Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelisolatie aan de buitenkant

Wil je zeker zijn van de meest optimale muurisolatie voor jouw woning? Dan laat je best gevelisolatie aan de buitenkant aanbrengen. Die methode is duurder dan je spouwmuur isoleren, maar het rendement ligt hoger én je steekt je woning in een nieuw, duurzaam jasje. Benieuwd naar de kostprijs voor zo’n project, de voor- en nadelen, de werkwijze, …? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Plaatsing gevelisolatie buitenkant
Gevelisolatie buitenkant: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant?

Naast gevelisolatie aan de buitenkant van je woning kan je ook je spouwmuur of zelfs je binnenmuren isoleren. In welke gevallen is het dan het meest aangewezen om voor die buitengevelisolatie te gaan? We zetten die situaties kort op een rij:

 • Je hebt geen spouwmuur: als er geen ruimte is tussen je binnen- en buitenmuur kan je die natuurlijk niet laten isoleren. Dat is bv. het geval als je woning gebouwd is voor 1920.
 • Je spouw is niet geschikt voor isolatie: heb je wel een spouw? Dan moet die ook geschikt om te laten isoleren. Zitten er te veel cementresten en ander puin in? Of is je spouw smaller dan 4 cm? Dan is spouwmuurisolatie niet aangeraden en ga je beter voor gevel isolatie aan de buitenzijde.
 • Je gevel is in een slechte staat: brokkelt je voegwerk af? Zitten er scheurtjes of barsten in je gevelstenen of zijn ze poreus? In plaats van je gevel plaatselijk te herstellen, kan je ook kiezen voor een volledige gevelrenovatie. Om 2 vliegen in 1 klap te slaan, kan je dan ook eerst je buitenmuur isoleren aan de buitenkant.
 • Je wil je woning energieneutraal maken: wil je zo weinig mogelijk energie verbruiken en je woning klaarmaken voor de toekomst? Dan is je gevel isoleren aan de buitenkant doeltreffender dan via de spouwmuur. Langs buiten kan je een dikkere isolatielaag laten plaatsen, waardoor de isolatiewaarde natuurlijk hoger ligt.

Is gevelisolatie aan de buitenkant voor jou interessant? Je laat je best grondig adviseren door een erkende isolatiespecialist in je buurt. Die geeft je graag meer uitleg over alle mogelijkheden, aandachtspunten, … Ontvang gratis advies op maat van meerdere professionals!

gevelisolatie buitenkant

 

Voor- en nadelen van gevelisolatie aan de buitenkant

Je gevel isoleren aan de buitenzijde is natuurlijk een groot project. Toch loont die isolatiemethode sterk op verschillende vlakken. Om welke voordelen gaat het vooral? En welke minpunten staan er tegenover? Een kort overzicht:

 

 • Grootste besparing op energiekosten: met gevelisolatie aan de buitenkant ben je zeker van een dikke, isolerende jas rond je woning. De isolatielaag is ook dikker in vergelijking met het isoleren van je spouwmuur. Daardoor bespaar je nog meer op je energiekosten en verdien je je investering op termijn ook sneller terug.
 • Nieuwe uitstraling van je woning: je buitenmuur isoleren aan de buitenkant gaat altijd gepaard met een nieuwe gevelafwerking. Zo zorg je voor een compleet nieuwe uitstraling van je woning. Bovendien kan je kiezen uit meerdere duurzame gevelbekledingen: crepi, steenstrips, hout, gevelplaten, …
 • Hoger wooncomfort: met gevelisolatie aan de buitenkant dalen niet alleen je energiekosten. Je wooncomfort neemt ook flink toe. De binnentemperatuur blijft veel constanter, je hebt geen last meer van tocht in huis, je hoort veel minder omgevingsgeluiden, …
 • Bescherming tegen weersinvloeden: met een nieuwe gevelbekleding is je woning weer optimaal beschermd tegen regen, vorst, vuil, … Zo kan het ultieme visitekaartje van je huis er weer voor vele jaren tegen. Eventuele vochtproblemen behoren namelijk helemaal tot het verleden.
 • Geen ruimteverlies: laat je je binnenmuren isoleren? Dan verlies je onvermijdelijk ook ruimte aan de binnenkant van je woning. Daarbovenop moet je ook je kamers leegmaken, eventuele radiatoren verplaatsen, vensterbanken aanpassen, … Dat is allemaal niet nodig als je kiest voor gevelisolatie aan de buitenkant.

 

 • Duurder dan spouwmuurisolatie: je spouwmuur isoleren gaat snel en vergt ook minder isolatiemateriaal. Bovendien blijft je huidige gevel onaangeroerd. Logisch dus dat het kostenplaatje van je gevel isoleren aan de buitenkant hoger ligt.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: de buitenkant van je gevel isoleren vergt de nodige voorbereiding en ook een secure afwerking. In tegenstelling tot spouwmuurisolatie zullen de werken dus niet op 1 dag afgerond zijn. Dat zorgt voor hogere arbeidskosten bij zo’n project.

 

Plaatsing gevelisolatie buitenkant

De buitenkant van je gevel isoleren is geen vanzelfsprekende klus. Wil je mogelijke luchtlekken, problemen met je buitenschrijnwerk, … vermijden? Dan is het sterk aangeraden om een beroep te doen op de ervaring en vakkennis van een professionele aannemer. Die gaat als volgt te werk:

 

 1. Eventuele bestaande spouw isoleren

  Is er nog een luchtspouw tussen je huidige binnen- en buitenmuur. Dan zal je vakspecialist bekijken of hij die eerst kan opvullen met isolatiemateriaal. Zo kan je een koude luchtstroming tussen beide muren voorkomen.

 2. Kunststof isolatieplaten plaatsen

  Bij gevelisolatie aan de buitenkant kiest een isolatiespecialist doorgaans voor harde kunststof isolatieplaten (XPS, PUR, PIR, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen ook een hoge isolatiewaarde. Zo kan je zelfs met een beperkte dikte uitstekend thermisch isoleren. Om de isolatieplaten vast te maken, gebruikt een vakspecialist een speciale lijmmortel en ook gevelisolatiepluggen.

 3. Wapeningsnet of draagstructuur plaatsen

  Is de naadloze isolatielaag tegen je oude buitenmuur volledig aangebracht? Dan hangt de volgende stap af van de gekozen gevelafwerking. Bij crepi zal een expert eerst een wapeningsnet en hoekprofielen aanbrengen. Daarna kan hij starten met pleisteren. Bij een houten gevelbekleding of gevelplaten plaatst hij eerst een draagstructuur tegen de isolatie. Zo ontstaat er een ventilerende luchtspouw tussen de isolatielaag en de gevelbekleding en blijven alle materialen droog en stabiel.

 4. Nieuwe gevelafwerking aanbrengen

  Ten slotte is het tijd om de nieuwe gevelafwerking zelf aan te brengen. De werkwijze hangt natuurlijk volledig af van de bekleding die jij wil laten plaatsen. Crepi biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook steenstrips of hout zijn ideale afwerkingen voor gevelisolatie aan de buitenkant.

Zeker zijn van een secure uitvoering van de werken? Dan werk je best samen met een aannemer die gespecialiseerd is in buitengevelisolatie. Zo’n vakspecialist vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

Gevelisolatie buitenkant: kosten

Hoeveel je ongeveer zal betalen voor gevelisolatie aan de buitenkant? Dat hangt grotendeels af van de gevelafwerking die je kiest. Ga in ieder geval uit van € 80 – 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Daarbovenop spelen uiteraard ook de oppervlakte van je gevel, de noodzakelijke voorbereidingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. In de onderstaande tabel vind je alvast enkele richtprijzen:

Gevelisolatie + type afwerkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Gevelisolatie met crepi€ 100 à 130
Gevelisolatie met steenstrips€ 200 à 250
Gevelisolatie met hout€ 100 à 200
Gevelisolatie met panelen€ 80 à 150

Een totaalprijs voor jouw isolatieproject? Dat kan perfect. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier invullen en daarna nemen 2 à 3 experts contact met je op. Zo kan je gericht hun prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

gevel isolatie buitenzijde

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je je gevel isoleren langs de buitenzijde? Dan zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die je best samen met je vakspecialist bespreekt. We lichten er kort enkele toe:

 • Juiste gevelafwerking: je denkt best op voorhand grondig na over hoe je je gevelisolatie aan de buitenkant laat afwerken. Wat is je budget voor dit project? Wil je een zo onderhoudsvriendelijk mogelijke gevelafwerking of niet? Welke kleuren, stijl en structuur voor je buitenmuur heb je voor ogen? Je overloopt het best allemaal met je gekozen gevelspecialist.
 • Bestaande vochtproblemen: bepaalde problemen als doorslaand vocht door een poreuze buitenmuur kan je oplossen met een gevelrenovatie. Maar zit je met vochtproblemen als opstijgend vocht of een lekkende dakgoot? Dan moet je die zeker eerst laten oplossen voor je de gevelisolatie aan de buitenkant laat plaatsen. Anders kunnen die problemen enkel toenemen. Laat je gevel dus zeker eerst grondig inspecteren door een vakspecialist.
 • Aansluiting met ramen, dakrand, …: zijn je ramen aan vervanging toe? Dan is zo’n project het uitgelezen moment om nieuw buitenschrijnwerk te laten plaatsen. Als je ramen nog in goede staat zijn, kunnen ze echter ook blijven zitten. Alleen moet een vakspecialist goed opletten dat de gevelisolatie mooi aansluit op je ramen, maar ook op je dakrand en andere in- of uitspringende bouwdelen. Daarvoor kan die werken met speciale dunnere strips.
 • Vergunning nodig of niet: verandert het uitzicht van je voorgevel door de werken? Dan heb je doorgaans een vergunning nodig van je gemeente. Als het om de zij- of achtergevel gaat, is dat niet het geval (tenzij je stabiliteitswerken laat uitvoeren). Doe dus zeker op voorhand navraag bij je gemeente. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Mogelijke alternatieven

Is gevelisolatie aan de buitenkant voor jouw woning niet de meest aangewezen isolatiemethode? Dan zijn er nog 2 andere opties om je muren te isoleren: via de spouwmuur of aan de binnenkant. We overlopen kort beide isolatiemethodes.

 

ALTERNATIEF 1: spouwmuur isoleren

Deze isolatiemethode hoeft zelfs geen alternatief te zijn. Je kan ook én je spouwmuur én je buitenmuur isoleren aan de buitenkant. Zo heb je aan de buitenkant van je woning een minder dikke isolatielaag nodig en zijn de aanpassingen aan ramen, dankranden, … eenvoudiger. Daarnaast kan spouwmuurisolatie natuurlijk ook gewoon een praktisch, snel en eenvoudig alternatief zijn voor gevelisolatie aan de buitenkant. Sowieso gaan de werken veel vlotter en geniet je al na 1 dag van goed geïsoleerde muren.

Een goede keuze als… je spouw geschikt is, je gevel nog in een goede staat is, je budget beperkter is, …

 

ALTERNATIEF 2: binnenmuur isoleren

Je binnenmuur isoleren kan met een voorzetwand die je opvult met bv. minerale wol. Zo geniet je naast een goede thermische isolatie ook van een optimale geluidsisolatie. Een andere optie zijn gipsplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag. Een vakspecialist kan die doorgaans op bijna elk ondergrond verlijmen. Let op: je binnenmuren isoleren is wel de minst vanzelfsprekende optie. Niet alleen verlies je ruimte binnen, het gaat ook om erg ingrijpende werkzaamheden.

Een goede keuze als… je spouw niet geschikt is, je buitenmuur isoleren geen optie is (door aanpalende gebouwen, een beschermde gevel), …

 

Hoe laat ik het best mijn gevel isoleren?

De beste methode voor jouw muurisolatie hangt in eerste instantie af van je situatie en je budget. Is je spouw bv. geschikt voor isolatie? Dan is dat duidelijk de meest budgetvriendelijke en praktische optie. Is je gevel dan weer aan een renovatie toe na vele jaren? Dan kies je beter voor gevelisolatie aan de buitenkant.

TIP: laat je eerst adviseren door een isolatiespecialist. Op basis van je situatie geeft die je graag gericht advies over de meest aangewezen isolatiemethode, materialen, … Je kan gratis en vrijblijvend zulke vakspecialisten contacteren via onze offerteservice!

 

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten