenmuur isoleren langs binnen: € 22,5 per m²
 • Spouwmuur isoleren: € 9 per m ²

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de premies gelden alleen voor een bestaande woningen, appartementen of appartementsgebouwen die voor 01/01/2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Uitvoerder van de werken: de spouw- en gevelisolatiewerken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Deze moet ook een attest invullen met technische info over de geplaatste isolatie. Vraag hier vrijblijvend voorstellen aan bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt.
 • Specifieke voorwaarden buitengevelisolatie: het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3 m²K/W. De afwerking van de isolatie mag je vrij kiezen (hout, crepi, spuitkurk, metaal, composiet,…).
 • Specifieke voorwaarden gevelisolatie langs binnen: het nieuwe isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 2 m²K/W. Let wel, het isoleren van een gevel langs de binnenzijde is geen eenvoudige klus. Lees hier meer over gevelisolatie langs binnen
 • Specifieke voorwaarden spouwmuurisolatie: de spouw moet minstens 5 cm breed zijn en de isolatie moet een max. lambda-waarde van 0,065 W/mK hebben.

 

Hoe kan ik de muurisolatie premie aanvragen?

Je vraagt je premie voor muurisolatie best aan via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur. Dat gaat het snelst en je kan je aanvraag makkelijk opvolgen, ontbrekende documenten vlot toevoegen, … Welke documenten heeft Fluvius dan nodig? Het gaat o.a. om een kopie van de facturen, een attest van de aannemer met technische info over de geplaatste isolatie, …

LET OP: voor je de premie kan aanvragen moeten de werken uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. De werken moeten ook uitgevoerd zijn door een erkende aannemer. Vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen bij erkende aannemers actief in jouw regio kan via onze offerteservice.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je gevel- of spouwmuurisolatie met 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Je krijgt deze bonus als je binnen een periode van 5 jaar 3 of meer energiebesparende maatregelen toepast. Kortom, vraag je minstens 3 premies van Fluvius aan? Dan kan je bovenop die premies nog een bonus krijgen.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen (binnen de 5 jaar):

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw)
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

De bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€2.375

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers wordt het bonusbedrag met 50% verhoogd.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: het moet gaan om een woning of wooneenheid in het Vlaams gewest dat voor 1-1-2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder). De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.
 • Voorwaarden van aparte premies: de voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.

 

Hoe kan ik de totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch van zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen. In dat geval nemen ze contact met je op.

BELANGRIJK: om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de werken eerst laten uitvoeren en de premie aanvragen bij Fluvius. Deze premies kan je pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd en betaald zijn. Een vakman kan je hierover informeren, bezorgt je alle nodige documenten én kan je zelfs helpen bij je aanvraag. Benieuwd naar de kostprijs en premiebedrag voor jouw project? Vraag vrijblijvend tot 3 verschillende offertes aan bij gevelwerkers actief in jouw regio via de offerteservice.

 

Is spouw- of gevelisolatie ook interessant zonder premie?

Dankzij muurisolatie voorkom je dat warmte uit je woning verloren gaat. Dat resulteert niet alleen in een beter wooncomfort, maar ook in een lagere energiefactuur. Zo kan je de isolatiewerken snel terugverdienen. Bovendien is een goed geïsoleerde woning meer waard bij een eventuele verkoop. Muurisolatie is dus altijd een slimme keuze, met of zonder premie.

TIP: benieuwd naar de kosten en mogelijke besparingen door muurisolatie voor jouw situatie? Ontvang gratis offertes op maat van isolatiespecialisten actief in je buurt.

 


3. EPC labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Liet je energiebesparende werken (bv. dakisolatie) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Om aanspraak te maken op die labelpremie moet je een hoger energielabel op je EPC-attest halen na de renovatie dan ervoor.

 

Wat is het bedrag van de EPC labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op de sociale tarieven voor elektriciteit en gas? Dan heb je als beschermde afnemer recht op premiebedragen die 20% hoger liggen. Je kan de EPC labelpremie ook alleen aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 


4. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)

Naast de premie van Fluvius kan je ook de Overkoepelende renovatiepremie aanvragen bij Wonen-Vlaanderen. Deze premie is er voor personen die renovatiewerken willen uitvoeren. Ook renovatiewerken aan de gevel komen in aanmerking.

 

Voor welke werken kan ik een gevelrenovatiepremie krijgen?

 • Funderen van de muren
 • Afbreken van bestaande en de bouw van nieuwe binnen- en buitenmuren
 • Aanbrengen van gevelsteen, bepleistering of een gevelbekleding
 • Behandeling van muren tegen opstijgend vocht
 • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
 • Voegwerk van de gevel, al dan niet gecombineerd met gevelreiniging
 • Behandeling van de muren tegen huiszwam
 • Natte of droge kalkbepleistering van muren en plafonds
 • Gevelisolatie komt in aanmerking als er ook structurele werken aan de gevel gebeuren (bv. nieuwe muren plaatsen, gevelbekleding aanbrengen, …)

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 20% of 30% (afhankelijk van je inkomen) van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Let op, je moet wel voor minimum € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. De Overkoepelende renovatiepremie kan je dus pas aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn.

TIP: benieuwd naar de totale kosten en het mogelijke premiebedrag? Vraag dan vrijblijvend offertes op maat aan bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt.

 

Hoe moet je de overkoepelende renovatiepremie aanvragen?

Je kan de renovatiepremie pas aanvragen…

 • na de uitvoering van de werken.
 • als je over de nodige facturen beschikt (max. 2 jaar oud op moment van aanvraag).
 • vanaf het ogenblik dat je de woning zelf bewoont of verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar.

Bij je aanvraag moet je een kopie van alle attesten, vergunningen, … toevoegen. Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan helpen bij het indienen van je aanvraag. Zo’n expert kan je ook gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project én verzekert je van een correcte, snelle uitvoering van de werken. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende aannemers actief in je regio.

 


5. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je ook recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% bij het vernieuwen van de gevel en bij isolatiewerken. Het moet wel gaan om een privéwoning, al komen woningen die voor een klein deel voor beroepsdoeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de werken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren.

TIP: je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


 

FAQ gevelrenovatie en gevelisolatie 2022

premies gevelwerken

Heb je nog vragen over de mogelijke premies voor gevelisolatie en -renovatie? Dan kan je voor advies op maat terecht bij een professionele gevelwerker actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Komt er 1 premie voor renovatie en energiebesparende maatregelen in 2022?

  Ja, de Vlaamse overheid heeft die ‘Mijn VerbouwPremie’ aangekondigd voor de 2e helft van 2022. Vanaf dan zal je met premie-aanvragen voor renovaties én energiebesparende maatregelen terecht kunnen bij 1 online loket. En dus niet langer bij Fluvius en Wonen-Vlaanderen apart.

  LET OP: de voorwaarden, bedragen en procedures van de Mijn VerbouwPremie zijn nog niet officieel goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Eventuele wijzigingen zijn dus nog mogelijk. • Hoe weet ik op welke premies voor gevelrenovatie- en isolatie ik recht heb?

  Dat is heel eenvoudig: het volstaat om een professionele gevelwerker in te schakelen. Zo’n vakman is namelijk goed op de hoogte over de voorwaarden van de verschillende premies voor gevelrenovatie en gevelisolatie. Hij informeert je dus graag over de financiële voordelen waarop je recht hebt. En dat is niet alles… Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een correcte aanvraag.

  Op zoek naar een gevelwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen via onze offerteservice. • Kan ik mijn gevelwerken zelf doen of schakel ik best een vakman in?
  Om aanspraak te kunnen maken op 1 van bovenstaande premies is het noodzakelijk dat je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken:

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten