Premies gevelisolatie en gevelrenovatie 2019

Laatste update, 2 januari 2019 – Voor gevelisolatie, spouwmuurisolatie en het bekleden en reinigen van de gevel kom je in aanmerking voor enkele interessante premies. Het gaat om premies van de netbeheerder, de Vlaamse renovatiepremie en Vlaamse verbeteringspremie.

Ga snel naar: renovatiepremieverlaagd btw-tariefgemeentelijke premiestotaalrenovatiebonus

 

1. Premies van de netbeheerder

De netbeheerder Fluvius, de fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax, voorziet premies voor muurisolatie (en ook vloerisolatie) als die door een erkende aannemer is geplaatst. Hou rekening met het volgende:

 

Hoe hoog zijn de premies?

 • Spouwmuurisolatie (bestaande spouw): € 5/m² geïsoleerde muuroppervlakte. (€ 6/m² geïsoleerde muuroppervlakte voor isolatiewerken met eindfactuur in 2017).
 • Gevelisolatie (via de buitenzijde / binnenzijde): € 15/m² geïsoleerde muuroppervlakte.

Opgelet: Het premiebedrag is gebaseerd op de werkelijk geïsoleerde oppervlakte (aantal vierkante meters) en dus niet op de hoeveelheid isolatiemateriaal die is aangeschaft.

 

Aanvraag

De aanvraag van de premie is alleen geldig wanneer deze vergezeld wordt van de juiste papieren (kopie van de facturen met vermelding van het merk, soort en type isolatie, Rd-waarde, aantal vierkante meters, warmteweerstand, dikte, lambdawaarde). Ook een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer is vereist.

Het aanvraagformulier van jouw netbeheerder downloaden of de premie online aanvragen kan via de website van uw elektriciteitsnetbeheerder. Daar vind je ook uitgebreide info over de aanvraagprocedure, voorwaarden, …

 

Van plan om jouw gevel te laten isoleren en benieuwd naar advies of een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende aannemers uit jouw regio via de offertepagina

 

Voorwaarden premies spouwmuurisolatie en gevelisolatie

Netbeheerder Fluvius heeft een aantal voorwaarden opgesteld die gelden bij de aanvraag voor een isolatiepremie voor de gevel. De belangrijkste voorwaarden kun je hieronder vinden.

Algemene voorwaarden 

 • De premies gelden alleen voor een bestaande woning die voor 01/01/2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet of een woning waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar erna werd aangesloten.
 • De premies gelden niet voor volledige herbouw van de woning.
 • De isolatiewerkzaamheden moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer.
 • Het moet gaan om het na-isoleren van een bestaande spouwmuur of buitenmuur (langs binnen of buiten).
 • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen van de netbeheerder. Bij je premieaanvraag kan je controleren of je voldoet aan alle voorwaarden.

 

Let hierop bij gevelisolatie langs de buitenzijde

 • De aanvraagformulieren moeten uiterlijk 12 maanden na de eindfactuurdatum bij de netbeheerder toekomen. Da facturen mogen max. 1 jaar oud zijn. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je een premie kan aanvragen.
 • Het nieuwe isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 2 m²K/W.
 • » Lees hier meer over gevelisolatie langs buiten

 

Let hierop bij gevelisolatie langs de binnenzijde

 • Een architect moet de werken begeleiden en de uitvoering controleren. Zo niet, moet de aannemer een certificaat van bekwaamheid hebben of een certificaat van bekwaamheid als aspirant.
 • Je kan deze premie enkel aanvragen met een eindfactuurdatum vanaf 1 januari 2017.
 • Het nieuwe isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3 m²K/W.
 • » Lees hier meer over gevelisolatie langs binnen

 

Let hierop bij het na-isoleren van de spouwmuur

 • De aanvraagformulieren moeten uiterlijk 12 maanden na de eindfactuurdatum bij de netbeheerder toekomen. Da facturen mogen max. 1 jaar oud zijn. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je een premie kan aanvragen.
 • Let bij spouwmuurisolatie op de STS 71-1-eisen die aan de aannemer worden gesteld.
 • De spouw moet minstens 5 cm breed zijn en de volledige spouwbreedte moet opgevuld worden met het isolatiemateriaal.
 • » Lees hier meer over spouwmuurisolatie

 

2. Vlaamse renovatiepremie en verbeteringspremie

Naast de premie van de netbeheerder kan je ook een Vlaamse renovatiepremie of Vlaamse verbeteringspremie aanvragen voor het isoleren, reinigen of renoveren van de gevel. Wanneer je de gevel isoleert, dan kan je immers meteen ook zorgen voor een mooie afwerkingslaag die ook bescherming tegen de weersomstandigheden biedt.

 

Premies gevel bekledenPremies gevel isoleren en bekleden

Het plaatsen van gevelisolatie is ook het uitgelezen moment om te kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Crepi, metselstenen, hout, … De mogelijkheden zijn uitgebreid. Om de kosten draaglijk te maken kan je aanspraak maken op interessante premies zoals de Vlaamse renovatiepremie (isolatie komt hierbij niet in aanmerking) of Vlaamse verbeteringspremie.

» Vraag hier online offertes aan voor gevelbekleding (met isolatie).

 

Premies gevel reinigenPremies gevel reinigen

Om ervoor te zorgen dat de woning er weer als nieuw uitziet en om vochtproblemen te voorkomen, is het interessant om jouw gevel te laten reinigen. Let wel, de juiste reinigingsmethode is belangrijk voor een goed en mooi resultaat. Een erkende vakman kan je hierin adviseren. Ook voor gevelreiniging kan je aanspraak maken op een renovatiepremie of verbeteringspremie.

» Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor gevelreiniging.

 

Hoe hoog zijn de premies?

– Vlaamse renovatiepremie: De renovatiepremie deelt de werken op in 4 categorieën. Werken aan de gevel vallen onder categorie 1 ‘Structurele elementen van de woning’ met daaronder o.a. het aanbrengen gevelsteen, bepleistering of een gevelbekleding. Voegwerk van de gevel, al dan niet gecombineerd met gevelreiniging, … Let op, isolatie komt hier niet in aanmerking.

Het bedrag van de renovatiepremie kan 20% of 30% van het factuurbedrag excl. BTW bedragen. Voor elke categorie moet er wel een minimum factuurbedrag zijn van € 2.500 excl. btw.

– Vlaamse verbeteringspremie: De verbeteringspremie deelt de renovatiewerken op in verschillende categorieën. Werken aan de gevel vallen onder categorie 3 ‘Gevelwerkzaamheden’ met daaronder gevelisolatie, gevelreiniging, …

De premie voor die categorie bedraagt € 1.500. Het factuurbedrag moet dan wel het dubbele van dit premiebedrag bedragen.

 

Voorwaarden renovatiepremie en verbeteringspremie

Net zoals de premies voor gevelisolatie zijn er ook bij de renovatiepremie en verbeteringspremie diverse voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met je inkomen, de woning, de facturen van de werken en eventuele andere eigendommen (enkel bij renovatiepremie).

Alle voorwaarden om aanspraak te maken op deze interessante premies en meer info over de aanvraagprocedure vind je terug op wonenvlaanderen.be.

 

premies gevelwerken

 

3. Verlaagd btw-tarief

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is, heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6% bij het vernieuwen van de gevel en bij isolatiewerken. Het moet wel gaan om een privéwoning, al komen woningen die voor een klein deel voor beroepsdoeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

4. Gemeentelijke premies voor isolatie

Heel wat Vlaamse gemeenten geven zelf afzonderlijke premies voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Informeer je dus zeker bij jouw eigen gemeente om na te gaan of je recht hebt op zo’n premie.

 

5. Totaalrenovatiebonus

Combineer je gevel- of spouwmuurisolatie met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus. Je maakt namelijk kans op deze bonus als je vanaf 2017 drie of meer energiebesparende maatregelen toepast, d.w.z. als je minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of 2 premies combineert met de installatie van ventilatie). Volgende maatregelen komen in aanmerking:

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
 • Voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
 • Nieuwe beglazing
 • Een zonneboiler
 • Een warmtepomp
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem

De bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor een eengezinswoning bedraagt de totaalrenovatiebonus € 1.250 (voor 3 investeringen), € 1.750 (voor 4 investeringen), € 2.750 (voor 5 investeringen), € 3.750 (voor 5 investeringen), € 3.750 (voor 6 investeringen) en € 4.750 (voor 7 investeringen).

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw dat voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet of waarvan de bouwaanvraag ten laatste op 31 december 2005 werd aangevraagd.
 • De eindfactuur van de 1e investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017.
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.
 • De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.

 

TIP: Om aanspraak te kunnen maken op een van bovenstaande premies is het wel noodzakelijk dat je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken.

 

Bron: Vlaamse overheid

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten