Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel schilderen

Is de gevel van jouw woning aan een opknapbeurt toe en wil je hem schilderen? Dan hou je best rekening met enkele aandachtspunten. Alles over de geschikte soorten verf, de kostprijs per m² voor het laten schilderen van jouw gevel en een stappenplan ontdek je hier. Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

Welke verf is geschikt voor het schilderen van gevels?

Een gevel schilderen kan niet zomaar met elke verf. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

gevel schilderen dampopen verf 1. Dampopen verf

Kies een dampdoorlatende muurverf die speciaal geschikt is voor buitenmuren. Deze verf heeft 2 voordelen. Ze voorkomt dat nat naar binnen dringt en laat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch ontsnappen. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Ook bij het na-isoleren via de spouw is het noodzakelijk om een dampopen verf te gebruiken. Door de spouwmuur te isoleren vermindert de luchtcirculatie, en deze is nodig om vocht uit de muren te weren. Een dampopen verf op de gevel zorgt dan toch voor een ontsnappingsroute voor het vocht.

Het is aangeraden om te kiezen voor een goede kwaliteitsverf op silicaat- of siloxaanbasis.

⇒ Ontvang een prijs op maat

 

voorbeeld kaleien gevel 2. Kalkpleister

Wanneer je jouw gevel laat schilderen met kalkpleister, laat je de gevel eigenlijk kaleien. Kalkpleister beschermt de gevel tegen vocht en andere invloeden terwijl de muren toch blijven ademen. Op een manier heeft het dus dezelfde werking als dampopen verf.

Het is ook ideaal om ongewenste oneffenheden of beschadigingen te camoufleren. De kaleiverf geeft de gevel bovendien een authentieke, rustieke uitstraling, perfect bij landelijke woningen.

Een gekaleide gevel gaat zo’n 5 à 10 jaar mee. Na deze periode moet je hem opnieuw laten kaleien. Prijzen beginnen vanaf 25 euro per vierkante meter.

⇒ Ontvang een prijs op maat

 

 

Prijs gevel schilderen per vierkante meter

De kostprijs voor het laten schilderen van een gevel is afhankelijk van de ondergrond, het soort verf dat men gebruikt en het aantal vierkante meter. Vaak is het voordeliger wanneer je grote oppervlaktes laat schilderen. De gemiddelde prijs om een gevel te laten schilderen schommelt tussen de €20 en €40 euro per m² (1 primerlaag en 2 afwerkingslagen).

Een goede kwaliteit van een geschilderde gevel is noodzakelijk aangezien een gevel heel wat te verduren krijgt en dus goed beschermd moet zijn. Alles hangt af van de voorbereidingswerken, gekozen grondverf en kwaliteit van de afwerkingslaag. Je doet er dan ook goed aan om het schilderen van de gevel over te laten aan een gespecialiseerd schildersbedrijf. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve en correcte aanbreng.

Benieuwd naar de kostprijs voor jouw woning of bedrijf? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij gespecialiseerde schildersbedrijven (6% btw bij woningen ouder dan 10 jaar). Klik hier voor meer informatie.

 

prijs gevel schilderen

 

Stappenplan schilderen gevel

Voordat men de gevel kan schilderen moeten een aantal voorbereidingswerken uitgevoerd worden:

 

voorbereidend werk schilderen gevel Stap 1: Voorbereidend werk

Vooraleer het schilderen kan beginnen dient de gevel gereinigd te worden. Vaak volstaat een simpele reiniging met water en een neutraal schoonmaakmiddel. Het gebruik van een hogedrukreiniger kan, maar dan moet je wel goed opletten dat je de voegen niet beschadigt.

Is er sprake van zoutuitbloeiing (witte aanslag op de muur)? Verwijder deze dan zoveel mogelijk met een harde kunststofborstel. Groene uitslag op de muur kan je verwijderen met verdund bleekwater. Laat het bleekwater enkele uren intrekken en borstel het oppervlak dan goed af met een harde borstel en schoon water. Herhaal eventueel het proces en laat de muur dan zeker een week drogen voordat je gaat schilderen.

Je kan ook kiezen voor een professionele reiniging (stoomreinigen, nevelstralen, …). Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve aanpak en een gepaste gevelreinigingsmethode.

Verder moeten ook loszittende verflagen verwijderd worden. Dat kan met een harde borstel of steekmes. Ook slechte, loskomende voegen moeten eerst hersteld worden voordat je de gevel kan verven. (Lees hier meer over voegwerken.)

 

ondergrond schilderen gevel Stap 2: Ondergrond behandelen

Of je een primer nodig hebt, hangt af van de ondergrond. Onbeschilderde bakstenen bijvoorbeeld moeten altijd voorzien worden van een grondlaag (primer). Zo’n primer is nodig voor een goede aanhechting van de verf en dient ter voorkoming van spanningen in de verflagen.

Bij reeds geschilderde gevels waarvan de verflaag nog goed in staat is, is een primer niet altijd nodig.

Is de verflaag verpoederd, dan moet altijd een geschikt fixeermiddel als grondlaag gebruikt worden. Een verpoederde verflaag kan je herkennen door er met je hand over te wrijven. Indien er poederachtige kleurresten op je hand achterblijven, is de verf duidelijk verweerd. Je kan ook een strook plakband op het oppervlak aanbrengen en dan lostekken. Indien de verf loskomt is dat een indicatie van verpoedering van de ondergrond.

 

verven gevel Stap 3: Verven

Crepi verven: Crepi is overschilderbaar. Het schilderen gebeurt bij voorkeur als de crepi nog voldoende draagkrachtig is. Daarvoor gebruik je een langharige vachtroller en eventueel een blokkwast. Is de crepi poederig geworden, dan moet eerst een fixeerlaag aanbracht worden.

Welk soort verf je het beste gebruikt als eindlaag, hangt af van het soort crepi (minerale crepi of crepi op kunstharsbasis zoals siloxaan, silicone of silicaat). Minerale crepi is meestal wat ruwer van structuur dan crepi op basis van kunsthars. Deze laatst genoemde soort is gladder en elastischer. In de meeste gevallen volstaat een goede muurverf op basis van silicaat of siliconen. Lees hier meer over crepi-gevels.

Gemetselde muur verven: Een nieuw gemetselde muur bevat nog veel vocht. Je dient daarom zeker een jaar te wachten voordat je een nieuwe muur kunt gaan schilderen. Kit alle naden en kieren tussen ramen en muren goed af met een overschilderbare en vochtbestendige acryllaatkit. Barsten in het cement kan je eventueel herstellen met een polymeerkit.

 

Wil je jezelf verzekeren van kwaliteit en een mooi eindresultaat? Schakel een professional in voor het schilderen van jouw gevel. Benieuwd naar een kostprijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

voorbeeld gevel schilderen

 

Gebruik je een verfroller of een kwast?

Een ondergrond van baksteen of crepi kun je het beste verven met een vachtroller met lange haren. Zo kan je het voegwerk en de wat dieper gelegen oppervlaktes ook goed bereiken.

Een blokkwast is handig om bij de hand te hebben voor plekken waar je met de roller niet goed bij kan. Wil je de gevel kaleien? Dan heb je een blokkwast nodig.

Gebruik kwasten en rollers van een goede kwaliteit, ze zijn misschien niet goedkoop maar erg prettig om mee te werken en geven een mooi egaal resultaat.

TIP: Schilder bij voorkeur niet bij temperaturen lager dan 10 graden Celsius. Een temperatuur tussen de 10 en 20 graden is ideaal omdat de verf dan niet al te snel droogt en je minder snel aanzetten ziet. Schilder ook niet in de zon of wanneer er erg veel wind staat. De verf droogt dan alsnog te snel. Is de gevel erg vochtig? Kies dan voor een speciale gevelverf die geschikt is voor vochtige muren.

 

Alternatieven gevel schilderen

De gevel schilderen is slechts 1 manier om je gevel een make-over te geven. Er bestaan nog heel wat andere mogelijkheden, afhankelijk van je eigen wensen en beschikbare budget.

Zo is het ook mogelijk om een gevel te cementeren. Daarbij wordt een dunne zandcementlaag op de gevel aangebracht. De gevel cementeren is een vaak toegepaste techniek in geval van oude buitenmuren waarbij men de bakstenen onzichtbaar wil maken.

Je kan ook gewoon kiezen voor een heel nieuwe gevelbekleding, bijvoorbeeld met gevelpleister, steenstrips, in hout, metaal, … Zulke gevelwerken zijn meteen ook een goed moment om je gevel te voorzien van isolatie. Met gevelisolatie verhoog je niet alleen het wooncomfort in huis, je hebt ook minder last van storende geluiden van buitenaf en je kan er heel wat mee besparen op de energiefactuur.

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers