Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zinken gevelbekleding

Zink is niet alleen een uitgelezen materiaal om je dak een unieke look te geven. Ook zinken gevelbekleding kan je woning omtoveren in een esthetisch hoogstandje. Bovendien is zink heel onderhoudsvriendelijk en zijn er talloze uitvoeringen voor je gevel. Ontdek alles over de mogelijkheden van dit flexibele, duurzame metaal voor gevelbekleding!

Ga snel naar: uitvoeringenkleuren en afwerkingenprijsplaatsingvoordelenoffertes

 

Wat is zinken gevelbekleding?

Om het sterk, duurzaam en dus geschikt te maken als gevelbekleding ondergaat zink een metaalverwerkend proces. De meest opvallende eigenschap van dit metaal is haar plooibaarheid en flexibiliteit. Daardoor biedt zinken gevelbekleding een brede waaier aan mogelijkheden op vlak van vormen, lijnen en reliëf.

Bovendien valt zink makkelijk te combineren met andere materialen als natuursteen, baksteen, hout en glas. Kortom, met dit metaal zijn er geen architecturale grenzen en kan je een unieke gevelbekleding creëren, zowel bij nieuwbouw als renovatie.

TIP: ben je geïnteresseerd in een gevelbekleding in zink? Een vakman kan je verder adviseren over de eigenschappen en mogelijkheden van zo’n gevel. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen

Bij zinken gevelbekleding zijn er talloze mogelijkheden qua plaatsingstechniek, vorm en formaat. We lichten 4 mogelijke uitvoeringen uit:

 

UITVOERING 1: Staande naad

Staande naad is een plaatsingstechniek, waarbij de randen van de panelen elkaar overlappen. Op die manier krijg je rechtopstaande naden tussen de verschillende panelen. Deze gevelbekleding in zink is mooi waterdicht en dankzij de overlappende randen van de panelen heeft het materiaal nog ruimte om licht te krimpen en uit te zetten. Met staande naad is het mogelijk om zowel rechte, gebogen als andere complexe vormen te bekleden. Bij sommige moderne woningen lopen de dak- en gevelbekleding in zink met staande naad in elkaar over.

 • Mogelijk om een uniek lijnenspel en ritme op de gevel te creëren
 • Kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden
 • Verkrijgbaar in verschillende baanbreedtes

 

UITVOERING 2: Losanges

Dit systeem bestaat uit kleine, gelijkvormige plaatdelen die in elkaar worden gehaakt. Door die vele plaatelementen kan je met losanges verticale, hellende en zelfs licht gebogen vlakken bekleden. Zo krijg je een mozaïek met een schubachtig karakter. Met een systeem van klangen bevestigt de zinkwerker de losanges indirect en onzichtbaar aan elkaar, en dat van onder naar boven. Deze waterdichte, zinken gevelbekleding op zich wordt bevestigd tegen een geventileerde constructie in hout met thermisch verzinkt bevestigingsmateriaal.

 • Plaatdelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: vierkanten, ruiten, rechthoeken, …
 • Kan zowel horizontaal als verticaal en zelfs diagonaal geplaatst worden
 • Verkrijgbaar in verschillende afmetingen

 

UITVOERING 3: Cassetten

Cassetten zijn gevelpanelen die langs de 4 zijden omgevouwd zijn. Afhankelijk van de gevel is het mogelijk om unieke cassetten op maat te maken. De zijkanten van deze panelen zijn afgewerkt met een achterliggend profiel, zodat de open voeg is afgedicht. De zinkwerker bevestigt de panelen met een handig kliksysteem aan een achterliggende draagstructuur. Achter die structuur komt dan een waterdichte doek om de gevel te beschermen tegen vocht.

 • Tal van reliëf- en schaduweffecten dankzij verschillende dieptes
 • Kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden
 • Eenvoudige, snelle montage

 

UITVOERING 4: Golfpanelen/Trapeziumpanelen

Dit zijn panelen met verschillende profileringen die elkaar overlappen. Op die manier is deze gevelbekleding in zink goed waterdicht. Het trapeziumpaneel heeft een eerder koele look. Met zijn vloeiende lijn van de klassieke sinusgolf is de uitstraling van het golfpaneel dan weer rustig en verfijnd. De bevestiging van de panelen aan de achterliggende draagstructuur kan zowel zichtbaar als onzichtbaar.

 • Optisch aantrekkelijk door samenspel van licht en schaduw
 • Kan zowel horizontaal als verticaal en zelfs diagonaal geplaatst worden
 • Eenvoudige, snelle montage

 

Een uitvoering op jouw maat? Vraag het aan een vakman!

De bovenstaande uitvoeringen zijn slechts enkele mogelijkheden voor een gevelbekleding in zink. Er zijn dus nog andere opties, maar dat is sterk afhankelijk van producent tot producent. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over alle mogelijkheden bij een vakman. Hij kan samen met jou verschillende voorstellen bekijken die passen bij jouw wensen en situatie. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

Kleuren en afwerkingen van gevelbekleding in zink

Bij zinken gevelbekleding kan je niet alleen kiezen uit verschillende systemen en vormen. Ook de kleur- en afwerkingsmogelijkheden zijn heel uitgebreid. Een kort overzicht:

 • Natuurlijk zink: het gaat om een glanzende metaallook. Na verloop van tijd krijgt het zink vanzelf een natuurlijke, lichtgrijze patineerlaag. Deze patina beschermt het metaal tegen weersinvloeden en luchtvervuiling.
 • Geprepatineerd zink: hierbij is deze beschermende patineerlaag al aangebracht tijdens de productie. Je kan kiezen uit tal van tinten: grijs, blauw, groen, bruin, rood, …
 • Gelakt zink: een organische bekleding met verschillende mogelijke tinten. Leigrijs, kopergroen, hemelsblauw, … Ook andere kleuren op maat zijn mogelijk.
 • Geëtst zink: een geëtst, ruwer en matter oppervlak met een lichtere zinktint. Die kleur kan na verloop van tijd donkerder worden.

 

Zink gevelbekleding prijs

De prijs van zinken gevelbekleding hangt af van verschillende factoren: de uitvoering, afwerking, oppervlakte, … Je mag rekenen op een kostprijs vanaf 85 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Let op: de prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Wil je makkelijk en gericht prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offertepagina.  

 

zinken gevelbekleding

 

Plaatsing zinken gevelbekleding

Tegen de bestaande muur monteert de vakman een draagconstructie uit aluminium of hout. Daaraan bevestigt hij dan de zinken gevelbekleding met een klik-, schroef- of haaksysteem. De gevelbekleding verlijmen is ook een optie.

De draagstructuur zorgt ervoor dat er een luchtspouw blijft tussen de zinken gevelbekleding en de bestaande, achterliggende muur. Deze luchtstroom voert het condensatievocht af en zorgt ervoor dat de materialen droog en stabiel blijven. Zo ben je verzekerd van een langere levensduur van je zinken gevelbekleding.

 

Luchtspouw deels isoleren of niet?

Je kan ervoor kiezen om de ruimte tussen de zinken gevelbekleding en de achterliggende muur gedeeltelijk op te vullen met isolatie. Dat is echter niet altijd nodig. Het kan bv. dat de bestaande gevel al geïsoleerd was. Een vakman kan je hierover meer informatie verschaffen. Bovendien ben je met een specialist ook zeker van een correcte plaatsing en een duurzaam, fraai eindresultaat. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Voordelen zinken gevelbekleding

 • Duurzaam: gevelbekleding in zink gaat erg lang mee (tussen de 50 en 100 jaar). Dat is onder meer te danken aan de natuurlijke, beschermende patineerlaag op zink.
 • Onderhoudsvriendelijk: zink vraagt geen enkel onderhoud.
 • Flexibel en plooibaar: door deze grote flexibiliteit kan je zink gebruiken bij veel uiteenlopende vormen. Denk bv. aan hellende of gebogen vlakken.
 • Esthetisch: door de vele vormen, kleuren en afwerkingen kan je met zink een unieke gevelbekleding creëren met een karaktervolle, esthetische uitstraling.
 • Recycleerbaar: zink is een natuurlijk metaal, waardoor het bijna volledig te recycleren is.
 • Makkelijk te combineren met andere materialen: je kan kiezen voor een gedeeltelijke zinken gevelbekleding, gecombineerd met hout, glas, natuursteen, …

 

TIP: nog meer weten over de troeven en mogelijkheden van een gevelbekleding in zink? Laat je dan adviseren door een vakman. Ontvang gratis advies op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers