Houten gevelbekleding: Soorten & prijzen

Door te kiezen voor een houten gevelbekleding geef je je woning een warme en authentieke uitstraling. Heel wat houtsoorten zijn geschikt als gevelafwerking en je kan er ook voor kiezen om de houten muurbekleding te combineren met isolatie. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen, de prijzen en veel meer nuttige info over hout als gevelbekleding.

Snel naar: welke houtsoort kiezen?prijzenhouten gevel & isolatieplaatsingonderhoud

 

 

De voor- en nadelen van je buitenmuur bekleden met hout

+ Hout zorgt voor een natuurlijke, warme uitstraling.

+ Hout is makkelijk te bewerken en te plaatsen, wat gunstig is voor de arbeidskosten.

+ Reparaties zijn relatief eenvoudig uit te voeren.

 

– Vraagt enig onderhoud (afhankelijk van het type hout). Verderop in dit artikel meer over het onderhouden van houten gevelbekledingen.

– Hardhouten gevelbekledingen zijn niet altijd even ecologisch (tropisch hardhout).

 

 

Welk hout voor gevelbekleding kiezen?

De keuze van de houtsoort zal een van de belangrijkste prijsbepalers zijn als je kiest voor een buitenmuurbekleding in hout. Het is aangeraden om te kiezen voor een harde houtsoort die bestand is tegen de weersomstandigheden waaraan ze zal blootgesteld worden. Houtsoorten worden ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen, gaande van I tot V, met I als hardste soorten. Je kiest dan ook best voor houtsoorten van duurzaamheidsklasse I of II. Hieronder volgen alvast enkele mogelijkheden bij het plaatsen van een houten gevelbekleding:

 

1. Hardhout

Een hardhouten gevelbekleding gaat lang mee en geeft een warme uitstraling aan de woning. Het hout vergrijst na verloop van tijd op natuurlijke wijze. Er bestaan heel wat hardhoutsoorten die gebruikt worden als gevelbekleding. Onder meer Europees eiken, Amerikaans cederhout, padoek, ipé, afrormosia en merbau behoren tot de mogelijkheden. Niet iedere houtsoort is altijd voldoende leverbaar en schaarste op de markt kan soms leiden tot hoge handelsprijzen.

Benieuwd naar de prijs voor een gevelbekleding in hardhout?
» Ontvang hier offertes op maat van specialisten in gevelwerken.

 

2. Thermowood gevelbekleding

Thermowood is Europees hout dat door een langdurig verhittingsproces verduurzaamd is. Tijdens dit proces vermindert niet alleen de hoeveelheid vocht in het hout maar verandert ook de chemische structuur, waardoor het hout resistent wordt tegen insecten en schimmels.

Thermowood is een goede keuze wanneer je uit milieuoverwegingen liever geen tropisch hardhout wil gebruiken of als je hardhout te duur vindt. Thermowood heeft nagenoeg geen onderhoud nodig en heeft wél de looks van hardhout maar niet de ecologische nadelen.

Benieuwd naar de prijs voor een gevel in thermowood?
» Ontvang hier offertes op maat van specialisten in gevelwerken.

Meer weten over thermowood? Uitgebreide info vind je op https://www.thermowood.be/.

 

3. Multiplex

Multiplex bestaat uit meerdere lagen hout die met elkaar verlijmd zijn. Door de manier van verlijmen en de kruiselingse plaatsing van de houtlagen is multiplex erg sterk vergeleken met andere houten gevelbekledingen van dezelfde dikte. Om geschikt te zijn als gevelbekleding moet het multiplex goed beschermd worden tegen vocht. Dit kan gebeuren door het hout te beitsen of af te werken met een speciale coating.

Een gevelbekleding in multiplex is een goede investering wanneer je op zoek bent naar een redelijk goedkope houten gevelbekleding en je regelmatig onderhoud (eens in de vier á vijf jaar beitsen) geen probleem vindt.

Benieuwd naar de prijs voor een gevel in multiplex?
» Ontvang hier offertes op maat van specialisten in gevelwerken.

 

houten muurbekleding buiten

 

Houten gevelbekleding prijzen

Zoals reeds gezegd is de gekozen houtsoort voor de gevel een belangrijke prijsbepaler als je kiest voor een houten gevelafwerking. Andere factoren die de kosten zullen beïnvloeden zijn onder meer de totale oppervlakte van de buitenmuren en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Gemiddeld gesproken kan je je voor een houten gevelbekleding verwachten aan een prijs tussen 100 en 150 euro per m2 (incl. plaatsing). Kies je voor een gevelbekleding in hout in combinatie met isolatie van de buitenmuur? Hou dan rekening met prijzen tussen 120 en 250 euro per m2 (incl. plaatsing). Hier zal de prijs niet alleen afhankelijk zijn van de gekozen houtsoort, maar ook van het type isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.

Wil je een houten gevel voor je woning of kantoor? Dan schakel je best een professional in. Een specialist in gevelwerken kan de meest geschikte houtsoort volgens jouw voorkeuren en budget bepalen en je kan dan ook rekenen op een correcte uitvoering van de werken. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in gevelwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig! Klik hier om offertes op maat van jouw project te ontvangen. 

 

houten bekleding gevel planchetten

 

Tip: investeer in isolatie!

Gevelisolatie is een slimme zet om warmteverliezen te beperken bij koud weer en om de woning zo koel mogelijk te houden bij warm weer. De plaatsing van een nieuwe gevelbekleding is dan ook een ideale gelegenheid om wat extra te investeren in isolatie. Dit zal de prijs van de gevelrenovatie weliswaar wat hoger doen komen te liggen, maar op termijn kan je er wel je voordeel uit halen in de vorm van een lagere energiefactuur. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de ecologische voordelen van isolatiewerken. Meer info over het isoleren van de buitenmuur ontdek je in dit artikel.

 

 

Hoe verloopt de plaatsing?

Een correcte opbouw van een houten muurbekleding is cruciaal. Bij de plaatsing van een houten gevelbekleding probeert men altijd zoveel mogelijk ruimte achter de houten planken te houden. Dit garandeert een goede ventilatie, waardoor het hout sneller kan drogen na een regenbui. Om vochtinfiltratie te voorkomen brengt men een vochtscherm aan tussen de bekleding en de gevel.

De houten planchetten kunnen zowel horizontaal als verticaal op een houten rooster, dat op de gevel wordt vastgemaakt, geplaatst worden. Verticaal geplaatste planken zorgen voor een snelle regenafvoer maar ook bij een verticale plaatsing is het van belang dat de kopse kanten goed zijn afgeschermd omdat hierlangs vocht kan indringen.

Kies je voor gevelisolatie met isolatieplaten? Dan kan het houten rooster waarop de houten planken worden bevestigd, doorgaans gewoon op de isolatieplaten vastgemaakt worden. Het wordt dan met schroeven door de isolerende platen vastgemaakt op de muur waartegen de isolatie wordt geplaatst. Er wordt een kleine afstand bewaard tussen de isolatie en het rooster.

 

Wil je een houten muurbekleding laten plaatsen door een specialist in gevelwerken?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aan.

 

houten gevelbekleding prijzen

 

Heeft een houten wandbekleding buiten veel onderhoud nodig?

Hardhout (van duurzaamheidsklasse I of II) en ook thermisch gemodificeerd hout zullen na verloop van tijd gaan vergrijzen. Als je dat geen probleem vindt, dan is de bekleding in principe onderhoudsvrij. Het vergrijzen is namelijk geen indicatie voor een verslechtering van de conditie van het hout.

Vergrijzing gebeurt in de praktijk alleen niet altijd even gelijkmatig omdat de zon- en vochtbelasting niet altijd overal hetzelfde is. Daarom kiest men er vaak voor om een houten gevelbekleding af te werken met een semi-transparante beits. Dit bevordert een gelijkmatige verkleuring van het hout. De kans op een egale vergrijzing is groter bij gevels gericht naar het zuidwesten, houten gevels met een goede ventilatie en gevels zonder oversteken.

 

 

Schilderen van houten gevelbekleding

Indien je een houten gevel wil gaan schilderen, dan kun je het beste een dampopen transparante beits met uv-remmer gebruiken. Hiermee bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kunt er ook voor kiezen om de gevel te behandelen met een voedende olie. Een behandeling met olie moet wel regelmatig herhaald worden.

Een afsluitende lak (filmvormend) is niet aan te raden omdat deze onder invloed van zonlicht blazen kan gaan vertonen. Een dekkende beits is beter geschikt. Het nadeel van dekkende verfsystemen is dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een erkend gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers