Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afzelia gevelbekleding

Je gevel is het visitekaartje van je woning. Met een houten gevelbekleding bekom jij misschien wel de authentieke, natuurlijke uitstraling die je zoekt. Heb je hierbij al gedacht aan een afzelia gevelbekleding? Dit prachtige Afrikaanse hardhout gaat ruim 25 jaar mee. Meer weten over de verschillende mogelijkheden, de kostprijs en de alternatieven voor een afzelia gevel? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen afzelia gevel
Uitvoeringen afzelia gevel
Prijs afzelia gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat is een afzelia gevelbekleding?

Afzelia is een Afrikaanse tropische hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse I. Afzelia doussié is de bekendste variant voor houten gevelbekledingen, schuttingen, raamprofielen, … De warme kleurschakeringen van afzelia variëren van lichtoker tot bruinrood. Ben je op zoek naar een warme, maar robuuste gevelbekleding met een lange levensduur? Dan is afzelia hout een goede keuze.

Gevelbekleding in afzelia plaatsen? Neem dan direct contact op met meerdere gevelwerkers actief in je buurt en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende offertes op maat. Start hier je aanvraag.

afzelia gevelbekleding

 

Voor- en nadelen afzelia gevelbekleding

Waarom zou je nu precies kiezen voor een gevelbekleding met afzelia hout? We wegen kort de voor- en nadelen tegen elkaar af:

 

Voordelen afzelia gevelbekleding

 • Strakke gevelbekleding: van nature heeft afzelia een dichte nerfstructuur zonder knopen in het hout. Zo merk je geen oneffenheden in de bekleding op. Daardoor is afzelia hout uitermate geschikt voor moderne projecten met een strakke look.
 • Lange levensduur: afzelia heeft duurzaamheidsklasse I en is dus heel goed bestand tegen schimmels of houtrot. Bovendien is dit hout erg stabiel en sterk, waardoor het tot 25 jaar lang meegaat. Met de juiste behandeling van het hout kan je die levensduur nog verlengen.
 • Tal van uitvoeringen: een gevelbekleding in afzelia is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen (latten, planchetten, …), waarmee je tal van esthetische richtingen uit kan.
 • Onderhoudsarm: deze houtsoort is van nature onderhoudsarm. Je hoeft afzelia in principe niet te behandelen om lang van het mooie uitzicht te genieten. Wil je het afzelia hout toch oliën of beitsen om de natuurlijke vergrijzing tegen te gaan? Dan moet je het oppervlak eerst goed schoonmaken.

 

 Nadelen afzelia gevelbekleding

 • Niet goedkoop: net als andere tropische hardhoutsoorten als afrormosia en padouk is ook afzelia niet goedkoop. Je betaalt bv. minder voor thermisch behandeld zachthout. Voor die duurdere prijs geniet je met een afzelia gevelbekleding natuurlijk wel van een grote duurzaamheid en luxueuze uitstraling.
 • Niet meest milieuvriendelijke keuze: afzelia is en blijft een exotische hardhoutsoort, waarvan het kappen een ecologische impact heeft. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief voor afzelia? Opteer dan voor Europees hardhout als eik. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een gevelwerker in je buurt!

 

Afzelia gevel: mogelijke uitvoeringen

Een gevel in afzelia kan je op uiteenlopende manieren vormgeven. Het type profiel van de gevelelementen en de wijze van plaatsing zijn doorslaggevend voor het uitzicht van je woning. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende uitvoeringen van een afzelia gevel.

 

UITVOERING 1: afzelia planchetten

afzelia gevel

Afzelia planchetten zijn de meest populaire uitvoering. Een gevelspecialist plaatst deze afzelia planken naadloos tegen elkaar met een gesloten tand- en groefsysteem. Vervolgens nagelt hij deze onzichtbaar vast op de achterstructuur met roestvrije materialen. Zowel verticale als horizontale toepassingen zijn mogelijk. Ook qua breedte en dikte van de planken zijn er verschillende mogelijkheden.

 

UITVOERING 2: afzelia blokprofielen

afzelia hout vergrijzen

Blokprofielen zijn gevelplaten die opgebouwd lijken te zijn uit afzonderlijk geplaatste latten. Het voornaamste voordeel is dat je zo een gesloten systeem op je gevel hebt in plaats van afzonderlijk bevestigde planchetten of latten. Daardoor heb je minder profielen nodig om hetzelfde effect na te streven. Blokprofielen bestaan in verschillende uitvoeringen. Kies bijvoorbeeld voor een uniek schaduweffect met dikkere blokprofielen, plaats blokprofielen in 2 verschillende richtingen, …

 

UITVOERING 3: afzelia latten en balken

Afzelia planken

Latten en balken als gevelelementen bieden veel mogelijkheden. De nadruk ligt voornamelijk op de voegen. Omdat je vakman ze los van elkaar plaatst, kan je met de breedtes van de open voegen spelen om een dynamisch effect te bekomen. Denk hierbij aan gevels waarin de architect houten elementen combineert met strakke lijnen. Dit benadrukt het organische karakter van de afzelia balken nog meer.

 

Welke uitvoering voor mijn afzelia gevel kies ik het best?

Welke uitvoering je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je budget en je persoonlijke wensen. Wil je graag gevelelementen op maat? Dan kan je gevelspecialist je verzoek doorgeven aan de leverancier. Dankzij hun grondige know-how in houtsoorten, houtsecties en schaaftechnieken ontvang je gegarandeerd een ontwerp op maat.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis advies en prijzen op maat voor je afzelia gevel bij meerdere experts actief in je buurt. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Afzelia gevelbekleding prijs

Hoeveel kost het om een gevelbekleding in afzelia te plaatsen? Wel, dat hangt af van het feit of je zelf de klus in handen neemt of deze uitbesteedt aan een professioneel gevelwerker. Een overzicht:

 

OPTIE 1: zelf afzelia gevelbekleding plaatsen

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je gevelbekleding plaatsen. Afzelia planchetten zijn het meest gebruiksvriendelijk dankzij het kliksysteem. Weet wel dat je bij de plaatsing rekening moet houden met enkele belangrijke aandachtspunten. De planchetten moeten netjes op elkaar aansluiten om insijpeling van regenwater te voorkomen, je moet een ventilatiespouw voorzien zodat het hout kan drogen, …

Prijzen voor planchetten in afzelia starten aan € 30 à 40 per lopende meter (incl. btw). Hou er ook rekening mee dat je 21% btw betaalt op alle materialen. Werk je samen met een vakman? Dan gaat het slechts om 6% btw (op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is).

 

OPTIE 2: afzelia gevelbekleding laten plaatsen

Een gespecialiseerd gevelwerker staat garant voor een optimaal eindresultaat. Hij heeft de noodzakelijke expertise om je afzelia planchetten, blokprofielen, balken, … te plaatsen volgens de regels van de kunst. Bovendien werkt zo’n vakman enkel met hoogwaardig afzelia hout. We maken een onderscheid tussen de prijzen met en zonder gevelisolatie:

 • Afzelia gevelbekleding zonder gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Afzelia gevelbekleding met gevelisolatie: € 120 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Deze kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Ontvang je graag prijsinfo op maat voor jouw project? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten voor je gevelbekleding met financiële voordelen

Wil je besparen op je gevelbekleding? Dan kan je voor het uitvoeren van structurele werken aan de buitenmuur een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie. Hieronder valt ook het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding. Laat je de werken ook uitvoeren door een gevelspecialist? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten. Ga je zelf aan de slag? Dan kan je hier geen aanspraak op maken.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul dan je gegevens in op het contactformulier en ontvang antwoord van verschillende experts actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Alternatieven afzelia gevelbekleding

Vind je een houten gevelbekleding erg charmant? Maar twijfel je nog of afzelia wel de houtsoort is die je zoekt? Dan ben je vast benieuwd naar de andere mogelijkheden. Een overzicht van de alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: andere soorten hardhout

Een gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse soorten exotisch hardhout. Denk maar aan afrormosia, merbau, ipé, padouk, … Elk type beschikt over z’n eigen unieke uitzicht en eigenschappen. Ben je bv. op zoek naar hardhout met dezelfde duurzaamheidsklasse als afzelia? Dan zijn padouk of afrormosia waardige alternatieven. Gaat je voorkeur uit naar een optie met een lagere ecologische voetafdruk? Dan is Europees hardhout een uitstekend alternatief. Populair in deze categorie is een eiken gevelbekleding.

Richtprijs hardhout: € 50 à 150 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: thermisch behandeld zachthout

Thermisch behandeld zachthout is vaak afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen en ondergaat een hittebehandeling. Dit verandert de structuur van het hout, waardoor minder duurzame houtsoorten een levensduur krijgen gelijkaardig aan die van hardhout. Daarnaast is thermisch behandeld zachthout goedkoper dan hardhout. Een veelgekozen uitvoering is thermo ayous.

Richtprijs thermisch behandeld zachthout: € 30 à 110 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

FAQ afzelia gevelbekleding

Hierboven hebben we de verschillende kwaliteiten en kenmerken van een afzelia gevelbekleding overlopen. Heb je nog vragen die we hier niet hebben beantwoord? Dan kan je terecht bij een ervaren gevelspecialist. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:  • Kies ik beter voor afzelia of afrormosia?
   De keuze tussen afzelia en afrormosia lijkt op het eerste gezicht niet eenvoudig. Beide soorten lijken op elkaar en vergrijzen op termijn op een gelijkaardige manier. Weet je niet zo goed welke soort je moet kiezen? Kijk dan naar de duurzaamheidsklasse: afzelia heeft een duurzaamheidsklasse I, terwijl afrormosia zich tussen duurzaamheidsklasse I en II situeert. Twijfel je nog in je keuze? Laat je dan vrijblijvend adviseren door een ervaren gevelspecialist actief in je regio.


  • Wat is de meest ecologische keuze qua houten gevelbekleding?
   Exotisch hardhout is misschien wel robuust, maar de ecologische voetafdruk is groot. Denk maar aan de kap van tropische bossen, het transport over zee, … Beïnvloedt dit sterk je keuze? Dan is Europees hardhout een mooi alternatief. Kies daarnaast ook altijd voor een houtsoort die het FSC-label draagt. Dit geeft aan dat je hout uit ecologisch en sociaal verantwoorde bosbouw afkomstig is.


  • Moet ik afzelia schilderen of behandelen?
   Afzelia en andere tropische hardhoutsoorten moet je in principe niet schilderen. De meeste houtsoorten vergrijzen wel op een natuurlijke manier onder invloed van de weersomstandigheden en UV-licht. Of je dit al dan niet mooi vindt, is een kwestie van smaak. Wil je dit voorkomen? Dan kan je de gevelbekleding nabehandelen met een gekleurd product. Vraag zeker eerst advies aan je vakman! 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers