Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel waterdicht maken

Is je buitenmuur beschadigd en kamp je met vochtproblemen als opstijgend of doorslaand vocht? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je gevel waterdicht te maken. Welke methodes bestaan er? Hoeveel bedraagt de kostprijs? En wat is de beste keuze om jouw gevel waterdicht te maken? In dit artikel zetten we 5 mogelijke oplossingen op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: voegwerken
OPTIE 2: gevel impregneren
OPTIE 3: nieuwe gevelbekleding
OPTIE 4: gevel injecteren
OPTIE 5: vochtwerende verf
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Gratis offertes aanvragen

 

Waarom je gevel waterdicht maken?

Bij vochtproblemen in je buitenmuur is het essentieel om zo snel mogelijk je gevel weer waterdicht te maken. Zo ben je zeker van:

 • Preventie van ergere vochtproblemen: vochtige buitenmuren kunnen voor heel wat schade zorgen. Niet alleen aan je gevel zelf, maar ook aan je binnenmuren. Zowel bij opstijgend als doorslaand vocht kunnen na verloop van tijd ook de binnenmuren aangetast raken door schimmels, vochtplekken, …
 • Belangrijk voor de gezondheid: vochtproblemen in huis door vochtige buitenmuren zijn ook nefast voor je gezondheid. Na verloop van tijd kan je te maken krijgen met problemen aan de luchtwegen, maar ook met huidirritaties, allergieën, duizeligheid en hoofdpijn.
 • Langere levensduur bouwmaterialen: een waterdichte gevel voorkomt het binnensijpelen of omhoog trekken van vocht, zowel langs de buiten- en binnenmuren. Doordat vocht geen kans meer krijgt, gaan je bouwmaterialen langer mee. Zo vermijd je zwaardere kosten op lange termijn.
 • Vernieuwd uitzicht: een beschadigde buitenmuur met barsten, vochtplekken, schimmelgroei, … is ook schadelijk voor de uitstraling van je woning. Als je je gevel waterdicht maakt, herstel je ook je buitenmuur weer in zijn oorspronkelijke glorie.

 

OPTIE 1: voegwerken

waterdicht maken buitenmuur

Wist je dat gescheurde en gebarsten voegen de oorzaak kunnen zijn van insijpelend water in je gevel? Daarom zijn voegwerken 1 van de mogelijke manieren om je bakstenen muur (opnieuw) waterdicht te maken. Een vakman verwijdert de verouderde voegen en bakstenen en vult alles netjes op. 

 

Wanneer een geschikte keuze? 

Vertoont je metselwerk barsten en scheuren? Dan kan je je gevel waterdicht maken met grondige voegwerken. Nieuw voegwerk is daarnaast ook een goede keuze als je voegen sterk vervuild en niet meer schoon te krijgen zijn. Deze methode is erg geschikt wanneer je gevel aan een grondige renovatie toe is. Achteraf kan je eventueel nog je buitenmuur laten schilderen of impregneren.

 

Werkwijze voegen herstellen

Hoe herstelt een vakman verouderd of beschadigd metselwerk? Doorgaans verloopt het op de volgende manier:

 • STAP 1 = oude voegen verwijderen: de vakman hakt of slijpt de oude, beschadigde voegen uit. Dit doet hij met behulp van een beitel, een slijptol of een aangepaste freesmachine, al naargelang het type voeg.
 • STAP 2 = kapotte stenen vervangen (optioneel): in dit stadium van de gevelrenovatie kunnen gebarsten of kapotte bakstenen opduiken. Om problemen te voorkomen, zal je vakman die stenen vervangen. Dat gaat makkelijker, aangezien het omliggende voegwerk al verwijderd is.
 • STAP 3 = opnieuw voegen: nadien kan een gevelwerker je metselwerk opnieuw voegen. Je hebt de keuze uit verschillende types voegen (bv. verdiepte voeg, gesneden voeg, …) en verschillende specie kleuren. Zo kan je je gevel een andere uitstraling geven.

 

Prijs voegwerken

De kostprijs van je voegwerken hangt voornamelijk af van de omvang van de werken. Je mag gemiddeld rekenen op de volgende prijzen:

 • Voegwerk uitslijpen of uithakken: € 30 à 35 per m² (excl. btw)
 • Nieuw voegwerk: € 8 à 13 per m² (excl. btw)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Ontvang je graag een precieze berekening voor jouw project? Vul dan gratis het offerteformulier in. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 2: gevel impregneren of hydrofoberen

buitenmuur waterdicht maken

Het impregneren of hydrofoberen van de gevel omvat het aanbrengen van een waterdichte coating op de buitenmuur. Dit is een snelle, praktische en budgetvriendelijke manier om doorslaand vocht te voorkomen:

 

Wanneer een geschikte keuze?

Het impregneren van de gevel is de ideale manier om je buitenmuur waterdicht te maken. Let op: het is wel essentieel om eerst eventuele schade aan je gevel te herstellen. Indien nodig zal een vakman daarom eerst je gevel herstellen en reinigen.

 

Werkwijze gevel impregneren

Het impregneren van de gevel is een secuur werkje en bestaat uit verschillende stappen. Hoe verloopt het precies?

 • STAP 1 = gevel inspecteren: een gevelwerker zal eerst je gevel grondig inspecteren. Zo’n impregneermiddel is namelijk niet geschikt voor elk type buitenmuur (bv. geverfde gevels, geglazuurde gevels, …). Is impregnatie mogelijk? Dan kiest de vakman een impregneermiddel op maat van jouw gevelmateriaal.
 • STAP 2 = gevel reinigen + herstellingen uitvoeren: voor een optimale werking van het impregneermiddel moet je gevel eerst in goede staat zijn. Een gevelwerker zal daarom eventuele scheuren of beschadigd voegwerk eerst herstellen. Hij kijkt ook na of een gevelreiniging aan de orde is of niet.
 • STAP 3 = gevel impregneren: na deze voorbereidende stappen brengt de gevelwerker het vochtwerend impregneermiddel op je buitenmuur aan. Voorafgaand plakt hij eerst al je ramen en deuren af.

 

Prijs gevel impregneren

De prijs voor het impregneren van je buitenmuur staat los van de kostprijs voor een gevelreiniging. Hoeveel je precies betaalt, hangt samen met de totale oppervlakte van de gevel en de bereikbaarheid (bv. het plaatsen van steigers,…). Een kort overzicht:

 • Prijs gevel reinigen: € 5 à 20 per m² (excl. btw), afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode
 • Prijs gevel impregneren: € 8 à 12 per m² (excl. btw)

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Ontvang je graag meerdere offertes op maat van je project? Vul dan ons gratis offerteformulier in en ontvang binnen enkele dagen advies en prijzen op maat. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 3: nieuwe, waterdichte gevelbekleding

gevelsteen waterdicht maken

Wil je je gevel waterdicht maken en tegelijk een andere look geven? Dan is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding een interessante optie. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden, waaronder crepi, spuitkurk, steenstrips, een houten gevelbekleding, gevelpanelen, …

 

Wanneer een geschikte keuze?

Is je buitenmuur behoorlijk beschadigd (afbrokkelend voegwerk, scheuren en barsten, …)? In plaats van je voegwerk of je crepi te herstellen kan je ook kiezen voor een volledig nieuwe gevelbekleding. Zo krijgt je woning tegelijk een nagelnieuwe uitstraling. Bovendien is een nieuwe gevelbekleding het uitgelezen moment om buitengevelisolatie te laten plaatsen. Zo geniet je ook nog eens van lagere energiekosten.

 

Werkwijze gevelbekleding plaatsen

De werkwijze om je nieuwe gevelbekleding aan te brengen, hangt af vooral af van het type gevelafwerking. Een gevelwerker volgt doorgaans de volgende stappen:

 • STAP 1 = gevel voorbereiden: een gevelwerker bereidt eerst grondig je huidige buitenmuur voor. Dat kan het verwijderen van een oude laag crepi zijn of het wegwerken van barsten of oneffenheden in de muur. De buitenmuur moet egaal en proper zijn met het oog op de nieuwe gevelbekleding.
 • STAP 2 = isolatielaag plaatsen (optioneel): kies je ook voor buitengevelisolatie? Dan brengt de vakman eerst een laag dunne, kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) aan op je buitenmuur met een speciale lijmspecie.
 • STAP 3 = plaatsen van gevelbekleding: bovenop de isolatie of je buitenmuur komt dan je gevelafwerking. Dat kan gaan om een gevelbepleistering of steenstrips, maar ook om een houten gevelbekleding of gevelpanelen. In die laatste gevallen plaatst de gevelwerker eerst een houten of metalen draagstructuur op je buitenmuur of op je kunststof isolatieplaten.

 

Prijs nieuwe gevelbekleding

De prijs voor een nieuwe, waterdichte gevelbekleding hangt vooral af van het type gevelbekleding dat je kiest, de oppervlakte van de gevel en de moeilijkheidsgraad van de werken. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

 • Nieuwe gevelbekleding (excl. isolatie): € 65 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Nieuwe gevelbekleding (incl. isolatie): € 100 à 250 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Daarom doe je er goed aan om prijsvoorstellen op maat aan te vragen bij verschillende professionals actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 4: gevel injecteren

gevel waterdicht maken

Het injecteren van de gevel is een oplossing die specifiek gericht is op het tegenhouden van opstijgend vocht. Bij dit vochtprobleem trekt grondvocht langs de buitenmuren en/of de binnenmuren naar omhoog. De oorzaak ligt bij slechte funderingen, een slechte waterkering of het ontbreken van een waterkering.

 

Wanneer een geschikte keuze?

Merk je vochtplekken, schimmels, … onderaan je buitenmuur? Als daar geen waterleidingen lopen, gaat het allicht om opstijgend vocht. In dat geval kan je je muren laten onderkappen of onderzagen, maar de meest praktische en efficiënte methode is je buitenmuur injecteren met een vochtwerend middel.

 

Werkwijze gevel injecteren

Het injecteren van de gevel is een doeltreffende, budgetvriendelijke methode om opstijgend vocht een halt toe te roepen. Om zeker te zijn van een optimaal eindresultaat doe je best een beroep op de expertise van een vakman. Die gaat als volgt te werk:

 • STAP 1 = gaten boren in je buitenmuur: een vakman gaat na waar hij het best de gaten boort waarlangs hij het vochtwerend middel injecteert. Hij bepaalt de locatie van de boringen op basis van het type injectiemiddel, de samenstelling van de muur en de mate en diepte van de vochtproblematiek.
 • STAP 2 = vochtwerende gel inbrengen: via de gaten injecteert je vakman een vochtwerend middel op maat in je buitenmuur. Deze gel trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag.
 • STAP 3 = boorgaten weer mooi dichtmaken: is het vochtwerende middel geïnjecteerd? Dan maakt je vakman de boorgaten weer dicht met een waterdichte mortel. Hij zorgt er ook voor dat deze specie de kleur van je voegen heeft.

 

Prijs gevel injecteren

Hoeveel kost het injecteren van je buitenmuren precies? De prijs hangt af van het type vochtwerende gel, de staat van je buitenmuur, … Reken gemiddeld op zo’n € 100 per lopende meter (excl. btw).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag precieze prijsvoorstellen ontvangen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 5: vochtwerende verf op de buitenmuur

waterafstotende verf buitenmuur

Op zoek naar een relatief snelle en goedkope(re) methode om je buitengevel waterdicht te maken? Dan kan je ook je gevel schilderen met een speciale, vochtwerende verf.

 

Wanneer een geschikte keuze?

Kamp je met doorslaand vocht in je buitenmuur? Naast impregneren kan je in dat geval ook je gevel schilderen met een vochtwerende verf. Die beschermt je gevelstenen tegen verwering onder invloed van wisselende temperaturen, vocht, vuil, … en voorkomt zo gevel- en vorstschade. Let op: zo’n verf haalt niets uit tegen opstijgend vocht. In dat geval moet je eerst je gevel injecteren alvorens je hem verder afwerkt.

 

Werkwijze vochtwerende verf aanbrengen

Het aanbrengen van vochtwerende gevelverf gebeurt doorgaans als volgt:

 • STAP 1 = voorbereidende werken: laat je gevel op voorhand grondig reinigen. Verwijder ook oude en loszittende verflagen en zorg ervoor dat je voegen niet gebarsten of verpoederd zijn. Is dit wel het geval? Laat dan voorafgaand de voegen herstellen.
 • STAP 2 = ondergrond behandelen: is een primer noodzakelijk? Dat is afhankelijk van de staat van de ondergrond. Onbehandelde bakstenen behoeven vaak nog een aangepaste primer. Dit is noodzakelijk voor een goede hechting van de verf en zorgt voor een hogere vochtbestendigheid.
 • STAP 3 = gevel schilderen: na de voorbereidende werken en het aanbrengen van een primer, is de buitenmuur klaar om geverfd te worden. Voor een vakman de verf aanbrengt, beschermt hij wel nog al je buitenschrijnwerk.

 

Prijs gevel schilderen

Hoeveel betaal je nu precies voor de professionele uitvoering van je gevelschilderwerk? Dat is afhankelijk van het type verf, de oppervlakte van de gevel en de bereikbaarheid. Reken gemiddeld op zo’n € 20 à 40 per m² (excl. btw).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ontvang je graag een preciezere prijsberekening voor je project? Vraag dan gratis voorstellen aan via onze offertepagina. Start hier je aanvraag.

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Elke methode om je gevel waterdicht te maken heeft z’n eigen specifieke kenmerken en prijskaartje. Wat is voor jouw gevel nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van:

 • Budget: de duurste oplossing is het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding. Hou je het liever iets goedkoper? Dan kan je eventueel ook je voegwerk laten herstellen, je gevel impregneren, … (afhankelijk van de staat van je buitenmuur).
 • Persoonlijke voorkeuren: hoe moet je gevel eruit komen te zien? Wil je graag de traditionele uitstraling van je bakstenen behouden of streef je liever naar een volledig nieuwe look?
 • Gevelmaterialen: uit welke materialen is je gevel opgebouwd? Bepaalde materialen kan je bv. wel impregneren of schilderen, terwijl dit bij andere materialen moeilijker of zelfs onmogelijk is.
 • Staat van je gevel: is je gevel ernstig beschadigd of verouderd? Of gaat het slechts over een paar (lokale) barsten of scheuren in je metselwerk of gevelbekleding? En hoe groot zijn die beschadigingen? De staat van je buitenmuur zal bepalend zijn voor de meest geschikte methode om je gevel waterdicht te maken.
 • Soort vochtprobleem: heb je te maken met opstijgend vocht? Dan is je muren injecteren de meest efficiënte methode. Gaat het om doorslaand vocht? Dan kan een gevelwerker je gevel impregneren, een vochtwerende verf aanbrengen, …

Advies op maat nodig? Een professional kan je adviseren over de meest geschikte methode om jouw gevel waterdicht te maken. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Wist je dat je flink kan besparen als je de tijd neemt om verschillende offertes naast elkaar te leggen? Zo kan je niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de verschillende adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen… van de vakmannen.

TIP: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% als je samenwerkt met een vakman. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:  

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers