Gevel zandstralen: werkwijze en prijs

Wanneer een buitenmuur grondig gereinigd moet worden, dan is het zandstralen van de gevel een optie die overwogen kan worden. Het is echter een vrij ‘harde’ reinigingstechniek die zeker niet geschikt is voor alle ondergronden. Vandaar dat er ook een mildere variant is, het zogenaamde nevelstralen. Hier ontdek je de werkwijze en prijzen per m2 voor beide methodes van gevelreiniging.

Snel naar: wat is zandstralen?wanneer toepassen?prijsnevelstralen als alternatief

 

 

zandstralenWat is zandstralen?

Zandstralen is een techniek waarbij een straalmiddel gemengd met water onder druk op een ondergrond wordt gespoten om deze te reinigen. Grit of olivinezand zijn twee voorbeelden van mogelijke straalmiddelen. Kwartszand mag om gezondheidsredenen niet meer gebruikt worden voor gevelreinigingen.

Bij het reinigen van de gevel volgens de zandstraaltechniek moet men zeker letten op de grootte, de vorm en de hardheid van de korrels. Ook de gebruikte druk en de afstand tussen het reinigingstoestel en de gevel zijn belangrijk voor het eindresultaat. Daarom is het aangeraden om een gespecialiseerde vakman in te schakelen.

 

 

Wanneer kiezen voor deze vorm van gevelreiniging?

Om te bepalen of jouw gevel gezandstraald kan worden, zijn twee factoren van groot belang: de hardnekkigheid van de vervuiling en het materiaal waaruit de buitenmuur gemaakt is.

 

1) Hardnekkigheid van de vervuiling

De gevel zandstralen is een redelijk agressieve reinigingstechniek. Daarom is het alleen maar aangeraden om deze methode toe te passen voor de meest hardnekkige vormen van vervuiling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graffiti. Voor mildere vervuilingen zijn andere reinigingstechnieken mogelijk. Een overzicht van de vaakst toegepaste gevelreinigingstechnieken en voor welk type vervuiling ze gebruikt worden vind je in dit artikel.

 

2) Voor welke gevels?

Aangezien het om een vrij agressieve reinigingsmethode gaat, moet je gevel uit een hard materiaal bestaan dat bestand is tegen een schoonmaakbeurt met een zandstraler. Bij zwakke of poreuze materialen zal er namelijk al snel schade aan de muur ontstaan. De buitenmuur moet voor de reiniging overigens ook in goede staat zijn. Als het voegwerk bijvoorbeeld beschadigd is, zal er door het zandstralen alleen maar meer schade aangericht worden. Daarom moeten eventuele beschadigingen aan de muur eerst hersteld worden alvorens men aan de reiniging kan beginnen.

Als je gevel niet geschikt is om gezandstraald te worden, dan is nevelstralen wellicht een betere oplossing. Hierbij kan met een lagere druk milde tot middelzware vervuiling verwijderd worden, ook bij minder harde gevelmaterialen. Later in dit artikel meer over nevelstralen.

 

Een specialist in gevelreiniging kan best inschatten wat de meest aangewezen reinigingstechniek is voor jouw woning. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in het schoonmaken van buitenmuren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

gevel zandstralen prijs m2

 

Gevel zandstralen prijs per m2

De kosten voor het zandstralen van de gevel zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de hardnekkigheid van de vervuiling, de bereikbaarheid van de gevel en de totale te reinigen oppervlakte zullen een rol spelen bij het berekenen van de kosten.

Gemiddeld gesproken variëren de kosten voor het zandstralen van een buitenmuur van 12 tot 15 euro per m2. Hou er rekening mee dat je gevel in goede staat moet zijn voor een reiniging. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om eerst de voegen te herstellen, wat extra kosten met zich zal meebrengen.

Wil je je gevel zandstralen en hiervoor een beroep doen op een professional? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in gevelreiniging.
Klik hier voor een prijs op maat.

 

 

Nevelstralen als alternatief voor zandstralen

Nevelstralen is eigenlijk een mildere versie van zandstralen: men maakt gebruik van een lagere straaldruk, waardoor er minder kans is op beschadiging van de buitenmuur. Het straalmiddel kan ook specifiek afgestemd worden op de ondergrond. Zo kan er erg nauwkeurig gewerkt worden. Bovendien is er ook weinig of geen waterbelasting voor de buitenmuur.

Bijna alle gevelmaterialen kunnen genevelstraald worden: denk hierbij bijvoorbeeld aan bakstenen, hout, kunststof, pleisterwerk, beton en natuursteen. Alleen gladde oppervlakken zijn wat moeilijker te reinigen.

Omwille van de lagere druk, de mogelijkheid tot nauwkeurig werken en de beperkte waterbelasting is nevelstralen een reinigingstechniek die erg geschikt is voor delicate steensoorten zoals je die ziet bij historische gebouwen en monumenten. Met een prijs van 15 à 20 euro per m2 is het wel een duurdere techniek dan zandstralen. Meer informatie over het nevelstralen van buitenmuren vind je in dit artikel.

 

gevelreiniging baksteen

 

Gevel langer beschermen met een impregneermiddel

Na het uitvoeren van de gevelreiniging kan je ervoor kiezen om nog een extra beschermingslaag te laten aanbrengen met een impregneermiddel. Door je gevel te impregneren kunnen mossen en ander vuil zich minder makkelijk vastzetten op de muur. Hierdoor kan je dus langer genieten van je gereinigde gevel.

Dankzij een gevelimpregnatie is je buitenmuur overigens beter beschermd tegen doorslaand vocht. Vocht in de muren kan voor heel wat schade zorgen aan de constructie van een gebouw, dus is een nabehandeling met een impregneermiddel zeker een aanrader. Dit zal wel een extra investering van zo’n 8 à 12 euro per m2 vragen. Voor meer info over de werkwijze en aandachtspunten bij gevelimpregnatie kan je terecht in dit artikel.

 

Voor het schoonmaken van je buitenmuur schakel je best een vakman in. Een gespecialiseerde gevelreiniger kan een goede analyse maken van de staat van je gevel om vervolgens de meest geschikte reinigingsmethode te bepalen. Via de offertepagina kan je prijsvoorstellen aanvragen bij specialisten in gevelreiniging. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Deze offertedienst is overigens gratis en vrijblijvend.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen voor een gevelreiniging voor je woning of kantoor.

 

 

 

Vergelijk offertes eenvoudig online!

Door prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken kan je veel kosten besparen en ontvang je advies specifiek voor jouw woning. Ontdek welk materiaal het meest geschikt is voor jouw project en vergelijk de realisaties van verschillende specialisten uit jouw buurt.