Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelisolatie

Met gevelisolatie kan je gemiddeld 30% op de energiekosten besparen. Je kan daarbij je gevel isoleren met verschillende technieken. Meestal is spouwmuurisolatie de aangewezen methode maar in sommige situaties is buitengevelisolatie of isolatie langs de binnenzijde dan weer beter geschikt. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten gevelisolatie met hun voor- en nadelen en kosten.

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevelisolatie via spouwmuur
OPTIE 2: gevelisolatie langs buiten
OPTIE 3: gevel isoleren langs binnen
Gevelisolatie prijs
Vergelijk offertes van isolatiespecialisten

 

 

Waarom je gevel isoleren?

Er zijn veel voordelen aan het plaatsen van gevelisolatie. In eerste instantie isoleer je je muren voor de energiebesparing. Je kan er namelijk tot 30 procent mee besparen. Daarnaast zorgt gevelisolatie ervoor dat het wonen op zich een pak aangenamer wordt. We sommen alle voordelen even op:

 • Energiebesparing: door je gevel te isoleren, moet je minder stoken of koelen en kan je gemiddeld tot 30% besparen op je energiefactuur.
 • Stijging wooncomfort: in de winter blijft de warmte langer in je woning, terwijl het er in de zomer net langer fris blijft.
 • Luchtdichtheid: de luchtdichtheid bij gevelisolatie zorgt voor minder tocht en minder stofcirculatie in je woning.
 • Akoestische isolatie: naast thermische isolatie, heb je dankzij muurisolatie ook minder last van storende geluiden.

Wil je genieten van de voordelen van gevelisolatie? Door offertes aan te vragen bij ervaren isolatiespecialisten, ben je zeker van een optimaal eindresultaat. Vind een isolatie expert in de buurt.

 

OPTIE 1: gevelisolatie via spouwmuur

Spouwmuurisolatie gevel

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw van de woning opgevuld met een isolatiemateriaal. Dat kan een synthetisch materiaal zijn zoals PUR-schuim of EPS parels maar veelal gebruikt men ook minerale isolatiematerialen als glaswol- of rotswolvlokken. Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste vormen van gevelisolatie en wordt daarom ook het meest toegepast.

 

Voor- en nadelen spouwmuurisolatie

 • Goedkoop (korte terugverdientijd)
 • Geveluitzicht wordt niet aangetast
 • Ruimtebesparend
 • Minder effectief dan buitengevelisolatie
 • Groter risico op vochtproblemen

 

Prijs spouwmuurisolatie

De kosten voor het na-isoleren van een spouwmuur bedragen gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw). Voor een gemiddelde rijwoning komt dat neer op een totaalprijs tussen € 1.455 en 2.425. De exacte prijs is daarbij vooral afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Ontvang een prijs op maat

 

OPTIE 2: gevelisolatie langs buiten

Gevelisolatie buitenzijde

Buitengevelisolatie is een geschikte methode wanneer de bestaande spouwmuurisolatie niet voldoende rendement oplevert of andere isolatiemethoden niet mogelijk zijn. Beschadigde gevels zijn bij uitstek geschikt voor gevelisolatie omdat de beschadigde gevel hiermee netjes gecamoufleerd wordt en de woning een nieuw uitzicht krijgt. Meestal worden bij deze methode harde isolatieplaten uit XPS, PUR, PIR… tegen de gevel geplaatst, waarna deze dan afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding.

Als afwerkingslaag kan je kiezen voor crepi, steenstrips, hout, gevelpanelen of een nieuwe muur. De woning wordt dus niet alleen energiezuiniger, maar stijgt door het verbeterde uitzicht ook in waarde.

 

Voor- en nadelen buitengevel isoleren

 • Isoleert het best
 • Hoge energiebesparing
 • Esthetisch
 • Geen ruimteverlies aan binnenkant woning
 • Wooncomfort neemt toe
 • Waardevermeerdering woning
 • Duurder (langere terugverdientijd)

 

Prijs gevelisolatie langs de buitenkant

De prijzen voor het isoleren van de buitenmuur langs de buitenkant beginnen vanaf € 100 à 150 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). De prijzen variëren daarbij vooral afhankelijk van de gekozen afwerking, het isolatiemateriaal en het oppervlak van je buitenmuur. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 3: gevel isoleren langs binnen

Gevelisolatie binnenkant

Wanneer bovenstaande opties onmogelijk zijn, kan je je gevel langs binnen isoleren. Er zijn hiervoor verschillende materialen verkrijgbaar. Vaak gebruikt men polystyreen isolatieplaten in combinatie met een voorzetwand maar er zijn ook systemen van lichtgewicht blokken met isolerende werking.

Binnenmuurisolatie is de minst aangewezen optie omdat bij deze methode ruimteverlies optreedt. Verder is er een grote kans op koudebruggen op plaatsen waar het isolatiemateriaal niet goed aansluit bij het plafond of bij ramen en deuren.

 

Voor- en nadelen buitengevelisolatie

 • Hoge mate van isolatie
 • Zicht van de buitengevel blijft onaangetast
 • Energiebesparend
 • Ruimteverlies binnen
 • Vermijden van koudebruggen is lastig
 • Minder efficiënt dan buitengevelisolatie of spouwmuurisolatie

 

Prijs gevelisolatie langs de binnenzijde

De kosten om je gevel langs binnen te isoleren, bedragen gemiddeld € 45 à 80 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte prijs hangt vooral af van de isolatiemethode (voorzetwand of isolatieplaten), de gewenste isolatiewaarde en de afwerking. Vergelijk vrijblijvend prijzen en offertes op maat.

 

CONCLUSIE: welke methode voor gevelisolatie kiezen?

Hoe je nu best je gevel isoleert, is afhankelijk van je persoonlijke situatie, woning en budget. Ben je op zoek naar de goedkoopste manier om je buitengevel te isoleren? Dan is spouwmuurisolatie de beste keuze. Heb je geen spouwmuur of is je spouwmuur niet geschikt? Dan is gevelisolatie langs de buitenkant weer het meest aangewezen.

Advies nodig? Een isolatiespecialist kan je persoonlijk advies geven op basis van jouw woning en wensen. Zo maak je zeker de juiste keuze en ben je ook verzekerd van een correcte plaatsing van je isolatie. Ontvang advies en offertes op maat.

 

Gevelisolatie prijs

De prijs voor gevelisolatie zijn dus van tal van factoren afhankelijk, zoals de oppervlakte van je gevel, het gekozen isolatiemateriaal, de gewenste afwerking en natuurlijk de isolatiemethode. We zetten hieronder nog eens de gemiddelde prijzen op een rij per isolatiemethode voor je gevel:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs (excl. btw)
Spouwmuurisolatie€ 15 à 30 per m²
Buitengevelisolatie€ 100 à 150 per m²
Gevelisolatie langs de binnenkant€ 45 à 80 per m²

Benieuwd naar een totaalprijs op maat? Door offertes te vergelijken van meerdere isolatiespecialisten, krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk prijsvoorstellen op maat van experts in jouw buurt.

 

Druk de kosten voor je gevelisolatie met subsidies!

Laat je gevelisolatie plaatsen door een isolatiespecialist, dan maak je aanspraak op isolatiepremies zoals de Mijn VerbouwPremie, de EPC-Labelpremie en gemeentelijke premies. Daarnaast geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Het loont dus zeker om na te gaan voor welke voordelen je in aanmerking komt. Ook een isolatie expert kan je verder informeren.

 

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten