Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren isoleren langs binnen

Bij heel wat gebouwen is het niet mogelijk om de gevel van buitenaf te isoleren. Denk hierbij aan historische panden, mooie gevels of huizen die over de rooilijn staan. Wil je deze gevels toch isoleren en is spouwmuurisolatie geen optie, dan kan je de muren langs binnen isoleren. Hoe dit gebeurt en met welke aandachtspunten je rekening moet houden lees je hier.

 

Mogelijkheden isoleren langs de binnenzijde

Bij het isoleren langs de binnenzijde spreekt het voor zich dat de kamers vrijgemaakt moeten worden. Meubels verplaats je best naar een andere kamer en ook schakelmateriaal en radiatoren worden best verwijderd. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de staat van je buitenmuren kan je de muren isoleren met voorzetwanden, isolatiepanelen of cellenbeton:

 

1. Voorzetwanden tegen de buitenmuren

Voorzetwanden zijn een vaak gebruikte methode om de gevel langs binnen te isoleren. Hierbij wordt een houten- of een metalen rooster gebruikt dat tegen de binnenmuur wordt geplaatst. Het rooster wordt opgevuld met isolatiemateriaal en hierop worden de afwerkingsplaten gemonteerd. Tussen de isolatie en de afwerkingsplaten (bijvoorbeeld gips of spaanplaat) wordt een dampscherm aangebracht. Dit dampscherm dient ervoor om condensatie van vocht (aan de koude zijde) tegen te gaan. Bij deze methode is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan het schakelmateriaal dat dampdicht aangebracht moet worden. (Vraag hier een offerte aan)

 

2. Multipor-isolatiepanelen of cellenbeton blokken

De fabrikant Ytong heeft naast cellenbeton blokken ook isolatiepanelen in het assortiment. Dat zijn speciale isolatieplaten met een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt (0,0045 W/mK.) Ze kunnen makkelijk op haast iedere ondergrond verlijmd worden. Het voordeel is dat er nagenoeg geen koudebruggen zijn. De Multipor panelen hebben een zeer open structuur en zijn daarmee zeer damp-open en vocht regulerend. Isoleren met cellenbeton (7cm dik) is ook nog mogelijk. Cellenbeton is waterafstotend waardoor een dampscherm overbodig wordt. Meestal wordt deze methode toegepast in grote ruimtes die gerenoveerd moeten worden of in situaties waarbij de gevel erg beschadigd is.

 

gevel isoleren met cellenbeton

 

Aandachtspunten bij het isoleren langs de binnenzijde

‌• De gevel mag niet vochtig zijn of vochtig worden. Slagregens zijn uit den boze bij poreuze stenen.
‌• De gevel mag niet beschadigd zijn (scheuren in het metselwerk, vochtschade).
‌• In de woning moet een goed binnenklimaat zijn (goede ventilatie, verwarming).
‌• Om koudebruggen te voorkomen moet de isolatie doorlopen op loodrechte wanden en vloeren.
‌• Een dampscherm is nodig tussen het isolatiemateriaal en de wandafwerking.

 

Regenbelasting van de gevel
Het vochtgehalte van het metselwerk moet altijd zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is de regenbelasting van de gevel een belangrijke factor. Bij binnenisolatie is het noodzakelijk dat het metselwerk van de gevel voldoende dik is. Hoe groter de regenbelasting, hoe dikker het metselwerk dient te zijn. Bij poreuze stenen wordt het aangeraden de gevel eerst te impregneren.

 

Binnenmuren isoleren langs binnen is doorgaans mogelijk bij:
‌• Volle muren bestaande uit metselwerk van twee stenen dik.
‌• Volle muren bestaande uit metselwerk van anderhalve steen dik (en een geringe regenbelasting)
‌• Volle muren bestaande uit betonblokken (met een gesloten structuur of gegoten).
‌• Spouwmuren (zowel geïsoleerd als niet geïsoleerd).

 

Wegwerken van het schakelmateriaal

Om stopcontacten en schakelaars weg te kunnen werken is een zogenaamde leiding spouw tussen het dampscherm en de afwerking aan te bevelen. De leidingen en het schakelmateriaal kunnen dan in deze spouw worden geïntegreerd. Hierdoor is de lucht- en dampdichtheid gewaarborgd.

 

Voordelen van isolatie langs de binnenzijde van de gevel

‌• De buitengevel blijft onaangetast.
‌• In fases werken is mogelijk.
‌• In de winter wordt het binnen sneller warm en blijft de warmte langer binnen.
‌• Voor de werkzaamheden is men niet afhankelijk van het weer.
‌• Energie besparend.

 

gevelisolatie langs binnen

 

Nadelen van isolatie langs de binnenzijde van de gevel

‌De gevel langs binnen isoleren is een delicate techniek. Er komt veel expertise bij kijken zoals de aansluiting tussen ramen, deuren, houten vloeren of balken. De isolatie moet op deze punten uiterst nauwkeurig aangebracht worden om koudebruggen te voorkomen.

Door van binnenuit te isoleren wordt het woonoppervlak iets minder groot. De muren zullen opnieuw afgewerkt moeten worden en ook de radiatoren en vensterbanken zullen aangepast moeten worden. Een ideaal moment dus om je kamers volledig op te frissen.

 

Conclusie: Muren isoleren langs binnen kan mits de nodige voorzorgen!

Een gevel mag alleen aan de binnenzijde geïsoleerd worden als er geen sprake is van schade of vocht. Om een correcte prijs en analyse op te maken is een plaatsbezoek dan ook noodzakelijk. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag een vrijblijvend gesprek en prijsofferte aan op maat van uw project.

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten