Gevelplaten & Sidings
Gevelplaten zijn meestal gemaakt uit vezelcement en zijn een goedkope en decoratieve soort van gevelbekleding. Ze worden vaak als sidings toegepast aan de zijkant van de woning. Lees hier alles over gevelplaten of sidings en ontdek de prijzen.
Ga snel naar: voordelen – prijs – soorten – plaatsing – inspiratie – prijs op maat ontvangen
Voordelen van gevelplaten
Brandveilig & beschermend: Gevelplaten uit vezelcement zijn brandveilig en tegen allerlei weersinvloeden bestand. Ze gaan niet rotten of scheuren bij nat en vriesweer. Zo beschermen deze platen je eigenlijke gevel tegen vocht en schade. Bovendien zorgen de gevelplaten voor een extra laag thermische en geluidsisolatie.
Verschillende stijlen: Gevelplaten kunnen zowel voor een nieuwbouw als een renovatie gebruikt worden. Ze zijn in allerlei kleuren en structuren te verkrijgen waardoor ze zowel bij moderne als klassieke stijlen passen. Een populaire toepassing zijn gevelplaten met een houtlook.
Geen onderhoud: Met gevelplaten heb je een kant en klare gevelbekleding die je niet moet onderhouden: je hoeft je gevel namelijk niet meer te schilderen als je gevelplaten laat plaatsen.
Prijs
Over het algemeen kosten gevelplaten tussen de €100 en €150 per m2 inclusief plaatsing.
Behandeling: De prijs hangt af van de behandeling die je de platen geeft. Als je ze laat voorzien van een vuil-en waterafstotende coating, zal de prijs toenemen. Laat je ze onbehandeld waardoor ze na verloop van tijd een natuurlijke patina krijgen, zal de prijs lager liggen.
Constructie: De prijs zal ook afhangen van de constructie waar de platen op worden bevestigd. Een constructie uit aluminium is duurder dan een uit hout. Verder bepaald ook de manier waarop de platen op deze constructie geplaatst worden de prijs: schroeven is het goedkoopste maar wel zichtbaar. Lijmen oogt mooier maar is iets duurder. Een blinde constructie is erg professioneel maar daarom ook nog duurder dan de andere twee opties.
Isolatie: Zeer vaak wordt er tussen de luchtspouw en de gevel een isolatielaag aangebracht. Als je toch aan het renoveren bent, is het interessant om deze werken ineens mee te laten uitvoeren. Langs buiten isoleren is interessanter dan langs binnen omdat je geen plaats verliest. Het spreekt voor zich dat het plaatsen van isolatie de kostprijs zal doen stijgen.
Zowel bij een nieuwbouw als bij renovatiewerken is het interessant om op voorhand een goed idee van de kosten te hebben zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Via de offertepagina kan je gratis prijzen op maat ontvangen van verschillende vakmannen uit jouw regio.
Soorten gevelplaten: Materialen
Gevelplaten of sidings kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden met elk hun voor-, nadelen en prijs. Ontdek de meest gebruikte soorten hier:
Vezelcementplaten
De meeste gevelplaten zijn uit vezelcement gemaakt. Dit is een mengsel van o.a. cement, zand en bindmiddelen. De platen uit vezelcement zijn verkrijgbaar in hun natuurlijke kleur of met een gekleurde coating. Je hoeft de platen dus niet meer te schilderen. Je kan kiezen voor een effen of een gestructureerd oppervlak. Eternit is een voorbeeld van een merk dat vezelcementplaten produceert.
PVC
PVC panelen of platen zijn gemaakt uit een basis van hardschuim pvc met een toplaag. Deze toplaag bepaalt het uiterlijk van je gevel. Net als platen uit vezelcement zijn ze in verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar.
Gevelplaten uit zink
Gevelpanelen uit zink geven je woning een zeer unieke uitstraling. Deze platen zijn erg licht en ze zijn gemakkelijk te behandelen, zo kan je de hoeken en kanten mooi afronden. Na verloop van tijd gaat zink een natuurlijke patina krijgen. De platen zijn dan nog altijd op natuurlijke wijze beschermd tegen vocht en corrosie. Ze hebben dus helemaal geen onderhoud nodig.
Volkernpanelen
Volkernpanelen of hogedruklaminaat worden uit houtvezels of papier met harsen gemaakt die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze zijn beschikbaar in alle mogelijke kleuren en zijn naast panelen voor de gevel ook binnen toe te passen. Volkernpanelen worden ook Trespa panelen genoemd omdat dit een van de bekendste uitvoerders zijn.
Gevelplaten plaatsen
Gevelplaten moeten op een aluminium of houten draagstructuur bevestigd worden. Hierdoor creëer je een geventileerde luchtspouw die temperatuurschommelingen voor je gevel tegenhoudt. Dankzij deze constante luchtstroom voorkom je vochtproblemen.
Je kan kiezen voor een zichtbare, blinde of verlijmde bevestiging. Zichtbare bevestigingen zijn goedkoper dan de andere twee mogelijkheden. Hierbij worden de panelen vastgenageld of vastgeschroefd.
Met een blinde bevestiging wordt een montage met aluminium plaathaken of stoeltjesprofielen bedoeld. De platen staan zo stevig op de gevel zonder dat je sporen van boren ziet. Een volledig onzichtbare uitvoering is door de platen op de draagconstructie te lijmen. Het is belangrijk dat de plaatsingsmethode geschikt is voor de soort gevelplaten dat je laat plaatsen. Contacteer daarom zeker en vast een vakman die je hierbij kan helpen.
Inspiratie: Gevelplaten als sidings
Op onderstaande foto zijn de gevelplaten enkel voor het bovenste gedeelte van de gevel gebruikt. Zo creëer je een unieke look voor je woning. Dit is bovendien een uitstekende optie om de kosten te drukken wanneer een volledige bekleding te duur is.
In dit voorbeeld dienen de gevelplaten als bekleding voor de garage. De onder- en bovenkant zijn in verschillende materialen bekleedt. Door dit door te trekken naar de woning zelf, maak je van je garage een volwaardige aanbouw voor je woning.
Hier zie je hoe gevelplaten toegepast worden op een bedrijfsgebouw. Ze worden hier afgewisseld met geïntegreerde zonwering.