Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voegen herstellen en voegwerk renoveren

Goed voegwerk is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van de gevel maar het bepaalt ook in grote mate de duurzaamheid ervan. Scheuren en barsten in het voegwerk kunnen leiden tot vochtoverlast maar ook andere problemen kunnen erdoor optreden. In dit artikel gaan we nader in op het nut van voegrenovatie, de wijze waarop het plaats vindt en de kosten die ermee gemoeid zijn.

 

Voegwerk herstellen loading=

Belang van voegwerk renoveren

Het renoveren van het voegwerk is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is er een estetisch aspect.

Een mooi gevoegde gevel ziet er stukken beter uit dan een gevel waarvan het voegwerk lelijk gebarsten of gescheurd is. Ten tweede is goed voegwerk van belang omdat het de gevel beschermt tegen weersinvloeden.

Laat daarom je voegen zo snel mogelijk herstellen. Dit doe je best door een gespecialiseerde vakman. Contacteer ze hier.

 

 

Esthetische aspecten
De voegen in de gevel bepalen voor een groot deel het uitzicht ervan. Het gaat dan niet alleen om de kleur van de voeg maar ook om de manier waarop deze aangebracht is. Je zou het misschien niet zeggen maar er zijn bijvoorbeeld minstens twaalf verschillende manieren om een voeg af te werken. En iedere afwerking zorg weer voor een specifieke façade. Daarnaast zijn er ook nog verschillende voegmortels met ieder hun eigen typische eigenschappen. Er komt een hoop productkennis en praktijkervaring bij kijken om een gevel te renoveren en van een strak voegwerk te voorzien.

 

Bescherming van de gevel
Sommige huizenbezitters denken dat barsten en scheuren in het voegwerk niet zoveel kwaad kunnen en dat de voegen enkel een esthetisch doel dienen. Dit is een groot misverstand. Het voegwerk wordt aangebracht om het metselwerk te beschermen en om de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Vocht is hierbij vijand nummer 1. Zeker bij vrieskou kan vorst voor schade aan de gevel zorgen. Goed voegwerk zorgt ervoor dat vocht zo min mogelijk in de gevel kan trekken. Heb je last van vocht in de muren door opstijgend vocht dan zullen herstellingswerken niet volstaan en moet je eerst de oorzaak aanpakken. Zie muurinjecteren.be voor meer info.

 

 

Werkwijze en voorbereiding bij het herstellen van voegwerk

Bij renovatie van de voegen wordt er meestal begonnen met het uitslijpen of uithakken van het oude voegwerk (lees hier meer over voegen verwijderen). Men probeert hierbij het slechte, aangetaste voegwerk zo diep mogelijk te verwijderen zonder hierbij het metselwerk te beschadigen. Nadat dit is gebeurd, wordt de volledige gevel gereinigd zodat er geen stof, vuil en voegresten achterblijven. Het is belangrijk dat dit voorbereidende werk nauwkeurig wordt uitgevoerd anders bestaat de kans dat het nieuwe voegwerk op termijn los gaat komen. Is de muur eenmaal schoon, dan kan met starten met het aanbrengen van de voegmortel. Contacteer hier vrijblijvend vakmannen voor deze klus en ontdek hun prijzen.

 

Voegen renoveren
Uitslijpen van voegen en reinigen van de bakstenen.

 

Welk voegsel gebruiken bij het renoveren van voegwerk?

Het is belangrijk dat de juiste soort voegmortel wordt gebruikt. Hoe deze voegspecie is samen gesteld hangt af van de eisen die eraan worden gesteld. Door te variëren in de verhouding cement, zand en kalk kan men verschillende hardheden bereiken. Door gebruik te maken van verschillende voegtechnieken kan men ongeveer twaalf typen voegen creëren. Voorbeelden hiervan zijn: verdiepte voeg, platte voeg, uitspringend, gekamd, vol en getamponeerde voegen. De platte dichtgestreken voeg wordt overigens het meest toegepast bij woningen.

 

Wanneer het voegwerk van de gevel vakkundig is hersteld, zal deze er weer als nieuw uit zien en heb je er weinig omkijken meer naar. Je zou hem op een later moment ook nog kunnen laten impregneren, dan blijft hij mooi en is hij helemaal goed beschermd tegen vocht.

 

 

Kostprijs voegen herstellen ( indicatieve prijzen )

De kostprijs voor het voegen wordt meestal in vierkante meters opgegeven. Voor het uithakken of slijpen van het oude voegwerk ben je ongeveer € 32 tot € 35 per vierkante meter kwijt. Voor het voegen zelf betaal je € 8.00 tot € 13.00 per vierkante meter voor een standaard dichtgestreken voeg. Indien gewenst is het ook mogelijk om de bakstenen te reinigen en beschermen.

 

Offertes voor voegwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde voeger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde voegers