Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sierpleister: Mogelijkheden & eigenschappen

We kunnen twee soorten sierpleister onderscheiden: minerale pleister en kunstharspleister. Beide soorten sierpleister doen qua kwaliteit niet onder voor elkaar maar toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen.

 

minerale sierpleister 1. Minerale sierpleister

Minerale sierpleisters (krabpleister) bestaan voornamelijk uit kalk, zand, cement, pigment, en water. Het is een ecologisch product met een dampopen en waterkerend karakter. Het wordt meestal in één laag op de gevel gespoten (laagdikte van 12 tot 15mm) en afgewerkt met een krasbord. Door deze specifieke manier van afwerken spreekt men ook wel van ‘minerale krabpleister’.

Alhoewel een minerale pleister waterkerend is, kan het toch een kleine hoeveelheid vocht opnemen. Deze sierpleister buiten aanbrengen, betekent dat vocht uit de aarde (of de bestrating) in het pleisterwerk kan trekken. Daarom voorziet men de onderzijde van de gevel van een gevelplint. Deze dient ter bescherming van het pleisterwerk.

Een minerale sierpleister is wat gevoeliger voor de groei van micro-organismen dan een synthetische pleister (kunstharspleister). In hoeverre algen en mossen zullen optreden is afhankelijk van de omgeving, de regenbelasting van de gevel, de dikte van het pleisterwerk en de wijze waarop de bepleistering is afgewerkt. Een grove afwerking zal eerder tot vervuiling met mossen en algen leiden dan een gladde afwerking.

Wil je je gevel bekleden met minerale sierpleister? Dan doe je er goed aan om prijzen en advies te vergelijken. Zo kies je het voorstel dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. 
Vraag hier gratis een offerte op maat bij verschillende bedrijven.

 

Voordelen minerale sierpleister

  • Dampopen karakter
  • Goede waterkering
  • Ecologisch product
  • Authentiek of modern karakter (afhankelijk van het soort afwerking)

 

Nadelen minerale sierpleister

  • Afhankelijk van de omstandigheden wat gevoelig voor vervuiling door mossen- en algen

 

 

sierpleister-kunstharspleister 2. Kunstharspleister

Kunstharspleister, ook wel synthetische pleister of siliconenpleister genoemd, is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Het is licht elastisch en wordt met behulp van een spuitmachine in dunne lagen op de gevel aangebracht.

Sierpleister aanbrengen gebeurt in verschillende lagen. Elke laag heeft een andere samenstelling en dient een bepaald doel. De eerste laag bestaat uit een kalk of cementpleister die eventueel verstevigd is met een wapeningsnet. De tweede laag is een hechtlaag voor de uiteindelijke sierpleister.

Kunstharspleister is volledig waterdicht en neemt geen vocht op. Het uitzicht van de gevel is hierdoor altijd uniform, ook bij regenbelasting. Aangezien er geen vocht in in het gevelwerk kan trekken, zullen mossen en algen zich wat minder goed aan het oppervlak kunnen hechten. Toch kan een gevel met kunstharspleister evengoed vervuild raken als een gevel met minerale bepleistering.

Wil je je gevel bekleden met kunstharspleister? Dan doe je er goed aan om prijzen en advies te vergelijken. Zo kies je het voorstel dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. 
Vraag hier gratis een offerte op maat bij verschillende bedrijven.

 

Voordelen kunstharspleister

  • Dunne strakke afwerking mogelijk
  • Zeer goede waterkering
  • Licht elastisch (enigszins scheuroverbruggend)

 

Nadelen kunstharspleister

  • Egale ondergrond is gewenst (bij een dunne afwerking)
  • Bij beschadigingen van de muur kan de onderlaag zichtbaar worden.

 

 

Sierpleister prijs

De kosten van sierpleister per m2 zijn afhankelijk van het soort gevelbepleistering, de oppervlakte, de dikte van de pleisterlaag, de moeilijkheidsgraad van de werken en de afwerking. Of je al dan niet gevelisolatie laat aanbrengen zal ook een invloed hebben op het totale kostenplaatje.

 

Kosten sierpleister per m2: minerale sierpleister

  • Richtprijs/m2, zonder isolatie: 64 euro (excl. BTW)
  • Richtprijs/m2, met isolatie: 80 à 100 euro (excl. BTW)

Prijs sierpleister per m2: kunstharspleister

  • Richtprijs/m2, zonder isolatie: 72 euro (excl. BTW)
  • Richtprijs/m2 met isolatie: 90 à 110 euro (excl. BTW)

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende aannemers in gevelwerken.

 

voorbeeld-sierpleister

 

Minerale pleister of synthetische pleister kiezen?

Hier valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Beide materialen doen in principe niet voor elkaar onder zolang ze op de juiste manier toegepast worden. Zo kan het bij sommige gevels in verband met de vochthuishouding beter zijn om een minerale sierpleister aan te brengen, terwijl eenzelfde gevel bij zware regenbelasting soms beter af is met een synthetische pleister.

De voor- en nadelen van beide soorten bepleistering dien je dan ook altijd in de juiste context te zien. Je kan je maar beter goed laten voorlichten door een aantal verschillende aannemers. Zo krijg je een goed inzicht in de kosten en kun je de voor- en nadelen van de twee soorten sierpleister tegen elkaar afwegen. Ga zeker niet over één nacht ijs en vergelijk gerust wat aannemers met elkaar.

 

Kleur van de bepleistering

Het beste kun je geen donkere en lichtere kleuren direct naast elkaar gebruiken. Er kunnen dan thermische spanningen ontstaat in het pleisterwerk met scheurvorming als gevolg.

Donker pleisterwerk kan in de zon al snel opwarmen tot 65°C of warmer. Lichte kleuren reflecteren de warmtestralen en worden veel minder warm.

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers