Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Eiken gevelbekleding

Ben je op zoek naar een natuurlijke, tijdloze gevelafwerking voor je woning? Of wil je je poolhouse, schuur of een ander bijgebouw bekleden met een duurzaam en authentiek materiaal? Dan is een eiken gevelbekleding een uitstekende keuze. In dit artikel ontdek je alles over de mogelijke uitvoeringen van een eikenhouten gevelbekleding, de gemiddelde prijs per m², de aandachtspunten bij de plaatsing, …

Ga snel naar:
Voor- en nadelen eiken gevelbekleding
Uitvoeringen eikenhout gevelbekleding
Eiken gevelbekleding prijs
Hoe eiken gevelbekleding plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een eiken gevelbekleding?

Europees eikenhout is een houtsoort met de natuurlijke duurzaamheidsklasse II. Dankzij die hoge duurzaamheid is dit Europese hardhout goed bestand tegen de weersomstandigheden en heeft het een lange levensduur. Kortom, je kan een gevelbekleding in eik gerust onbehandeld laten plaatsen. Net als tropisch hardhout (padouk, afzelia, …) is eik dus uitstekend geschikt voor buitentoepassingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een eiken gevelbekleding? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

eiken gevelbekleding

 

Voor- en nadelen eiken gevelbekleding

Twijfel je nog tussen een eikenhouten gevelbekleding, een andere houtsoort of een volledig ander materiaal als alternatief? Dan is het handig om de voor- en nadelen van deze houten gevelbekleding tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:

 

Voordelen eiken gevelbekleding

 • Natuurlijke uitstraling: met een gevelbekleding in eik geef je je woning of bijgebouw een natuurlijke en tegelijk tijdloze uitstraling. Op zoek naar een fraai contrast in je gevel? Dan kan je eikenhout ook combineren met een gevelsteen op maat.
 • Lange levensduur: dankzij de duurzaamheidsklasse II ben je zeker dat je Europese eikenhout minstens 15 à 25 jaar meegaat. Laat je je hardhout na verloop van tijd reinigen? Dan kan je die lange levensduur zelfs nog verlengen.
 • Weinig tot geen onderhoud: Europese eik is hardhout en hoef je dus niet te behandelen met een beits, olie, vernis, … Wil je echter de natuurlijke vergrijzing van je eiken gevelbekleding tegengaan? Dan is zo’n behandeling wel aan de orde.
 • Vlot te plaatsen en herstellen: een vakman kan je gevelbekleding in eik plaatsen op een vlotte en efficiënte manier. Zo bespaar je flink op de arbeidskosten. Ook een eventuele herstelling valt doorgaans eenvoudig uit te voeren.
 • Tal van uitvoeringen: een eikenhout gevelbekleding kan je verkrijgen in verschillende profielen (planchetten, sidings, blokprofiel, …), structuren, kleuren, plaatsingsmethodes (horizontaal of verticaal), … Dankzij die vele uitvoeringen vind je zeker een eiken gevelbekleding op maat van jouw woning en wensen.

 

Nadelen eiken gevelbekleding

 • Niet goedkoop: een gevelbekleding in duurzaam hardhout is niet de meest goedkope optie. Heb je een beperkter budget en zoek je de meest optimale prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je eerder bij crepi of kunststof sidings uit.
 • Reiniging van het hout: elke gevel krijgt het hard te verduren door regen, vorst, wind, … Wil je je eikenhout goed beschermen tegen mos, roet en ander vuil? Dan is een gevelreiniging op maat na verloop van tijd geen overbodige luxe.
 • Vergrijzing van het hout: hardhout als eik zal na verloop van tijd vergrijzen. Hou je van die authentieke uitstraling? Dan is dat natuurlijke proces net een voordeel. Wil je die vergrijzing net voorkomen? Dan kan je bv. kiezen voor een transparante kleurafwerking met beits. Vraag advies op maat aan een vakman!

 

Uitvoeringen eikenhout gevelbekleding

Ga je voor een eiken planchetten gevel of voor eiken sidings met Zweeds rabat? Laat je je eiken gevelbekleding verticaal of horizontaal plaatsen? En hou je eerder van gladgeschaafde planken of verkies je een ruwere structuur? Met een gevelbekleding in eikenhout kan het allemaal. Enkele vaak voorkomende uitvoeringen op een rij:

 

UITVOERING 1: eiken planchetten gevel

eiken planchetten gevel

Een eiken planchetten gevel komt erg vaak voor. Dankzij het handige tand- en groefsysteem vallen deze eiken planken vlot te plaatsen, met een perfect gesloten constructie als resultaat. Je kan daarbij kiezen voor een brede of smalle voeg tussen de planchetten, afhankelijk van de uitstraling die je wil creëren.

 • Strakke en egale look
 • Zowel verticale als horizontale plaatsing mogelijk
 • Verkrijgbaar in verschillende plankbreedtes en -diktes

 

UITVOERING 2: eiken gevelbekleding met latten

gevelbekleding eik

Naast eiken planken met verschillende mogelijke profielen kan je ook kiezen voor eiken latten. Een vakman plaatst die latten afzonderlijk tegen je gevel, telkens met een kleine, open voeg ertussen. Dat zorgt voor een strak en tegelijk speels en elegant schaduweffect. Ook hier kan je werken met verschillende breedtes en diktes om een uitstraling naar wens te creëren.

 • Modern en speels schaduweffect
 • Verschillende mogelijke afstanden tussen de latten
 • Mogelijk met rechte of afgeronde hoeken
 • Zowel verticale als horizontale plaatsing mogelijk
 • Verkrijgbaar in verschillende latbreedtes en -diktes

 

UITVOERING 3: eiken gevelbekleding met blokprofiel

eikenhout gevelbekleding

Naast effen eiken planchetten kan je ook kiezen voor planken met een blokprofiel. Op de bovenstaande foto gaat het om eiken Deens rabat. Dat is een triple blokprofiel waarbij je dankzij gefreesde lijntjes de indruk krijgt dat elke plank uit 3 aparte balkjes bestaat. Zo creëer je de look van speelse, open voegen, maar geniet je tegelijk van een gesloten systeem met een snellere plaatsing.

 • Verschillende blokprofielen mogelijk (dubbel, triple, barcode motief, …)
 • Zowel verticale als horizontale plaatsing mogelijk
 • Verkrijgbaar in verschillende plankbreedtes en -diktes
 • Gesloten tand- en groefsysteem met uitzicht van aparte latten

 

Welke uitvoering voor mijn eiken gevelbekleding kies ik best?

Dat hangt vooral van jouw persoonlijke wensen en smaak af. Wil je een goed overzicht van de mogelijke uitvoeringen van je gevelbekleding in eik? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen vlot de mogelijkheden, maar ook prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor je eiken gevelbekleding bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Eiken gevelbekleding prijs

De kosten voor je eiken gevelbekleding hangen onder meer af van de oppervlakte van je gevel, de kwaliteit van het hout, of je ook buitengevelisolatie laat plaatsen, … Je keuze om te doe-het-zelven of een schrijnwerker in te schakelen, speelt ook een grote rol. Een overzicht van de kosten voor beide opties:

 

1. Zelf eiken gevelbekleding plaatsen (enkel materiaalkosten)

Ben je handig en wil je je eiken gevelbekleding zelf plaatsen? Dan betaal je enkel voor het hout en andere zaken als de draagstructuur, het bevestigingsmateriaal, de huur van een stelling, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 50 à 150 euro per m², excl. btw.

LET OP: om vochtproblemen, scheefgetrokken planken, … te vermijden moet je rekening met verschillende aandachtspunten: enkel inox bevestigingsmateriaal gebruiken, voldoende aanhechtingspunten tegen de draagstructuur, … Denk er ook aan dat je als particulier 21% btw betaalt op alle materialen. Is je woning minstens 10 jaar oud en werk je met een vakman? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%.

 

2. Eiken gevelbekleding laten plaatsen (materiaal- en arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een stabiele, fraaie gevelbekleding in eik zonder herstellingskosten achteraf? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde vakman. Die plaatst je eiken planchetten, sidings, … volgens de regels van de kunst dankzij al zijn ervaring en expertise. Bovendien kan je ook genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning 10 jaar of ouder is. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

 • Eiken gevelbekleding, excl. gevelisolatie: 100 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Eiken gevelbekleding, incl. gevelisolatie: 120 à 250 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

TIP: deze richtprijzen kunnen verschillen van schrijnwerker tot schrijnwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

eiken gevelbekleding prijs

 

Hoe eiken gevelbekleding plaatsen?

Een eiken gevelbekleding plaatsen vergt de nodige vakkennis. Eikenhout kan bv. iets meer uitzetten bij vochtopname en krimpen tijdens het drogen dan tropisch hardhout. Voor een correcte plaatsing gaat een gespecialiseerde vakman doorgaans als volgt te werk:

 1. Eventueel buitengevelisolatie aanbrengen

  Wil je je nieuwe eiken gevelbekleding combineren met een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort? Dan kan de vakman eerst buitengevelisolatie aanbrengen. Hij kiest daarbij doorgaans voor dunne, kunststof isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde (PUR, PIR, …). Hij brengt die tegen je buitenmuur aan met een speciale lijmspecie.

 2. Draagstructuur plaatsen

  Tegen je buitenmuur of je isolatieplaten plaatst de schrijnwerker een draagstructuur in hout of metaal. Hierop komt in een volgende fase dan je eiken gevelbekleding zelf. Op die manier ontstaat er een luchtspouw die zorgt voor voldoende ventilatie. Daardoor blijven de materialen droog en stabiel. Om vochtproblemen te vermijden, plaatst de vakman ook nog een dampopen, waterkerend scherm tussen de gevelbekleding en de muur.

 3. Eiken gevelbekleding bevestigen

  Op de draagstructuur bevestigt de schrijnwerker je eiken planchetten, latten, sidings, … Dat kan met een handig tand- en groefsysteem en ook met bevestigingsmateriaal in roestvrij staal. De vakman zorgt ervoor dat het hout kan krimpen en uitzetten zonder dat het ook te veel bewegingsvrijheid krijgt. Hij besteedt ook extra aandacht aan een goede aansluiting van je eiken gevelbekleding rond de venstertabletten.

 4. Eiken gevelbekleding afwerken (optioneel)

  Een hardhoutsoort als Europese eik hoef je niet verder af te werken. Dit duurzame hout zal na verloop van tijd een natuurlijk vergrijzingsproces ondergaan. Wil je dat vermijden of een ongelijke verkleuring voorkomen? Dan kan je je eiken gevelbekleding nog laten afwerken met een beits of olie op maat.

Op zoek naar een schrijnwerker actief in je buurt? Je kan gratis offertes bij meerdere vakmannen aanvragen via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven voor een gevelbekleding in eik

Naast een gevelbekleding in eik of een andere houtsoort zijn er natuurlijk ook nog andere gevelafwerkingen. Uit welke alternatieven kan je nog kiezen? Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Gevelbepleistering

alternatief crepi

Ben je op zoek naar een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is een gevelbepleistering een ideale keuze. Crepi is een dunne, budgetvriendelijke én duurzame afwerkingslaag die je kan verkrijgen in tal van kleuren, structuren en afwerkingen. Bovendien vormt zo’n sierpleister de ideale afwerking voor buitengevelisolatie. Op die manier koppel je een lagere energiefactuur aan een nieuwe look voor je woning.

Prijs crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Steenstrips

alternatief steenstrips

Hou je van de uitstraling van een klassieke of moderne gevelsteen? Dan kan je ook kiezen voor steenstrips. Deze dunne, gezaagde bakstenen brengt een vakman rechtstreeks aan op je geïsoleerde buitenmuur of je buitengevelisolatie. Net als bij crepi gaat het bovendien om een dunne afwerkingslaag (22 à 24 mm). Op die manier is een extra fundering niet nodig en gaat de plaatsing vlot.

Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: 150 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs steenstrips met gevelisolatie: 200 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Gevelpanelen

gevelpanelen alternatief

Er bestaan gevelpanelen op maat van elke woning en elk budget. Hou je het bv. liever iets goedkoper? Dan zijn smalle gevelstroken in PVC of composiet een interessante optie. Mag het iets meer kosten? Dan kan je ook gaan voor metalen gevelplaten in staal of aluminium. Net als bij een eiken gevelbekleding brengt een vakman eerst een draagstructuur aan om voor een ventilerende luchtspouw te zorgen. Daarop bevestigt hij dan de gevelpanelen van jouw voorkeur.

Prijs gevelpanelen zonder gevelisolatie: 50 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs gevelpanelen met gevelisolatie: 80 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers

Wil je graag de prijzen, kenmerken, uitvoeringen, … van verschillende gevelafwerkingen vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers actief in je buurt. Die informeren je graag over de mogelijkheden van crepi, gevelpanelen, een houten gevelbekleding, … en geven je gratis advies op maat. Zo maak je gegarandeerd een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

Gratis offertes ontvangen? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers