Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wachtgevel

Grenst je halfopen bebouwing of rijwoning aan een perceel dat (nog) niet bebouwd is? Dan wil je de ‘wachtgevel’ (= ongebruikte scheidingsmuur aan de kant van dat perceel) uiteraard beschermen tegen warmteverlies en vocht. Maar mag je zo’n wachtgevel zomaar isoleren en bekleden? Wat zijn de mogelijkheden om een wachtgevel af te werken? En hoeveel kost dat? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wachtgevel wetgeving
Wachtgevel isoleren
Wachtgevel bekleden
Prijs wachtgevel beschermen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een wachtgevel?

Een wachtgevel staat ook bekend als een wachtmuur of wachtende muur. Het gaat om een scheidingsmuur met het oog op een toekomstige aangrenzende bouw. Zo’n gevel staat dus te ‘wachten’ tot er een andere muur tegen of naast komt. Vaak duurt het echter nog een hele tijd vooraleer je toekomstige buur met de bouw van zijn woning begint. In afwachting daarvan kan je de…

 • Wachtgevel isoleren: via een niet-geïsoleerde wachtgevel kan veel warmte verloren gaan, met een hoge energiefactuur tot gevolg. Je wachtgevel isoleren langs de buitenkant is dus essentieel. Verder lees je meer over het isoleren van een wachtgevel.
 • Wachtgevel bekleden: wil je vermijden dat je buitengevelisolatie zijn werking verliest? Dan werk je je wachtgevel best nog verder af na het isoleren. Benieuwd naar de mogelijkheden + prijzen? Verder lees je meer over het bekleden van een wachtgevel.

wachtgevel

 

Wachtgevel wetgeving

Mag je zomaar je wachtgevel isoleren en afwerken? Wat als je buur wil beginnen te bouwen? Moet je een overeenkomst op papier zetten met die ‘2e bouwer’? Je hebt vast verschillende vragen over je rechten en plichten rond je wachtgevel. Die wachtgevel wetgeving verschilt volgens de volgende 2 situaties:

 

1. Wachtgevel op jouw perceel = GEEN overeenkomst nodig

In dit geval gaat het niet om een gemene muur, want de wachtgevel staat op jouw eigendom. Een overeenkomst met je (toekomstige) buur voor het beschermen van die gevel is dus niet nodig. Je rechten en plichten in een notendop:

 • Je mag je wachtgevel isoleren en bekleden zonder overeenkomst met de 2e bouwer.
 • Je mag het perceel van de 2e bouwer betreden voor de gevelwerken (ladderrecht).
 • Je betaalt zelf de kosten voor het isoleren en afwerken van de wachtgevel.
 • Je moet de gevelbekleding en eventueel ook de isolatie verwijderen als die over het perceel van de 2e bouwer hangen en hij met de bouw van zijn woning wil beginnen. Die kosten zijn voor jouw rekening.
 • Je krijgt een vergoeding van de 2e bouwer als die gebruik wil maken van de wachtgevel voor zijn woning (overname of gemeenmaking). De berekening van het bedrag laat je best over aan een landmeter.

 

2. Wachtgevel op perceel van 2e bouwer = WEL overeenkomst nodig

In dit geval gaat het wel om een gemene muur of een ‘muur te paard’. Dat is een dubbele wand met 1 deel op jouw perceel en 1 deel op het perceel van de 2e bouwer. Kortom, het deel van de wachtgevel dat je wil aanpakken staat op de grond van je buur. Daarom heb je wel een overeenkomst met de 2e bouwer nodig. Anders kan die voor de vrederechter een schadevergoeding of zelfs de afbraak van de isolatie en de gevelafwerking eisen. Je rechten en plichten in een notendop:

 • Je hebt een overeenkomst met de 2e bouwer nodig om je wachtgevel te isoleren en bekleden. Die buur kan een vergoeding vragen voor de overhangende isolatie en gevelbekleding op zijn perceel.
 • Je mag het perceel van de 2e bouwer betreden voor de gevelwerken (ladderrecht).
 • Je betaalt zelf de kosten voor het isoleren en afwerken van de wachtgevel.
 • Je moet de wachtgevel gebruiksklaar maken voor de 2e bouwer als die de muur wil gebruiken voor zijn woning. Je moet op dat moment dus de gevelafwerking en -isolatie verwijderen op jouw kosten.
 • Je krijgt een vergoeding van de 2e bouwer als die gebruik wil maken van de wachtgevel voor zijn woning (overname of gemeenmaking). De berekening van het bedrag laat je best over aan een landmeter.

 

Ga na wat de bouwplannen zijn van je (toekomstige) buur

Of de wachtgevel nu op jouw perceel staat of niet, je gaat best na wat de bouwplannen zijn van je toekomstige buur. Dat is een bepalende factor voor de afwerking van je wachtmuur. Is je buur van plan om op korte termijn te bouwen? Dan kies je best voor een goedkope bekleding als een coating of geveldoek. Blijft de bouwgrond nog jaren onbebouwd? Dan is het beter om je wachtgevel te bekleden met een volwaardige gevelbekleding (kunstleien, gevelpanelen, …). Verder lees je meer over de mogelijke afwerkingen voor een wachtgevel.

Benieuwd naar de beste keuze voor jouw wachtgevel? Een gevelwerker informeert je graag over de mogelijkheden en geeft je advies over de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wachtgevel isoleren

Wil je warmteverlies en dus een hoge energiefactuur vermijden? En je wachtgevel beschermen tegen weersinvloeden (regen, UV-straling, wind, …)? Dan kan je jouw wachtmuur isoleren langs buiten. Voor het na-isoleren van zo’n gevel kiest een isolatiespecialist doorgaans voor harde, drukvaste isolatieplaten (PUR, PIR, XPS of EPS). Enkele aandachtspunten:

 • Voor een optimale buitengevelisolatie volstaat een dikte van 10 à 11 cm bij PUR-PIR-platen en 14 à 17 cm bij XPS-EPS-platen.
 • Voor een wachtgevel kies je best voor isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht. Kunststof isolatieplaten zijn een erg geschikte keuze.
 • De kans bestaat dat je de isolatie later weer moet verwijderen. Het is daarom een beter idee om de isolatieplaten te verankeren met isolatiepluggen in plaats van ze te verlijmen.
 • Enkel een sluitende isolatieschil aan de buitenkant van de wachtgevel is niet voldoende op lange termijn. Het is ook belangrijk om de isolatieplaten te beschermen tegen weersinvloeden. Dat kan met een gevelafwerking op maat.
 • De prijzen voor het isoleren van een wachtgevel schommelen tussen 40 à 75 euro per m² (incl. btw & plaatsing). Je vergelijkt dus best verschillende offertes van isolatie-experten actief in je buurt.

TIP: wil je naast prijzen ook graag adviezen, isolatiematerialen, werkwijzen, … vergelijken van verschillende isolatiespecialisten? Je kan gratis voorstellen aanvragen voor het isoleren van je wachtgevel via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Wachtgevel bekleden

Het is belangrijk om de isolatieschil tegen je wachtgevel te beschermen tegen regen, UV-straling, wind, … tot de aangrenzende muur er staat. Anders loop je het risico dat de isolatieplaten na verloop van tijd aangetast raken waardoor ze hun isolerende werking verliezen. Ook voor een esthetische uitstraling van je woning is zo’n afwerking aanbevolen. Afhankelijk van de bouwplannen van je toekomstige buur, je budget en specifieke wensen kan je je wachtgevel als volgt bekleden:

 

1. Wachtgevel bekleden met een coating (korte termijn)

Een 1e optie is je wachtgevel beschermen en waterdicht maken met een weerbestendige gevelcoating. Een vakman brengt deze beschermende hechtingslaag snel aan op de isolatieplaten met een spuit of een verfroller. Bovendien oogt zo’n zwarte coating ook stijlvoller en esthetischer dan een blote isolatieschil van kunststof isolatieplaten.

Een goede keuze als: je buur op korte(re) termijn plant te bouwen, je budget beperkt is, je wil vermijden dat je later een volwaardige gevelbekleding moet verwijderen.
Prijs gevelcoating met isolatie: € 70 à 100 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

2. Wachtgevel bekleden met een geveldoek (korte termijn)

Een andere tijdelijke oplossing om je wachtgevel af te werken is een waterdichte geveldoek. Een vakman plaatst zo’n dampopen, UV-bestendige folie tegen je isolatieplaten en zet de doek dan vast met een houten rasterwerk. Let op: zo’n doek beschermt je isolatielaag tegen vocht, zon en wind, maar het is geen oplossing op lange termijn. Na enkele jaren moet je zo’n folie dus vervangen.

Een goede keuze als: je buur op korte(re) termijn plant te bouwen, je budget beperkt is, je wil vermijden dat je later een volwaardige gevelbekleding moet verwijderen, je geen probleem hebt met een minder stijlvolle look.
Prijs geveldoek met isolatie: € 60 à 80 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

3. Wachtgevel bekleden met leien, gevelpanelen, … (lange termijn)

Een gevelcoating- of folie zijn tijdelijke oplossingen op korte termijn. Ben je zeker dat het aangrenzende perceel nog lange tijd onbebouwd blijft? Dan laat je beter je wachtgevel bekleden met een volwaardige gevelbekleding. Een vakman plaatst dan een draagstructuur op je isolatieplaten, gevolgd door een gevelbekleding naar keuze. Dat is de meest doeltreffende, duurzame en ook esthetische manier om je wachtmuur te beschermen. Je kan namelijk je wachtgevel bekleden met verschillende budgetvriendelijke materialen: kunstleien, gevelpanelen in PVC of composiet, … (afhankelijk van de gewenste look).

Een goede keuze als: je buur op lange termijn plant te bouwen (of zelfs helemaal niet), je wil investeren in een duurzame én stijlvolle gevelafwerking, je wil vermijden dat je een geveldoek moet vervangen, …
Prijs gevelbekleding met isolatie: vanaf € 100 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

wachtgevel bekleden

Prijs wachtgevel beschermen

De kostprijs voor het beschermen van je wachtgevel hangt vooral af van de grootte van de gevel en de gekozen gevelafwerking. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort afwerkingsmethodePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Wachtgevel bekleden met coating (incl. isolatie)€ 70 à 100
Wachtgevel bekleden met geveldoek (incl. isolatie)€ 60 à 80
Wachtgevel bekleden met leien, gevelpanelen, ... (incl. isolatie)vanaf € 100

Benieuwd naar een exacte prijs voor de afwerking van jouw wachtgevel? Hou er rekening mee dat de prijzen voor het isoleren en afwerken van een wachtgevel afhankelijk zijn van diverse factoren en dus verschillen per situatie. Voor een exacte prijs op maat van jouw project vraag je best offertes aan bij vakmannen. We raden aan om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je gericht prijzen, maar ook isolatiematerialen + afwerkingen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk voorstellen van verschillende gevelspecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

FAQ wachtgevel

Heb je nog vragen over het isoleren en bekleden van jouw wachtgevel? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij: • Heb ik een vergunning nodig voor het afwerken van mijn wachtgevel?

  Nee, voor het na-isoleren van een zijgevel heb je geen vergunning nodig. Je mag wel niet dikker isoleren dan 26 cm. Zo blijf je binnen je bestaande bouwvolume. Ook voor het bekleden van je wachtgevel is geen vergunning vereist (tenzij er stabiliteitswerken nodig zijn).

  TIP: wil je toch onaangename verrassingen vermijden? Doe dan eerst navraag bij je gemeente voor je je wachtgevel gaat isoleren en bekleden. • Mag ik mijn wachtgevel isoleren zonder daarna verder af te werken?
  Dat mag, maar het is zeker niet aangeraden. Kunststof isolatieplaten zijn doorgaans voorzien van een beschermende folie die beschermt tegen weersinvloeden, maar na verloop van tijd zullen vocht, wind en UV-straling je isolatielaag toch onvermijdelijk aantasten. Je wachtgevel enkel isoleren is alleen een goed idee als je buur heel binnenkort start met bouwen en hij ook gebruik wil maken van die isolatielaag voor zijn nieuwbouw. Dat kan je bv. op papier zetten in jullie overeenkomst.


 • Is mijn buur verplicht om een vergoeding voor de wachtgevel te betalen?
  In tegenstelling tot wat velen denken is dat niet het geval. De wachtgevel overnemen is een recht voor de 2e bouwer, maar geen plicht. Als de wachtgevel bv. al vele jaren oud is, kan je buur ook beslissen om een nieuwe muur te bouwen in plaats van steun te zoeken in de bestaande wachtgevel. In dat geval is hij jou geen vergoeding verschuldigd. Al is dat voor de 2e bouwer wel een duurdere optie en hij loopt het risico om een deel van zijn perceel te verliezen (waar de wachtgevel staat).


 • Heb ik recht op een isolatiepremie van Fluvius voor mijn wachtgevel?

  Ja, voor het na-isoleren van je wachtgevel langs buiten kan je een isolatiepremie krijgen. Zo kan je de kosten voor het beschermen van die wachtmuur al flink inperken. Als je woning ouder is dan 10 jaar, geniet je bovendien ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Lees meer over de isolatiepremies.

  TIP: een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over de mogelijke premies & financiële voordelen voor het isoleren van je wachtgevel én voorziet je van alle nodige documenten die je nodig hebt voor een vlotte premie aanvraag. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers