Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur isoleren: werkwijze, afwerking & prijzen

Een buitenmuur isoleren levert gemiddeld een besparing van 25% op de energiekosten op. In dit artikel kom je meer te weten over de werkwijze en prijzen van buitengevelisolatie en over de afwerkingsmaterialen voor de gevel.

Gevel laten isoleren door een isolatiespecialist? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Buitenmuur isoleren: werkwijze

buitengevelisolatie Een buitenmuur isoleren gebeurt meestal met kunststof (polystyreen hardschuim) isolatieplaten. Deze worden met een speciale specie aan de gevel verlijmd.

Als de gevel later afgewerkt wordt met gevelpanelen, brengt men op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan waarop later de panelen bevestigd kunnen worden. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningslaag van glasvezel (of ander materiaal) die dient als fundament voor de bepleistering.

 

 

Wanneer de buitenmuur isoleren?

Gevelisolatie langs de buitenzijde wordt toegepast bij woningen die geen spouwmuur hebben of bij woningen waarvan de spouwmuur ongeschikt is voor isolatie. Dat kan zijn door een sterk vervuilde spouw of door een spouw die te smal is voor een effectieve isolatie.

Een andere reden om de gevel langs de buitenzijde te isoleren is een sterk beschadigde gevel of een gevel die vorstgevoelig is. De buitenmuur isoleren en vervolgens een nieuwe, waterdichte afwerking plaatsen vormt een goede oplossing voor deze problemen en voorkomt vochtproblemen.

 

Voordelen van buitengevelisolatie

 • Energiebesparing.
 • Aangenaam binnenklimaat: er zijn nagenoeg geen koude luchtstromingen (tocht) meer. Bovendien wordt met buitenisolatie eventuele geluidsoverlast flink verminderd.
 • De kans op vochtproblemen is een stuk geringer mits een correcte ventilatie.
 • Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling: de slechte gevel wordt aan het zicht onttrokken.
 • Veel keuze in afwerkingsmaterialen: steenstrips, crepi, hout,…
 • Naadloze isolatie: geen koudebruggen.
 • De gevel is beschermd tegen de weersinvloeden.
 • Ruimtebesparend: er is geen ruimteverlies zoals bij het isoleren van muren langs binnen

 

Wil je je gevel isoleren en hiervoor een specialist inschakelen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor isolatiewerken aan de gevel.

Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

buitenmuur isoleren

 

Buitenmuur isoleren – soorten afwerkingen

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal moet de gevel uiteraard nog afgewerkt worden. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte methodes voor het afwerken van de gevel na het isoleren van de buitenmuren:

 

crepi gevelbekleding 1) Gepleisterde afwerking (crepi)

Een veel gebruikt materiaal om de gevel mee af te werken is crepi. Dit is een sierpleister die men in één of meerdere lagen op het isolatiemateriaal aanbrengt.

Het grote voordeel van een crepi gevel is de relatief snelle manier waarop het materiaal kan worden aangebracht. Hierdoor is bepleistering met crepi een van de voordeligste manieren om een gevel af te werken.

Voordelen: kan snel geplaatst worden, relatief goedkoop

 

steenstrips gevel 2) Buitenmuur isoleren & steenstrips afwerking

Steenstrips zijn dunne strips (22 tot 24 mm dik) die gezaagd worden uit baksteen. Ze kunnen eenvoudig aan het isolatiemateriaal verlijmd worden.

Door het grote assortiment aan kleuren kan je met steenstrips de gevel een bakstenen look geven die haast niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden valt.

Voordelen: slanke afwerking, geen extra fundering noodzakelijk (zoals bij bakstenen muur)

 

muur metselen na buitengevel isoleren 3) Nieuw gemetselde buitenmuur

Een buitenmuur isoleren en vervolgens een nieuwe buitenmuur plaatsen is mogelijk, maar deze klus behoort wel tot de duurste oplossingen. Er moet immers voorzien worden in een extra fundering en ook de ramen moeten naderhand ingezet worden.

Door de omvang van deze werken is deze afwerkingsmethode alleen geschikt voor grondige renovaties.

Voordeel: authentieke look

 

houten gevelafwerking 4) Houten gevelbekleding

Een gevelbekleding van hout is erg geschikt om de woning een warme uitstraling te geven. Er is een groot aanbod aan verduurzaamd hout (thermowood) dat lang meegaat en nagenoeg ongevoelig is voor vocht.

Ook tropisch hardhout behoort tot de mogelijkheden voor het afwerken van de gevel met hout na het isoleren van de buitenmuur.

Voordelen: warme uitstraling, natuurlijk materiaal

 

gevelpanelen gevelbekleding 5) Gevelpanelen plaatsen

Gevelpanelen passen goed bij een moderne, strakke afwerking. Ze worden op dezelfde manier geplaatst als houten panelen en zijn verkrijgbaar in allerlei materialen (aluminium, kunststof, Trespa).

Voordelen: licht, makkelijk te verwerken, duurzaam, uitgebreide keuzemogelijkheid

 

 

 

Prijs gevelisolatie buitenzijde

Een buitengevel isoleren kost gemiddeld 115 tot 135 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort afwerking en kan dus enigszins afwijken van dit gemiddelde. Zo is een afwerking in hout een stuk duurder dan een afwerking in crepi.

Voor het na-isoleren van een buitenmuur langs de buitenzijde kom je trouwens in aanmerking voor een premie van de netbeheerder en de renovatiepremie. Ga naar het artikel “Premies gevelisolatie” om meer te weten te komen over de voorwaarden en aanvraagprocedure van deze vergoedingen.

Gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen voor gevelisolatie kan via het online offerteformulier.

 

Terugverdientijd buitenmuur isoleren

Door de buitenmuur te laten isoleren kan je gemiddeld 25% aan energie besparen. Buitengevelisolatie is echter niet goedkoop en daarom moet je rekening houden met een terugverdientijd van 8-13 jaar (afhankelijk van toegekende premies en totale investeringskosten). Hier staat wel tegenover dat je woning meer waard wordt omdat de energieprestatie toeneemt en de kwaliteit van de bouwconstructie sterk is verbeterd. De woning gaat er ook beter uitzien.

 

Aandachtspunten bij buitenisolatie gevel

 • Als de voorgevel van de woning geïsoleerd wordt en het uitzicht gaat veranderen, dan heb je hiervoor een vergunning nodig. Bij zij- en achtergevels is een vergunning niet altijd nodig.
 • Indien er een spouw aanwezig is, dan zal deze in de meeste gevallen gevuld moeten worden om koude luchtstromingen in de spouw te voorkomen. Met welk materiaal dit best gedaan kan worden, hangt af van de spouw en de mate van dampdiffusieweerstand van de nieuwe gevelafwerking. Bij afwerking met een dampdicht pleistermateriaal kan men ervoor kiezen om de spouw open te laten om vochtproblemen te voorkomen. Bij een minerale crepi (dampopen) wordt de spouw meestal wel opgevuld. Op deze pagina lees je meer over het isoleren van spouwmuren via de gevel.

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten