Renovatiegevel.be
Infopunt over de mogelijkheden & prijzen van gevelrenovatie.
Vergelijk 1150+ gespecialiseerde gevelwerkers online!
header image

Premies gevelisolatie en gevelrenovatie 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Voor muurisolatie en bepaalde renovatiewerken aan de gevel kan je aanspraak maken op enkele interessante premies en andere financiële voordelen. Een overzicht van de beschikbare premies voor gevelrenovatie in 2021 met info over de bedragen en voorwaarden vind je hier.

 

Beschikbare premies voor gevelrenovatie:

1. Premie Fluvius (muurisolatie)
2. Totaalrenovatiebonus (muurisolatie)
3. Overkoepelende renovatiepremie (muurisolatie en andere gevelrenovaties)
4. verlaagd btw-tarief (muurisolatie en vernieuwen gevel)

 

1. Premie muurisolatie Fluvius (€ 5 tot 45 per m²)

De netbeheerder Fluvius voorziet premies voor muurisolatie. Het gaat dan om premies voor spouwmuurisolatie of de isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde of binnenzijde.

 

Hoeveel bedraagt de muurisolatie premie?

Hoeveel de premie bedraagt, is voor afhankelijk van het type muurisolatie:

Type muurisolatieEindfactuur 2021
Buitenmuurisolatie langs buiten€ 30 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 45 per m²
Buitenmuurisolatie langs buiten
+ asbestverwijdering
€ 38 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 45 per m²
Buitenmuurisolatie langs binnen€ 15 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 22,5 per m²
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²
Uitsluitend nachttarief: € 7,5 per m²

Opgelet: de premiebedragen zijn gebaseerd op de werkelijk geïsoleerde oppervlakte en dus niet op de hoeveelheid isolatiemateriaal die is aangeschaft. Je moet eerst de werken laten uitvoeren door een erkend aannemer alvorens je de premie kan aanvragen. Vrijblijvende voorstellen kan je hier aanvragen.

 

Premiebedrag beschermde afnemers 2021:

 • Buitenmuur isoleren langs buiten: € 45 per m²
 • Buitenmuur isoleren langs binnen: € 22,5 per m²
 • Spouwmuur isoleren: € 9 per m ²

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de premies gelden alleen voor een bestaande woningen, appartementen of appartementsgebouwen die voor 01/01/2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Uitvoerder van de werken: de spouw- en gevelisolatiewerken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Deze moet ook een attest invullen met technische info over de geplaatste isolatie. Vrijblijvende voorstellen van gespecialiseerde vakmannen je hier aanvragen.
 • Specifieke voorwaarden buitengevelisolatie: het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3 m²K/W. De afwerking van de isolatie mag je vrij kiezen (hout, crepi, spuitkurk, metaal, composiet,…).
 • Specifieke voorwaarden gevelisolatie langs binnen: het nieuwe isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 2 m²K/W. Let wel, het isoleren van een gevel langs de binnenzijde is geen eenvoudige klus. Lees hier meer over gevelisolatie langs binnen
 • Specifieke voorwaarden spouwmuurisolatie: de spouw moet minstens 5 cm breed zijn en een lambda-waarde van maximum 0,065 W/mK hebben.

 

Hoe kan ik de muurisolatie premie aanvragen?

De aanvraag van deze premie voor gevelisolatie of spouwmuurisolatie is alleen geldig wanneer deze vergezeld wordt van de juiste papieren (bijvoorbeeld een kopie van de facturen of een attest dat de aannemer heeft ingevuld en ondertekend). Het aanvraagformulier downloaden of de premie online aanvragen kan via de website van Fluvius, uiterlijk 12 maanden na de eindfactuurdatum.

LET OP: voor je de premie kan aanvragen moeten de werken reeds uitgevoerd, gefactureerd en betaalt zijn.  De werken moeten ook uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen bij erkende aannemers actief in jouw regio kan via onze offerteservice.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je gevel- of spouwmuurisolatie met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus. Je maakt namelijk kans op deze bonus als je binnen een periode van 5 jaar 3 of meer energiebesparende maatregelen toepast. Dat wil zeggen: als je minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of 2 premies combineert met de installatie van ventilatie), dan kan je bovenop die premies nog een bonus krijgen.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen:

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
 • Voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
 • Nieuwe beglazing
 • Een zonneboiler
 • Een warmtepomp
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

De bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€2.375

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers wordt het bonusbedrag met 50% verhoogd.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: het moet gaan om een woning of wooneenheid in het Vlaams gewest dat voor 1-1-2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de 1e investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017. De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.
 • Voorwaarden van aparte premies: de voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.

 

Hoe kan ik de totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch van zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen. In dat geval nemen ze contact met je op.

Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de werken dus wel eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius. Deze premies kan je pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd en betaald zijn. Een vakman kan je hierover gepast informeren, voorziet je van alle nodige documenten én kan je zelfs helpen bij je premie aanvraag. Benieuwd naar de kostprijs en premiebedrag voor jouw project? Vraag vrijblijvend tot 3 verschillende offertes aan bij erkende gevelwerkers actief in jouw regio via de offerteservice.

 

 

Is spouw- of gevelisolatie ook interessant zonder premie?

Dankzij muurisolatie voorkom je dat warmte uit huis verloren gaat. Dat resulteert niet alleen in een beter wooncomfort maar ook een lagere energiefactuur. Zo kan je de isolatiewerken al snel terugverdienen. Bovendien is een goed geïsoleerde woning meer waard bij een eventuele verkoop. Muurisolatie is dus altijd een slimme keuze, met of zonder premie. Benieuwd naar de kosten en mogelijke besparingen voor jouw situatie? Ontvang gratis offertes op maat van isolatiespecialisten.

 


3. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)

Naast de premie van Fluvius kan je ook een overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Deze premie is er voor personen die renovatiewerken willen uitvoeren. Ook renovatiewerken aan de gevel komen in aanmerking.

 

Voor welke werken kan ik een gevelrenovatiepremie krijgen?

 • Funderen van de muren
 • Afbreken van bestaande en de bouw van nieuwe binnen- en buitenmuren
 • Aanbrengen van gevelsteen, bepleistering of een gevelbekleding
 • Behandeling van muren tegen optrekkend vocht
 • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
 • Voegwerk van de gevel, al dan niet gecombineerd met gevelreiniging
 • Behandeling van de muren tegen huiszwam
 • Natte of droge kalkbepleistering van muren en plafonds
 • Gevelisolatie komt in aanmerking als er ook structurele werken aan de gevel worden uitgevoerd (bvb. nieuwe muren plaatsen, gevelbekleding aanbrengen, …)

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 20% of 30% (afhankelijk van je inkomen) van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Let op, je moet wel voor minimum € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. De overkoepelende renovatiepremie kan dus pas aangevraagd worden eens de werken uitgevoerd zijn. Benieuwd naar de totale kosten en mogelijke premiebedrag? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze erkende gevelwerkers.

 

Hoe moet je de overkoepelende renovatiepremie aanvragen?

Je kan de renovatiepremie pas aanvragen…

 • … na de uitvoering van de werken.
 • … als je over de nodige facturen beschikt (max. 2 jaar oud op moment van aanvraag).
 • … vanaf het ogenblik dat je de woning zelf bewoont of verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar.

Bij je aanvraag dien je ook een kopie van alle attesten, vergunningen, plannen, … toe te voegen. Een gespecialiseerd vakman voorziet je van alle nodige documenten en kan ook helpen bij het indienen van je aanvraag. Een vakman kan je ook gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project én verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende aannemers uit je regio.

 


4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is, heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% bij het vernieuwen van de gevel en bij isolatiewerken. Het moet wel gaan om een privéwoning, al komen woningen die voor een klein deel voor beroepsdoeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de werken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Tip: je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


 

Gevelisolatie en -renovatie zelf doen of vakman inschakelen?

premies gevelwerken

Om aanspraak te kunnen maken op een van bovenstaande premies is het noodzakelijk dat je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken:

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten