Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elastische voegwerken

Voegen met elastisch materiaal zoals silicone om ervoor te zorgen dat alles lucht- en waterdicht is, dat zijn elastische voegwerken. Elastische voegen worden zowel gebruikt bij nieuwbouw als renovatie. Enerzijds om oud voegwerk te herstellen, anderzijds om ramen, deuren en andere elementen die in contact staan met de buitenlucht goed af te sluiten. In dit artikel vind je alles over elastische voegen. Voordelen, toepassingen en tips om zelf aan de slag te gaan.

Je gevel elastische voegen? Dan doe je best een beroep op een vakman. Hij staat je bij met advies op maat. Ontvang hier max. 3 offertes van erkende vakmannen uit je buurt, gratis en vrijblijvend.

 

Elastisch voegen gevels Wat is elastisch voegen?

Onder invloed van de weersomstandigheden zetten materialen uit of krimpen ze. Ook voor je gevel is dat van toepassing. Dit fenomeen beïnvloedt de oorspronkelijke voegen, wat kan leiden tot scheurtjes. Die leiden op hun beurt dan weer tot vochtproblemen. Daarom kiezen vakmannen meer en meer voor soepele voegen, die dat kunnen opvangen. Bovendien zijn ze lucht- en waterdicht.

Deze elastische voegen zijn vervaardigd van een soort plastic-achtige pasta met zowel synthetische als natuurlijke elementen. Ze bestaan uit polymeren zoals acryl, polyurethaan of silicone. Elastische voegen worden voornamelijk gebruikt om ramen en deuren goed af te kitten en scheuren in gevels te herstellen.

Tip: er zijn veel soorten elastische voegsoorten op de markt. Kies het juiste product in functie van jouw toepassing. Voor het herstellen van gevelvoegen, kan je best opteren voor een hoogwaardig polyurethaan.

 

Eigenschappen van elastische voegwerken

Elastische voegen kennen tal van voordelen:

+ Vangen krimpen en uitzetten eenvoudig op

+ Dankzij de goede hechting worden ze ook vaak als lijm gebruikt

+ Weer- en UV-bestendig

+ Waterdicht

+ Verbeteren de isolatie van je gevel, ramen, deuren…

+ Verkrijgbaar in vele kleuren: eenvoudig aan te passen aan jouw gevel

 

Toepassingen

Elastische voegen voorkomen dus scheuren en verzekeren de waterdichtheid van je gevel. Bovendien hechten ze goed aan allerlei materialen zoals bakstenen, hout, pvc, aluminium enzovoort. Gaat het om natuursteen of gevelplaten? Dan vraag je best raad aan een specialist.

Los van toepassing op een gevel, worden ze gebruikt voor heel wat andere doeleinden zoals vloeren, deuren, ramen, vensterbanken en balkons. Door het aanbrengen van een waterdichte laag rond ramen en deuren verbeter je ook de isolatie.

 

 

Zelf elastisch voegen

Indien je zelf wat klein reparatiewerk moet doen, dan is zelf elastisch voegen niet zo heel moeilijk. De juiste producten vind je in alle zelfbouwmarkten. Kijk goed naar de juiste toepassing. Uiteraard heb je ook een kitpistool nodig. Je gaat als volgt te werk:

 • Verwijder de oude voegen met een breekmes en een spatel.
 • Reinig het oppervlak met alcohol en veeg af
 • Plak eventueel de te repareren voeg(en) af met plakband
 • Open de cartouche en schroef op het pistool
 • Snij het topje van de cartouche op de juiste hoogte af naargelang de dikte van de voeg
 • Vul de voeg
 • Schraap eventueel overtollig voegsel weg
 • Laat drogen volgens de instructies

 

Elastische voegwerken: kostprijs

Elastisch voegen verschilt weinig in prijs van traditioneel voegen. De prijs verschilt van aannemer tot aannemer en schommelt tussen € 8 en 13 per m². Voor het verwijderen van je voegen, betaal je minimaal € 35 per m². Ontdek hier alle informatie en prijzen voor het verwijderen van voegen.

 

Offertes voor voegwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde voeger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde voegers