Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbepleistering

Gevelbepleistering is een betaalbare manier om je gevel af te werken of te renoveren. In dit artikel bespreken we de voordelen samen met de verschillende soorten en mogelijke afwerkingen. Je komt ook meer te weten over hoe het bepleisteren in zijn werk gaat, de prijs en het onderhoud.

 

Waarom kiezen voor gevelbepleistering?

Het bepleisteren van je gevel is een goede keuze om je gevel af te werken of te renoveren. Er gaan verschillende voordelen mee gepaard:

Gevelbepleistering Betaalbaar: Gevelbepleistering is een betaalbare manier om je gevel af te werken.

Renovatie: Een gevel bepleisteren is ideaal om beschadigde of oude gevels te renoveren.

Gevelisolatie: Het bepleisteren van een gevel is het perfecte moment om je buitenmuur te isoleren, met de pleister als afwerkingslaag.

Vochtwerend: Pleister is waterdicht. Er kan dus geen vocht in de gevel trekken.

Waterdampdoorlatend: Waterdamp wordt van binnen naar buiten doorgelaten. Dat is gunstig voor de vochthuishouding in de muur.

– Egaal uitzicht: In tegenstelling tot bij bakstenen, heeft je gevel door de gevelpleister een egale look.

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes bij aannemers gespecialiseerd in gevelwerken.

 

 

Soorten gevelbepleistering

Er zijn twee soorten gevelbepleistering te onderscheiden: minerale sierpleister en kunstharspleister. Het verschil zit hem vooral in de gebruikte bindmiddelen. Lees hier meer over deze sierpleisters.

 

Voorbeeld kunstharspleister 1. Kunstharspleister

Bij kunstharspleister (synthetische sierpleister) bestaat het bindmiddel uit kunsthars (of siliconen). Het wordt vaak gekozen omdat het elastischer is en minder gevoelig is voor scheuren en vervuiling dan minerale sierpleister.

In tegenstelling tot minerale sierpleister is kunstharspleister minder geschikt om oneffenheden te verbergen. Dat komt omdat het dunner wordt aangebracht.

Overweegt u om uw gevel te bepleisteren met kunstharspleister?
Vraag hier gratis een offerte op maat.

 

voorbeeld minerale sierpleister 2. Minerale sierpleister

Cement en/of kalk, aangevuld met zand, vulstoffen, kleurstoffen en water is het bindmiddel bij minerale sierpleister. De voordelen? Het is een ecologisch product met waterkerende werking en dampopenheid.

Deze pleister is gevoeliger voor vuil, algen, mossen en scheurvorming en minder flexibel dan kunstharspleister. het kan wel dikker aangebracht worden, ideaal voor speciale afwerkingseffecten en om oneffenheden weg te werken.

Overweegt u om uw gevel te bepleisteren met minerale sierpleister?
Vraag hier gratis een offerte op maat.

 

 

Mogelijke afwerking van gevelpleister

Afhankelijk van je eigen wensen en het soort gevelbepleistering kan je hem verschillende afwerkingen geven:

 

1. Korrelgrootte

Een gevel bepleisteren kan in verschillende texturen. Hoe fijner de korrel, hoe egaler je buitenmuur er zal uitzien. Bij het bepleisteren van een gevel met minerale sierpleister is er zelfs de mogelijkheid om een structuur in de gevel te krabben. Vandaar dat het ook wel krabpleister genoemd wordt.

 

2. Kleur

Een gevel bepleisteren betekent een grote keuzemogelijkheid aan kleuren. De kleur heeft een invloed op de levensduur van de gevelpleister. Lichte kleuren zijn vooral geschikt voor geïsoleerde gevelpleistering. Bij donkere kleuren is de kans op scheurvorming groter doordat deze kunnen zorgen voor thermische spanning.

 

 

Gevel bepleisteren prijs

De kostprijs voor het bepleisteren van je gevel is afhankelijk van het soort gevelbepleistering, de te bepleisteren oppervlakte, de dikte van de pleisterlaag, de moeilijkheidsgraad van de werken en de gewenste afwerking. Verder zal ook het al dan niet aanbrengen van gevelisolatie een invloed hebben op de prijs van de gevelbepleistering.

 

Gevel bepleisteren prijs m2: kunstharspleister

  • Prijs/m2, zonder isolatie: 72 euro (excl. BTW)
  • Prijs/m2 met isolatie: 90 à 110 euro (excl. BTW)

 

Gevel bepleisteren prijs m2: minerale sierpleister

  • Prijs/m2, zonder isolatie: 64 euro (excl. BTW)
  • Prijs/m2, met isolatie: 80 à 100 euro (excl. BTW)

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes bij aannemers gespecialiseerd in gevelwerken.

 

Gevel bepleisteren

 

Bepleisteren gevel: werkwijze

Het bepleisteren van een gevel gebeurt in 4 grote stappen: eerst zijn er de voorbereidende werken, gevolgd door het plaatsen van de hoekprofielen en een wapeningsnet. Een laatste stap is het aanbrengen van de gevelpleister.

 

1. Voorbereiding

Eerst moet een steiger opgebouwd worden. Afhankelijk van het soort afwerking graaft men vervolgens aan de onderzijde van de gevel zo’n 50 centimeter grond uit. Op deze plaats kan later een bitumenmengsel aangebracht worden. Dat dient ter bescherming van het pleisterwerk. Ramen, deuren en dorpels worden nauwkeurig met plastic folie afgedekt.

 

2. Hoekprofielen plaatsen

Een volgende stap bij het bepleisteren van een gevel is het plaatsen van de hoekprofielen. Deze dienen ter versteviging van de gevelhoeken en doen dienst als geleider van het pleistermateriaal. De plaatsing van deze profielen moet nauwkeurig gebeuren omdat er later geen vocht onder mag komen. Vocht zou in de winter namelijk kunnen leiden tot vorstschade aan de gevel.

 

3. Wapeningsnet aanbrengen

Om barsten en sleuven in de gevel te kunnen overbruggen, brengt men doorgaans een glasvezelwapening aan op de gevel. Dat maakt ook een nette egale afwerking van de pleisterlaag mogelijk. Indien er sprake is van buitengevelisolatie wordt de bewapening rechtstreeks op de isolatie aangebracht. Het isolatiemateriaal zelf wordt aan de gevel gelijmd.

 

4. Bepleisteren gevel

Bepleisteren gevel met kunstharspleister
Eerst brengt men een basislaag aan bovenop de cement- of kalkbasis. Op deze laag brengt men vervolgens een primerlaag aan. Deze dient als hechtingslaag voor de kunstharspleister.

Een bepleistering met een synthetische pleister bestaat dus uit drie lagen. Daarbij kan je kiezen uit verschillende korrelgroottes en kleuren. Het pleistermateriaal kan zowel met de hand als met een spuitmachine op de gevel worden aangebracht.

 

Bepleisteren gevel met minerale sierpleister
Het proces loopt gelijkaardig als bij de kunstharspleister. Alleen wordt hier geen grijze cementeringslaag of klaklaag als ondergrond gebruikt.

Na het aanbrengen van het pleistermateriaal op de ondergrond, volgt een korte droogtijd en wordt het pleisterwerk afgewerkt met een zogenaamd krabblok of schuurblok. Hierdoor krijgt het materiaal de gewenste structuur en uitstraling.

 

 

Onderhoud gevelbepleistering

Om vervuiling van het pleistermateriaal door vervuild water zoveel mogelijk te voorkomen, kan je volgende maatregelen nemen:

Raam- en deurdorpels moeten voldoende uitsteken:
Liefst 4 tot 5 cm. Ze kunnen voorzien worden van een afdruipsleuf en stootranden aan de zijkant zodat het regenwater niet langs de gevel loopt.

Dakranden en dakrandprofielen dienen voldoende uit te steken:
Minimaal 5 cm. Zo is een nette afwatering is gewaarborgd.

Wees aandachtig:
Kijk regelmatig of er sprake is van opspattend of optrekkend water aan de onderzijde van de gevel. Ter bescherming van het pleisterwerk kan hier een speciale stenen plint geplaatst worden.

Ventilatieroosters en luchtkokers laten uitsteken of voorzien van speciale kappen:
Zo wordt voorkomen dat ze de afdruip van regenwater negatief beïnvloeden en dat (vervuild) regenwater langs de muur druipt.

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers