Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hardhout gevelbekleding

Hardhout is een andere term voor loofhout. De meeste soorten hardhout kennen vaak een exotische oorsprong, zoals Zuid-Amerika, Midden-Afrika of Azië. Welke verschillende eigenschappen maken van hardhout de ideale gevelbekleding? Ben je benieuwd naar de diverse soorten en keuzemogelijkheden? En hoeveel het kost? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke soorten hardhout zijn er?
Hoe je hardhout wandbekleding kiezen?
Zijn er alternatieven voor hardhout gevelbekleding?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een gevelbekleding in hardhout?

Er zijn diverse soorten gevelbekledingen beschikbaar. Toch blijft hout een erg populair materiaal. We overlopen kort de grootste voordelen van een hardhout gevelbekleding:

 • Uiteenlopende keuzemogelijkheden: kies je voor een hardhouten gevelbekleding? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten hardhout en tal van uitvoeringen. In dit artikel bespreken we uitvoerig de verschillende opties met voorbeelden.
 • Sterk & lange levensduur: door de dichte structuur is hardhout erg sterk en heeft het een lange levensduur die tot wel 30 jaar kan oplopen. De levensduur hangt nauw samen met de duurzaamheidsklasse van het hout.
 • Verschillende duurzaamheidsklassen: elk type hout beschikt over een bepaalde, natuurlijke duurzaamheidsklasse (van I t.e.m. V). Hout kan je ook bewerken om de duurzaamheidsklasse te verbeteren. Hardhout heeft doorgaans de duurzaamheidsklasse I t.e.m. III.
 • Isolerend: hout beschikt over goede isolerende kwaliteiten. Het fungeert als natuurlijke buffer voor temperatuursverschillen. Zeker in combinatie met kwalitatieve gevelisolatie heb je meteen een realisatie die voldoet aan de strengste normen.
 • Weinig onderhoud: hardhout vergt nagenoeg geen onderhoud. Onder invloed van de weersomstandigheden en uv-stralen vergrijst elke soort hardhout op z’n eigen manier. Is dit niet echt je ding? Breng dan een uv-werende beschermlaag aan.
 • Natuurlijke look: hou je van de natuurlijke authenticiteit van hout? Dan is een hardhouten gevelbekleding gegarandeerd iets voor jou. In combinatie met een ander materiaal oogt je woning meteen erg hedendaags.

Interesse in een hardhout gevel? Dan raden we aan om advies in te winnen bij een gevelspecialist. Die beschikt niet alleen over de noodzakelijke expertise, maar inspireert je ook voor je eigen realisatie. Ontmoet hier een expert actief in je regio.

 

Welke soorten hardhout zijn er?

azobe gevelbekleding

Welke soorten hout behoren nu tot de categorie ‘hardhout’? Wellicht doen de namen fraké, bilinga hout, cumaru,… niet meteen een belletje rinkelen. Daarom geven we kort een overzicht van de meest bekende soorten hardhout en hun eigenschappen:

 

1. Padouk

Ongetwijfeld heb jij al padoek gezien: dit tropisch hardhout onderscheidt zich door z’n karakteristieke rode kleur. De herkomst van padoek is Midden- en West-Afrika. Omdat het een solitaire boom is, is dit type hardhout vrij duur. Padoek vergrijst op een unieke manier en wordt na een tijdje zilvergrijs of zwart-bruin met goed zichtbare nerfstructuren. Daarnaast behoort padoek tot duurzaamheidsklasse I, waardoor het erg lang meegaat.

 

2. Afrormosia

Afrormosia, ook wel assamela genoemd, is afkomstig uit Afrika. Met z’n mooie goudbruine kleur, fijne structuur en rechte nerven heeft deze soort een iets rustiekere uitstraling dan het vlammende hout van padoek. Dit type hout is goed bestand tegen inwerking door zuren en andere chemische stoffen. Wist je dat afrormosia de perfecte vervanger is voor teak? Ze vertonen grote gelijkenissen qua nerf, kleur en textuur, maar afrormosia is niet zo olieachtig.

 

3. Afzelia

Afzelia (doussié) is een Afrikaanse hardhoutsoort die je vaak als geveltoepassing ziet. Dat is te danken aan z’n ijzersterke kwaliteiten: het hout zet nagenoeg niet uit, valt onder duurzaamheidsklasse I en gaat tot wel 25 jaar lang mee. Vooral de kleurschakeringen maken van afzelia een unieke houtsoort. Die varieert van een warme okerachtige tint tot schakeringen in een diepe, bruinrode kleur met een uitgewassen structuur.

 

4. Eik

Eikenhout is Europees hardhout en keert zowel binnen- als buitenshuis vaak terug in realisaties. Het heeft een warme kleur met een karakteristieke structuur. Eik wordt met gemak meer dan 20 jaar oud (duurzaamheidsklasse II). Qua uitzicht is eikenhout vaak wat lichter dan de bovenstaande soorten. Ben je op zoek naar een houten gevelbekleding met een kleinere ecologische voetafdruk? Dan is dit Europese hardhout precies wat je zoekt!

 

5. Azobe

Als laatste voorbeeld bespreken we azobe. Een West-Afrikaanse houtsoort met een mooie donkere kleur, een opvallende nerf en een ruwe structuur. Het is een zeer sterke houtsoort die bestand is tegen rot, insecten, zware belastingen en schokken. Doordat het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen is het een verantwoorde keuze als gevelbedekking.

 

Hoe bepaal ik het beste type hout voor mijn gevel?

Padouk, afrormosia, afzelia, eik en azobe zijn slechts enkele mogelijkheden binnen het uitgebreide aanbod aan hardhoutsoorten. Hoe maak je nu de beste keuze? Denk zeker goed na over de kleur van je gevelafwerking, de verschillende toepassingsmogelijkheden en de prijs.

Onze tip? Schakel een gevelspecialist in voor professioneel advies. Die is op de hoogte van de verschillende mogelijkheden en toepassingen. Kom gratis in contact met een expert via ons aanvraagformulier.

 

Hoe je hardhout wandbekleding kiezen?

Kies je voor een gevelbekleding in hardhout? Dan zijn er verschillende toepassingen mogelijk. Misschien is het niet eenvoudig om je finale keuze te maken. Wij overlopen alvast 3 belangrijke keuzefactoren bij het bepalen van de ideale gevelbekleding voor jouw project:

 

KEUZE 1: uitvoering profielen

tropisch hardhout gevelbekleding

Gevelplanchetten of -platen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Die afwerking beïnvloedt uiteindelijk sterk het eindresultaat. We overlopen enkele veelvoorkomende soorten:

 • Rhombus: dit zijn ruitvormige gevelprofielen die een vakspecialist altijd los van elkaar monteert. Zo’n open gevelbekleding is erg stijlvol en modern.
 • Channelsidings: deze elementen zijn speciaal ontwikkeld met een aangepast afwateringsprofiel. Zo kan het vocht niet doordringen tot de achterwand bij verticale plaatsing.
 • Blokprofielen: deze bestaan in verschillende vormen. Je hebt ze als 1 blokje per plank (enkel blokprofiel), twee blokjes (dubbel), drie (triple) en vier (quattro blokprofiel).
 • Z-profielen: deze herken je aan de karakteristieke Z-vorm in de doorsnede van het materiaal. Bij montage mogen ze elkaar iets overlappen, maar niet direct tegen elkaar liggen. Het materiaal zet namelijk nog uit in contact met vocht.

BELANGRIJK: dit is maar een greep uit het diverse aanbod. Wil je alle andere mogelijkheden ontdekken? Neem dan contact op met een gevelspecialist.

 

KEUZE 2: montage

hardhout planken gevelbekleding

Welk type profiel je kiest, bepaalt ook de montagemogelijkheden. Bedenk dus op voorhand zeker hoe je gevel eruit moet komen te zien voor je een profieltype kiest:

 • Verticale plaatsing: wil je een strak en modern uitzicht van je gevel? Kies dan voor een verticale plaatsing van je gevelelementen. De meest geschikte elementen zijn planchetten of planken. Speciaal ontwikkeld voor dit type uitvoering zijn de channelsidings.
 • Horizontale plaatsing: toch meer fan van de horizontale plaatsing? Dan is dat ook mogelijk. Je uiteindelijke keuze hangt sterk af van je persoonlijke smaak en esthetische voorkeuren. Halfhoutse profielen zijn ideaal voor een horizontale plaatsing.
 • Gesloten of open montage: vervolgens kan je bij de plaatsing ook nog kiezen voor een open of gesloten montage. De omschrijving spreekt voor zich: bij open montage laat je specialist wat afstand tussen de gevelelementen. Bij een gesloten montage is dit niet zo.

 

KEUZE 3: hardhout gevelbekleding prijs

rabatdelen hardhout gevelbekleding

Naast alle esthetische overwegingen speelt natuurlijk ook het financiële plaatje een belangrijke rol bij je keuze. Hoeveel kost hardhout gevelbekleding?

De totale kostprijs van een complete gevel in hardhout hangt sterk af van verschillende factoren, en varieert tussen € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie). Denk aan factoren als het type hout, de gewenste uitvoering, de totale oppervlakte, alle montagematerialen, of je al dan niet gevelisolatie wenst, de arbeidsuren, …

LET OP: dit is een richtprijs en wijkt in realiteit vaak af. Daarom raden we aan om offertes op maat aan te vragen bij diverse gevelspecialisten. Zo heb je meteen een beter beeld van de totale kostprijs van je project. Start hier je adviesaanvraag.

 

Zijn er alternatieven voor hardhout gevelbekleding?

Is het bovenstaande overzicht toch niet meteen jouw gading? Of ben je gewoon benieuwd naar de andere mogelijkheden? Hieronder vind je alvast enkele alternatieven voor een gevelbekleding in hardhout:

 

ALTERNATIEF 1: zachthout gevelbekleding

De tegenhanger van hardhout gevelbekleding? Precies: zachthout gevelbekleding. Dit type hout is afkomstig van naaldhout. Deze groeien over het algemeen sneller dan loofbomen en zijn dus zachter dan hardhout. Daarom krijgt dit type hout voor buitentoepassingen altijd een hittebehandeling. Bekende voorbeelden zijn thermisch gemodificeerd ayous of fraké, ook wel thermowood genoemd. Dit is een prijsbewust alternatief voor hardhout.

Prijs: gem. € 40 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang advies op maat.

 

ALTERNATIEF 2: houtcomposiet

Hoorde jij al van houtcomposiet? Dit materiaal bestaat uit een combinatie van gerecycled plastic (kunststof) en houtvezels. Die vezels worden ontgonnen uit reststoffen van andere houten toepassingen, zoals meubels. Daardoor is houtcomposiet ook een ecologische keuze. Het grote voordeel? Gevelbekleding in dit materiaal ziet er net zo uit als hout en heeft helemaal geen onderhoud of afwerkingslaag nodig. Ze zijn verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren en uitvoeringen (zoals sidings en gevelpanelen).

Prijs: gem. € 45 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang advies op maat.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers