Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolerende gevelbekleding: 6 vragen & antwoorden

Spreken we over isolerende gevelbekleding? Dan hebben we het voornamelijk over gevelisolatie afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Waarom zou je kiezen voor buitengevelisolatie met een nieuwe gevelafwerking? Wat zijn de mogelijkheden? En hoeveel kost het? We bespreken het hier!

 

6 vragen over isolerende gevelbekleding…

VRAAG 1: waarom kiezen voor isolerende gevelbekleding?
VRAAG 2: welke gevelisolatie achter gevelbekleding?
VRAAG 3: welke gevelbekleding met isolatie?
VRAAG 4: hoeveel kost isolatie met gevelbekleding?
VRAAG 5: waarop letten bij het isoleren en opnieuw bekleden van mijn gevel?
VRAAG 6: welke gevelbekleding en isolatie kies ik nu het best?

Meer weten over isolerende gevelbekleding? Neem alvast contact op met een ervaren gevelspecialist. Die vertelt je graag meer over de verschillende voordelen en beantwoordt al je vragen. Vind hier het aanvraagformulier.

 

VRAAG 1: waarom kiezen voor isolerende gevelbekleding?

Waarom kiezen voor een nieuwe gevelbekleding met buitenmuurisolatie? We overlopen de belangrijkste beweegredenen voor deze beslissing:

 • Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is: bepaalde woningen hebben geen spouw. Dat is het geval bij woningen die dateren van vòòr 1920. In andere gevallen is de spouw niet geschikt om te isoleren (te dun, te zwaar vervuild, …).
 • Als je zeker wil zijn van de meest doeltreffende muurisolatie: tegenwoordig zijn er strenge isolatienormen voor elke woning. Daarom is het slim om niet alleen voor een nieuwe gevelafwerking te kiezen, maar ook meteen je gevel te isoleren. Goed voor je wooncomfort én je energiefactuur!
 • Als je gevelafwerking aan een renovatie toe is: is je huidige gevelafwerking grondig verouderd? Merk je scheuren of barsten op in je buitenmuur met doorslaand vocht tot gevolg? Groeit er mos op je gevel of is er sprake van hardnekkige groene aanslag? Dan is het hoog tijd om deze problemen aan te pakken.
 • Als je een nieuwe uitstraling voor je woning wil: ben je recent verhuisd en ben je geen fan van de huidige look van je woning? Of wil je na al die jaren je woning een complete make-over geven? Dan bekom je met isolerende gevelbekleding zowel een betere energiescore als een gloednieuwe uitstraling voor je gevel!

 


VRAAG 2: welke gevelisolatie achter gevelbekleding?

Gevelplaten met isolatie

Wil je je gevel isoleren en afwerken? Dan is isoleren op de buitenmuur de meest geschikte oplossing. Vooral harde isolatieplaten in PUR, PIR of XPS zijn hiervoor geschikt. Doorgaans beschikken de platen over een tand- en groefsysteem. Daardoor kan je ze naadloos op je gevel laten aansluiten. Hoe minder kieren, hoe kleiner de kans op koudebruggen.

Prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

BELANGRIJK: vanaf 10 cm gevelisolatie op je muren met een minimale Lambdawaarde van 0,032 heb je recht op de Mijn VerbouwPremie voor isolatie. Lees er hier meer over.

 

Zijn er nog mogelijkheden om mijn gevel te isoleren?

Zeker, je kan ook nog kiezen voor…

 • spouwmuurisolatie: op zoek naar een goedkope manier om je muren grondig na te isoleren? Dan is spouwmuurisolatie een goede optie. Via gaten in de muur brengt je specialist het isolatiemateriaal aan in de spouw. Zo heb je geen nieuwe gevelafwerking nodig. Ideaal als je gevel nog in een goede staat is.
 • binnenmuur isolatie: heb je geen spouwmuur? En is het geen optie om je gevel langs buiten te isoleren? Dan kan je met voorzetwanden of cellenbeton blokken je binnenmuren isoleren. Let wel, in de winter is het misschien sneller warm, maar je verliest wel wat woonruimte.

LET OP: soms is één van deze alternatieven een betere keuze voor jouw woning. Win dus eerst professioneel advies in! Wij helpen je daar graag bij. Neem contact op met een isolatiespecialist via onze gratis offertedienst.

 


VRAAG 3: welke gevelbekleding met isolatie?

Houten gevelbekleding op isolatie

Welke gevelafwerking is nu het meest geschikt in combinatie met isolatieplaten? We bespreken 2 populaire opties:

 

OPTIE 1: bepleistering

Op zoek naar een betaalbare manier om je gevel isolatie af te werken? Dan is een gevelbepleistering een prima keuze. Vooral crepi is uiterst geschikt om bovenop de isolatieplaten aan te brengen. Het is niet alleen een betaalbare methode, maar het is ook vochtwerend en verkrijgbaar in verschillende kleuren en met diverse korrelgroottes.

TIP: laat een donkergekleurde crepi links liggen in combinatie met gevelisolatie. Die absorberen sterk de warmte, waardoor de crepi onder spanning komt te staan. Wens je hierover meer informatie? Dan kan je terecht bij een gevelwerker in de buurt.

 

OPTIE 2: gevelpanelen

Wil je graag een andere uitstraling van je woning? Kies dan voor gevelpanelen. Ze zijn verkrijgbaar in talloze verschillende materialen en uitvoeringen. Een greep uit het aanbod:

 • Materialen: hou je van de karakteristieke, landelijke uitstraling van hout of houtcomposiet? Of is de strakke en industriële look van metaal meer jouw ding?
 • Uitvoering: vervolgens heb je ook nog de keuze uit diverse uitvoeringen, vormen en formaten van de isolerende gevelbekleding. Zo zag je ongetwijfeld al houten gevelbekleding als planchetten of rabatdelen.

 

Laat je gevel afwerken door een gevelexpert!

Wat is er mogelijk in jouw situatie en wat niet? Schakel voor de aanvang van het renovatieproject de hulp in van een gevelspecialist. Hij verzorgt niet alleen jouw gevelisolatie, maar verzekert je ook van een nette, correcte en kwalitatieve afwerking van je buitenmuren. Tijdens het plaatsbezoek bespreken jullie alle mogelijkheden, valkuilen en kunnen jullie eerdere realisaties bekijken. Zo ben je zeker van een gevelrenovatie op maat.

Gevelspecialist nodig? Kom gratis in contact met diverse experts actief in je regio en ontvang advies en offertes op maat. Interesse? Start hier je aanvraag.

 


VRAAG 4: hoeveel kost isolatie met gevelbekleding?

Wat bepaalt nu de kostprijs van je gevelbekleding met isolatie langs de buitenkant van je woning? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het type isolatie, de omvang van de werken, de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal en het type gevelafwerking. Een overzicht van de geschatte kostprijs:

CategorieType gevelbekledingPrijs (excl. btw, incl. isolatie & plaatsing)
BepleisteringCrepi€ 100 à 140 per m²
GevelbekledingHout€ 120 à 250 per m²
Steenstrips€ 200 à 250 per m²
Metaal € 100 à 180 per m²
Kunststof€ 190 à 250 per m²
Houtcomposiet€ 150 à 185 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je graag weten hoeveel jij zal betalen voor je isolerende gevelbekleding? Neem dan contact op met een gevelwerker. Hij adviseert je graag over de mogelijkheden. Zo krijg jij snel een realistisch beeld van de kostprijs voor jouw project. Interesse? Start hier je contactaanvraag.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen!

Een gevelrenovatie is niet goedkoop. Maar grondig isoleren is een verduurzamingsmaatregel die de overheid graag stimuleert. Daarom kan je voor deze werken in de meeste situaties een mooie premie ontvangen. De belangrijkste vereiste is dat je samenwerkt met een vakspecialist. Die helpt je bovendien graag verder met je premieaanvraag! Lees het artikel om meer te ontdekken over premies en subsidies.

 

isolerende gevelbekleding

 


VRAAG 5: waarop letten bij het plaatsen van een isolerende gevel?

Staat een grondige gevelrenovatie al langer op je verlanglijstje? Dan zetten we voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rij waarop je moet letten bij het isoleren en opnieuw bekleden van je gevel:

 • Huidige staat van de gevel: is je gevel nog in een goede staat? Of helemaal niet? In dit geval spreken we o.a. over ernstige verontreiniging, schade en vochtproblemen. Voordat je isolatie kan plaatsen, is een professionele gevelreiniging of lokale herstelling misschien vereist.
 • Technische mogelijkheden woning: woon je in een beschermd monument? Heb je geen spouwmuur? Of is deze ongeschikt voor isolatie? Dan pas je je isolatiemethode hierop aan. Het kan voorvallen dat gevelisolatie onmogelijk is. Dan moet je spouwmuur- of binnenmuurisolatie overwegen.
 • Gewenste eindresultaat: daarnaast speelt ook het esthetische element een rol. Welke uitstraling wens je? Hou je van een authentieke look? Dan neig je sneller naar een afwerking in hout of houtcomposiet. Of mag het wel wat origineler? Met metaal bekom je sneller dit eindresultaat.
 • Vergunning nodig of niet: soms is een vergunning vereist voor je gevelrenovatie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je het uitzicht van je woning radicaal aanpakt. Bij de zij- of achtergevel is dat doorgaans niet zo’n probleem. Ga zeker langs bij je gemeente om problemen te vermijden.
 • Buitenschrijnwerk: het buitenschrijnwerk moet exact op je nieuwe gevelbekleding aansluiten. Dat geldt zowel voor je ramen en deuren, als voor de dakrand en andere in- of uitspringende bouwdelen. Daardoor verkleint het risico op koudebruggen en condensvorming tussen de verschillende lagen.

TIP: een gevelrenovatie brengt heel wat verborgen werk met zich mee: van een grondige, voorbereidende inspectie van je gevel tot een correcte bescherming van je buitenschrijnwerk en beglazing tijdens het afwerken ervan. Daarom raden we aan om zeker samen te werken met een vakspecialist. Die is op de hoogte van alle valkuilen en aandachtspunten. Meer weten? Ontmoet hier je gevelspecialist!

 


VRAAG 6: welke gevelbekleding en isolatie kies ik nu het best?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord, want elke situatie is anders. Wil je een goed onderbouwde beslissing maken? Plaats dan de onderstaande factoren centraal in je overwegingen:

 • Technische factoren: allereerst hangt je keuze sterk af van de technische mogelijkheden van je woning. Heb je wel of geen spouw? Mag je zomaar het uitzicht van je gevel wijzigen? Is je gevelconstructie gevaarlijk aangetast of je buitenschrijnwerk aan vervanging toe? Al deze vragen bepalen de eerstvolgende stappen in je renovatieproject.
 • Financiële factoren: vervolgens is ook je budget belangrijk. Zoek je een budgetvriendelijke gevelafwerking? Dan is crepi misschien een logische keuze. Vergeet daarbij ook niet dat er nog bijkomende werken kunnen zijn die het prijskaartje van je gevelrenovatie aandikken. Denk maar aan vochtbestrijding, een gevelreiniging of -herstelling, het huren van een stelling, …
 • Individuele factoren: ten slotte zijn ook je persoonlijke voorkeuren belangrijk in je beslissing. Wat vind je esthetisch mooi? Is dat een strakke, stoere look met metalen panelen? Hou je van het uitzicht van een authentieke sierpleister? De keuze is aan jou…

 

BELANGRIJK: de expertise van een specialist helpt je op weg…

Een expert weet precies hoe hij je moet verder helpen. Interesse om houten gevelbekleding op isolatie te plaatsen? Of wil je graag professioneel advies en begeleiding bij je complete gevelrenovatie? Dan zit je hier goed!

TIP: we brengen je gratis in contact met diverse experts actief in je regio. Zo vind je gegarandeerd de oplossing die bij jou past. Start je aanvraag hier!