Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afrormosia gevelbekleding

De houtsoort afrormosia is erg geschikt als gevelbekleding voor je woning. Het gaat om tropisch hardhout met een lange levensduur, luxueuze uitstraling en tal van mogelijke uitvoeringen. Maar zijn er ook nadelen aan een afrormosia gevelbekleding? Wat is de gemiddelde prijs per m²? En welke andere houtsoorten zijn mogelijke alternatieven voor een houten gevelbekleding in afrormosia? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen afrormosia gevel
Uitvoeringen afrormosia gevel
Prijs afrormosia gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis offertes aan

 

Wat is een afrormosia gevelbekleding?

Afrormosia is een tropisch hardhout uit Afrika. Het valt onder de duurzaamheidsklasse I – II en gaat dus erg lang mee, zelfs zonder thermische behandeling of regelmatig onderhoud. Tropisch hardhout heeft namelijk een erg hoge dichtheid. Afrormosia hout wordt ook vaak gebruikt als vervanger voor teak, aangezien het een vergelijkbare bruine kleur krijgt na de afwerking.

Een afrormosia gevelbekleding plaatsen? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij gespecialiseerde gevelwerkers actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

afrormosia gevelbekleding

 

Voor- en nadelen afrormosia gevelbekleding

Er zijn meerdere goede redenen om te kiezen voor een gevelbekleding in afrormosia. Maar er zijn ook zeker een aantal nadelen om rekening mee te houden. Een kort overzicht:

 

Voordelen afrormosia gevelbekleding

 • Duurzame houtsoort: afrormosia valt onder de duurzaamheidsklasse I – II en gaat dus erg lang mee. Doorgaans kan je uitgaan van 20 à 30 jaar. Dit tropische hardhout heeft namelijk een hoge dichtheid en een gesloten nerfstructuur. Daardoor is een afrormosia gevel zo goed bestand tegen versplintering, schimmels, vervuiling, …
 • Meerdere uitvoeringen: ga je voor een gevelbekleding met afrormosia? Dan zijn er verschillende uitvoeringen om uit te kiezen. Denk bv. aan blokprofielen, planchetten, latten, … Welke uitvoering je kiest, is voornamelijk afhankelijk van je budget en persoonlijke wensen.
 • Strakke en luxe uitstraling: afrormosia lijkt erg op teak en heeft een fijne nervenstructuur. Die nerven zijn ook iets rechtlijniger dan bij andere tropische hardhoutsoorten als padoek. Daardoor oogt afrormosia hout zo strak en luxueus, zeker in combinatie met de fraaie okerbruine kleur.
 • Onderhoudsarm: tropisch hardhout is erg stevig en vergt niet zoveel onderhoud als zachtere typen hout. Wil je echter de natuurlijke vergrijzing van het afrormosia hout tegengaan? Dan is het aangeraden om je afrormosia gevel na verloop van tijd te oliën of te beitsen.

 

Nadelen afrormosia gevelbekleding

 • Relatief duur: tropisch hardhout zoals afrormosia is niet de goedkoopste houten gevelbekleding. Dat heeft te maken met de grote duurzaamheid van deze houtsoort en ook met de hoge invoerkosten. Daarnaast is ook het aanbod beperkter dan zachtere houtsoorten.
 • Niet zo milieuvriendelijk: het gebruik van afrormosia hout is niet erg milieuvriendelijk door de kap van tropische bossen en de CO2-uitstoot door het wereldwijde transport. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief voor afrormosia? Dan kies je voor Europees hardhout zoals eik, lariks, …

 

Afrormosia gevel: mogelijke uitvoeringen

De ene afrormosia gevel is de andere niet. Het type profiel, de plaatsingsmethode (horizontaal of verticaal), de structuur van het hout, … bepalen in grote mate het uitzicht van deze houten gevelbekleding. We zetten kort enkele vaak voorkomende uitvoeringen van afrormosia gevels op een rij:

 

UITVOERING 1: afrormosia planchetten

gevelbekleding afrormosia

Een gevelwerker plaatst afrormosia planchetten met een gesloten tand – en groefsysteem. Zo laat hij de losse planken strak op elkaar aansluiten. Hierdoor geniet je van een egale, nette uitstraling voor je gevel. Verder is het mogelijk om de losse planken horizontaal of verticaal naast elkaar te plaatsen en zijn er verschillende opties op vlak van de breedte en de dikte van de planken.

 

UITVOERING 2: afrormosia latten en balken

afrormosia gevel

Afrormosia latten of balken plaatst een vakman los van elkaar met een open voeg ertussen. Hierdoor geniet je van een mooi, sierlijk schaduweffect en is het tropische hardhout nog duidelijker te bewonderen. Je kan ook latten met verschillende breedtes met elkaar combineren om zo een speelse toets te geven aan je gevel in afrormosia.

 

UITVOERING 3: afrormosia blokprofiel

afrormosia blokprofiel

Bij afrormosia met een blokprofiel combineer je de praktische voordelen van een gesloten systeem met de uitstraling van afzonderlijk geplaatste latten. Elke plank bestaat namelijk uit 2 of meer blokjes, die door een tand- en groefsysteem perfect in elkaar passen. Hierbij is de voeg tussen elke plank exact hetzelfde, zodat het lijkt alsof de balken afzonderlijk gemonteerd zijn. Op de bovenstaande foto gaat het om dubbele, horizontaal geplaatste blokprofielen.

 

Welke uitvoering voor mijn afrormosia gevel kies ik best?

Dat hangt vooral af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Twijfel je nog tussen afrormosia blokprofielen, planchetten, …? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht hun voorgestelde uitvoeringen, adviezen, prijzen, … naast elkaar leggen.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor je afrormosia gevel bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs afrormosia gevelbekleding

Wat kost het plaatsen van een afrormosia gevelbekleding? Dat hangt onder meer af van de oppervlakte van je gevel, de uitvoering die je kiest, … Ook de keuze om te doe-het-zelven of een vakman in te schakelen, speelt een bepalende rol. Een kort overzicht van beide opties:

 

1. Zelf afrormosia gevelbekleding plaatsen (enkel materiaalkosten)

Het plaatsen van tropisch hardhout kost je doorgaans zo’n € 50 – 150 per m² (excl. btw) als je dit zelf doet. Je betaalt dan voor de draagconstructie, het afrormosia hout, het bevestigingsmateriaal, ..

BELANGRIJK: als doe-het-zelver betaal je wel 21% btw op alle materialen. Is je woning minstens 10 jaar oud en schakel je een vakman in? Dat geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%.

 

2. Afrormosia gevelbekleding laten plaatsen (materiaal- en arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat voor vele jaren? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde gevelwerker. Met al zijn expertise plaatst die je afrormosia blokprofielen, planchetten, … volgens de regels van de kunst. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

 • Afrormosia gevelbekleding, excl. gevelisolatie: 100 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Afrormosia gevelbekleding, incl. gevelisolatie: 120 à 250 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project en van vakman tot vakman. Ontvang gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 ervaren gevelwerkers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Ben je dus geïnteresseerd in een afrormosia gevel? Start je aanvraag hier.

 

Alternatieven afrormosia gevel

Heb je interesse in een houten gevelbekleding, maar twijfel je nog tussen verschillende houtsoorten? Naast afrormosia zijn er inderdaad nog andere types hout die ook geschikt zijn voor buitentoepassingen. Enkele alternatieven voor afrormosia op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: andere typen hardhout

Net als afrormosia hebben andere types hardhout zoals Europees eikenhout, padoek, afzelia, … een duurzaamheidsklasse van I – II, wat betekent dat het materiaal vaak langer dan 25 jaar meegaat. Doorgaans is dit type hout vrij duur, maar je geniet er dus ook langer van. Ook een onderhoud met olie of beits is niet nodig, tenzij je de natuurlijke vergrijzing van het hardhout wil tegengaan.

Richtprijs hardhout: € 50 – 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: thermisch behandeld hout

Ook minder duurzaam zachthout is een optie als gevelbekleding. Maar dan enkel na een speciale stoom- of hittebehandeling. Dankzij die thermische verduurzaming krijgt dit zachthout dezelfde duurzaamheidsklasse als tropisch of Europees hardhout. Goede voorbeelden zijn thermo ayous, thermowood, … Dit thermisch behandelde hout is goedkoper dan hardhout, maar beschikt dus over gelijkaardige kwaliteiten.

Richtprijs thermisch behandeld zachthout: € 30 – 110 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Offertes vergelijken = geld besparen

Wil je een afrormosia gevelbekleding laten plaatsen? Contacteer dan zeker meerdere vakmannen via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar kan je ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers