Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwart hout gevelbekleding

Hou je van de natuurlijke charme van hout, maar zoek je net dat tikkeltje meer voor je gevel? Dan is een zwart hout gevelbekleding helemaal op jouw maat gesneden. Met zo’n zwart hout gevel creëer je een strakke, tijdloze architectuur die rust en sereniteit ademt. Bovendien kan je kiezen uit tal van mogelijke uitvoeringen. Hier lees je alles over een houten gevelbekleding in het zwart!

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Voordelen en nadelen
Zwart hout gevelbekleding: prijs
Hoe zwart hout op gevel plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe ontstaat een zwart houten gevelbekleding?

Hout is doorgaans bruin of rood van tint. Toch zie je steeds vaker houten gevelbekledingen in het zwart opduiken in het straatbeeld. Hoe krijg je die zwarte tint bij veelgebruikte houtsoorten? Er zijn grosso modo 2 technieken om een zwart hout gevelbekleding te realiseren:

  1. Gebrand hout: dit is een eeuwenoude techniek uit Japan. Door een gecontroleerde verbranding van het houtoppervlak aan 1 zijde ontstaat een esthetische koollaag. Bovendien verhoogt het branden ook de duurzaamheid en brandwerendheid van het hout. Er zijn ook verschillende stijlen mogelijk: van intens zwart tot lichtjes geblakerd.
  2. Zwarte olie of beits: naast branden kan je hout voor buitentoepassingen natuurlijk ook laten oliën of beitsen in het zwart. Ook hier is zwart niet zomaar zwart en kan je zelf je favoriete tint bepalen. Zelfs gebeitst hout dat een verkoolde toplaag nabootst, is een mogelijkheid. Dat is ook iets budgetvriendelijker dan echt gebrand hout.

Interesse in een zwart houten gevel? Vergelijk dan zeker het aanbod aan zwarte gevelplanken, latten, rabatdelen, … van meerdere specialisten in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op je opties en maak je een doordachte keuze. Kom gratis in contact met experts in houten gevelbekledingen!

zwart hout gevelbekleding

 

Verschillende mogelijkheden

Er bestaat een breed spectrum aan mogelijkheden als je een gevelbekleding in zwart hout laat plaatsen. Hoe creëer je nu die ultieme blikvanger voor jouw woning? Daarvoor hak je onder meer deze knopen door:

 

1. Welke houtsoort?

Je kan meerdere houtsoorten laten branden, oliën of beitsen in het zwart. De beste keuze hangt vooral af van de toepassing. Gaat het om een gevelbekleding voor je woning? Dan kies je best voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse als Europees of tropisch hardhout. Ook een thermowood gevelbekleding in het zwart is een optie. Dat zijn zachte houtsoorten die behandeld zijn met stoom of hitte voor een grotere duurzaamheid. Bij een bijgebouw als een tuinhuis, schuurtje, … kan je ook voor een zwarte houten bekleding gaan in goedkopere, minder duurzame naaldhoutsoorten als douglas, vuren, grenen, …

 

2. Welke uitvoering?

De uitvoering bepaalt in grote mate het uiteindelijke uitzicht van je zwart houten gevel. Ga je voor zwarte gevelplanken met een brede of smalle voeg ertussen? Voor fijnere latten met een open voeg voor een subtiel schaduweffect? Of voor een thermowood triple blokprofiel in het zwart? Ook rabatdelen met onderaan een groef en bovenaan een geschulpte rand zijn mogelijk.

 

3. Horizontaal of verticaal?

Zowel zwarte gevelplanken, een gevelbekleding met zwarte latten als zwarte blokprofielen kan je verticaal of horizontaal laten plaatsen. Die keuze beïnvloedt natuurlijk de uitstraling van je gevel, maar is ook van belang voor de afvoer van regenwater langs je gevel. In beide gevallen is het belangrijk om de kopse kanten van het hout te beschermen met afwerkingsprofielen. Een verticale plaatsing komt minder vaak voor, maar zorgt wel voor een snellere afwatering.

 

4. Welke structuur?

Ook de structuur van het zwarte hout voor je gevel bepaal je zelf. Hou je eerder van gladgeschaafde planken of een verweerde, gebrande koollaag met een subtiele patina? Die textuur kan ook verschillen van houtsoort tot houtsoort. Het loont dus zeker de moeite om het aanbod van meerdere gespecialiseerde gevelwerkers te vergelijken.

 

Gevelbekleding hout zwart: welke keuzes maak ik het best?

Om de juiste beslissingen te nemen, laat je je best adviseren door 1 of meerdere gevelwerkers in je buurt. Zij geven je graag meer uitleg over de houtsoorten en hun prijzen, de mogelijke plaatsingsmethodes, de behandeling en het onderhoud van het zwarte hout, … Dat is de beste garantie om de perfecte zwarte gevelbekleding in hout voor jouw woning te kiezen.

Offertes van meerdere gevelwerkers vergelijken? Dat kan snel, gratis en volledig vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen van een zwart houten gevel

Nog aan het twijfelen tussen meerdere tinten voor jouw houten gevel? Of zelfs nog tussen hout en andere materialen als steenstrips, kunststof gevelplaten, …? Dan is het belangrijk om goed de voordelen en nadelen van een gevel in zwart hout tegen elkaar af te wegen voor je een beslissing neemt. Een overzicht:

 

Voordelen zwart hout gevelbekleding

  • Tijdloze, strakke uitstraling: zwart hout tegen je gevel is een onvervalste eyecatcher. Het verleent je huis een minimalistische en moderne look die rust uitstraalt. Geen toeval dat gebrand hout een traditie is die kwam overgewaaid uit Japan.
  • Hogere duurzaamheid: gebrand of gebeitst zwart hout kan tegen een stootje. Door die behandeling is het beter beschermd tegen uv-straling en andere weersinvloeden. Ook insecten en schimmels krijgen geen kans om het hout aan te tasten.
  • Vlotte plaatsing: een ervaren gevelwerker kan snel en efficiënt zwart hout tegen je gevel plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten binnen de perken. Daarnaast is zwart hout ook vlot te bewerken bij een eventueel onderhoud (schuren, beitsen, …).
  • Tal van uitvoeringen: zwart is niet zomaar zwart. Meerdere houtsoorten hebben ook meerdere structuren en je kan ze laten afwerken naar keuze. Zo vind je gegarandeerd de gevelbekleding in zwart hout die het beste bij je woning en persoonlijke smaak past.

 

Nadelen zwart hout gevelbekleding

  • Absorbeert meer warmte: hou er zeker rekening mee dat zwart hout meer warmte opslorpt dan andere houttinten. Zeker bij zuidelijk georiënteerde gevels is dat een aandachtspunt. Het is in dat geval belangrijk om te kiezen voor een stabiele houtsoort die minder krimpt en uitzet. Ook een juiste montage tegen je gevel is essentieel om vervormingen van het hout tegen te gaan.
  • Nabehandeling nodig: zwart hout is door gecontroleerde verbranding, olie, beits, … al behandeld voor de plaatsing. Zo ben je zeker van een optimale kleurvastheid en duurzaamheid. Door de grotere absorptie van warmte is een onderhoud om de 5 jaar echter geen overbodige luxe. Al hangt die termijn ook af van de gekozen houtsoorten en de duurzaamheidsklasse.

 

Zwart hout gevelbekleding: prijs

Ga je zelf aan de slag? Dan kan je in een doe-het-zelfzaak of online zwart hout voor je gevel kopen aan een gemiddelde prijs van 40 à 120 euro per m² (incl. btw). De prijs hangt vooral af van de houtsoort en de afwerking. Zo is gebrand hout sowieso duurder dan gebeitst hout.

Laat je je gevel liever bekleden met zwart hout door een ervaren vakspecialist? Dan mag je rekenen op de volgende gemiddelde richtprijzen:

  • Zwart hout gevelbekleding, excl. gevelisolatie: 100 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
  • Zwart hout gevelbekleding, incl. gevelisolatie: 120 à 250 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

BELANGRIJK: ook hier verschillen de kosten naargelang de houtsoort, de afwerking én de gevelwerkers zelf. Het loont dus vast en zeker om meerdere prijsvoorstellen aan te vragen bij vakspecialisten in je buurt. Zo kan je alle kostenposten goed naast elkaar leggen. Vraag nu vrijblijvend je prijsvoorstellen aan!

 

gevelbekleding hout zwart

 

Hoe zwart hout op gevel plaatsen?

Wil je zelf zwart hout kopen en aan je gevel bevestigen? Dan heb je de nodige ervaring en expertise nodig voor een optimaal eindresultaat. Om jezelf veel tijd en moeite te besparen, schakel je beter een professionele gevelwerker in. Die gaat als volgt te werk:

 

  1. Eventueel gevelisolatie aanbrengen

    Wil je die nieuwe fraaie uitstraling van je gevel combineren met een lagere energiefactuur? Dan is het een goed idee om je gevel niet alleen te renoveren met zwart hout, maar tegelijk ook te isoleren. In dat geval brengt een vakspecialist eerst dunne, kunststof isolatieplaten aan tegen je buitenmuur met een speciale lijmspecie.

  2. Draagstructuur plaatsen

    Tegen je buitenmuur of isolatielaag plaatst de expert dan een draagstructuur uit hout of metaal. Zo zorgt hij voor een luchtspouw met het oog op voldoende ventilatie. Dat is belangrijk om het hout vlot te laten uitdrogen. Tussen je muur en het zwarte hout komt ook nog een waterkerend, dampopen scherm.

  3. Zwarte gevelplanken, latten, … monteren

    Uiteindelijk monteert de expert dan de planchetten, latten, blokprofielen, … in zwart hout op de draagstructuur. Daarvoor gebruikt hij bevestigingsmateriaal in roestvrij staal. Vaak valt het hout ook vlot te plaatsen dankzij een handig tand- en groefsysteem. Zo kan het hout nog krimpen en uitzetten zonder dat het ook te veel bewegingsvrijheid krijgt.

Op zoek naar een geschikte gevelwerker in je buurt? Je komt vrijblijvend en gratis in contact met meerdere vakbedrijven via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Naast zwart hout zijn er natuurlijk nog tal van andere gevelbekledingen die je kan kiezen. Je kan voor een andere houttint gaan, maar ook voor een volledig ander materiaal. Een kort overzicht van de alternatieven:

 

1. Andere houttinten

Naast zwart hout kan je ook voor de klassieke bruin(rode) tinten kiezen in een houtsoort naar keuze. Zo is padouk in het begin nog rood van tint, maar dat tropisch hardhout verandert geleidelijk naar een bruingrijze tint. En zo heeft elke houtsoort wel zijn eigen tint, houttekening, … Het is dus zeker de moeite waard om meerdere types hout (hardhout, thermowood, …) te vergelijken.

 

2. Andere materialen

Niet zeker of hout de meest geschikte gevelbekleding is voor jouw woning? Er bestaan nog tal van andere mogelijkheden om je oude buitenmuren te vernieuwen. We lichten enkele van de meest populaire gevelafwerkingen uit het aanbod:

  • Crepi: een siliconen gevelpleister is vooral ideaal als je ook je gevel langs buiten isoleert. Bovendien biedt zo’n sierpleister ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en kan je kiezen uit talloze kleuren, structuren, afwerkingen, …
  • Steenstrips: hou je eerder van de uitstraling van bakstenen? Dan kan je ook steenstrips laten verlijmen op je oude buitenmuur of gevelisolatie. Zulke verzaagde gevelstenen zijn dun en erg duurzaam. Bovendien is het verschil met een echte bakstenen muur niet te zien.
  • Gevelpanelen: naast houten planken kan je ook panelen in andere materialen tegen je gevel laten bevestigen. Als je budget beperkter is, zijn kunststof sidings bv. het overwegen waard. Als het iets meer mag kosten, kan je ook gaan voor platen in zink, aluminium of staal. Ook zulke panelen kan je perfect combineren met gevelisolatie.

 

TIP: vergelijk het aanbod van meerdere gevelwerkers!

Het mag duidelijk zijn: de mogelijkheden voor je gevelrenovatie zijn legio. Als je nog twijfelt tussen meerdere materialen loont het dus zeker om meerdere offertes aan te vragen. Zo krijg je een goed zicht op de kenmerken, prijzen, duurzaamheid, … van de mogelijke gevelafwerkingen. Dan maak je zeker een weloverwogen keuze!

Verschillende voorstellen gratis aanvragen? Geen probleem, daarvoor moet je enkel het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers