Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel aanpassen vergunning

Wil je graag je gevel schilderen, isoleren, bepleisteren, …? Dan ga je best eerst na of je voor het aanpassen van je gevel een vergunning nodig hebt. Zo vermijd je problemen tijdens of na je gevelrenovatie. Maar voor welke gevelwerken heb je nu een vergunning nodig en voor welke niet? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Mag ik mijn gevel schilderen?
2. Mag ik mijn gevel isoleren langs buiten?
3. Mag ik mijn gevel bekleden of bepleisteren?
4. Mag ik mijn gevel reinigen?
Aanvraagprocedure

 

Heb ik een vergunning nodig?

  • Werken aan de voorgevel: JA, je hebt vaak wel een vergunning nodig als het uitzicht van je straat verandert (bv. als je de gevel bepleistert en de kleur van je gevel verandert, nieuwe gevelbekleding, …). Het verkrijgen van een vergunning is meestal geen probleem.
  • Werken aan de zij- of achtergevel: NEE, je hebt doorgaans geen vergunning nodig als er geen stabiliteitswerken nodig zijn (bv. een extra fundering leggen).

Let op, dit zijn slechts algemene richtlijnen. Of je effectief een vergunning nodig hebt of niet kan verschillen per gewest. Veel hangt ook af van het type gevelwerk dat je uitvoert. Lees er meer over verderop in dit artikel.

TIP: doe altijd eerst navraag bij je gemeente

Vooraleer je start met de gevelwerken neem je altijd best contact op met je gemeente om na te gaan of een vergunning nodig is of niet. De gemeentelijke regels kunnen namelijk strenger zijn dan die van de gewesten. Het is ook altijd de gemeente die uiteindelijk beslist of voor het aanpassen van je gevel een vergunning nodig is of niet. Ook een vakman kan je gericht advies geven rond een eventuele vergunning voor gevelwerken. Ontvang offertes op maat via onze offerteservice!

 

 

1. Mag ik mijn gevel schilderen? (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)

Mag ik mijn gevel schilderen zonder vergunning? Daarvoor ligt de reglementering in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in dezelfde lijn.

 

Voorgevel schilderen = GEEN vergunning nodig

Volgens het Omgevingsloket van de Vlaamse overheid is het schilderen en kaleien van gevels niet vergunningsplichtig. Let op, gaat het om een andere kleur van je voorgevel? Dan ga je zeker best eerst te rade bij je gemeente. De kans bestaat dat in jouw gemeente zo’n nieuwe kleur niet toegelaten is zonder een voorafgaande vergunning.

Uitzonderingen: wil je je voorgevel gewoon opfrissen met dezelfde kleur? In dat geval gaat het eerder om een onderhoud en heb je doorgaans geen vergunning nodig. Wil je 100% zeker zijn? Vraag dan zeker advies op maat aan een gevelwerker actief in je buurt.

 

Zij- en achtergevel schilderen = GEEN vergunning nodig

Zij- en achtergevels hebben weinig tot geen invloed op het uitzicht van je straat. De regels zijn dus minder streng. In de meeste gevallen heb je voor het schilderen of kaleien van je zij-of achtergevel geen vergunning nodig. Ook niet als je voor een nieuwe kleur kiest!

Uitzonderingen: behoort je woning tot een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan moet je ook voor zij- en achtergevels de geplande schilderwerken eerst melden aan je gemeente. Het college van burgemeester en schepenen zal dan beslissen of een toestemming van het Agentschap Onroerend Erfgoed nodig is.

 

TIP: informeer je bij een gespecialiseerd gevelwerker

Van plan om je gevel te schilderen? Dan laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en kwalitatief resultaat. Een vakman kan je ook uitgebreid informeren over de mogelijkheden en je verplichting om een vergunning aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

gevel aanpassen vergunning

 

2. Mag ik mijn gevel isoleren langs buiten?

Wil je de buitenmuur isoleren? Dan heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig. Let op, de reglementering in Wallonië verschilt licht van die in Vlaanderen en Brussel.

 

A. Reglementering Vlaanderen en Brussel

De regels voor het isoleren van buitenmuren in Vlaanderen en Brussel lopen gelijk. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen voorgevels en zij- of achtergevels.

 

Voorgevel isoleren langs buiten = WEL vergunning nodig

Je voorgevel isoleren langs buiten en afwerken met een nieuwe bekleding beïnvloedt het uitzicht van je straat. Voor zo’n aanpassing van je gevel is dus altijd een vergunning nodig.

 

Zij- en achtergevel isoleren langs buiten = WEL vergunning nodig

Ook bij zij- en achtergevels is het aanbrengen van buitengevelisolatie vergunningsplichtig. Het werkelijke, fysisch aanwezige bouwvolume neemt namelijk toe bij deze werkwijze. Voor de na-isolatie van je spouwmuren en het isoleren van gevels langs binnen kan je onder voorwaarden een vrijstelling voor zo’n vergunning krijgen.

 

B. Reglementering Wallonië

In het Waalse gewest zijn de regels iets soepeler. Er is geen vergunning nodig voor het isoleren van de voorgevel langs buiten als het buitenaanzicht hetzelfde blijft. Bij een nieuwe gevelbekleding die er anders uitziet, is wel een vergunning nodig.

 

TIP: informeer je bij een isolatiespecialist

Van plan om je gevel te isoleren langs buiten? Dan laat je de werken best uitvoeren door een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en kwalitatief resultaat. Een vakman kan je ook uitgebreid informeren over de mogelijkheden en je verplichting om een vergunning aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

gevel renoveren vergunning

 

3. Mag ik mijn gevel bekleden of bepleisteren?

Heb je een vergunning nodig voor gevelbekleding of gevelbepleistering? Ook hier verschilt de reglementering in Wallonië van die in Vlaanderen en Brussel.

 

A. Reglementering Vlaanderen en Brussel

Woon je in Vlaanderen of Brussel en vraag je je af of je een vergunning nodig hebt voor het bepleisteren of bekleden van de gevel? Dat hangt ervan af of het gaat om werken aan de voorgevel of zij- en achtergevel.

 

Voorgevel bekleden of bepleisteren = WEL vergunning nodig

Hier geldt dezelfde redenering als bij een voorgevel schilderen. Een nieuwe bekleding of bepleistering van je voorgevel beïnvloedt het uitzicht van je straat. En dus heb je voor zulke aanpassingen aan je gevel altijd een vergunning nodig. Informeer je hierover bij je gemeente!

 

Wanneer is de medewerking van een architect verplicht?

In bepaalde gevallen moet je een beroep doen op een architect. Dat is verplicht als de gevelwerken:

  • een constructieve ingreep omvatten (bv. nieuwe gevelopeningen)
  • de stabiliteit van het gebouw wijzigen
  • een extra fundering vergen (bv. bij de plaatsing van een nieuwe bakstenen buitenmuur)

Belangrijk: als je samenwerkt met een architect, zal deze de vergunningaanvraag voor jou opmaken. Informeer je hierover bij je gemeente!

 

Zij- en achtergevel bekleden of bepleisteren = GEEN vergunning nodig

Je hebt geen vergunning nodig voor het bekleden en bepleisteren van je zij- en achtergevel als er geen stabiliteitswerken nodig zijn (bv. een extra fundering). Of je nu kiest voor crepi, steenstrips, gevelpanelen of een houten gevelbekleding, maakt niet uit. Voor dergelijke aanpassingen aan je zij- en achtergevel is geen papierwerk nodig.

Uitzonderingen: er is 1 uitzondering op deze regel voor zij- en achtergevels. Als er een extra fundering nodig is, moet je WEL een vergunning aanvragen. Dat is bv. het geval als je een nieuwe gemetselde buitenmuur laat plaatsen. Meer weten? Vraag advies op maat aan een gevelwerker in je buurt!

 

B. Reglementering Wallonië

In het Waalse gewest zijn de regels iets soepeler. Er is geen vergunning nodig voor het bekleden en bepleisteren van de voorgevel als het buitenaanzicht hetzelfde blijft. Bij een nieuwe gevelbekleding die er anders uitziet, is wel een vergunning nodig.

 

TIP: informeer je bij een gespecialiseerd gevelwerker

Van plan om je gevel te bekleden of te pleisteren? Dan laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde gevelwerker. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en kwalitatief resultaat. Een vakman kan je ook uitgebreid informeren over de mogelijkheden en je verplichting om een vergunning aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 

De regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn gelijkaardig aan die van Vlaanderen. Enkel voor het bekleden en bepleisteren van je voorgevel heb je een vergunning nodig.In het Waalse gewest zijn de regels iets soepeler. Er is geen vergunning nodig voor het bekleden en bepleisteren van de voorgevel als het buitenaanzicht hetzelfde blijft. Bij een nieuwe gevelbekleding die er anders uitziet, is wel een vergunning nodig.

Belangrijk: net als in Vlaanderen mogen de gevelwerken in Brussel en Wallonië niet in strijd zijn met de stedenbouwkundige voorschriften en de verkavelingsvoorschriften.

 

vergunning nodig voor gevelbekleding

 

4. Mag ik mijn gevel reinigen? (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)

Oogt je gevel vuil, is hij verkleurd of merk je roetaanslag op? De gevel reinigen is dan meestal al voldoende om hem er weer als nieuw te laten uitzien. Toch als het gaat om milde vervuiling. Bij zware vervuiling van de gevel zal een reiniging vaak niet meer volstaan en is het soms beter om de gevel te voorzien van een nieuwe gevelbekleding.

Wil je vuil voorkomen en de gevel daarbij ook beschermen tegen doorslaand vocht? Dan kan je de gevel laten impregneren. Daarbij brengt een gevelreiniger een transparante, waterafstotende coating aan op de gevel om die te beschermen.

Goed nieuws, zowel voor het reinigen als impregneren van de gevel heb je geen vergunning nodig in Vlaanderen, Brussel of Wallonië. Deze werkzaamheden beïnvloeden het uitzicht van je straat namelijk niet.

 

TIP: vergelijk voorstellen van verschillende gevelreinigers

Wil je jouw gevel reinigen of impregneren? Dan laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde gevelreiniger. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en kwalitatief resultaat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina.

De reglementering in het Brussels Hoofdstedelijk en het Waalse Gewest ligt in de lijn van die van Vlaanderen. Ook in deze gewesten is geen vergunning nodig voor het reinigen en impregneren van gevels.

 

 

 

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Waar kan ik een vergunning aanvragen? Wanneer moet ik dat doen? Hoelang duurt het vooraleer ik antwoord krijg? … Ontdek hoe de aanvraagprocedure verloopt per gewest:

 

Vergunningsaanvraag in Vlaanderen

  1. Aanvraag indienen

    Een vergunning vraag je aan vooraleer je start met de werken. Dat kan digitaal via het online Omgevingsloket. In bepaalde gevallen kan je ook een analoge aanvraag doen op papier. Je moet het dossier dan via aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs bezorgen aan de bevoegde overheid.

  2. Behandeling van de aanvraag

    De bevoegde overheid gaat binnen de 30 dagen na ontvangst na of de vergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig is. Vanaf de volledigheidsverklaring van het dossier beslist de overheid binnen de 60 dagen of 105 dagen (als er een openbaar onderzoek gedaan wordt) of al dan niet een vergunning verleend wordt.

  3. Verder verloop bij goedkeuring

    Als de vergunning verleend wordt, wordt gedurende 30 dagen een mededeling aangeplakt op de plaats van de werken. Wordt er binnen een wachttijd van 35 dagen vanaf de dag van de aanplakking geen aanklacht ingediend, dan kan je starten met de werken.

Tip: een gespecialiseerde gevelwerker kan je gepast adviseren over jouw verplichtingen en helpen bij het indienen van je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 

Vergunningsaanvraag in Brussel

  1. Aanvraag indienen

    Een vergunning vraag je aan vooraleer je start met de werken. Het aanvraagformulier en info over de in te dienen documenten vind je online op stedenbouw.irisnet.be. Het aanvraagdossier kan je dan afgeven of aangetekend versturen naar de gemeente of de gemachtigde ambtenaar (gewest).

  2. Behandeling van de aanvraag

    De bevoegde overheid gaat binnen de 30 dagen na ontvangst na of de vergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig is. Na de volledigheidsverklaring doorloopt het dossier nog verschillende onderzoeksdaden (bv. overlegcommissie, openbaar onderzoek om na te gaan of er bezwaren zijn tegen het project, …) en wordt binnen de 30 dagen beslist over het toekennen van de vergunning.

  3. Verder verloop bij goedkeuring

    Je mag nog niet onmiddellijk starten met werken zodra de vergunning verleend wordt. Er geldt een wachttijd van 20 of 30 dagen (afhankelijk van de instantie die de vergunning verleende) waarin nog beroep kan aangetekend worden.

Tip: een gespecialiseerde gevelwerker kan je gepast adviseren over jouw verplichtingen en helpen bij het indienen van je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 

Vergunningsaanvraag in Wallonië

  1. Aanvraag indienen

    Ook hier is het nodig om de vergunning aan te vragen voor je start met de werken. Het aanvraagformulier en info over de in te dienen documenten vind je online online op www.wallonie.be. Het aanvraagdossier kan je dan afgeven of aangetekend versturen naar je gemeente.

  2. Behandeling van de aanvraag

    Het gemeentelijk college beslist binnen de 30 dagen of ze al dan niet een vergunning verlenen. De beslissing kan ook langer duren indien extra advies of onderzoek vereist is (bv. openbaar onderzoek om na te gaan of er bezwaren zijn tegen het project, …).

  3. Verder verloop bij goedkeuring

    Zodra de vergunning is afgegeven mag je onmiddellijk starten met de werken.

Tip: een gespecialiseerde gevelwerker kan je gepast adviseren over jouw verplichtingen en helpen bij het indienen van je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers