Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel kaleien

De gevel van je woning een totaal ander uitzicht geven? Dan is je gevel kaleien zeker het overwegen waard. Het geeft de buitenmuren niet alleen een karakteristiek uitzicht, maar beschermt ze ook tegen allerlei weersinvloeden. Alles over kaleien, van de eigenschappen over de voor- en nadelen tot de prijs, vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen kaleien
Gevel kaleien prijs
Hoe gevel kaleien?
Kleuren kaleien
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor kaleien

 

Wat is kaleien?

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur, meestal metselwerk, wordt uitgestreken. Kaleien wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties. Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerkingslaag.

De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel (of binnenmuur) door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look.

Gevel laten kaleien? Kom vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt.

gevel kalei

 

Gevel kaleien voordelen en nadelen

Het kaleien van je gevel heeft heel wat voordelen. Maar zijn er ook nadelen? Een overzicht:

  • Esthetische waarde: wanneer je gevel er niet meer zo mooi uitziet of als er ontsierende beschadigingen zijn, dan is kaleien een goede manier om dit te camoufleren. Het is dan ook een populaire techniek bij de renovatie van gevels. Door de blokkwast waarmee de kalei wordt aangebracht, krijgt een gekaleide gevel een mooie authentieke uitstraling. Vaak wordt gekozen voor standaard witte kalei. Daarmee creëer je een mooie en rustieke uitstraling die perfect past bij landelijke woningen.
  • Bescherming van de gevel: door je huis te kaleien, bescherm je je gevel tegen allerlei weersinvloeden. Daarbij komt dat het een milieuvriendelijke en duurzame methode is die je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
  • Verkleuringen zijn mogelijk: kalei heeft de neiging tot verkleuren. Zo kunnen donkere tinten verbleken door de zon en hun kleurintensiteit verliezen. Lichte tinten kunnen door de neerslag dan weer vergrijzen.
  • Niet geschikt voor elke gevel: kalei hecht zich enkel aan een geschikte grondlaag en kan je dus niet zomaar op elke buitenmuur aanbrengen. Zo zijn o.a. gevels die te sterk of net te weinig absorberen niet geschikt. Bij geverfde gevels moet de verflaag dan weer eerst verwijderd worden.

 

Gevel kaleien: prijs per m²

Zelf je gevel kaleien? Kalei kopen kan al voor een gemiddelde prijs van € 6 à 8 per m² voor een zak zonder kleur en kleurpigment. Hou ook rekening met de kosten voor het nodige materiaal (borstels, stelling, …).

Vaak ben je echter beter af als je de klus overlaat aan een vakman. Voor het laten kaleien van je gevel mag je rekenen op een prijs van € 25 à 40 per m² (excl. btw), afhankelijk van de vakman. Kaleien is een intensieve klus die in verschillende lagen en dus ook verschillende tijdsperioden uitgevoerd wordt. Het vereist ook heel wat kennis van zaken. Zo moet kalei op de juiste temperatuur en met de correcte techniek worden aangebracht.

Hoeveel kost het kaleien van jouw gevel? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw woning van verschillende professionals. Zo kan jij gericht prijzen vergelijken en het beste voorstel uitkiezen. Start hier jouw aanvraag.

 

gevel kaleien voor en na

 

Gevel kaleien: hoe doe je dat?

Bij het kaleien van gevels zijn vooral de voorbereidende werken tijdrovend. Benieuwd naar hoe het kaleien van buitenmuren in zijn werk gaat? We geven een kort overzicht van de verschillende stappen:

  1. Gevel voorbereiden

    Kalei kan op verschillende ondergronden aangebracht worden, op voorwaarde dat de ondergrond schoon is. Onkruid, mos, loszittende stukjes… moeten dus verwijderd worden, net als oude verflagen. Alles wat niet gekaleid wordt (dakgoten, raamkozijnen…), moet ook afgeplakt worden. Ook moet de gevel op voorhand een beetje vochtig gemaakt worden (niet nat) zodat het vocht niet meteen uit het kaleimengsel geabsorbeerd wordt.

  2. Kaleimengsel maken

    De gebrande kalk, in poeder- of blokvorm, wordt geblust door er water aan toe te voegen. Zo krijg je gebluste kalk in poedervorm. Vervolgens voegt men de gebluste kalk toe aan zuiver water. Aan dat mengsel wordt rivierzand toegevoegd tot er een smeuïg breisel ontstaat. Aanlengen kan steeds met zuiver water.

    Voor het toevoegen van kleurpigment gelden de specifieke aanwijzingen op de verpakking zelf. Meestal dient het gemengd te worden met heet water alvorens het aan het mengsel toe te voegen.

  3. Kalei aanbrengen

    Kalei aanbrengen gebeurt best gelijkmatig, in vloeiende bewegingen en in kruisvorm (eerst horizontaal, dan verticaal). Tijdens het aanbrengen wordt het mengsel regelmatig omgeroerd zodat kalk, pigment of zand niet naar beneden zakt. Meerdere dunne lagen zijn beter dan 1 dikke laag. De eerste laag mag niet volledig uitgedroogd zijn bij het aanbrengen van de volgende laag.

Zeker zijn van een professioneel resultaat? Laat je gevel kaleien door een vakman. Hij houdt rekening met alle aandachtspunten en zorgt voor een snelle en vakkundige uitvoering.
Vind een vakman in jouw buurt.

 

Kleuren kaleien

Wit wordt het vaakst gebruikt bij het kaleien van huizen. Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien echter ook in andere kleuren. Naarmate de tijd vordert en onder heel wat invloeden van buiten, kan een gekaleide gevel wel verkleuren. Velen zien dat echter niet als een nadeel, maar gewoon een onderdeel van het kaleien.

Het uitzicht van de kaleilaag wordt niet alleen bepaald door de gekozen kleur maar ook door de gebruikte afwerkingstechniek. Wil je een zanderige, strepige of eerder een meer genuanceerde look? Door de kaleilaag te polieren met een spons of met een droge blokborstel kan men verschillende effecten creëren. Ook door te variëren in de samenstelling kan men de laagdikte en het uitzicht van de kaleilaag beïnvloeden.

 

FAQ over kaleien

Lees hieronder het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over kaleien. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kan je steeds terecht bij een gevelspecialist in jouw buurt.



  • Wat is een alternatief voor kaleien?

    Twijfel je of kaleien de beste oplossing is voor jouw gevel of is jouw gevel hiervoor niet geschikt? Dan kan je een van de volgende alternatieven voor kaleien overwegen:

    • Gevel keimen: Keim is een minerale verf en heeft een matte kalkachtige uitstraling. Deze verf bestaat enkel uit natuurlijke grondstoffen. Gevelverf van Keim is geschikt om je gevel waterdicht te maken en is tegelijkertijd dampopen, waardoor de gevel ondanks een extra verflaag nog steeds kan ademen. Een nadeel van Keim is dat het achteraf nog erg lastig te verwijderen is.
    • Gevel schilderen: schilderen is een snelle en goedkope manier om je gevel er weer als nieuw laten uitzien. Wanneer je kiest voor schilderen, is je gevel echter niet beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden, wat bij kaleien wel het geval is.
    • Gevel cementeren: laat je je gevel cementeren, dan wordt er een dunne laag zandcement aangebracht op de buitenmuur. Vaak wordt er gekozen voor cementeren om een bestaand kleurverschil of beschadigingen in de gevelweg te werken.
    • Gevel bepleisteren: in tegenstelling tot bij kaleien, krijgt je gevel met gevelbepleistering een egale look. Het beschermt de gevel tegen vocht en is bovendien perfect te combineren met gevelisolatie.


  • Kan je zelf kaleien?

    Hoewel je in theorie zelf kan kaleien, laat je deze klus toch beter over aan een specialist. Om te kaleien heb je namelijk de juiste kennis, materialen en technieken nodig. Ga je zelf aan de slag, dan zijn fouten snel gemaakt. Wanneer je de werken laat uitvoeren door een gespecialiseerde gevelwerker, betaal je bovendien slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten indien je woning ouder is dan 10 jaar én hoef je zelf ook geen materiaal aan te kopen, wat de prijs van doe-het-zelven doorgaans de hoogte injaagt.

    TIP: om te besparen op de uit te voeren werken, vraag je best meerdere offertes aan. Zo kan jij gericht prijzen, adviezen… vergelijken en de beste deal uitkiezen. Start hier jouw aanvraag.



  • Kan je ook een binnenmuur kaleien?
    Heb je binnen een muur uit baksteen? Dan kan je die gerust kaleien. Door je binnenmuur te kaleien, geef je je woning een authentieke, landelijke uitstraling.


  • Kan je kalei overschilderen?

    Je kan een gekaleide gevel overschilderen, maar niet met om het even welke verf. Een gekaleide buitenmuur mag je niet overschilderen met standaard gevelverf. Je hebt hiervoor een niet-carbonatieremmende gevelverf nodig, zoals minerale gevelverf, kalkverf of verf op basis van siloxanen.

    BELANGRIJK: wil je je gekaleide gevel overschilderen, dan is het dus van belang dat je je op voorhand goed informeert over de mogelijkheden. Nog beter is het om de klus over te laten aan een ervaren schilder. Zo ben je zeker dat de juiste materialen, verf en technieken gebruikt worden. Kom in contact met geschikte vakmensen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers