Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2
Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de woning of wanneer de gevel regelmatig verontreinigd is met mossen of algen, dan is de gevel impregneren een goede oplossing. Hierdoor is deze jarenlang beschermd tegen doorslaand vocht, weersinvloeden en vervuiling. In dit artikel vind je de voor- en nadelen, de prijzen per m2 en een stappenplan voor het impregneren van buitenmuren.
Snel naar: definitie gevel impregneren – voordelen – nadelen – prijs – stappenplan – aandachtspunten
De gevel impregneren: wat is dat?
De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter. Door deze beschermende laag kan doorslaand vocht niet langer in de muur trekken en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten.
Reinigingsfirma’s gebruiken de termen impregneren en hydrofoberen weleens door elkaar. Maar met beide begrippen wordt uiteindelijk hetzelfde bedoeld, namelijk het waterafstotend maken van een ondergrond, in dit geval de gevel.
4 redenen waarom je buitenmuren impregneren zinvol is
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.
2) Je gevel blijft langer proper. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk op de buitenmuur kunnen vastzetten. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.
3) De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.
4) Een propere en tegen vocht beschermde gevel betekent een waardevermeerdering voor je woning.
Wil je je gevel impregneren en hier voor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in gevelwerken. Zo kan je erg makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.
Nadelen van gevelimpregnatie
Naast de reeds genoemde voordelen zijn er toch ook enkele nadelen verbonden aan deze gevelbeschermingstechniek:
1) Het impregneren van de gevel is een klus die na verloop van tijd herhaald moet worden. Hoelang je gevel precies beschermd is na het hydrofoberen, hangt onder meer af van de kwaliteit van het gebruikte product en de weersomstandigheden. Je kan ervan uitgaan dat een impregneermiddel je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermt. Sommige professionals bieden een garantie van een aantal jaren aan.
2) Zoals je in het stappenplan zal kunnen lezen, moet de gevel vóór het impregneren proper en in goede staat zijn. Dit betekent dat het nodig kan zijn om eerst reinigings- en herstellingswerken uit te voeren voor men aan de gevelimpregnatie kan beginnen. Deze bijkomende gevelwerken zullen extra kosten met zich meebrengen.
3) Als je later gevelwerken wil laten uitvoeren, kan het zijn dat deze bemoeilijkt worden door de aanwezigheid van het impregneermiddel. Een geïmpregneerde buitenmuur kan bijvoorbeeld niet geschilderd worden.
Kostprijs gevel impregneren
Voor het impregneren van gevels kan je je verwachten aan een prijs van 8 à 12 euro per vierkante meter. Hoeveel de kosten precies zullen bedragen, is onder meer afhankelijk van het gekozen impregneermiddel, de totale oppervlakte van de gevel (hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m2) en de bereikbaarheid van het pand.
Wil je je gevel impregneren en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij experts in gevelwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig. Klik hier om prijzen op maat voor een gevelimpregnatie te ontvangen.
Zoals reeds gezegd kan het nodig zijn om de buitenmuur eerst te reinigen, de voegen te herstellen of andere reparatiewerken uit te voeren voor men aan het hydrofoberen kan beginnen. Dit zal de kosten natuurlijk doen oplopen. Voor een overzicht van de verschillende reinigingsmethodes en hun prijzen kan je terecht in dit artikel, de prijzen voor het herstellen van voegen vind je in dit artikel.
Hoe gaat het in zijn werk?
De gevel impregneren vereist enkele voorbereidende werken. Hieronder ontdek je een handig stappenplan:
1) Voor men aan de effectieve gevelwerken kan beginnen, wordt de buitenmuur aan een inspectie onderworpen: is het gevelmateriaal geschikt voor impregnatie? Gaat het om een vervuilde of beschadigde gevel? Welk product is het meest aangewezen voor de specifieke buitenmuur?
2) Zoals reeds vermeld is het bij het impregneren van de gevel van groot belang dat deze proper is: mossen, algen of andere verontreinigingen moeten dus eerst verwijderd worden. De impregnatievloeistof kan anders niet goed in de poriën van de stenen trekken. Daarom is het noodzakelijk dat de gevel eerst grondig gereinigd wordt. De buitenmuur moet ook in goede staat zijn: eventuele schade aan het voegwerk of barsten moeten eerst hersteld worden.
Voordat met overgaat tot het daadwerkelijke (reinigen, herstellen of) impregneren van de gevel, worden ramen en deuren afgeschermd met een plastic folie.
3) Nadat de voorbereidingen zijn getroffen, wordt het vochtwerende impregneermiddel met een speciale sproeier op de gevel aangebracht. Welk product men zal kiezen, hangt af van het type ondergrond en de eisen die je eraan stelt. Er zijn zowel chemische als biologische impregneermiddelen te verkrijgen. Het is verstandig om te kiezen voor een product van hoge kwaliteit aangezien je hier op lange termijn zeker profijt van zal hebben. Hoe beter het product, hoe langer je zal kunnen genieten van de beschermende werking.
Nog enkele aandachtspunten
- Bij nat weer of vriesweer kan een gevel niet gehydrofobeerd worden. Doorgaans vindt deze behandeling dan ook niet tijdens de wintermaanden plaats.
- De gevel impregneren mag dan wel een methode zijn om doorslaand vocht op te lossen of te vermijden, het is geen garantie op het wegwerken of uitblijven van vochtproblemen. Met deze techniek kan je bijvoorbeeld opstijgend vocht niet oplossen; dit komt via de ondergrond in de muur terecht en verspreidt zich dan verder in de muur. Het aanbrengen van een impregneermiddel op de buitenzijde van de muur zal dit vochtprobleem dus niet verhelpen.
- Controleer of je gevel geschikt is voor impregnatie. Bij veel gevelmaterialen vormt dit geen probleem; crepi, baksteen en hout zijn slechts enkele voorbeelden van gevelmaterialen die geïmpregneerd kunnen worden. Niet alle materialen mogen echter met een impregneermiddel behandeld worden. Het materiaal waaruit je gevel is gemaakt kan ook een rol spelen bij het kiezen van een impregneermiddel. Je vraagt best advies aan een vakman over de staat van je gevel en zijn geschiktheid voor hydrofuge.