Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur schilderen: stappenplan en kostprijs

Door het aanbrengen van een nieuwe verflaag kan je je gevel er weer fris laten uitzien. Een buitenmuur schilderen doe je best volgens een stappenplan om een mooi eindresultaat te bekomen. Ontdek hier hoe je buitenschilderwerk kan aanpakken.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor buitenschilderwerk kan op deze pagina.

 

 

Buitenmuur schilderen: stappenplan

Een buitenmuur schilderen vereist een goede voorbereiding en heel wat precisiewerk. Hier vind je een handig stappenplan voor het schilderen van buitenmuren.

 

1) Voorbereidingsfase

Vóór het aanbrengen van de buitenverf reinig je de gevel best. Je kan dit bijvoorbeeld doen met de hogedrukreiniger of met een gevelreinigingsmiddel. De geschikte reinigingsmethode voor de gevel is afhankelijk van het type gevel en de hardnekkigheid van de vervuiling.

Als de vorige verflaag loskomt, is het aangeraden om deze te verwijderen. Heb je te maken met loszittende voegen, dan moet je eerst het voegwerk herstellen en laten drogen. De gevel moet droog zijn voor je aan het buitenschilderwerk begint. Ook vochtproblemen moeten dus eerst aangepakt worden alvorens te gaan schilderen, al bestaan er tegenwoordig ook buitenmuurverven die geschikt zijn voor vochtige muren.

Alvorens met de schilderwerken aan te vangen, moet je de buitenmuur voorbereiden op de nieuwe verflaag. Zo plak je best ramen en deuren af zodat er geen verfvlekken op ontstaan. Je kan ook wat oude dekens op de grond leggen om het gazon, de bestrating of het terras te beschermen.

 

2) Welke verf voor buitenmuur kiezen?

Wil je een buitenmuur schilderen, dan moet je natuurlijk een geschikte verfsoort kiezen. Er bestaan verschillende soorten buitenmuurverf. Meestal valt de keuze op acrylverf. Deze biedt een goede bescherming tegen de UV-straling van de zon, maar zorgt ervoor dat de muur nog goed kan ademen. Bovendien heeft acrylverf een korte droogtijd.

Als je de voorgevel van je woning gaat schilderen in een nieuwe kleur, dan heb je hiervoor in Vlaanderen een vergunning nodig. Voor buitenschilderwerk aan de zijgevel of achterkant van het huis of als je dezelfde kleur gebruikt voor de voorgevel, is dit niet nodig.

 

3) Aan de slag: schilderen maar!

Nu de gevel proper is en je een passende buitenmuurverf hebt gekozen, kan je aan de echte schilderwerken beginnen. Hiervoor breng je best eerst een primer of grondlaag aan. Deze laag zal de gereinigde gevel beter beschermen tegen de weersomstandigheden.

De buitenmuur schilderen doe je best met twee afwerkingslagen. Let erop dat de eerste laag voldoende kan drogen voor je de tweede laag aanbrengt. Om de werken snel te laten opschieten gebruik je een verfrol voor de grotere oppervlakken. Het precisiewerk kan je doen met een kleine borstel of kwast.

 

buitenmuur schilderen

 

Buitenmuur schilderen prijs

De buitenmuren bepalen sterk het uitzicht van de woning en ze krijgen ook heel wat te verduren onder de weersomstandigheden. Daarom moet buitenschilderwerk erg zorgvuldig gebeuren. Een beroep doen op een professionele schilder is dus zeker het overwegen waard.

De buitenmuur laten schilderen door een vakman kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per m2. Deze prijs omvat een basisreiniging van de ondergrond en het aanbrengen van een grond-, tussen- en afwerkingslaag met acrylverf. Hou er rekening mee dat het gebruik van een andere verfsoort en het uitvoeren van gespecialiseerde reinigings- of herstellingswerken de prijs nog kunnen doen oplopen.

Wil je je buitenmuur laten verven door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele schilders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Nog enkele tips en aandachtspunten voor buitenschilderwerk

– Een buitenmuur schilderen doe je best in temperaturen tussen 10 en 20 graden. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf te snel, bij een te lage temperatuur niet snel genoeg.

– Droog maar niet al te zonnig weer is ideaal schilderweer. Je schildert best niet bij mistig of winderig weer. Bij mist is er namelijk te veel vocht in de lucht en een stevige wind doet de verf te snel drogen en kan vuildeeltjes in de verf doen terechtkomen.

– De buitenmuur verven doe je beter niet in de periode november-maart.

– Nadat de buitenmuren geschilderd zijn, is het aangeraden om ze regelmatig met wat water te reinigen om zo lang mogelijk te kunnen geniet van de nieuwe verflaag.

 

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers