Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelreiniging: methodes & prijzen

Met gevelreiniging zorg je ervoor dat jouw gevel er als nieuw uitziet. Gevels krijgen dan ook heel wat te verduren. Mos, roet, kalk en algen zijn maar enkele van de vervuilingen die zich graag vastzetten op jouw gevel. Gelukkig zijn er verschillende reinigingsmethodes die ervoor zorgen dat de gevel blinkt als nooit tevoren. Daarnaast vragen heel wat mensen zich af of ze zelf hun gevel kunnen reinigen. Waarom dat meestal geen goed idee is, ontdek je hier.

Ga snel naar:  zelf reinigenprijzenmethodesgevel beschermenofferte aanvragen

 

Belang van gevelreiniging

Het is indrukwekkend hoe een gevel opnieuw straalt wanneer je vuil en aanslag verwijdert. De gevel blinkt opnieuw en het oorspronkelijke karakter komt volledig tot zijn recht. Toch heeft gevelreiniging niet louter een esthetische functie. Wanneer de gevel zodanig aangetast is dat deze zijn vochtwerende functie verliest, krijgt vocht vrij spel op jouw binnenmuren. Door de gevel eerst te reinigen en daarna te beschermen, herstel je zijn vochtwerende functie. Tot slot creëert een grondige gevelreiniging een mooie meerwaarde voor jouw woning.

gevelreiniging voor en na

Kan ik zelf mijn gevel reinigen?

Ook al is de gevel laten reinigen niet zo’n kostelijke klus –  5 tot 22 euro per vierkante meter – toch vragen veel mensen zich af of ze dit zelf kunnen doen. Dat hangt af van de situatie en jouw eigen ervaring. Via verhuurcentra is het mogelijk de juiste apparatuur te huren en producten in te kopen. Toch raden we dit af. Waarom?

 • Analyse: een correcte analyse is cruciaal. Je moet weten om welk type vervuiling het gaat. Mos verwijder je op een andere manier dan kalk of graffiti. Ook de ondergrond is van belang. Poreuze steensoorten zoals zandsteen kunnen geen agressieve behandelingen zoals chemisch reinigen of zandstralen aan.
 • Voorbereiding: houd er rekening mee dat je alle ramen op correcte wijze moet afschermen zodat deze niet aangetast worden tijdens de reiniging.
 • Complexiteit: elke gevel is uniek en vergt een andere aanpak. De juiste methode en producten kiezen is echt specialistenwerk. De reiniging moet bovendien zeer precies uitgevoerd worden.
 • Bereikbaarheid: is je gevel vele meters hoog, dan heb je meer dan waarschijnlijk een hoogtewerker nodig. En die is niet altijd makkelijk te bedienen zonder ervaring.
 • Schade: kies je de verkeerde methode of producten, dan breng je onherroepelijk schade toe aan je gevel. Goedkoop wordt dan duurkoop als deze moet hersteld worden.

Jouw gevel laten reinigen is bovendien niet zo heel veel duurder als het zelf te doen. Dat komt door het verlaagd btw-tarief dat van toepassing is op gevelreiniging. Is jouw woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% btw op arbeidsuren en materiaal in plaats van 21%.

Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende gevelreinigers.

 

gevelreiniging grijze steen

Wat kost gevelreiniging?

De prijs voor een gevelreiniging varieert tussen € 5 en 22 per m² (incl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen reinigingsmethode (afhankelijk van staat van de gevel en de mate van vervuiling). Enkele richtprijzen per type gevelreiniging:

Soort gevelreinigingGemiddelde prijs per m² (excl. btw)Vervuilingsgraad
Zandstralen€ 10 à 20Hardnekkige vervuiling
Vochtstralen€ 12 à 22Hardnekkige vervuiling
Nevelstralen€ 15 à 20Milde tot middelzware vervuiling
Stoomreinigen€ 5 à 10Milde vervuiling
Chemisch reinigen€ 15 à 20Hardnekkige vervuiling

Om de exacte kostprijs van een gevelreiniging te bepalen is het onontbeerlijk een plaatselijk bezoek te brengen. Naast de totale oppervlakte van de gevel zijn er nog tal van andere factoren die een belangrijke rol spelen.

De bereikbaarheid van de woning bijvoorbeeld heeft een grote impact op hoe snel de werken kunnen uitgevoerd worden. Hoge en/of gesloten gebouwen vergen vaak meer voorzorgen dan vrijstaande gebouwen. Ook wanneer de straat moet afgezet worden kunnen extra kosten aangerekend worden, net als het huren van een hoogtewerker.

Tijdens de reinigingsbeurt kunnen beschadigingen aan het licht komen die eerst niet zichtbaar waren. Dit kan gaan over kapot voegwerk of beschadigde gevelstenen.

Bij een bezoek aan de werf wordt steeds een inschatting gemaakt over de hardnekkigheid van de verontreiniging. Ondanks heel wat expertise is het niet altijd mogelijk exact in te schatten hoeveel werk het kost om de klus te klaren. Mocht de vervuiling groter zijn dan verwacht dan worden hier geen extra kosten voor aangerekend. De prijs voor een gevelreiniging en de beschermingslaag ligt steeds vast.

 

 

Stappenplan gevel reinigen

 

1. Controleer de staat van de gevel

Een geslaagde gevelreiniging begint met een goede inschatting van de kwaliteit van de bestaande gevel. Merk je barsten en scheuren op in de gevel? Laat deze dan zeker bekijken door een gevelspecialist. Barsten en scheuren kunnen meerdere oorzaken hebben. Is er geen stabiliteitsprobleem? Dan kan je ze zelf dichten.

Ook de voegen spelen een belangrijke rol. Zijn de voegen te poreus? Dan moeten deze eerst hersteld worden. Soms is het ook nodig eerst een aantal gevelstenen te vervangen. Gevelpleister of een geverfde gevel is moeilijker te controleren. Ga na of het gebruikte product nog in goede staat verkeert en bekijk in hoeverre het in de gevel is ingetrokken of er slechts oppervlakkig aan gehecht is.

 

2. Bepaal het type vervuiling

Niet alleen de soort vervuiling bepaalt de meest geschikte methode. Ook de ernst en hardnekkigheid van de aanslag zal uiteindelijk bepalen welke methode het beste resultaat oplevert. Een overzicht van de meest voorkomende soorten vervuiling:

 • Algen
  • Groene aanslag op de gevel.
  • Oplossing: stoomreinigen of chemisch reinigen
 • Mos
  • Groeit voornamelijk in de voegen
  • Oplossing: stoomreinigen of chemisch reinigen
 • Kalk
  • Witte aanslag door chemische processen in de stenen en mortel
  • Oplossing: chemisch reinigen of zandstralen
 • Grauwsluier
  • Grijze aanslag door oxidatie in de stenen
  • Oplossing: zandstralen
 • Roet
  • Uitstoot van fabrieken, verkeer of schoorstenen
  • Oplossing: chemisch reinigen

gevelreiniging

3. Kies de juiste reinigingsmethode

Het kiezen van de juiste reinigingsmethode is essentieel om een geslaagd resultaat te verkrijgen. Afhankelijk van de ondergrond, aard en ernst van de vervuiling heeft een vakman de keuze uit:

buitenmuur zandstralen Zandstralen

Het zandstralen van gevels is een reinigingstechniek waarbij kleine korrels zand onder hoge druk tegen de gevel gespoten worden. Het is een milieuvriendelijke manier om gevelstenen te reinigen en wordt vaak toegepast wanneer de gevel sterk vervuild is. Voor poreuze gevelmaterialen is zandstralen niet geschikt en kan men gebruikmaken van softblaastechnieken.

Prijs: Vanaf € 10 per vierkante meter
» Ontvang een prijs op maat

 

 

gevelreiniging vochtstralen Vochtstralen

Een gevelreiniging met vochtstralen bestaat uit een combinatie van water met zand, kalk of glasparels. Aangezien water veel zachter is dan zand zal het reinigen van de gevel veel zachter verlopen.

Door de dikte van de korrels, verhoudingen en druksterkte aan te passen kan men de reinigingstechniek afstellen naargelang de baksteen of gevelbekleding.

Prijs: Vanaf € 12 per vierkante meter
» Ontvang een prijs op maat

buitenmuur nevelstralen Nevelstralen

Woon je in een historisch gebouw en moet de gevelreiniging voorzichtig aangepakt worden dan is nevelstralen de meest aangewezen methode. Deze techniek maakt gebruik van indirecte stralen die erg nauwkeurig in te stellen zijn naargelang de te reinigen gevel. Zo zal men verschillende korrelvormen gebruiken en ook de spuitmonden kunnen nauwkeurig aangepast worden. Voornamelijk toegepast bij renovatie.

Prijs: Vanaf € 15 per vierkante meter
» Ontvang een prijs op maat

 

gevelreinigen stoom Stoomreinigen van de gevel

Bij stoomreiniging wordt de kracht van de reiniging niet bepaald door de druksterkte maar wel door de temperatuur van het water. Deze schommelt tussen de 100° en 150° Celsius.

Aangezien er enkel water gebruikt wordt is stoomreinigen een goedkope manier van gevelreiniging. Als nadeel geldt dat deze techniek enkel toepasbaar is bij minder vervuilde gevels.

Prijs: Vanaf € 5 per vierkante meter
» Ontvang een prijs op maat

 

Chemisch reinigen Chemisch reinigen

Bij hardnekkig vuil wordt vaak gekozen voor chemische reiniging. Hierbij wordt gebruikgemaakt van biologische of chemische middelen die afgestemd worden op de ondergrond zodat er geen schade aangebracht kan worden. Het is een effectieve en goedkope techniek die in korte tijd grote oppervlakken van gevels kan reinigen.

Prijs: Vanaf € 15 per vierkante meter
» Ontvang een prijs op maat

 

 

4. Laat je gevel meteen beschermen

Wanneer je een gevelreiniging laat uitvoeren is, kies je er best meteen voor om de gevel te beschermen. Door de muren te impregneren breng je een beschermlaag aan die op meerdere vlakken een positieve impact heeft. De muren impregneren:

 • doet je gevel er langer proper en als nieuw uitzien
 • voorkomt doorslaand vocht
 • verhindert dat vuil zich opnieuw kan afzetten

Door je gevel om de 10 jaar te impregneren hoeft deze niet meer gereinigd te worden achteraf. De gevel impregneren kost je tussen 8 en 12 euro per vierkante meter.

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreiniger