Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voegen verwijderen

Brokkelen de voegen van jouw gevel af, zijn ze niet meer proper te krijgen, …? Dan kan je ze beter vervangen door nieuwe voegen. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook om de gevelconstructie te beschermen. Voor je nieuwe voegen kan plaatsen, moet je de oude natuurlijk eerst verwijderen. Oude voegen verwijderen kan door middel van uithakken of uitslijpen. Lees hier alles over de mogelijkheden, aandachtspunten en prijzen.

 

Waarom voegen verwijderen?

Er zijn verschillende redenen om de voegen van jouw gevel te verwijderen:

 • Je wil de gevel volledig renoveren.
 • De voegen zijn beschadigd: ze vertonen scheuren, barsten of brokkelen af.
 • De voegen zijn vuil en niet meer schoon te krijgen.

De voegen in deze gevallen verwijderen en vervangen door nieuwe is om 2 redenen belangrijk:

 

1. De look van je gevel

Samen met het metselwerk bepalen de voegen de look van jouw gevel. Je hebt er dus alle baat bij dat ze er mooi uitzien. Laat je de oude, vuile voegen verwijderen en vervangen door nieuwe, dan ziet je gevel er weer als nieuw uit.

 

2. De kwaliteit van de gevelconstructie

Dit is misschien wel belangrijker dan de look van je gevel. Beschadigde voegen lijken op het eerste zicht niet ernstig, maar kunnen wel heel wat schade aan de gevel toebrengen.

Door barsten en scheurtjes in de voegen kan vocht makkelijker in de gevel dringen en daar vochtproblemen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

 

Het stopt natuurlijk niet bij het verwijderen van de oude, vuile of beschadigde voegen. Er moet ook nieuw voegwerk in de plaats komen. Het is bovendien aangeraden om de voegwerken te combineren met een gevelreiniging. Meer info over deze verschillende werkzaamheden vind je verderop in dit artikel. Hieronder geven we alvast een overzicht van de werken met hun bijhorende prijzen.

Gemiddelde prijs per m² / per steen
Oude voegen verwijderenVoegen uithakken€ 33 - 42 per m²
Voegen uitslijpen€ 35 - 50 per m²
Beschadigde stenen vervangen € 10 - 12 per steen
Gevel opnieuw voegenPlatvolle voeg€ 8 - 12 per m²
Platvolborstelwerk€ 8 - 12 per m²
Verdiepte of teruggehouden voeg€ 8 - 12 per m²
Schaduwvoeg€ 11 - 16 per m²
Knipvoeg€ 60 - 110 per m²
Snijvoeg€ 60 - 110 per m²
Gevelreiniging € 5 - 20 per m²
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele gevelwerkers via de offertepagina.

 

Oude voegen verwijderen

Oude voegen verwijderen kan op 2 manieren:

 

1. Voegen uithakken

Voegen uithakken kan handmatig met een beitel en een hamer of elektrisch met een elektrische hakhamer. Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af.

De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief. De verticale voegen vallen er dan makkelijker uit.

» Gemiddelde prijs voegen uithakken: € 33 – 42 per m²

 

2. Voegen uitslijpen

De voegen uitslijpen gaat een stuk sneller dan wanneer je ze uithakt. Deze methode is uiterst geschikt voor harde en smalle voegen. Het uitslijpen gebeurt met een speciale slijptol en een snijblad aangepast aan de dikte van de voeg. Dankzij de slijptol is het ook makkelijker om een rechte lijn aan te houden.

Let op. Bij het uitslijpen van voegen komt er heel wat stof vrij. Het is daarom aangeraden om een zuigslang aan de slijptol te bevestigen die het stof opvangt.

» Gemiddelde prijs voegen uitslijpen: € 35 – 50 per m²

 

» Wat is de beste keuze?

Voegen uitslijpen verloopt sneller en preciezer dan uithakken. De nadelen? Het is duurder dan uithakken en geeft heel wat stof. Voegen uithakken verloopt trager, maar is wel goedkoper en veroorzaakt minder stof.

De kans op schade is bij beide methodes aanwezig. Het uithakken van voegen kan minder gedetailleerd uitgevoerd worden waardoor gevelstenen snel geraakt zijn. Bij uitslijpen heb je dan weer een vaste hand nodig om te voorkomen dat je de gevelstenen raakt.

Je doet er dus goed aan een vakman in te schakelen voor het verwijderen van voegen. Deze kan dankzij zijn kennis en ervaring bepalen welke verwijderingsmethode het meest geschikt is voor jouw gevel. Bovendien kan hij de werken correct uitvoeren waardoor jij verzekerd bent van een mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van een erkende vakman via de offertepagina.

 

Tip: Vervang beschadigde stenen

Bij het verwijderen van de voegen kunnen ook andere gebreken aan de gevel boven water komen. De kans is bijvoorbeeld groot dat je beschadigde of gescheurde gevelstenen tegenkomt. Dat is niet alleen nadelig voor de look van je gevel. Het kan ook vochtproblemen veroorzaken als vocht via de barsten in de gevel binnendringt.

Je kan de beschadigde stenen dus beter onmiddellijk laten vervangen. Het omringend voegwerk is in dit stadium toch al verwijderd. Lees hier meer over het vervangen van metselwerk.

 

voegen verwijderen

 

Gevel opnieuw voegen

Na het verwijderen van het oude voegwerk is het belangrijk om de gevel zo snel mogelijk opnieuw te laten voegen. Zonder voegen is de kans op schade aan de gevel namelijk groot.

 

1. Type voegen

Je kan kiezen uit verschillende types voegen. Welk type je kiest hangt vooral af van je budget en de gewenste look. Een overzicht van enkele populaire keuzes:

 • Platvolle voeg: steekt niet uit, maar is gelijk gestreken met de voorzijde van de metselstenen.
 • Platvolborstelwerk: platvolle voeg afgewerkt met een borstel.
 • Verdiepte voeg: ligt een paar millimeter dieper dan de voorzijde van de metselstenen. Het geeft de gevel een schaduweffect.
 • Schaduwvoeg: is schuin afgesneden, wat de gevel een schaduweffect geeft. Gezien de schuine afsnijding is een schaduwvoeg arbeidsintensiever om aan te brengen dan een verdiepte voeg.
 • Knipvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of een mesje schuin afgesneden) en steekt uit tov de voorzijde van de metselstenen.
 • Snijvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of een mesje schuin afgesneden) en komt gelijk met de voorzijde van de metselstenen.

Bij standaard voegen ligt de prijs tussen de € 8 en 13 per vierkante meter. Knip- en snijvoegen zijn echte ambachtelijke voegen en arbeidsintensiever om te plaatsen. Voor deze types betaal je dan ook een hogere prijs, gemiddeld € 60 à 100.

 

2. Kleur van de voegen

Naast het type voeg moet je ook de kleur van de voeg kiezen. Om een specifieke voegkleur te bekomen wordt er een kleurpigment aan de voegspecie toegevoegd. De keuze aan kleuren is erg ruim. Naast standaard wit zijn ook zwart en grijs erg populair.

Je kan ook kiezen voor een toon op toon kleur. De voegen hebben dan zo goed als dezelfde kleur als de gevelsteen. De gevel vormt een egaal geheel en jij bent verzekerd van een unieke look.

 

Een vakman kan je op maat adviseren over het voegwerk dat het best past bij jouw wensen en situatie. Zo ben jij verzekerd van de juiste keuze en een mooi eindresultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende gevelwerkers via de offertepagina.

 

oude voegen verwijderen

 

Combineer voegwerken met een gevelreiniging

Laat je voegen verwijderen, dan is het aangeraden om die werken te combineren met een gevelreiniging. Zo’n gevelreiniging maakt het makkelijk om de voegen te verwijderen. Tenslotte staat nieuw voegwerk ook mooier bij een schone gevel.

Welke type gevelreiniging het meest geschikt is, is afhankelijk van de gevelbekleding en de mate van vervuiling. Het is belangrijk om de juiste reinigingsmethode toe te passen om zo schade aan de gevel te voorkomen en een mooi resultaat te garanderen. Tip: Vraag raad aan een vakman. Deze weet dankzij zijn kennis en ervaring precies welke gevelreinigingsmethode het meest geschikt is voor jouw gevel.

 

Offertes voor voegwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde voeger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde voegers