Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof gevelbekleding

De kost voor gevelbekleding is soms groter dan verwacht. Met een kunststof gevelbekleding kies je voor een onderhoudsvrij en budgetvriendelijk materiaal dat past in verschillende stijlen. Maar wat zijn nu de voordelen van kunststof gevelbekleding? Welke soorten zijn er? Wat kost het? Hoe wordt het geplaatst? En kan je het zelf plaatsen of laat je dit best over aan een gevelspecialist? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: 
Voordelen kunststof gevelbekleding
Soorten kunststof gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding prijzen
Zelf kunststof gevel plaatsen of laten plaatsen?
Hoe kunststof gevelbekleding plaatsen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is kunststof gevelbekleding?

Kunststof gevelbekleding wordt gemaakt met aardolie. De grondstoffen uit de aardolie gaan daarbij een chemisch proces aan waardoor ze een vaste stof vormen. De meeste kunststoffen zijn thermoplasten, wat betekent dat ze bestaan uit materiaal dat vloeibaar wordt door de warmte. Daarnaast maken we ook nog onderscheid tussen thermoharders, materialen die hard blijven bij verhitting, en elastomeren of elastische kunststoffen. Kunststof is een materiaal dat vele toepassingen kent, waaronder dus ook het gebruik als gevelbekleding.

Kunststof gevelbekleding laten plaatsen? Schakel dan zeker een specialist in die je verder kan informeren en de gevelbekleding correct kan plaatsen. Vind een expert in jouw buurt.

kunststof gevelbekleding prijzen

 

Voordelen kunststof gevelbekleding

Een gevelbekleding in kunststof heeft heel wat interessante voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: kunststof is een budgetvriendelijk materiaal, dat toch zorgt voor een kwaliteitsvolle gevel.
 • Weinig onderhoud: verder is ook het geringe onderhoud een enorm voordeel. Het bespuiten van de gevel met een waterstraal is vaak voldoende.
 • Veel mogelijke uitvoeringen: er zijn heel wat mogelijkheden als je kiest voor een kunststof gevel. Het is bijvoorbeeld te verkrijgen in verschillende kleuren en materiaal-imitaties zoals hout en metaal. Op die manier heb je bijvoorbeeld het authentieke uitzicht van een houten gevelbekleding zonder de nadelen.
 • Bestand tegen brand: kunststof gevelbekleding heeft een laag brandrisico. Het dooft zichzelf namelijk uit, dankzij de chlooratomen die erin verwerkt zitten.
 • Duurzaam materiaal: kunststof heeft tot slot een langere levensduur dan andere materialen voor je gevel. Het is namelijk goed bestand tegen verschillende weersinvloeden, waardoor het niet zal rotten, oxideren, verkleuren of van vorm veranderen. Kunststof kan ook makkelijk gerecycleerd worden.

Soorten kunststof gevelbekleding

Er zijn verschillende soorten gevelbekledingen uit kunststof waaruit je kan kiezen. We geven hieronder een kort overzicht:

 

1. PVC gevelbekleding

PVC staat voor polyvinylchloride en is net zoals verschillende andere kunststoffen gemaakt uit gepolymeriseerde vinylchloride. De grondstoffen zijn voornamelijk aardolie en zout. PVC is een thermoplastisch kunststof en wordt dus flexibel bij verhitting. Het is een veelzijdig materiaal dat je voor heel wat verschillende toepassingen kan gebruiken, zoals PVC buizen, kozijnen, vloerbedekking, dakbedekking en dus ook gevelbekleding. PVC gevelbekleding is eenvoudig te bewerken, licht van gewicht en recycleerbaar. Het komt vooral voor in de vorm van panelen of sidings.

 

2. Keralit gevelbekleding

Keralit gevelbekleding is een kunststof materiaal dat erg duurzaam is. Het wordt namelijk gemaakt van gerecycleerde kunststoffen en glasvezel. Dat maakt het materiaal erg sterk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Keralit staat echter vooral bekend om zijn uitzicht dat sterk lijkt op hout. Het materiaal heeft wel minder onderhoud nodig en is kleurvaster dan hout. Keralit wordt vaak gebruikt als gevelbekleding voor woningen, chalets, tuinhuizen of overkappingen. Keralit gevelbekleding is verkrijgbaar als panelen of als rabatdelen.

 

3. HPL gevelbekleding

HPL of High Pressure Laminate staat ook bekend als volkernpanelen. Het is gemaakt van meerdere lagen houtvezel en papier die samengeperst worden en zo een hard materiaal vormen. Daarop komt nog een toplaag uit melamine. Het resultaat is een harde en duurzame plaat die goed bestand is tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Daardoor is HPL ook erg geschikt als gevelbekleding. Bovendien is het in heel wat kleuren beschikbaar. HPL gevelbekleding komt voor in de vorm van kunststof platen.

 

4. Polyester gevelbekleding

Polyester gevelbekleding bestaat uit een kern van kunststof schuim en een toplaag van kunststof met glasvezel. De glasvezel maakt het een erg sterk en slijtvast materiaal. Polyester staat vooral bekend vanwege het uitzicht dat sterk lijkt op echt metselwerk. Het materiaal is eenvoudig te plaatsen, heeft een lange levensduur, is goed bestand tegen vocht en is verkrijgbaar in een breed aanbod aan afwerkingen. Polyester gevelbekleding is verkrijgbaar in de vorm van panelen.

 

5. Vezelcement gevelbekleding

Vezelcement is gemaakt van cement, kunststof vezels, cellulosevezels en andere stoffen. De toegevoegde vezels maken het materiaal sterk, goed bestand tegen weersinvloeden en flexibeler. Vezelcement is ook net zoals de andere kunststoffen licht van gewicht, onderhoudsvriendelijk en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het materiaal komt vaak voor met een cederhoutstructuur, maar heeft het voordeel dat het beter bestand is tegen verrotting en kleurverandering. Zo krijg je dus de uitstraling van hout, maar de voordelen van een kunststof gevelbekleding. Vezelcement is beschikbaar als gevelplaten of sidings.

 

Welke soort kunststof gevelbekleding kiezen?

Wat nu de beste kunststof bekleding voor jouw gevel is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie en wensen. Sowieso zijn alle soorten kunststof gevelbekledingen budgetvriendelijk, sterk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Heb je bijvoorbeeld graag de uitstraling van hout, maar zonder het nodige onderhoud? Dan is Keralit gevelbekleding een goede keuze. Wil je dan weer het uitzicht van een gemetselde gevel evenaren? Dat kan perfect met polyester gevelbekleding.

Advies op maat nodig? Een specialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en adviseren op basis van jouw wensen en voorkeuren. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Kunststof gevelbekleding prijzen

De kosten voor gevelbekleding in kunststof bedragen € 75 tot € 125 per m² (incl. plaatsing, excl. btw). De plaatsing door een professional is sterk aan te raden. Een vakman beschikt over de juiste ervaring. Plaats je de planchetten zelf, loop je het risico tijd en geld te verliezen bij een verkeerde plaatsing.

Wat kost kunststof gevelbekleding nu voor een volledige woning? Voor een gemiddelde woning betaal je ongeveer € 7.500 à 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing). De werkelijke prijs hangt af van verschillende factoren zoals de soort kunststof gevelbekleding, de moeilijkheidsgraad van de werken, het oppervlak van je gevel, de eventuele plaatsing van gevelisolatie en de uitvoering (rabatdelen, planken, schroten…).

TIP: via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 gevelspecialisten actief in jouw buurt. Zo kan jij gericht prijzen, adviezen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

gevelbekleding kunststof platen

 

Kunststof gevelbekleding zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kunststof gevelbekleding plaatsen vergt de nodige vakkennis en expertise en is dus geen simpele klus. Als er fouten gemaakt worden, kan je heel wat tijd, moeite en geld verliezen. Daarom kan je de gevelbekleding best laten plaatsen door een gevelspecialist. Je geniet dan alvast van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een gevelspecialist kan je informeren over de verschillende mogelijkheden voor jouw kunststof gevel en geeft je advies op basis van jouw wensen en voorkeuren.
 • Kennis en expertise: een gevelspecialist heeft uitgebreide kennis over welke gevelbekleding in welke situatie geschikt is, hoe deze best geplaatst wordt, wat passende kleuren en uitvoeringen zijn…
 • Professionele plaatsing: een vakman kan jouw gevelbekleding in kunststof snel, correct en efficiënt plaatsen. Zo geniet jij van een duurzame en sterke gevel.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten wanneer je de gevelbekleding door een gevelwerker laat plaatsen.

Kunststof gevelbekleding laten plaatsen? Via onze offerteservice brengen we je in contact met gevelwerkers in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid meerdere offertes vergelijken en een doordachte keuze maken. Vind een gevelspecialist in de buurt.

 

Hoe kunststof gevelbekleding plaatsen?

De plaatsing van een gevelbekleding met kunststof platen laat je dus best over aan een gevelspecialist. Maar hoe gaat deze nu te werk? De werkwijze hangt ervan af of je je kunststof platen verticaal of horizontaal wil laten plaatsen. Om je buitenmuur te bekleden met kunststof, volgt een gevelwerker doorgaans volgende stappen:

 1. Voorbereiding

  Voor een vakman aan de plaatsing begint, zorgt hij ervoor dat er voldoende panelen, platen, sidings… zijn, dat ze in de juiste kleur geleverd zijn en dat ze allemaal de juiste afmetingen hebben. Daarvoor kan hij ze op maat zagen. Zo moet hij de plaatsing van de panelen nadien niet onderbreken. Verder bevestigt de gevelwerker ook altijd eerst een dampopen folie op de gevel.

 2. Regelwerk plaatsen

  Nu kan de gevelwerker het regelwerk plaatsen. Daarvoor plaatst hij een geraamte van latten op de dampopen folie. De latten moeten voldoende dik zijn (min. 20 mm) zodat er genoeg ventilatie is. De latten worden dan verticaal geplaatst met voldoende ruimte tussen voor een luchtspouw. Wil je de kunststof gevelbekleding verticaal plaatsen? Dan plaatst een vakman over de verticale latten van het regelwerk nog horizontale latten.

 3. Basisprofielen plaatsen

  Bovenop het regelwerk komen dan de basisprofielen. Dit zijn kunststoffen basisprofielen die met speciale bevestigingsschroeven waterpas bevestigd worden. Een vakman begint daarbij altijd aan de onderkant van het regelwerk. Ook hoek- en verbindingsprofielen bevestigt een vakman op de juiste plekken. Hou er rekening mee dat de basisprofielen lichtjes kunnen uitzetten of krimpen. De afwerkprofielen kunnen dit verschil wel opvangen.

 4. Kunststof gevelbekleding monteren

  Nu gaat een vakman aan de slag met de montage van de kunststof gevelbekleding. Daarbij plaatst hij het eerste paneel op het startprofiel en bevestigt het met speciale bevestigingsschroeven. Het volgende paneel schuift de gevelwerker er dan tegen en bevestigt het aan het regelwerk. Zo werkt hij van onder naar boven. Wil je een verticale montage van je gevelbekleding? Dan begint de vakman aan de zijkant van het basisprofiel en bevestigt de kunststof gevelpanelen verticaal aan het regelwerk.

Zeker zijn van een correcte en vlotte plaatsing? Schakel dan een gevelspecialist in. Zo ben je zeker dat de kunststof gevelbekleding optimaal geplaatst is en er met alle aandachtspunten rekening wordt gehouden. Vergelijk vrijblijvend offertes van gevelwerkers.

 

Kunststof gevelbekleding met gevelisolatie

Als je een nieuwe gevelbekleding plaatst, is het een goed idee om dit te combineren met de plaatsing van gevelisolatie. Daarbij plaatst een vakman doorgaans vochtwerende kunststof isolatieplaten tegen de buitenmuur. Bovenop de isolatieplaten plaatst de gevelwerker het regelwerk, waarop dan de kunststof gevelbekleding komt. Daarbij laat hij altijd voldoende ruimte tussen de isolatie en de gevelafwerking, zodat vocht kan ontsnappen en er genoeg ventilatie is. Omdat kunststof gevellatten dun zijn, verlies je weinig ruimte als je wil isoleren aan de buitenkant van je gevel.

We maken een onderscheid tussen gevelisolatie voor nieuwbouwwoningen en gevelisolatie voor een bestaande gevel:

 • Nieuwbouw: bij nieuwbouwwoningen wordt meestal gekozen voor spouwmuurisolatie. Maar buitengevelisolatie of een combinatie van beiden is ook zeker mogelijk. Een gevelwerker plaatst de isolatieplaten dan meteen tegen de buitenmuur, met daar bovenop de kunststof gevelbekleding.
 • Renovatie bestaande gevel: op je bestaande gevel isolatie en kunststof gevelbekleding plaatsen, is vooral een goed idee wanneer je een volledige gevelrenovatie hebt gepland. Ook wanneer je geen spouwmuur hebt of je spouwmuur niet geschikt is voor na-isolatie en je toch gevelisolatie wil plaatsen,is het een goed idee om te kiezen voor nieuwe buitengevelisolatie in combinatie met gevelbekleding.

 

 

Voorbeelden en inspiratie kunststof gevel

Een gevelbekleding in kunststof wordt door veel bedrijven gebruikt omwille van de onderhoudsvriendelijkheid en de prijs. Ook particuliere woningen zijn bij deze soort gevelbekleding gebaat. We zetten hieronder enkele voorbeelden op een rij ter inspiratie:

 

VOORBEELD 1: klassieke gevelbekleding uit kunststof

gevelbekleding kunststof prijzen

Bovenstaande woning is eerder landelijk qua stijl. Er werd gekozen voor gele kunststof gevelplaten. Deze passen goed bij het witte schrijnwerk en de bakstenen aan de onderkant van de gevel. De gevelplaten werden bij deze woning horizontaal gemonteerd, maar ook een verticale gevelbekleding zou perfect mogelijk zijn.

 

VOORBEELD 2: moderne kunststof gevel

kunststof gevelbekleding plaatsen

Gevelpanelen in kunststof kunnen ook perfect voor een moderne woning. De kosten voor een kunststof gevelbekleding zijn erg betaalbaar, waardoor het ideaal is als je een budget- en onderhoudsvriendelijke gevel wilt. Een kunststof gevel wordt soms onterecht als onaantrekkelijk omschreven. Dit voorbeeld bewijst het tegendeel.

 

VOORBEELD 3: woning met steenstrips en kunststof gevelbekleding

kunststof gevelbekleding laten plaatsen

De gevel van deze woning is aan de onderkant bekleed met steenstrips en aan de bovenkant met kunststof gevelplaten. De kunststof gevelbekleding heeft een lichte kleur die goed past bij de rest van de woning. De combinatie van de twee verschillende soorten gevelbekleding geeft de woning een landelijke uitstraling.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers