Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuur isoleren & gevel renoveren

Spouwmuurisolatie is belangrijk om je woning energiezuiniger te maken. Na de isolatiewerken kan je je buitenmuur een nieuwe uitstraling geven, bijvoorbeeld met een nieuwe gevelbekleding. Hier bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het isoleren van spouwmuren, waaronder de materialen en de prijs, en enkele opties voor het renoveren van de gevel na de isolatie.

Ga snel naar:
Werkwijze spouwmuur isoleren
Prijs spouwmuurisolatie
Welk materiaal voor spouwmuurisolatie?
Gevel renoveren na isoleren
Vergelijk offertes van erkende specialisten

 

 

Waarom je spouwmuur isoleren?

Je spouwmuur isoleren is vooral een goede keuze wanneer je al van plan bent om je gevel te renoveren. Spouwmuurisolatie biedt namelijk tal van voordelen:

 • Besparing op je energierekening: dankzij spouwmuurisolatie gaat er minder warmte uit je woning verloren, waardoor je minder moet stoken en dus kan besparen op je energierekening.
 • Meer warmtecomfort: door je spouwmuur te isoleren gaat er in de winter minder warmte uit je woning verloren en blijft je woning in de zomer langer koel.
 • Snelle plaatsing: spouwmuren isoleren kan vrij snel. Zo zijn de werken meestal op 1 dag gedaan en blijven de arbeidskosten dus beperkt. Bovendien komen er ook geen breekwerken aan te pas.
 • Waardestijging woning: je huis krijgt dankzij deze ingreep ook een betere energiewaarde, wat als resultaat heeft dat de waarde van je woning stijgt.

Je spouwmuur laten isoleren? Door een ervaren isolatiespecialist in te schakelen, ben je zeker van een correcte plaatsing van de isolatie. Vind een ervaren isolatiespecialist in de buurt.

 

Voorbereiding & werkwijze spouwmuur isoleren

De spouwmuur isoleren is een klus die heel wat expertise vereist. Er moet namelijk op zorgvuldige wijze een laag isolatiemateriaal in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, aangebracht worden. Meestal overloopt een specialist daarvoor deze stappen:

 

STAP 1: nagaan of de woning wel spouwmuren heeft

Om te beginnen moet nagegaan worden of de woning überhaupt wel spouwmuren heeft. Hiervoor zijn er verschillende indicatoren. Je kan kijken naar:

 • het bouwjaar van de woning: werd je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans redelijk groot dat je woning spouwmuren heeft die bij de bouw niet geïsoleerd werden. Sinds ongeveer 1980 is spouwmuurisolatie een standaardklus bij het bouwen van een nieuwe woning.
 • dikte van de muren: als je muren dikker dan 25 cm zijn, heb je waarschijnlijk een woning met spouwmuren. De dikte van je muren kan je bijvoorbeeld controleren bij een raam- of deuropening.
 • bouwplan van de woning: het spreekt voor zich dat ook de bouwplannen van je woning duidelijkheid kunnen verschaffen over het al dan niet aanwezig zijn van spouwen tussen de binnen- en buitenmuren.

 

STAP 2: controleren of de spouwmuren geïsoleerd kunnen worden

Heeft jouw woning spouwmuren? Dan moet er nagekeken worden of de spouw wel geschikt is voor isolatie. Enkele voorwaarden voor de spouw:

 • De spouw moet in goede staat zijn: het mag bv. niet gaan om een beschadigde gevel en de spouw moet stabiel genoeg zijn.
 • De muurafwerking moet dampopen zijn: buitenmuren die zijn afgewerkt met een dampremmende laag, zoals dampdichte verf of geglazuurde bakstenen, komen niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie. De kans op vochtproblemen neemt anders sterk toe.
 • De spouw moet breed genoeg zijn: de spouw moet ook voldoende breed zijn voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Doorgaans voert een specialist een endoscopisch onderzoek uit om na te gaan of deze de spouwmuur kan isoleren. Daarbij wordt een klein gat in de gevel gemaakt om vervolgens met een kleine camera de staat van de spouw te controleren. Dan kan bepaald worden of de spouw kan geïsoleerd worden en wat het meest geschikte materiaal is.

TIP: voor de uitvoering van zo’n endoscopisch onderzoek schakel je best een expert in. Zo kan je rekenen op een correcte beoordeling van je spouwmuur, een juiste materiaalkeuze en een nauwkeurige plaatsing van het isolatiemateriaal. Vergelijk vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten.

 

STAP 3: aanbrengen van het isolatiemateriaal

Na bovenstaande voorbereidende werken kan je de spouwmuur na-isoleren. Het isolatiemateriaal wordt in de spouw geblazen via kleine gaten die in de muur geboord worden. De gaten worden achteraf weer mooi opgevuld in dezelfde kleur van de voegen zodat je nauwelijks nog sporen van de isolatiewerken ziet. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de gevel meteen uitvoeriger te renoveren na de spouwmuurisolatie. Meer over gevelrenovaties na het isoleren van spouwmuren ontdek je verderop in dit artikel.

TIP: schakel een ervaren isolatiespecialist in! Op die manier ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en vermijd je vochtproblemen door je spouwmuurisolatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

spouwmuurisolatie prijs per m2

Prijs spouwmuurisolatie

Voor de isolatie van je spouwmuur mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hoeveel de kostprijs voor spouwmuurisolatie exact bedraagt, hangt onder meer af van de totale oppervlakte van de te isoleren muren en het gekozen materiaal. Onderstaande tabel toont alvast enkele richtprijzen voor de meest toegepaste materialen voor spouwmuurisolatie:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Glaswolvlokken
€ 15 - 20
EPS-parels
€ 20 - 25
PUR-schuim
€ 25 - 30

Graag een prijs op maat? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes op maat vergelijken om zo een doordachte keuze te maken. Vergelijk prijsvoorstellen & offertes op maat van experts in de buurt.

 

Druk de kosten voor spouwmuurisolatie met premies!

Laat je je spouwmuren isoleren door een isolatiespecialist? Dan kan je ook aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie om de prijs te drukken. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen zoals de minimale isolatiewaarde. Verder kan je ook aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

 

Welk materiaal kiezen voor spouwmuurisolatie?

Wat het beste materiaal is voor het na-isoleren van jouw spouwmuur, is vooral afhankelijk van je budget en de dikte van de spouw. We zetten enkele opties op een rij:

 • Glaswolvlokken: als je de goedkoopste optie wil, dan kan je de spouwmuur isoleren met glaswolvlokken. Deze zijn ook geluiddempend en houden de muur ademend waardoor er weinig kans is op vochtproblemen.
 • EPS-parels: EPS-parels zijn niet zoveel duurder dan glaswolvlokken en halen ook een goede isolatiewaarde. Daarnaast zijn ze reclycleerbaar, zorgen ze voor een goede opvulling van de spouw en houden ze net als glaswolvlokken de muur ademend.
 • PUR-schuim: PUR-schuim is vooral geschikt voor dunne spouwen. Dankzij de uitstekende isolatiewaarde zorgt het namelijk ook in beperkte dikte voor een goede isolatielaag. Net zoals EPS-parels vult het de spouw ook goed op.

Op zoek naar het meest geschikte materiaal? Een isolatiespecialist houdt rekening met je persoonlijke situatie, wensen en budget en geeft op basis daarvan advies voor het meest geschikte materiaal en de beste methode voor het isoleren van je spouwmuur. Ontvang advies op maat van een expert.

 

Lees onder de foto meer over de gevelrenovatie mogelijkheden na spouwmuurisolatie.

spouwmuur isoleren en gevel renoveren

Gevel renoveren na spouwmuurisolatie

Laat je je spouwmuur isoleren, dan is het het ideale moment om ook een gevelrenovatie uitvoeren. Zo kan je meteen ook het uitzicht van je woning verbeteren. Om je gevel te renoveren, zijn er verschillende opties:

 

1. Voegwerk renoveren

Als het voegwerk van de gevel in slechte staat is, kun je het herstel hiervan goed combineren met spouwmuurisolatie. Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen aanbrengen moet een vakspecialist namelijk flink wat gaten in het voegwerk van de buitenmuur boren. Door dit dus te combineren met het renoveren van de voegen, ziet de gevel er weer als nieuw uit en zijn de boorgaten nog nauwelijks zichtbaar.

Gemiddelde prijs: laat je je spouwmuur isoleren, dan is het opvullen van de gaten doorgaans in de prijs inbegrepen. Voor een uitgebreide herstelling van het hele voegwerk van de gevel betaal je uiteraard meer. De prijs bedraagt dan ongeveer € 32 à 35 per m² voor het uithakken of slijpen van oud voegwerk en € 8 à 13 per m² voor het voegen zelf. Vergelijk offertes op maat voor het hervoegen van je gevel.

 

2. Gevel schilderen

Door schilderwerken aan de buitenmuur uit te voeren kan je snel de uitstraling van je woning opfrissen. Je gebruikt best een dampopen verf. Zo kan vocht de woning nog steeds makkelijk verlaten en verminder je de kans op vochtproblemen. Zeker in combinatie met spouwmuurisolatie is dit aangewezen.

Gemiddelde prijs: de prijzen voor het schilderen van buitenmuren schommelen van 35 tot 40 euro per m² (voor 1 primerlaag en 2 afwerkingslagen, excl. btw). De exacte prijs verschilt afhankelijk van o.a. de ondergrond en het soort verf dat je gebruikt. Vergelijk vrijblijvend offertes van professionele schilders.

 

3. Nieuwe gevelbekleding

Wil je een complete verandering van het uitzicht van je woning? Dan kan je overwegen om een nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen na het isoleren van de spouwmuur. Het is overigens ook mogelijk om de buitenmuur te isoleren langs de buitenzijde in plaats van via de spouw. De nieuwe gevelbekleding kan dan geplaatst worden op de isolatiepanelen. Hou er rekening mee dat isolatiewerken langs de buitenmuur wel een pak duurder zijn het isoleren van de spouw.

Gemiddelde prijs: een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen kan vanaf 40 euro per m² (excl. isolatie en btw), maar afhankelijk van het gekozen materiaal kunnen de prijzen snel oplopen. Voor het bekleden van de gevel zijn er namelijk veel mogelijkheden. Vergelijk voorstellen & offertes van ervaren gevelwerkers.

 

TIP: zorg voor een goede ventilatie!

Om te genieten van maximaal wooncomfort in een geïsoleerd huis, moet de luchtkwaliteit in orde zijn. Tegenwoordig raken woningen steeds meer luchtdicht en komt verse lucht niet meer via tochtgaten of spleten naar binnen. Om de luchtkwaliteit op peil te houden, is het dan ook steeds vaker nodig om mechanische ventilatie toe te passen.

Door voldoende te ventileren, kun je ook vochtproblemen voorkomen. Door isolatie van de spouwmuur is de kans op vochtige binnenmuren weliswaar geminimaliseerd maar je hebt ook te maken met woonvocht, dat voldoende weg moet kunnen vloeien. Anders krijg je alsnog problemen met vocht door condensatie. Voldoende ventilatie is dus essentieel!

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten