Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Metalen gevelbekleding

Gevelbekledingen in metaal worden omwille van hun architectonische mogelijkheden en lange levensduur steeds meer toegepast. Aluminium en inox zijn veel gebruikte materialen maar ook koper en zink worden als gevelbekleding toegepast.

Metalen gevelbekleding plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

Soorten metalen gevelbekleding

metalen gevelbekleding Een gevelbekleding in metaal is ideaal voor een moderne woning. Hun architecturele uitstraling maakt ze ideaal voor de afwerking of renovatie van een gevel.

De meeste voorkomende metalen gevelbekledingen zijn koper, aluminium, inox en zink. Welke bekleding in metaal jij kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget.

De verschillende metalen hebben elk hun typisch eigenschappen en kleuren. Hieronder vind je een bespreking van de meest voorkomende soorten.

 

 

 

1) Koper

Koper is een edelmetaal. Het gaat zeer lang mee maar is ook één van de duurste gevelbekledingsmaterialen. Afhankelijk van de mate van oxidatie, heeft een gevel bekleed met koper een kenmerkende roodbruine tot groene uitstraling. De kleur van het koper evolueert in de loop der jaren van glanzend oranje naar roodbruin om uiteindelijk na een tiental jaar kopergroen van kleur te worden. Indien je dit niet wil kun je kiezen voor gepatineerd koper. Dit is koper dat in de fabriek al op kunstmatige wijze is verouderd en verkleurd.

Voordelen koper: het patina kleurt mee in de loop der seizoenen, warme uitstraling.

 

2) Aluminium

Aluminium gevelbekleding is erg sterk, licht van gewicht (drie maal lichter dan staal) en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Tegenwoordig zijn aluminium composiet panelen erg in trek vanwege de gunstige producteigenschappen en vanwege de diverse decoratieve afwerkingen waarin ze te verkrijgen zijn. Vooral de panelen met reliëfoppervlak zijn esthetisch gezien indrukwekkend. Aluminium composiet panelen bestaan doorgaans uit twee lagen aluminium met daartussen een hoogwaardig kunststof (LDPE).

Voordelen aluminium: sterk, licht, veel afwerkingsmogelijkheden, ongevoelig voor uitloging.

 

3) Inox

Inox, oftewel roestvast staal, is een metaal dat op veel verschillende manieren kan worden afgewerkt (gezandstraald, gepolijst, gekleurd, mat, glanzend). Door het toepassen van moderne technieken zoals plasmakleuring of spectrale kleuring is ook de kleur van het materiaal te beïnvloeden waardoor je inmiddels kunt kiezen uit: antracietgrijs, kobaltblauw, brons, groen, zwart en nog een aantal kleurvarianten. Een gevelbekleding in inox is duurzaam en in de regel ook aantrekkelijk geprijsd.

Voordelen inox: relatief goedkoop, goed te combineren met andere materialen, loogt niet uit.

 

4) Zink

Zink is een duurzaam metaal dat niet alleen in gevelbekleding wordt verwerkt maar ook in dakbedekkingen en dakgoten. Je kunt het toepassen in zijn oorspronkelijke grijze vorm maar je kunt de zinken panelen ook laten voorzien zijn van een kleur naar keuze (zwart, groen, antraciet, aluminium). Op de gevelbekleding in zink zal zich na verloop van tijd als gevolg van een natuurlijk corrosieproces een zilverkleurige patineerlaag gaan vormen. Deze natuurlijke beschermlaag zorgt ervoor dat het zink goed beschermd is tegen vocht en dat het niet verder gaat corroderen.

Voordelen van zink: relatief goedkoop, makkelijk te bewerken, in meerdere kleuren verkrijgbaar

 

Tip: Schakel een vakman in. Deze kan je dankzij zijn kennis en ervaring perfect adviseren over de verschillende types metalen daken. Een vakman kan de plaatsing van jouw dak ook correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een mooi resultaat en kwaliteit op lange termijn.  Benieuwd naar een prijs op maat? ✓ Ontvang hier gratis offertes!

 

 

Voordelen & nadelen gevelbekleding in metaal

+ Metaal gaat zeer lang mee en behoeft weinig onderhoud.
+ Het materiaal is licht, plooibaar (toepasbaar op gebogen oppervlakken) en sterk.
+ Metaal is goed te combineren met andere materialen.
+ Meerdere soorten metalen verkrijgbaar (zink, koper, aluminium) in diverse afwerkingen.
+ Plaatsing kan doorgaans op snelle manier gebeuren.

Relatief duur.
Is potentieel kwetsbaar voor inslag
Zink en koper zijn minder goed voor het milieu (in contact met regenwater).

 

metalen gevelbekleding in zink

 

Combineren van verschillende metalen

Wanneer verschillende soorten metalen met elkaar in aanraking komen, kunnen er natuurkundige reacties ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij aluminium dat in contact komt met staal, koper, lood of messing. Onder invloed van regenwater en zouten die in het water zijn opgelost, komen er bepaalde processen op gang (elektrolyse) waarbij het aluminium deeltjes gaat afstaan aan een edelmetaal waardoor het uiteindelijk zal beschadigen. Bij de keuze van (bevestigings)materialen moet men hier rekening mee houden. Door de materialen te coaten of een beschermende folie te gebruiken kan aantasting door elektrolyse voorkomen worden.

 

 

Plaatsing

Metalen gevelbekleding kan afhankelijk van de vorm ervan (panelen, sidings, shingles, enz.) op verschillende manieren aan de gevel worden bevestigd. Zo kan men gebruik maken van een houten raamwerk of een metalen rails waaraan de bekleding met speciale haken wordt bevestigd. Schroeven is ook mogelijk. Gevelplaten van aluminium of staal worden vaak in cassettevorm gemaakt. Dit zijn platen die aan alle vier de zijden omgevouwen zijn. Door de geplooide randen zijn deze platen erg vormvast en kunnen ze onzichtbaar op de gevel worden bevestigd.

 

» Aandachtspunten bij het plaatsen

Bij het plaatsen van metalen gevelbekleding dient men er rekening mee te houden dat er zich condens kan gaan vormen aan de binnenzijde van de beplating. Daarom worden de platen in de meeste gevallen voorzien van een vochtwerende coating. Het condenswater wordt gevormd door warme vochtige lucht die neerslaat op het koude metalen oppervlak. Deze condensvorming kan zoveel mogelijk voorkomen worden door de luchtspouw beperkt te beluchten en door het aanbrengen van isolatiemateriaal bij de naadaansluitingen. Omwille van de isolatie en om koudebruggen te voorkomen probeert men de panelen zoveel mogelijk thermisch te ontkoppelen.

 

Tip: Laat de plaatsing van gevelbekleding altijd over aan een professional met ervaring. Zo ben je zeker dat de werken correct worden uitgevoerd. Kom hier gratis & vrijblijvend in contact met erkende plaatsers van gevelbekleding

 

 

Impact op het milieu

Van de metalen zink, koper en lood is bekend dat ze giftige stoffen bevatten die na verloop van tijd vrij kunnen komen, door contact met regenwater bijvoorbeeld. Met noemt dit ‘logen’. De vrijgekomen metaaldeeltjes komen uiteindelijk terecht in het grondwater.

In hoeverre dit precies schadelijk is voor het milieu is onduidelijk maar het spreekt voor zich dat het beter is om deze concentraties zo laag mogelijk te houden. Verzinkt staal, inox en aluminium kennen dit probleem van ‘uitloging’ overigens niet. Het is om deze reden dat waterschappen en gemeentes bouwbedrijven aandringen om alternatieven voor zink en koper te gebruiken zoals gepatineerd zink. Ook kan het coaten van metalen een oplossing bieden.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers