Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVC gevelbekleding

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke gevelbekleding met veel mogelijkheden, is een PVC gevelbekleding een goede keuze. PVC is een van de meest voorkomende soorten kunststof materialen voor je gevel. Maar wat zijn nu de voordelen van PVC gevelbekleding? Welke mogelijke uitvoeringen zijn er? Wat kost het? Hoe wordt het geplaatst? En wat met het onderhoud? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen PVC gevelbekleding
Uitvoeringen PVC gevel
PVC gevelbekleding prijs
Plaatsing PVC gevelbekleding
Alternatieven voor PVC gevelbekleding
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is PVC gevelbekleding?

PVC staat voor polyvinylchloride en is een soort kunststof die voornamelijk uit minerale grondstoffen bestaat. Die grondstoffen zijn afkomstig van aardolie en zout. PVC is een thermoplastische kunststof wat betekent dat het bij verhitting zacht wordt. Het materiaal kent heel wat toepassingen en kan door toevoeging van additieven veranderen van kleur en flexibiliteit. Door de vele mogelijkheden en voordelen van PVC is het een van de meest gebruikte soorten kunststof.

PVC gevelbekleding laten plaatsen? Schakel dan zeker een gevelspecialist in. Deze weet hoe hij de gevelbekleding correct en vlot kan plaatsen zodat jij kan genieten van een duurzame en mooie gevel. Vind een gevelspecialist in de buurt.

pvc gevelbekleding plaatsen

 

Voordelen PVC gevelbekleding

Een gevelbekleding in PVC heeft tal van interessante voordelen. We sommen er hieronder enkele op:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: PVC is een vrij goedkoop materiaal van goede kwaliteit. Daarom is het een interessante keuze wanneer je budget beperkt is.
 • Makkelijk te bewerken: PVC is een licht materiaal dat erg gemakkelijk en goedkoop te bewerken is en veel mogelijke toepassingen kent.
 • Veel mogelijkheden: deze gevelbekleding is beschikbaar in talloze verschillende kleuren en meerdere afwerkingen. Zo kan je ze makkelijk in dezelfde kleuren als je ramen en deuren verkrijgen, waardoor je huis een uniforme uitstraling krijgt.
 • Goed bestand tegen weersomstandigheden: PVC is sterk en slijtvast. Het is daardoor ook goed bestand tegen vocht, zonlicht, sneeuw… en zal niet rotten, verkleuren of van vorm veranderen.
 • Onderhoudsarm: met een PVC gevelbekleding heb je heel weinig onderhoudskosten. Het materiaal is grotendeels onderhoudsvrij. Af en toe reinigen met een waterstraal volstaat.
 • Recycleerbaar: PVC is ook een milieuvriendelijk materiaal aangezien het meerdere keren kan gerecycleerd en herbruikt worden.
 • Laag brandrisico: de chlooratomen in PVC hebben een brandvertragende werking waardoor de gevelbekleding zelfdovend is en niet snel zal branden.

 

Uitvoeringen PVC gevel

Een PVC gevelbekleding is dus beschikbaar in heel wat mogelijke uitvoeringen. We zetten hieronder enkele keuzes op een rij die je kan maken voor je gevel:

 

1. Vorm

Een gevelbekleding in PVC komt voor in verschillende vormen. Deze kan je ook nog eens verticaal of horizontaal plaatsen, waardoor je een volledig andere look creëert. De meest voorkomende vormen zijn sidings, schroten, gevelplaten en rabatdelen:

 • PVC sidings: sidings zijn smalle gevelstroken die erg vaak voorkomen. Er bestaan 2 manieren om deze te plaatsen: geschrankt (met schaduwlijnen) of met een kliksysteem (effen en strak geheel). PVC sidings zijn verder erg goed te combineren met gevelisolatie.
 • PVC schroten: met PVC schroten voor buiten bedoelen we verschillende soorten smalle, holle planken. Schroten zijn verkrijgbaar in tal van vormen, afmetingen, modellen en kleuren. Vooral de nieuwste schroten zijn erg sterk en van hoge kwaliteit.
 • PVC gevelpanelen of platen: bij dit type gevelbekleding worden PVC latten, platen of panelen aan de gevel bevestigd. PVC panelen voor buiten zijn erg dun en licht van gewicht. Daardoor zijn ze ook geschikt als afwerking na de plaatsing van gevelisolatie.
 • PVC rabatdelen: dit zijn panelen of planken uit PVC die aan de onderkant een groef hebben en aan de bovenkant een geschulpte rand. Ze zijn daardoor eenvoudig in elkaar te schuiven en vormen een naadloze gevelbekleding.

 

2. Kleur

Bij de productie van PVC panelen, sidings, schroten… kunnen er additieven toegevoegd worden, waardoor het materiaal in heel wat mogelijke kleuren kan voorkomen. Dat heeft als voordeel dat je het materiaal niet nog eens moet schilderen en dat je volledig zelf de kleur kan kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en je woning. Zo kan je bijvoorbeeld een gevelbekleding kiezen in de kleur van je raam- en deurprofielen, waardoor je één mooi geheel krijgt.

 

3. Design & look

Naast verschillende vormen en kleuren kan je PVC gevelbekleding ook verschillende afwerkingen en looks hebben. Zo kan je op je panelen bijvoorbeeld een structuurfolie laten plaatsen waardoor je houtimitaties of steenmotieven verkrijgt. Een gevelbekleding in PVC met houtlook is bijvoorbeeld een veelvoorkomende keuze. Je kan dan nog zelf de houtsoort kiezen die je wilt imiteren en het materiaal voelt zelfs aan als echt hout. Je geniet dan van de uitstraling van een houten gevel, maar met de voordelen van PVC. Verder kan je ook kiezen voor een PVC gevel met een steenmotief zoals marmer, baksteen, kiezels…

 

Ontvang advies op maat van een gevelspecialist!

Ben je niet zeker welke uitvoering nu het beste past bij jouw woning? Of vraag je je af wat mogelijk is binnen jouw budget? Een gevelspecialist kan je verder informeren over alle mogelijkheden en geeft je advies rekening houdende met jouw wensen, voorkeuren en budget. Zo ben jij zeker van een duurzame en mooie gevel in de stijl van jouw woning. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

PVC gevelbekleding prijs

De prijs voor een gevelbekleding in PVC bedraagt € 75 à € 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zullen wel afhangen van de gekozen uitvoering, de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, de eventuele plaatsing van gevelisolatie… Voor een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 80 m² mag je rekenen op een prijs tussen € 6.000 en 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: de prijs voor de plaatsing van je PVC gevelbekleding kan ook verschillen per gevelwerker. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere specialisten. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

gevelbekleding pvc

 

PVC gevelbekleding plaatsen

Een gevelbekleding in PVC is ideaal voor een gevelrenovatie. De gevelbekleding wordt geplaatst op een houten structuur die bovenop de bestaande gevelafwerking komt. PVC gevelplaten kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Als eerste stap monteert de aannemer dus de houten latten op de bestaande gevelbekleding. Nadien volgt de eigenlijke plaatsing van de PVC planchetten voor buiten.

Omdat PVC gevellatten dun zijn, verlies je ook minder ruimte als je wil isoleren aan de buitenkant van je gevel. PVC is daardoor ideaal te combineren met gevelisolatie. Daarbij plaatst een vakman eerst kunststof isolatieplaten tegen je buitenmuur. Daarop komt de houten structuur met daarboven de PVC gevelplaten.

 

Laat je PVC gevelbekleding plaatsen door een gevelspecialist!

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je PVC muurbekleding buiten? Dan schakel je best een gevelwerker in. Gevelbekleding plaatsen vereist namelijk de nodige technische kennis en fouten zijn daarbij snel gemaakt. Een gevelspecialist weet waarmee deze rekening moet houden en zorgt voor een vlotte plaatsing. Bovendien geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je een gevelspecialist inschakelt.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere gevelwerkers in jouw buurt. Zo kan je gericht adviezen, prijzen, voorgestelde plaatsingsmethode’s… vergelijken. Vind een gevelspecialist in jouw buurt.

 

 

Onderhoud PVC gevelbekleding

Een gevel in PVC heeft weinig onderhoud nodig. Dat komt omdat het materiaal rotvrij en slijtvast is, goed bestand is tegen oxidaties en behandeld werd tegen verandering van vorm of kleur. Daardoor volstaat het om je PVC gevel af en toe eens schoon te maken met een waterstraal. Je kan PVC profielen eventueel ook reinigen met een spons en water. Vermijd daarbij wel het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of schurende voorwerpen. Reinig de PVC gevelbekleding ook nooit wanneer deze droog is.

Alternatieven voor PVC gevelbekleding

Naast PVC zijn er ook nog andere soorten kunststof gevelbekledingen waaruit je kan kiezen. We zetten enkele van de meest voorkomende alternatieven op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: keralit gevelbekleding

Keralit is een materiaal dat gemaakt wordt van gerecycleerde kunststoffen en glasvezel. Daardoor is het een sterk en slijtvast materiaal voor je gevelbekleding. Keralit ziet er gelijkaardig aan een houten gevelbekleding uit, maar is kleurvaster en onderhoudsvriendelijker.

 

ALTERNATIEF 2: HPL gevelbekleding

HPL staat voor High Pressure Laminate. De naam verwijst naar de productiemethode van HPL waarbij verschillende lagen houtvezel en papier onder hoge druk samengeperst worden. Het resultaat is een harde gevelplaat. Ook een HPL gevel is net zoals PVC weersbestendig en verkrijgbaar in tal van kleuren.

 

ALTERNATIEF 3: polyester gevelbekleding

Een andere mogelijke kunststof gevelbekleding is een bekleding uit polyester. Ook dit materiaal bevat glasvezel waardoor het erg sterk is. Daarnaast kan een polyester gevel ook goed tegen vocht en heeft deze een lange levensduur. Het is doorgaans ook nog iets goedkoper dan een PVC gevelbekleding.

 

ALTERNATIEF 4: vezelcement gevelbekleding

Vezelcement bestaat uit o.a. cement en kunststof vezels. Daardoor is het een erg sterk, maar toch flexibel materiaal. Vezelcement wordt vaak gebruikt met een cederhoutstructuur, waardoor je geniet van een warme hout uitstraling, maar geen last hebt van kleurverandering of verrotting. Bovendien zijn vezelcement platen of panelen makkelijk te plaatsen en vereisen ze weinig onderhoud.

 

Welke kunststof gevelbekleding kies je best?

Welke gevelbekleding nu het meest geschikt is voor jou, hangt af van je eigen situatie en voorkeuren. Een specialist kan je daarbij advies geven over de mogelijkheden en welke gevelbekleding voor jouw woning aangeraden is. Daarbij houdt deze steeds rekening met je eigen wensen en budget.

TIP: via onze offerteservice kom je in contact met gevelspecialisten in jouw buurt die je kunnen adviseren en je gevelbekleding correct kunnen plaatsen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers