Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sandwichpanelen gevel: info, tips en prijzen

Sandwichpanelen voor een gevel worden net zoals de varianten voor dakbekleding veel gebruikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten van kantoorgebouwen, opslagplaatsen, magazijnen en woningen. Deze panelen bestaan uit een metalen bovenplaat en onderplaat, ook wel binnen- en buitenschil genoemd. Tussenin zit een dikke laag PIR, PUR of steenwol als isolatiemateriaal. Hierdoor hebben sandwichpanelen een hoge isolatiewaarde. Voor de opbouw van de gevel heb je alleen de platen nodig, wat voor heel wat minder arbeidskrachten en een snelle plaatsing zorgt.

Ga snel naar: prijsmontageopbouwofferte aanvragen

 

Waarom sandwichpanelen als wandbeplating?

Sandwichpanelen zijn isolerende panelen bedekt met twee metalen schillen. Het isolatiemateriaal zit letterlijk tussen de twee metalen platen “gesandwicht”. Hierdoor zijn deze panelen sterk bestand tegen weersomstandigheden en mechanische schade. Ze zijn ook licht en stevig waardoor de panelen makkelijk te plaatsen zijn. Ook grote overspanningen zijn mogelijk, waardoor je makkelijk en snel grotere oppervlakken van een gevel bekleedt.

 

1. Eenvoudige en snelle montage

Traditionele opbouwmethoden bestaan uit meerdere componenten: een binnenmuur, spouw en buitengevel. Sandwichplaten bestaan uit een enkelvoudig component. Hierdoor zijn ze eenvoudig en sneller te monteren en is er ook minder arbeidskracht nodig. Afhankelijk van de grootte van de platen wordt hefapperatuur gebruikt om de platen tegen de muur te bevestigen. Achteraf zijn de platen makkelijk vast te schroeven op een houten of metalen profiel. Het resultaat: een snel afgewerkte gevel zowel langs de binnen als buitenzijde van het gebouw.

 

2. Sterk isolerend en weerbestendig

De samenstelling van de panelen zorgt voor een hoog thermisch rendement bij zowel warme als koude temperaturen. Temperatuurverhoging van buitenaf worden vermeden doordat de platen zowel binnen als buiten isoleren. De gesloten celstructuur van PIR, PUR of steenwol voorkomt ook het binnendringen van vocht. Het isolatiemateriaal verzekert een levenslange thermische betrouwbaarheid en verliest zijn isolatiewaarde niet.

 

3. Snelle oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie

Ben je zeker dat de te renoveren gevel stabiel genoeg is? Dan zorg je met deze panelen makkelijk voor een nieuwe gevelbekleding die ook nog is goed isoleert en het gebouw op korte tijd weerbestendig maakt. De panelen zijn ook ideaal voor het bekleden van gevels bij zowel industriegebouwen, opslagplaatsen, kantoren als woningen. Dus ook voor nieuwbouwprojecten is dit type gevelbekleding zeker geschikt.

 

4. Beschikbaar in verschillende afwerkingen en kleuren

Sandwichpanelen bestaan in verschillende RAL-kleuren, waardoor ze integreerbaar zijn met elke type gebouw. Verschillende soorten metalen schillen zorgen elk voor een strakke afwerking. Je hebt de keuze tussen compleet vlakke of sterk geribbelde profielen.

 

Let op! Zwarte sandwichpanelen zijn populair als gevelbekleding. Ze zorgen voor een elegante afwerking en vormgeving. Het is echter belangrijk om weten dat zwarte panelen snel warmte van de zon opnemen. Dit zorgt ervoor dat de panelen op termijn uitzetten, waardoor het buitenschil loskomt. Dit is zeker niet het geval bij alle fabrikanten maar het is toch belangrijk om in het achterhoofd te houden.

 

Sandwichpanelen gevel: prijs

Afhankelijk van de kleur het type isolatiemateriaal en het type binnen- en buitenschil varieert de prijs van sandwichpanelen tussen 20 en 30 euro per vierkante meter (excl.btw). Daarbij komen ook de kosten voor de schroeven waarvoor je minimum 25 euro betaalt per 100 stuks (excl. btw).

Bij grote panelen maakt de nodige hefapparatuur het plaatsen van de panelen wat makkelijker. Zeker voor grote bouw- of renovatieprojecten komt dit soort hulpapparatuur van pas. Een gespecialiseerd installateur beschikt over het nodige materiaal en werkt ook samen met erkende producenten van sandwichpanelen. Daarnaast ben je verzekerd van een correcte plaatsing en het juiste type panelen voor je bouwproject. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend enkele offertes op maat via onze gratis offertedienst.

sandwichpanelen gevel vlak

 

Sandwichpaneel gevel: montage

Voor het bevestigen van sandwichpanelen is er steeds een stalen of houten profiel nodig. Er zijn ook twee soorten bevestiging: zichtbare en verborgen bevestiging.

 

Zichtbare bevestiging

Bij zichtbare bevestiging worden schroeven door het sandwichpaneel geschroefd in het achterliggend profiel. Een dichtingsring tussen de schroefkop en het paneel zorgt ervoor dat vocht niet langs de schroef in het paneel binnendringt. De schroeven blijven zichtbaar en worden gecamoufleerd met een afdekkapje. Een gelakte schroef is ook een manier om de schroeven minder opvallend te maken.

 

Verborgen bevestiging

Bij een verborgen bevestiging wordt de schroef afgedekt door de lip van de aansluitende plaat. De voegen van de panelen zijn zo gemaakt dat ze moeiteloos in elkaar schuiven. Bij deze manier van monteren wordt steeds gestart op een hoek. Omdat de schroeven aan de hoeken wel zichtbaar blijven, zorgt een hoekafwerking voor een afgewerkt resultaat.

Zoek je nog een gespecialiseerd installateur voor het plaatsen van sandwichpanelen? Ontvang via onze gratis offertedienst enkele offertes op maat voor je gevelproject.

 

Opbouw sandwichpanelen gevel

Een sandwichpaneel is opgebouwd uit drie onderdelen: een binnen- en buitenschil met tussenin het isolatiemateriaal. In tegenstelling tot een traditionele opbouwmethoden met bakstenen, spouw en binnenmuur is een gevel met sandwichpanelen dus veel sneller geplaatst.

 

Binnenschil en buitenschil

Zowel de binnen- als buitenschil zijn staalplaten die beide behandeld worden tegen roest om roestvlekken te vermijden bij schade. De schil langs de binnenzijde wordt voorzien van een standaard interieurcoating met de standaardkleuren wit of witgrijs. Op aanvraag zijn meerdere kleuren ook mogelijk. De meest voorkomende profielen zijn vlakke platen, een planken profiel of een zaagtand profiel.

 

Isolatiemateriaal

De isolatie van de platen bestaat uit PIR, PUR of rotswol. Afhankelijk van de vereiste isolatiewaarde zijn er verschillende diktes isolatie. Om te voldoen aan de EPB-eisen zijn er sandwichpanelen met een standaarddikte van 120 mm. Het is echter niet ongewoon dat er dikkere panelen worden gebruikt.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers